Dodaj do ulubionych

pytanie do dr

19.08.20, 12:09

Mam pytanie odnoście podniesionej prolaktyny od kilku msc. Objawem jest zatrzymanie miesiączkowania a przyczyną stanu rzeczy jest branie neuroleptyków. Lekarz nie wyraża zgody na odstawienie leku gdyż może to zdestabilizować podstawową chorobę oraz nie zaleca brania leków obniżających PRL z tego samego powodu. Moje pytanie jest takie na ile jest bezpieczne takie utrzymująca się podniesiona PRL( 4x) ? i a ile ta wysoka PRL wpływa na dodatkowe kg lub problem z ich redukcją?
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do dr 20.08.20, 18:37
      Szanowna Pani,
      to niełatwa sytuacja kliniczna, gdy leki stosowane w profilaktyce choroby, i, jak rozumiem, skuteczne, wiążą się z istotnymi objawami ubocznymi. Nasilenie tych objawów i ich problematyczność musi, w rozmowie z Panią, ocenić lekarz prowadzący leczenie. Oczywiście jednym z objawów hiperprolaktynemii może być przyrost wagi.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      • martyna2525 Re: pytanie do dr 21.08.20, 05:59
        Dziękuję za odpowiedz.
        W koncu udalo sie mnie ustabilizowac na tych lekach, przynajmniej od maja tak jest, dlatego tak trudno ruszac te leki. Nie przeszkadza mi brak miesiaczki bo w porownaniu z innymi skutkami ubocznymi jakie sie zdazaly to ten jest malo problematyczny. Natomiast ze wzgledu na stwierdzona cukrzyce posterydowa musze bardzo pilnowac kg. Stad moje pytanie dot utrudnionej redukcji gdzie wczesniej waga spadala bez problemu a teraz stoi. Tak jak juz pisalam lekarz prowadzacy nie zgadza aie na modyfikacje. Na ile jest niebezpieczne i niesie za soba jakas konsekwencje zycie z nieleczoną hiperprolaktynemią?
        • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do dr 21.08.20, 11:49

Szanowna Pani,
          nie ma nic takiego jak jakieś ogólne ryzyko nieleczoną prolaktynemią. Istnieje, rzecz jasna, możliwość występowania konkretnych objawów hiperprolaktynemii, które na pewno Pani zna. U danej osoby mogą jednak występować tylko niektóre z tych dolegliwości, ponadto mogą mieć różne nasilenie. Mogą mieć różne znaczenie w zależności od całości stanu zdrowia i towarzyszących chorób. Nie chcę wypowiadać się na wysokim stopniu ogólności o Pani sytuacji zdrowotnej, której szczegółów nie znam. Tak jak już napisałem sugeruję omówienie tej sprawy z Pani lekarzem, ewentualnie, jeśli to potrzebne, skorzystanie z konsultacji lekarza endokrynologa. Nie mam oczywiście wątpliwości, że dobrze Pani robi nie odrzucając z góry leczenia związanego z konkretnymi objawami ubocznymi leków, gdyż w wypadku leczenia poważnej choroby afektywnej nieraz potrzebne są tego rodzaju kompromisy.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          • martyna2525 Re: pytanie do dr 21.08.20, 23:06
            Dziękuję za odp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka