Dodaj do ulubionych

testy psychologiczne

10.03.17, 20:41
Dzisiaj miałam robione testy, jeden miał 566 pytań MMPI-2.
Czy to wykaże, czy mam ChAD? Byłam tak zmęczona, że nawet nie zapytałam z tego wszystkiego. Czy te testy są wiarygodne?
Moja autoagresja się wzmaga, ale psycholog nie zareagował jak na razie, widocznie, nie ma się czym przejmować. Uff...
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: testy psychologiczne 10.03.17, 21:33
      Żaden test nie jest decydujący w stawianiu diagnozy CHAD. Może dostarczyć natomiast (czasem istotnych) sugestii. MMPI służy raczej do całościowej oceny osobowości, a nie pomocy w rozpoznawaniu depresji albo CHAD. Prawda, że są tam grupy pytań nazywane skalami „hipomanii” i „depresji”. Dla lekarza będą to jednak zawsze wyniki, dla rozpoznania choroby, pomocnicze.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • natalia-natka Re: testy psychologiczne 10.03.17, 21:40
        Czyli lekarz diagnozę stawia na podstawie wywiadu, rozmowy z pacjentem i zgłaszanych dolegliwości, objawów? A psycholog może postawić diagnozę, czy tylko ocenić osobowość?

Panie Doktorze, a czy normalne jest to, że w depresji czasem nachodzą człowieka myśli, żeby siebie ukarać za chorobę i np. siebie zranić? Nie chodzi mi o samobójstwo, tylko autoagresję.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: testy psychologiczne 10.03.17, 22:21
          Tak, diagnozę CHAD i depresji stawia się na podstawie wywiadu, rozmowy i obserwacji w czasie bezpośredniego spotkania. Wszystko inne jest dodatkowe. Różne badania biochemiczne albo obrazowe mają za cel nie potwierdzenie diagnozy, ale wykluczenie zupełnie innych chorób oraz zdobycie orientacji w ogólnym stanie zdrowia.
          Psycholog, jeśli jest kompetentny jak najbardziej może postawić trafną diagnozę. W praktyce polskiej psycholodzy zostawiają to zazwyczaj lekarzom.
          W okresie depresji myśli, żeby zranić siebie albo w jakiś inny sposób wylądować napięcie, są częste. Wynikają właśnie z napięcia i bólu psychicznego. Życzę, żeby te trudne chwile trwały u Pani jak najkrócej.
          Stanisław Porczyk
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
          • natalia-natka Re: testy psychologiczne 11.03.17, 07:40
            Bardzo dziękuję!
            • natalia-natka Re: testy psychologiczne 11.03.17, 13:55
              A czy ktoś wie po co jest tam pytanie, czy boję się węży? No a jeśli się boję, to co to oznacza? Może głupie pytanie, ale mnie ciekawi.
      • aleksanders Re: testy psychologiczne 23.11.23, 21:15
        Czyli sam wynik testu MMPI2 nie jest wystarczającym badaniem do postawienia diagnozy np uporczywych zaburzeń urojeniowych F22
        • sp9tcu Re: testy psychologiczne 27.11.23, 22:17
          Eksperta już nie ma
          według mnie testy decydują o wszystkim
    • sp9tcu Re: testy psychologiczne 26.04.23, 01:56
      Bardzo lubię testy
      Pokazały że nie jestem waria…..
      W 2017 miałem w 3 częściach
      Kazda 2 godziny
      Mogłem mieć z sobą wodę mineralną
      Po testach wracałem do domu i pół dnia spałem
      Wyniki pokazały dobre iq
      Teraz nie mam mamy , i daję radę