Dodaj do ulubionych

dziwne uczucie

12.12.14, 15:49
Witam. Mam taki problem... Mianowicie często w różnych sytuacjach odczuwam punktową wilgoć na twarzy, tak jakby nagle znalazła się na niej bardzo niewielka ilość jakieś cieczy. Tą potencjalną cieczą zawsze jest coś budzącego obrzydzenie, np ślina przypadkowej osoby. Dziś np. oddając mocz, w pewnym momencie poczułem jakby niewielka kropelka wylądowała może centymetr od moich ust... Fizycznie wydaje się się to niemożliwe, by nagle jakaś kropelka odbita od muszki klozetowej wzbiła się na wysokość mojej twarzy (mężczyzna, mam 182 cm wzrostu). Dodam że korzystałem z publicznej toalety. Innym przykładem może być to, że przechodząc kawałek od osoby która nagle zaczynała się śmiać również nagle doznawałem tego uczucia. Takich przykładów jest wiele, bywa że faktycznie bardzo prawdopodobne jest to że akurat ktoś mnie np. przypadkiem lekko opluł, jednak często z fizycznego punktu widzenia wydaje mi się to niemożliwe. Takie sytuacje mają zwykle miejsce właśnie w toalecie, lub gdy przebywam niezbyt daleko kogoś kichającego lub nagle zaczynającego się śmiać. Jestem osobą dość "brzydliwą", więc jest to dla mnie niezwykle irytujące uczucie, zwłaszcza jeśli chodzi o sytuację tego typu jak dzisiejsza toaleta. Czy to może być pewien rodzaj fobii? Bądź jakieś innej dolegliwości psychicznej. Proszę pomóżcie. Dodam, że doskwiera mi także chorobliwe mycie rąk, tzn. myję je bardzo często mimo że w zasadzie są tak naprawdę czyste.
Obserwuj wątek
    • tadeuizdbsk47 Re: dziwne uczucie 16.12.14, 19:04
      Bardzo Drogi Kolego!

Uczucie z którym się zmagasz, to niewątpliwie nerwica natręctw. Jest to taka choroba, która właśnie obiawia się u Ciebie - przymusem mycia rąk, mniemam że też - innym. A sytuacje związane z lękiem w toalecie, są to klasyczne fobie lękowe - związane z nieuzasadnionym strachem - Lękiem, który tak objawia się w tej chorobie. W tej chorobie OCD, wszystko jest - Wbrew Logiki. - Niechcę tego zrobić, ale muszę.
      To silny nieuzasadniony lęk, którego my - chorzy na natręctwa, - Jesteśmy w jego - Niewoli.
    • warrior54 Re: dziwne uczucie 28.06.15, 13:50
      Byłeś u lekarza?
    • krystynkaczarodziejka Re: dziwne uczucie 06.10.17, 08:09
      Zgłoś się do psychologa, doradzi jaką terapię wybrać żebyś czuł się lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka