Dodaj do ulubionych

błędy logiczne

06.04.05, 11:50
Coraz częściej zdarzają mi się błędy logiczne, często mówie rzeczy sprzeczne
logicznie... nie wiem czy ktos w ogóle zrozumie o co mi chodzi
poza tym chcę powiedzieć lub napisać jakieś słowo, a wypowiadam inne
dźwięcznie do niego podobne np. dzisiaj robiłem listę zakupów i chciałem
zapisać kiełbasa a napisałem herbata.. :D wiem, że to trochę głupie, ale mnie
niepokoi. czy to tylko roztargnienie?
poza tym czytałem, że ludzie ze schizofrenią na początku choroby zaczynąją się
interesować religiami wschodu itd. Ja naprzykład interesuje się buddyzmem i
podobnymi do niego filozofiami. Ale z drugiej strony nie odczuwam tak jak
ludzie ze schizofrenią jakiegoś spiskowania przeciwko mnie, wrogości ludzi...
czasami wręcz przeciwnie. Mam się czym martwić? Czy moge spokojnie sobie
filozofować na temat sensu życia i jedności wrzechświata?
Obserwuj wątek
    • antylooo Re: błędy logiczne 06.04.05, 12:54
      fak. cholernie mnie wystraszyles.
      tego by mi jeszcze brakowalo zeby te objawy wskazywaly na schizofrenie.
      chyba schizofrenia to nie tylko glupie uczucie spiskowania, religie i takie
      poplatanie lub/i roztargnienie??
    • o0oo Re: błędy logiczne 06.04.05, 13:21
      > Coraz częściej zdarzają mi się błędy logiczne, często mówie rzeczy sprzeczne
      > logicznie

poki co logiki nie ucza zakladach psychiatrycznych wiec chyba chory nie jestes.
      a jak zdajesz sobie sprawe to jest z toba lepiej niz wieloma ludzmi:-)

> nie wiem czy ktos w ogóle zrozumie o co mi chodzi
      > poza tym chcę powiedzieć lub napisać jakieś słowo, a wypowiadam inne
      > dźwięcznie do niego podobne np. dzisiaj robiłem listę zakupów i chciałem
      > zapisać kiełbasa a napisałem herbata.. :D wiem, że to trochę głupie, ale mnie
      > niepokoi. czy to tylko roztargnienie?

zapewne kielbasa zle ci sie kojarzy dlatego wymieniles ja na herbate, moze mama
      karcila cie w dziecinstwie za podzeranie kielbasy ze spizarni? :-)

> poza tym czytałem, że ludzie ze schizofrenią na początku choroby zaczynąją się
      > interesować religiami wschodu itd. Ja naprzykład interesuje się buddyzmem i
      > podobnymi do niego filozofiami. Ale z drugiej strony nie odczuwam tak jak
      > ludzie ze schizofrenią jakiegoś spiskowania przeciwko mnie, wrogości ludzi...
      > czasami wręcz przeciwnie. Mam się czym martwić? Czy moge spokojnie sobie
      > filozofować na temat sensu życia i jedności wrzechświata?

radzilbym dawkowanie. poczucie jednosci swiadczy o prymacie subiektywizmu nad
      realizmem, charakterystyczne dla zaburzonych. trzymaj sie reala i niech swiat
      ci zlozony sie zdaje i brakuje w nim oczywistosci.

skoro zechciales sie podzielic swoimi niepokojami na forum to raczej na
      przeczulenie na wlasnym punkcie cierpisz niz schizofrenie. jesli to co piszesz
      ze schizofrnia ci sie kojarzy to mnie bys kiedys pewnie w kaftan bezpieczenstwa
      zapakowal.
      • lucyna_n Re: błędy logiczne 06.04.05, 14:22
        od dawna sie zastanawiam jak Ty w tym kaftanie dajesz rade klikac na klawiaturze :))))
    • awanturka Re: błędy logiczne 06.04.05, 15:57
      Ja po latach zycia z chorobąwiem, ze to co opisujesz (roztargnienie)jest u mnie objawerm depresji. Z kolei Twoje zainteresowania sa zrozumiałe - ludzie , którzy cierpia często podejmuja pogłebioną refleksję zyciem, światemna sobą samym... No i tym w zupełności daje się tłumaczyć Twoje zaineresowania religiami wschodu.

Nie tylko możżesz spokojnie sobie filozofować bez szkody dla siebie, ale myślę, że przez to możesz stać się bogatszym wewnętrznie człowiekiem.
    • mskaiq Re: błędy logiczne 06.04.05, 17:22
      Staraj sie to kontrolowac, mozna to zrobic. Jesli nie bedziesz tego kontrolowal
      to bledy logicze beda sie nasilaly, beda prawdziwa plaga.
      serdeczne pozdrowienia.
      • dr_zombie Re: błędy logiczne 06.04.05, 18:21
        Żeby kontrolować swoje myśli trzeba cały czas byc skoncentrowanym co spowoduje
        zbytnie zmęczenie umysłu, co z kolei spowoduje zwiększenie się ilości pomyłek,
        więc twoja metoda nie zadziała.
        I jaką ty wyznajesz filozofie lub religie? Jakie jest twoje motto życiowe?
    • superszczur Re: błędy logiczne 06.04.05, 18:31
      spox, spox, wyluzuj się, to tylko nastroje...Ja buddyzmem interesuję sie 20 lat i jakoś ciągnę.
    • mskaiq Re: błędy logiczne 07.04.05, 15:20
      Nie pisze o nieustannym kontrolowaniu mysli, chociaz takie kontrolowanie mysli
      to jedna z form medytacji.
      Wystarczy abys kontrolowal to co robisz, kiedy piszesz cos przeczytaj co
      napisales. Kiedy pojawia sie w Tobie mysli ktore zaczynaja Ci przeszkadzac i
      doluja Cie to nie pozwolaj sie rozwijac im bo przyniosa Ci wiele szkody.

Nie posiadam obecnie zadnej orietacji religijnej, intresowalem sie rowniez
      buddyzmem ale bylem wychowany w silnej orientacji katolickiej. Nie jestem
      przeciwko zadnej religi, uwazam ze religie powstaly z naszych potrzeb, podobnie
      zreszta jak ateizm. Sa potrzebne wiele osob potrafi przetrwac dzieki nim a to
      jest najwazniejsze.

Żeby kontrolować swoje myśli trzeba cały czas byc skoncentrowanym co spowoduje
      zbytnie zmęczenie umysłu, co z kolei spowoduje zwiększenie się ilości pomyłek,
      więc twoja metoda nie zadziała.
      I jaką ty wyznajesz filozofie lub religie? Jakie jest twoje motto życiowe?

• cptniamo Re: błędy logiczne 07.04.05, 18:58
      dr_zombie napisał:

> poza tym czytałem, że ludzie ze schizofrenią na początku choroby zaczynąją się
      > interesować religiami wschodu itd.

Dzięki za pomysł. Nielubianych znajomych, który za bardzo Lamę Olego hołubią,
      będę od dziś tytułować kryptoschizofrenikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka