Dodaj do ulubionych

Leki przestały działać

07.06.18, 15:35
Przyjmuję antydepresanty (Depralin i Xanax) od psychiatry. Przez miesiąc ten pierwszy lek działał znakomicie, jednak potem przestał działać. Wtedy przestałam brać lek (nie wiedziałam, że nie wolno samej odstawiać). Dzisiaj byłam u lekarza i przepisał mi znowu Depralin (tą samą dawkę, co ostatnio). Jestem trochę sceptycznie do tego nastawiona ... Czy lek może znowu podziałać? Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Leki przestały działać 07.06.18, 16:25
      - xanax nie jest antydepresantem
      - nie kombinuj z lekami na własną rękę,
      - najczęściej "niedziałanie" leku jest tylko wrażeniem chwilowym.
      - Po miesiącu to ten antydepresant dopiero miał szanse zacząć działać, antydepresanty odstawia się pod kontrolą lekarza najszybciej po około pól roku od całkowitego ustąpienia objawów depresji, a nie po miesiącu od rozpoczęcia leczenia
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Leki przestały działać 07.06.18, 18:17
      Szanowna Pani,
      jak długo przyjmowała Pani Depralin?
      Czy w jakimś momencie poczuła Pani, że objawy depresji ustąpiły całkowicie (tak na 100%)?
      Co to znaczy, że "lek działał znakomicie"? Przez miesiąc? Który to był miesiąc leczenia?
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • jagoda.aga Re: Leki przestały działać 07.06.18, 18:54
        Przyjmowałam Depralin przez miesiąc. Właśnie wtedy poczułam, że lek przestał działać, więc go odstawiłam.
        Dopiero zaczęłam leczyć się psychiatrycznie, więc to był pierwszy miesiąc leczenia. Lek działał znakomicie czyli nie miałam żadnych objawów depresji - przestałam się ciąć, nie mialam myśli samobójczych i nabrałam chęci do życia. Po miesiącu wszystkie objawy wróciły (było tak samo jak wcześniej).
        • ekspert.grupa_synapsis Re: Leki przestały działać 07.06.18, 22:33
          Jeśli dobrze rozumiem, to w ciągu zaledwie jednego miesiąca miała Pani trzy różne okresy. Pierwszy z depresją (z którą rozpoczęła Pani leczenie), drugi, gdy objawy całkowicie ustąpiły oraz trzeci, gdy depresja wróciła z taką samą siła jak na początku mimo tego, że wciąż przyjmowała Pani lek przeciwdepresyjny w niezmienionej dawce. Jeśli było dokładnie tak jak napisałem, i jeśli ponadto w tym czasie nie nastąpiły w Pani życiu wydarzenia, które tłumaczyłyby takie rozpiętości nastroju a depresja ustąpiła absolutnie całkowicie na czas przynajmniej kilku dni, to taka naprzemienność nie jest typowa dla chorowania na zwykłą depresję. Jest to natomiast typowa dla osób chorujących na depresję w przebiegu choroby dwubiegunowej albo depresję w przebiegu spektrum choroby dwubiegunowej. Ciekaw jestem, czy Pani lekarz wie o tej dużej zmienności formy zdrowotnej. Dokładna diagnostyka jest jego zadaniem, nie mogę w nie przecież ingerować, wydaje mi się jednak ona w Pani wypadku ogromnie ważna i jeśli nie została ukończona, to jest to, moim zdaniem, sprawą pilną. Chodzi ostatecznie o to, o co pyta Pani w pierwszym liście. Jeśli choruje Pani na depresję dwubiegunową, to leczenie (samym) Depralinem nie będzie wystarczające, a może być wręcz mało skuteczne. Jeśli jednak jest to depresja typowa, to próba leczenia Depralinem, szczególnie w wyższej dawce niż poprzednio, może być sensowna. I jeszcze jeszcze jeden powód do wnikliwości i pewnego, z mojej strony, niepokoju. Jeśli dochodziło do autoagresji i myśli samobójczych, to oznacza, że wpada Pani w naprawdę głębokie i „doły”. Dlatego Pani leczenie powinno odbywać się z naprawdę częstym kontaktem z lekarzem. To pozwala lekarzowi i pogłębiać (o ile to potrzebne) diagnostykę i szybko korygować w razie potrzeby leczenie.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
          • jagoda.aga Re: Leki przestały działać 08.06.18, 09:56
            Dziękuję za odpowiedź :)
    • kingaholyst_91 [...] 15.06.18, 11:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mardaani.74 Re: Leki przestały działać 15.06.18, 20:27
        orety, znowu jakieś oszołomstwo, albo inne znachorstwo, nie znoszę takich wpisów,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka