Dodaj do ulubionych

Mam kilka pyt. dot. Sulpirydu

25.03.05, 19:15
hej, mój mąż dostał od psychologa ten lek (lekka depresja). Na ulotce jest
napisane, że nie mozna pić alkoholu, ale mój mąż powiedział, że nie zamierza
zupełnie rezygnować z picia alkoholu (zwłaszcza, że lek ma brać wiele mcy)i
od czasu do czasu popija piwko (w weekend nawet 4-5 puszek). Niby nic się nei
dzieje niedobrego, ale...Co może spowodować picie alko przy terapii
Sulpirydem? I jeszcze jedno. Staramy się o dziecko. Czy ten lek w jakikolwiek
sposób wpływa np. na nasienie, czy nie ma powikłań ew. płodu i tp? Dziękuję
za odp. - aga
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: Mam kilka pyt. dot. Sulpirydu 25.03.05, 19:41
      kalinosia napisała:

> hej, mój mąż dostał od psychologa ten lek (lekka depresja). Na ulotce jest
      > napisane, że nie mozna pić alkoholu, ale mój mąż powiedział, że nie zamierza
      > zupełnie rezygnować z picia alkoholu (zwłaszcza, że lek ma brać wiele mcy)i
      > od czasu do czasu popija piwko (w weekend nawet 4-5 puszek). Niby nic się nei
      > dzieje niedobrego, ale...Co może spowodować picie alko przy terapii
      > Sulpirydem? I jeszcze jedno. Staramy się o dziecko. Czy ten lek w jakikolwiek
      > sposób wpływa np. na nasienie, czy nie ma powikłań ew. płodu i tp? Dziękuję
      > za odp. - aga

Taak,po pierwsze to psycholog nie zapisuje leków bo nie może nie jest lekarzem.
      Leki zapisuje psychiatra.Sulpiryd to neuroleptyk,lek przeciwpsychotyczny czyli
      stosowany w leczeniu schizofreni i innych psychoz ale też zapisywany czasami
      przez niektórych psychiatrów w nerwicach,depresjach z silnym lękiem jako
      uspokojacz.Ale nie przy lekkich depresjach.Poza tym jeśli już mąż dostałby
      Sulpiryd przy depresji to na pewno nie jako jedyny lek bo to niemożliwe tylko
      dodatkowo jako drugi lek do leku przeciwdepresyjnego.
      • usmiechnieta5 Re: Mam kilka pyt. dot. Sulpirydu 26.03.05, 01:03
        Nio wlasnie psyholog nie przepsuje leków a Sulpiryd mozna stosowac takze w
        terapi uzależnien.Stosuje sie go zawsze z drugim lekiem np petylyl lub jakims
        innym.W czasie tego leczenia nie bardzo jest wskaazany alkohol zreszta jak w
        kazdym leczeniu. Moze twoj mąż byl u psychiatry??
        Pozdrawiam
        • kalinosia Re: Mam kilka pyt. dot. Sulpirydu 26.03.05, 10:04
          dzięki za "wczerpujące" i konkretne odpowiedzi. Nie wiedziałam, że wiecie
          lepiej co mój mąż dostał. Otóż dostał tylko ten lek, nic więcej (ds. 1x1 tbl
          (200)). Mąż nie ma schizofrenii ani jakiejś głębokiej depresji a lekką depresję
          sytuacyjną. Właściwie to już jest ok, bo wszystkie sprawy, którymi się
          denerwował skończyły się pozytywnie. Zerknęłam na wizytówkę i tu sie pomyliłam.
          Lek przepisał rzeczywiście specjalista psychiatra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka