07.02.21, 13:29
Dzisiaj kończę... ho ho, aż trudno powiedzieć, ile lat.

Ciekawi mnie, jak depresyjniaki spędzają urodziny. Świętujecie? Ignorujecie? Chowacie się pod kołdrą?

Ja przeważnie wychodzę tego dnia na wypasiony obiad do knajpy, ale w tym roku nici z tradycji - pozostaje mi wizyta w Żabce ;). Mam natomiast akurat pilną robotę do wykonania, więc popołudnie zleci tak czy siak. A wcześniej jeszcze będą skoki, co za ulga!

W dzieciństwie kochałam urodziny, jako nastolatka ich nienawidziłam. Teraz mają dla mnie co roku taki dziwny, słodko-gorzki posmak. Ale dzisiaj humor mi raczej dopisuje, a w nocy spadło mnóstwo świeżego śniegu. Zaraz pójdę się potaplać.

Tym, którzy dobrnęli do tego miejsca, życzę udanej drugiej połowy dnia. A reszta niech spada.
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Urodziny 07.02.21, 22:31
      Wszystkiego dobrego, ślę w Twoją stronę dobre myśli. Niech Ci się dobrze dzieje.

Co do pytania jak obchodzę, z roku na rok coraz mniej przykładam wagę do uroczystości, dat, rocznic itd. Łatwiej mi jest patrzeć do przodu niż wstecz i jakoś nie trzymają się mnie tradycje, zwyczaje, kopiowanie czegoś z roku na rok. Tak raczej już żyję dzień po dniu, godzina po godzinie, jakoś tak to ujęła Maggie Smith w Marigold Hotel "I don't plan that far ahead. I don't even buy green bananas" jak jej zaproponowano operację za pół roku.

Tak się przez chwilę zastanowiłam dlaczego? Kiedyś zachowywałam się sentymentalnie, wydawało mi się że jestem przywiązana emocjonalnie do drobiazgów, , trzymać różne pamiąteczki, czekać z niecierpliwością na urodziny, święta. Robić zapasy i trzymać przydasie. Ale to chyba jednak nie byłam ja, tylko przejęłam zachowanie matki jako wzorca dla dziecka. Ona jest bardziej przywiązana do przedmiotów niż do ludzi. Olśniło mnie jak obejrzałam kilka programów o zbieraczach. Ci ludzie rozpaczają nad starą zabawką a nie reagują na łzy swoich dzieci, nawet na ciężką chorobę kogoś z kim mieszkają. Są odcięci za murem z przedmiotów. ale skrupulatnie zbierają np świąteczne ozdoby z myślą o "prawdziwych" świętach. Tak więc jako dorosłe dziecko hoardera chyba próbuję żyć dokładnie odwrotnie, możliwe że przesadzam w drugą stronę bo może jednak powinnam nieco celebrować, ale nie chce mi się, nie czuję tego, a chyba nawet nie lubię. Oczywiście urządzałam dziecku urodzinki i święta ale jest już dorosły i wszyscy poluzowaliśmy, bo chyba nikt z nas nie ma nabożeństwa do celebry.
      • bardzo_zly_mis Re: Urodziny 08.02.21, 00:23
        Dziękuję. :)

Uff, dzień moich urodzin właśnie dobiegł końca.

Ja jestem gdzieś pośrodku tego, o czym piszesz - bo niby nie celebruję, ale jednak trochę tak. ;) Mieszka we mnie ciągle mała dziewczynka, która chce mieć fajny, udany dzień urodzin. I jakoś nie wyobrażam sobie, żebym miała kiedyś przejść obok niego obojętnie.

Zjadłam spory kawałek ciasta, odpisałam na kilka wiadomości z życzeniami, przyjrzałam się paru srebrnym włosom na łepetynie. Z czystym sumieniem mogę pójść spać.

• mardaani.74 Re: Urodziny 08.02.21, 11:42
          Podoba mi się Twoje podejście, myślę że jest bardzo ok chcieć mieć jakiś dzień wyjątkowo miły ze względu na samego siebie. Tak sobie poświętować siebie samego.

o włosach to ja już nie myślę, w liceum byłam już w 10% siwa, a teraz gdyby nie farba do włosów to już całkiem srebrna lisica :)
    • martyna2525 Re: Urodziny 08.02.21, 19:20
      Wszystkiego najlepszego Misiu :)
      • bardzo_zly_mis Re: Urodziny 08.02.21, 23:11
        Miś dziękuje i macha łapą! :)
    • bunga-bunga Re: Urodziny 11.02.21, 15:25
      Przepraszam za może zbytnią bezpośredniość ale czy to znaczy że z powodu przypisywanej sobie depresji nie uprawiasz już seksu???
      • bardzo_zly_mis Re: Urodziny 11.02.21, 16:37
        Na jakiej podstawie tak wnioskujesz?
        • vermieter Re: Urodziny 11.02.21, 21:16
          też mnie to interesuje, w Niemczech uważa się, że ludzie dotknięci depresją myślą tylko o seksie :)
          no prawie tylko
          • bardzo_zly_mis Re: Urodziny 11.02.21, 21:41
            Mnie się zdarza jeszcze czasem pomyśleć o jedzeniu. Ale to tylko sporadycznie.
        • bunga-bunga Re: Urodziny 11.02.21, 22:27
          No, choćby to zajadanie problemu...Sorry że tak w walonkach, nie przeceniam seksu ale z drugiej strony ciekawe dlaczego ta sfera jest takim tabu w przeciwieństwie do chociażby jedzenia właśnie.
          • bardzo_zly_mis Re: Urodziny 12.02.21, 21:29
            Odnoszę wrażenie, że nie do końca łapiesz moje poczucie humoru. Albo może po prostu z wiekiem staję się coraz mniej zabawna.
            • bunga-bunga Re: Urodziny 13.02.21, 17:59
              Łapię oczywiście i dokładam swoje...To ile masz tych lat że tak boisz się zadeklarować? To co by było przy pytaniu o wagę??? 🤰

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka