Dodaj do ulubionych

Bóle głowy a nerwica

07.05.05, 12:26
Słuchajcie mój problem jest następujący. Od momentu kiedy zachorowałem na
nerwicę zaczęły się bóle głowy. Boli mnie ona codziennie, nawet rano, nie raz
są to bóle kłójące, a nie raz głowa boli w różnych miejsach, tak jakby mi ją
ściskało. Jak sobie z tymi bólami poradzić, jakie badania wykonać by je
zdiagnozować. Boję się, że może ty być jakiś tętniak, albo coś tego rodzaju.
Obserwuj wątek
    • marzenia11 Re: Bóle głowy a nerwica 07.05.05, 14:13
      Jak określiłeś/kto okreslił to, ze jesteś chory na nerwicę? Podłożem zaburzen
      nerwicowych są różnego rodzaju wewnętrzne konflikty emocjonalne,nieuświadomione
      i dlatego przejawiające się w postaci nerwicy, napięć, lęków. Nie rozwiązywane
      (czyli nie lecvzone) mogą też powodować różnego rodzaju zaburzenia w ciele, np.
      bóle głowy (najczęściej), bole żołądka, trudności z oddychaniem i wiele innych.
      Jeżeli sa ciągle nie leczone i czlowiek przez dlugi czas zyje w stanie napięcia
      może dojść do stanów poważniejszych czyli jakichś fizycznych chorób. Często
      ludzie zaczynają leczenie od lekarzy: najpierw internista, neurolog, gastrolog
      itp., biora rózne i dużo leków i nie mają pożądanego efektu. Często też w
      takich sytuacjach okazuje się, że nie ma podstaw do takiego zlego samopoczucia
      (np. wyniki badań są bardzo dobre). W końcu albo przy p[omocy innych albo sami
      dochodzą do wniosku że nalezy się zwrócić do psychologa czy psychiatry. Skoro
      wiesz, że masz nerwicę to bóle głowy to są sygnały zeby zwrócic sie do
      psychologa. Oczywiście możesz zacząć wykluczać różne rzeczy, ktorych się kazdy
      boi, czyli nowotwory, tetniaki i inne. Warto się przebadać. Ale równocześnie
      radzę Ci zglosić się do psychologa.
    • magnusx207 Re: Bóle głowy a nerwica 08.05.05, 20:47
      Ja proponuje Ci pójść w moje ślady. Sam cierpiałem na bóle głowy w sytuacjach
      stresowych. Znalazłem lekarza o podwójnej specjalizacji neurolog - psychiatra.
      Kazał mi zrobić na wszelki wypadek EEG i tomografię komputerową, ale nic nie
      wykazało, jednocześnie badanie napięcia nerwowego (drżenie rąk, napięcie mięśni
      karku) i rozmowa wskazały że podłoże jest związane z psychiką i związanymi ze
      stresem zaburzeniami snu.

Pozdr,

Mag
      • marzenia11 Re: Bóle głowy a nerwica 08.05.05, 23:39
        No wlasnie. Robiąc badania warto od razu zglosić się na konsultacje do DOBREGO
        psychologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka