martyna2525 01.10.16, 21:37 Tramal. Zbliza sie okres bólowy.Dostalam recepty na tramal i zastanawiam sie ile mogę brać tego leku by nie bylo interreakcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert.grupa_synapsis Re: Leki a ... 02.10.16, 23:24 Jeśli chodzi o mnie, to nie podejmuję się doradzać w sprawie dawkowania jakichkolwiek leków na forum. Sposób dawkowania każdego leku powinno się oczywiście ustalić z lekarzem prowadzącym leczenie. Z szacunkiem Stanisław Porczyk, psychiatra Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: Leki a ... 03.10.16, 18:27 Lekarz zalecił ostrożne dawkowanie, tylko ile to jest ostrożne? A jak jest z przeciwskazaniami do opalania przy lekqch psychotropowych? Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Leki a ... 03.10.16, 19:28 Ponownie: dawkowanie leku musi zalecić lekarz prowadzący leczenie a nie współuczestnicy forum (choćby i w randze eksperta). Do lekarza leczącego należy oczywiście też wyjaśnienie co miał na myśli mówić o „ostrożnym” dawkowaniu. Jest to przecież stwierdzenie niejasne. Przeciwwskazania do opalania są istotne przy kuracjach neuroleptykami (choć nie w takim samym stopniu przy wszystkich tych lekach, a ponadto jest to indywidualna sprawa), natomiast wypadku leków przeciwdepresyjnych odgrywają mniejsze znaczenie. Przykładem może być sztandarowy SSRI – sertralina. W charakterystyce produktu jest mowa o nadmiernej reakcji skóry na światło jako o bardzo rzadko występującym problemie, dosłownie napisano tam, że „częstość nieznana”. Osobiście nigdy nie spotkaniem się z nadwrażliwością na słońce w czasie leczenia SSRI. Z szacunkiem Stanisław Porczyk, psychiatra Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Leki a ... 03.10.16, 20:08 Dawno już nie zrobiłem kilku, przykrych zresztą, literówek w jednym poście. Cóż mogę powiedzieć ponadto, że późna pora i koniec intensywnego dnia... Stanisław Porczyk Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś