Dodaj do ulubionych

Leki na depresję

15.12.21, 19:06
Niedawno zwierzyłam się koledze, że mam depresję, a on zaczął opowiadać o swojej znajomej, która rzekomo miała depresję i wyleczyło ją parę wizyt bliskich osób, rozmowy z nimi oraz wyjście do ludzi, natomiast leki na nią nie działały. Odpowiedziałam mu wtedy, że tabletki jej nie pomagały, bo nie była chora, ale teraz się zastanawiam, czy to zdanie jest prawdziwe, bo w sumie to nie wiem jak to działa... Czy leki na depresję mogą podziałać na osobę, która ma zwykły dołek/chandrę, a nie depresję?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Leki na depresję 15.12.21, 22:55
      Nie, te leki tak nie działają, w sumie poprawa nastroju jest ostatnia w kolejności, najpierw poprawiają się takie rzeczy jak np sen, mijają lub zmniejszają stany lękowe, stany napięcia emocjonalnego, zmniejsza gonitwa myśli, normuje apetyt, zwiększa się poziom energii, wraca chęć do działania, wracają siły fizyczne, poprawa nastroju jest wynikiem ogólnej poprawy samopoczucia i lepszego funkcjonowania tak ogólnie.
      Rozmowa oczywiście może pomóc, ale będzie to tylko czasowe, doraźne, no i rozmowa może też pogorszyć sprawę, np wbić w poczucie winy.
      Osoby zupełnie zdrowe które znałam a które z ciekawości wzięły lek przeciwdepresyjny nie poczuły nic, w jednym przypadku wzmożoną senność. To nie działa jak narkotyk, że daje "kopa" czy coś, już prędzej na zdrowego zadziała mocna kawa.
      • jatakniesmialogram Re: Leki na depresję 16.12.21, 01:51
        Ale mi nie chodzi o kogoś zdrowego kto nawet smutku w danym czasie nie odczuwa, tylko o kogoś przygnębionego, ale nie mającego choroby psychicznej
        • mardaani.74 Re: Leki na depresję 16.12.21, 11:50
          To nie tak łatwo jednoznacznie powiedzieć, że przygnębienie nie jest już depresją.
      • jatakniesmialogram Re: Leki na depresję 16.12.21, 01:53
        Czy komuś kto po prostu źle się czuje przez gorszy okres w życiu leki na depresję pomogą?
        • martyna2525 Re: Leki na depresję 22.12.21, 19:13
          U zdrowych leki nie pomagają bo nie mają na co a jedyne co się czuje to skutki uboczne.
          • xawery39 Re: Leki na depresję 23.12.21, 12:05
            Depresja od jakiegoś czasu stała się chorobą "modną" , nawet "szlachetną " , która dopada osoby szczególnie wrażliwe ,
            delikatne o głęboko rozwiniętej osobowości . Toteż niektóre panie pragnąc za takie uchodzić , jeśli tylko są nie w humorze zaraz wspominają o depresji. W przeszłości taką modną dolegliwością była migrena dziś jeszcze uważana przez niektórych za kaprys pań z "towarzystwa".
      • jatakniesmialogram Re: Leki na depresję 30.12.21, 04:03
        Twoi znajomi mogli nie odczuć przeciwdepresyjnego działania leku, bo takie leki nie działają od razu. Mogą zacząć łagodzić objawy np. po miesiącu, chociaż to zależy od leku i osoby. Po jednej tabletce nie będzie rezultatu, bo najpierw zwykle pojawiają się skutki uboczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka