grupowicz 24.03.23, 06:35 Czy lekarz przyjmujący prywatnie, może wypisać lek ze zniżką na NFZ ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xanonymous Re: Leki na NFZ 24.03.23, 23:34 Kiedyś prywatni lekarze wystawali recepty refundowane, np. psychiatrzy na drogie neuroleptyki do leczenia zaburzeń nerwicowych. Małymi dawkami neuroleptyków leczy się zaburzenia nerwicowe - tak mawiali wybitni polscy psychiatrzy pochodzenia ormiańskiego. Olanzapina, Solian czy kosztujący kiedyś 400zł Abilify. Ale czy to jest zgodne z prawem ? Raczej nie, ale kogo to obchodzi? Dzwoniłem kiedyś na infolinie NFZ żeby dopytać własnie io to to powiedzili że oni mają to gdzieś, bo to lekarz decyduje co może byćrefundowane i kiedy. NIeznają się na prawie Ci ludzie co pracują w NFZ ? Na to wygląda. Grunt żeby leki schodziły a państwo dopłacało. Tylko nie wiem dla czyjego to dobra jest ? Pewnie dla lekarza i firmy sprzedającej leki i może apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Leki na NFZ 24.03.23, 14:26 grupowicz napisał: > Czy lekarz przyjmujący prywatnie, może wypisać lek ze zniżką na NFZ ? Tak. Pod warunkiem, że pacjent jest ubezpieczony w NFZ a lekarz ma podpisaną umowę z NFZ na wystawianie recept refundowanych. Jeśli lekarz nie podpisał takiej umowy warto zmienić lekarza na takiego, który taką umowę ma podpisaną. "Jeśli pani Krystyna jest ubezpieczona w NFZ to – generalnie – ma prawo do recept na leki refundowane. Przyczyna niewystawienia recepty z refundacją może w tym przypadku leżeć po stronie lekarza. Istotne jest przede wszystkim, czy zawarł on z Narodowym Funduszem Zdrowia umowę na refundację recept. Lekarz praktykujący prywatnie nie ma obowiązku jej podpisywać." serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/864330,lekarz-z-prywatna-praktyka-moze-wypisac-refundowana-recepte.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Leki na NFZ 24.03.23, 22:18 Moja psychiatrka wypisała jeden z moich leków ze zniżką Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Leki na NFZ 24.03.23, 23:42 Nieraz kobiety po neuroleptykach dostają mlekotoku :) Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Leki na NFZ 24.03.23, 23:47 [ karmi piersią swojego narzeczonego ] 'I Breastfeed My Fiance' | This Morning www.youtube.com/watch?v=fjeFpwSozU4 Odpowiedz Link Zgłoś