Dodaj do ulubionych

Pytanie: leki a tycie.

20.12.16, 19:48
Wiem, ze sa stabilizatory po ktorych nie rosnie apetyt i co za tym idzie masa ciała np Lamotrygina.
A jak jest z neuroleptykami?czy kazst dostepny powoduje wzrost apetytu i kg
Obserwuj wątek
    • nebelowa Re: Pytanie: leki a tycie. 20.12.16, 20:22
      online.synapsis.pl/Problemy-z-tolerancja-lekow/Przyrost-masy-ciala-a-leki-psychotropowe.html
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie: leki a tycie. 20.12.16, 21:39
        Cytowany tekst w internecie, mojego autorstwa, był pisany dość dawno i muszę go na nowo przejrzeć i poprawić. Widzę już niewielkie błędy. Kwetiapina na pewno nie jest już lekiem „słabo obecnym na polskim rynku”, tylko wręcz często stosowanym. Początkowo reklamowana jako jedyny neuroleptyk nie powodujący wzrostu masy ciała, takim się jednak ostatecznie nie okazała; ten wzrost może mieć miejsce. Ponadto leczenie wenlafaksyną nie jest wolne od ryzyka wzrostu masy ciała, choć ryzyko to nie jest wielkie, na pewno bez porównania mniejsze niż w czasie kuracji mianseryną albo mirtazapiną.
        Stanisław Porczyk, psychiatra
        Grupa Synapsis
        www.synapsis.pl
        • martyna2525 Re: Pytanie: leki a tycie. 09.09.17, 20:34
          Od czerwca przytylam 8kg i bardzo mi zle z tym. Dzis uslyszalam slowa od bliskich "musisz schudnac bo srawy beda Cie bardziej bolec" - jakbym sama tego nie wiedziała. Odkad biore 600mg kwetapelexu jestem jak balia z wodą i zle sie czuje fizycznie mimo stabilnosci psychicznej. Chyba nie tak ma wygladac leczenie. Przypomnial mi sie watek Novej.
          Tak chcialam sie podzielic, na szpitalnym lozku sobie poplacze bo mam wybor miedzy kila a rzezaczka czyli zdrowie psychiczne czy fizyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka