zomiren 28.11.05, 23:07 Za podobno rok,wiec pewnie ok poltora roku i w polsce ma sie pojawic lek na depresje,ktory stosuje sie ok raz na trzy tygodnie,a dzialanie rozpoczyna sie juz na drogi dzien!!.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jako_70856 Re: Nowy lek 28.11.05, 23:10 ciężko uwierzyć w coś tak pięknego, ale znając życie to będzie on na pewno skuteczny :^D Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Nowy lek 28.11.05, 23:13 tak, a za 20 lat nagle zaczna nam sie rodzic dzieci z trzema nogami ... Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Nowy lek 28.11.05, 23:18 a co ty jeszcze wierzysz w te banialuki o skutecznych lekach ? w USA, skad i tak wiekszosc tych trucizn przychodzi, setki tysiace ludzi umiera rocznie z powodu skutkow ubocznych ... Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:20 eeetam skutki uboczne..po prostu umieraja na watrobe,nerki....;) Kto udowodni z zaswiatow na co wlasciwie umarl? Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Nowy lek 28.11.05, 23:22 masz racje sc. umarli bo to byla ich kolej ... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 28.11.05, 23:23 setki czy tysiące? Ty się zdecyduj może, bo w takim dużym kraju kilka setek to w zasadzie się mieści w granicach błędu statystycznego, kilka tysięcy zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
zomiren Re: Nowy lek 28.11.05, 23:14 Czy skuteczny zobaczymy ,ale na pewno bedzie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:15 ..i o to chodzi,co drogie,to skuteczne,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Nowy lek 29.11.05, 10:56 Nie, nieraz nacięłam się. Płaciłam drogo, a za co - wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:13 Lek bedzie ssuuupper extra.Lekarze juz ustawiaja sie w kolejce,zeby podpisywac kontrakty z firmami farmaceutycznymi.Oczywiscie dla dobra pacjentow. Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Nowy lek 28.11.05, 23:16 buahahahahahahahaha ... i odtad zyli dlugo i szczesliwie ........ Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:17 Ciekawe dlaczego im wiecej super lekow,tym wiecej chorych na depresje. Nikogo z was to nie zastanawia? Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Nowy lek 28.11.05, 23:19 mnie jak najbardziej ... pytaj sie tych co tu robia wymiany doswiadczen ... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 28.11.05, 23:22 a właściwie co Ty tu robisz, misję od Boga dostaleś? Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:27 Moze ma nie zatruty lekami umysl? Nie pomyslalas? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 28.11.05, 23:29 bez lekow też da się zrobić komuś wodę z mózgu, nawet dość skutecznie się da. Z pewnościa dużo skuteczniej niż za pomocą fluoxetyny:) Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:24 A co wam radza lekarze oprocz stosu lekow? Bez grubej ksiegi ze spisem lekow sa bezradni? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 28.11.05, 23:28 ta księga nie tak znowu gruba Jak Ty dowiesz się trochę o lekach to ja napiszę Ci trochę o innych metodach radzenia sobie z depresja , nerwicą, fobią. Jest tego trochę, ale jak Ty się nie wysilasz żeby powalczyć ze swoją ignorancją to dlaczego ja mam Tobie podstawiać gotową odpowiedź pod zadarty nos? Odpowiedz Link Zgłoś
buena.vista.sc Re: Nowy lek 28.11.05, 23:32 Mnie nie musisz pisac.Dobrze byloby przyblizyc inne metody. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 28.11.05, 23:45 Były, są i będą przybliżane, trzeba tylko umieć czytać nie wybiórczo. Zresztą, piszę to po raz setny, praktycznie każdy zanim sięgnąl po tabletki próbowal sie ratować na wszelkie sposoby, niestety niektórzy przecenili swoje siły i zamiast epizodu depresyjnego mają kwaterę na cmentarzu. Trzeba umieć ocenić swoje siły walczyć o siebie w najlepszy dla siebie sposób, zmieniać podejście, sposob widzenia rożnych spraw, nauczyć się radzić z napięciem i lękiem, nauczyć się chorować i wracać do pionu a farmakologia to tylko podpórka. Nieszczściem jest tak mały dostęp do dobrych psychologów i psychoterapeutów, ale tu wchodzą w grę pieniądze. Książki wydawane na temat depresji są różne, jedne sensowne inne kompletnie bzdurne. Trudno więc się nimi kierować. Depresja to jest choroba bardzo trudna w leczeniu, wymaga leczenia i ciala i psychiki. Czlowiekowi choremu na serce nie kazalabyś odstawiać leków chociaż mają poważne skutki uboczne, ale oprócz lekow powinien zmienić zle nawyki, i w depresji jest tak samo. Inaczej ma się rzecz z nerwicami i fobiami, tu leki często wręcz przeszkadzają w leczeniu, ale to skomplikowany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
nic-10 Re: Nowy lek 29.11.05, 09:31 tak z ciekawości lucyno czemu twierdzisz ze leki przeszkadzają w leczeniu nerwicy? Odpowiedz Link Zgłoś
jeszp1 Re: Nowy lek 29.11.05, 08:33 Jeśli już żartujecie o nowych lekach to pozwole sobie wkleić coś na serio ten temat F Rouillon. Efficacy/tolerance profile of agomelatine and practical use in depressed patients. 18 ECNP Congress, Amsterdam, 22-26 October 2005 Współczesne oczekiwania wobec leków przeciwdepresyjnych nie ograniczają się do ich skuteczności. Lek musi być bezpieczny i dobrze tolerowany, zarówno w leczeniu ostrej fazy depresji, jak i podczas terapii podtrzymującej. Agomelatyna jest nowym lekiem przeciwdepresyjnym, agonistą receptorów melatoninowych M1 i M2 oraz antagonistą receptorów serotoninowych 5-HTc2. Profil bezpieczeństwa stosowania agomelatyny przedstawił podczas kongresu ECNP profesor Rouillon z Creteil we Francji. Dzięki swojemu profilowi farmakologicznemu agomelatyna nie wykazuje typowych dla leków z grupy SSRI objawów ubocznych (zaburzenia żołądkowo-jelitowe, przyrost wagi, bezsenność, zespół serotoninowy). Wykazano również korzystniejszy profil tolerancji agomelatyny w stosunku do wenlafaksyny w aspekcie dysfunkcji seksualnych. W innym badaniu porównywano agomelatynę z paroksetyną pod kątem zespołu odstawiennego. W warunkach podwójnie ślepej próby pod kontrolą placebo nie stwierdzono objawów tego zespołu po nagłym zaprzestaniu podawania agomelatyny, w przeciwieństwie do paroksetyny. Zdaniem autora, bardzo dobra tolerancja agomelatyny stanowi istotną korzyść kliniczną w leczeniu osób z depresją. Zaburzenia snu są częstym objawem w depresji. Typowe są zwłaszcza: trudności z zaśnięciem, częste budzenie w nocy i wczesne budzenie poranne. Poprawa parametrów snu jest kluczowa dla klinicznego efektu leczenia depresji, jednakże część leków przeciwdepresyjnych wykazuje w tym kontekście działanie niekorzystne (bezsenność, nadmierna sedacja lub senność w ciągu dnia). Profil kliniczny i wpływ na sen agomelatyny omówił podczas kongresu ECNP profesor Lam z Uniwersytetu Vancouver w Kanadzie. Będąca agonistą receptorów melatoninowych M1 i M2 i jednocześnie antagonistą receptorów serotoninowych 5-HTc2 agomelatyna, podawana w dawce 25 mg/dobę, jest skuteczna w leczeniu depresji i poprawia charakterystykę snu. W badaniach porównawczych z zastosowaniem skali Leeds Sleep Evaluation Questionnaire (LEEDS) wykazano, w porównaniu do placebo, znaczącą poprawę parametrów inicjacji snu (p<0,001) i jakości snu (p=0.002). Podobnej obserwacji nie odnotowano w odniesieniu do inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI). Znacząca statystycznie różnica między agomelatyną a placebo widoczna była już po 2 tygodniach leczenia. Ponadto, wyniki badania porównującego agomelatynę (25-50 mg/dobę, n=165) z wenlafaksyną (75-150 mg/dobę, n=167) wskazują, przy porównywalnej skuteczności przeciwdepresyjnej, na korzystniejszy wpływ agomelatyny na parametry snu. Podczas trwającej 6 tygodni obserwacji odnotowano znaczące różnice na korzyść agomelatyny w parametrach skali LEEDS: "zasypianie" (GTS, ease of getting sleep, p=0,001) oraz "jakość snu" (QOS, quality of sleep, p=0,021). Znamienne statystycznie różnice były widoczne już po tygodniu leczenia. Również badania polisomnograficzne wykazują korzystny efekt agomelatyny na strukturę snu. Co istotne, poprawa struktury snu przy stosowaniu agomelatyny nie wiąże się z nadmierną sedacją lub sennością w ciągu dnia. Autorzy z Uniwersytetu Groningen z Holandii podsumowali podczas 18 Kongresu ECNP dotychczasowe badania nad skutecznością przeciwdepresyjną agomelatyny. Pomimo znaczącego postępu w ostatnich dekadach, w dalszym ciągu poszukuje się leków przeciwdepresyjnych bardziej skutecznych, bezpieczniejszych i lepiej tolerowanych niż aktualnie stosowane. Agomelatyna jest pierwszym melatoninergicznym lekiem przeciwdepresyjnym – agonistą receptorów melatoninowych M1 i M2. Lek ten wywiera jednocześnie działanie antagonistyczne wobec receptora serotoninowego 5-HT2c. Mechanizm działania agomelatyny leży u podłoża jej skuteczności przeciwdepresyjnej, dobrej tolerancji i korzystnego wpływu na sen. Skuteczność leku wykazano w kilku badaniach porównujących agomelatynę z placebo. W jednym z nich agomelatyna w dawce 25 mg/dobę wykazała istotną poprawę w zakresie objawów depresyjnych w porównaniu z placebo już po 2 tygodniach podawania, podczas gdy w przypadku stosowanej w tym samym badaniu paroksetyny różnica wystąpiła dopiero po 4 tygodniach. Metaanaliza kontrolowanych placebo badań wykazała, że oprócz standardowych skal oceny nasilenia depresji (MADRS, HAMD, CGI) agomelatyna wykazuje istotną przewagę vs placebo także w zakresie takich parametrów jak odsetek odpowiedzi na leczenie (55,5% vs 38,8%) i odsetek uzyskania pełnej remisji (22,9% vs 13,8%). Działanie przeciwdepresyjne agomelatyny analizowano również w podgrupach w zależności od wyjściowego stopnia nasilenia depresji, wykazując skuteczność leku w ciężkiej depresji (wyjściowa punktacja skali Hamiltona HAMD >=25 i skali CGI >=5). Badania porównawcze z lekami z grup SSRI i SNRI także potwierdziły skuteczność kliniczną agomelatyny w leczeniu depresji. Zdaniem autorów prezentacji, przeprowadzone badania potwierdzają, że agomelatyna jest inowacyjnym, skutecznym lekiem przeciwdepresyjnym, również w przypadku chorych z depresją o dużym nasileniu. Data ukazania się notatki: 9 listopada 2005 Opracowane na podstawie: doniesienie prasowe / 24 października 2005 Pozdrawiam forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Nowy lek 29.11.05, 10:45 Dziwne bo sama serotonina powoduje po jakiś 3 tygodniach dobre spanie w nocy więc po co jeszcze melatonina?Jak wziołem melatoninę i lek antydepresyjny seroxat to byłem tak zaspany że cały dzień spałem.Mi tam serotonina samam poprawia sen i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Nowy lek 29.11.05, 10:50 > Dziwne bo sama serotonina powoduje po jakiś 3 tygodniach dobre spanie w nocy może u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 29.11.05, 11:06 Nie wszystkim podwyższenie poziomu serotoniny daje pożądane efekty lecznicze, mi nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Nowy lek 29.11.05, 14:16 ale melatonina nie leczy depresji a wpływa na jakość snu tylko Odpowiedz Link Zgłoś
zomiren Re: Nowy lek 29.11.05, 14:26 Melatonina to chormon ktory wplywa na na sen,gdy jego brakuje pojawiaja sie problemy z sennoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 29.11.05, 14:26 ja ni episalam o melatoninie tylko o serotoninie Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: Nowy lek 29.11.05, 14:49 Ej Suchy. Rozpatrywanie sposobu działania leków przez laików takich jak ty, ja, lucy w podstawowym rozumieniu działania neuroprzekaźników czy hormonó zawsze sprowadza na manowce. W powyższej notatce zaznaczono, że lek działa agonistycznie na receptory melatoninowe(chyba?) czyli aktywuje je, a antygonistycznie na receptory serotoninowe(chyba?)(blokujący). Na chłopski rozum nowy super lek powinien zmniejszać poziom serotoniny, a co za tym idzie pogarszać nastrój wraz z potęgowaniem zmulenia. I do jakiego wniosku nas to doprowadziło? Do bzdurnego! Już dawno zaniechałem czytanie biochemicznego bełkotu. Zostawmy to tym, którzy zjedli na tym zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Nowy lek 29.11.05, 14:56 prawda no ja nawet nie próbowalam brnąć przez opis, i dobrze, bo jak dla Ciebie za trudny, to co dopiero dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
10_sekund Re: no bo to to co ku.. jest ? 30.11.05, 19:32 1 centymetr / 1 milimetr ? ..haloperidol ? unisci.com/stories/20022/0530024.htm Researchers in the US are about to seek FDA approval of a surgically implanted tablet that could deliver daily doses of psychiatric medication for as long as a year. The implant is biodegradable and about 1 centimeter in diameter and 1 millimeter thick. The implant, which could contain antidepressants as well as other medications, gradually disappears over the course of a year, slowly releasing the drug. If the patient has to be taken off the drug, the effects immediately cease when the tablet is removed. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: no bo to to co ku.. jest ? 30.11.05, 22:42 Tylko e nie wiadomo czy lek nie rozpuści się powoli czy natychmiast.Bo co będzie jak podczas wypadku czy coś to urządzenie się przerwie albo zniszczy?Wtedy śmierć z przedawkowania antydepresantw natychmiastowa-murowana.Poza tym co się dzieje jak wypijesz alkohol?Przyspieszy on krwiobieg i sie to cudenko rozpuści co da efekt taki jak już napisałem.Czy aby napewno to jest dobre?Chcesz się napić z kolegami to pijesz i poprostu następnego dnia na kacu nie bierzesz leków antydepresyjnych a tutaj samo i tak będzie ci na kacu wstrzykiwało lekarstwo;p Odpowiedz Link Zgłoś
slavek33 Re: Nowy lek 01.12.05, 16:16 Ciekawe skąd masz takie informacje. Od wróżki? Odpowiedz Link Zgłoś
zomiren Re: Nowy lek 01.12.05, 16:51 Od psychiatry ktory ta informacje przeczytal w gazecie(w gazecie dla lekarzy).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
insignificant Re: Nowy lek 01.12.05, 18:32 I co zazywacie te leki ciągle i uczycie sie, pracujecie? czy jak to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
slavek33 Re: Nowy lek 01.12.05, 18:55 Może chciał Cię po prostu pocieszyć. Wiesz, chorym na raka też się mówi, ze nie wszystko stracone a na HIV, że w stanach juz prawie wynaleźli lek. No ale oby, oby. Wcale bym się nie obraził za taki lek. Odpowiedz Link Zgłoś