Dodaj do ulubionych

Odkupię Effectin ER 75

27.12.05, 12:28
Witam,
Jestem w takiej sytuacji, że w tym tygodniu skończy mi się ostatnie
opakowanie Effectinu, a byłam pewna, że mam jeszcze jedno, ale właśnie
przeszukałam całe mieszkanie i nie ma... No i jest problem, bo moja lekarka
wyjechała na urlop i będzie dopiero po Nowym Roku i nie wiem co mam teraz
robić. W prywatnych lecznicach, do których dzwoniłam najbliższe wizyty są na
za 2 tygodnie, a o państwowych już nie wspomnę.
Pomyślałam sobie, że może ktoś tutaj chciałby odsprzedać jedno opakowanie,
albo chociaż jeden listek? W przyszłym tygodniu już powinna być moja lekarka,
to wypisze mi receptę, ale nie mogę przerwać leczenia, bo wszystko pójdzie na
marne...
Z góry dziękuję,
Magulka2
Acha, jestem z Warszawy
Obserwuj wątek
    • looserka Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 12:43
      Receptę może Ci wypisać lekarz pierwszego kontaktu.
      • magulka2 Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 12:49
        Chyba żartujesz, nawet inny lekarz psychiatra, zanim wypisze tego typu lek,
        musi przeprowadzić z tobą wywiad, a przede wszystkim wiedzieć co przepisuje...
        • looserka Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 12:55
          Jesli swojemu lekarzowi interniście powiesz to , co napisałaś na forum,
          pokażesz lek, który zażywasz,nie powinien odmówić wypisania recepty na 1
          opakowanie.
          A jeśli uważasz, że lekarz,który Cię aktualnie nie leczy nie przpisze Ci
          efectinu, to odpowiedzialny forumowicz nie znając Cię w ogóle, odsprzeda Ci
          go?? Gdzie logika? I na forum nie handluje się lekami, BTW
    • magulka2 Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 13:23
      Ok. spróbuję pójść do lekarza pierwszego kontaktu, ale wątpię, że się uda, bo
      już kiedyś miałam jakąś podobną sytuację i się nie zgodził. Oni się boją, to
      dla nich zbyt duża odpowiedzialność, zresztą się nie dziwię... A forumowicz
      takiej odpowiedzialności nie ponosi, nie jest lekarzem, poza tym jak ktoś ten
      lek bierze lub brał, to zna problem. Taka jest moja logika. Ja teraz biorę
      dawkę 150, jeśli nie uda mi się zdobyć recepty, bądź leku, będę zmuszona zejść
      o 75 (biorę 2x75), a to w przypadku effectinu za duży skok (przynajmniej dla
      mojego organizmu - ja schodzę o 37,5), więc dla mnie oznacza to
      totalne "zwalenie z nóg", osłabienie i senność + uczucie spadania. Szkoda, że
      zamiast wsparcia Looserko, lub choćby chęci pomocy, zostałam potraktowana tak,
      jakbym szukała tu lsd.
      • majka733 Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 13:57
        wspolczuje Ci. kazdemu mogla zdarzyc sie podobna sytuacja. dobrze, ze moj
        psychiatra prowadzi gabinet z zona i kiedy nie ma jego, jest ona. pomoglabym
        Ci, ale biore rexetin. kiedys bralam effectin, ale chyba wszystko zjadlam.
        poszperam w lekach. daj znac jak Ci poszlo z tym lekarzem pierwszego kontaktu.
      • iii10 Re: Odkupię Effectin ER 75 27.12.05, 15:30
        jak sie masz po tych lekach, pomogły ci?
        Myśle że lekarz pierwszego kontaktu powinien ci je przepisać, wiem po sobie oni
        sie też na tym znają, mi ten lek który bierzesz przepisał lekarz rodzinny ale
        go nie wykupiłam bo dałam szanse temu co teraz biore, ale recepta niestety jest
        już przeterminowana.
        pozdrawiam
      • nemefitid Re: Odkupię Effectin ER 75 28.12.05, 02:24
        magulka2 napisała:

>Szkoda, że
        > zamiast wsparcia Looserko, lub choćby chęci pomocy, zostałam potraktowana
        tak,
        > jakbym szukała tu lsd.

Widzisz, ja tam prawa za bardzo nie szanuję
        i często na nie leję, ale...

"pozaapteczny" handel lekami jest nielegalny
        a dokładnie jest przestępstwem zagrożonym co prawda tylko do max lat 2
        ale zawsze...
        ( ust. prawo farmaceutyczne, możesz se poczytać -> wpisz w wyszukiwarkę )

wnioski:

zatem to może być powodem takich reakcji kolegów z forum
        • magulka2 Re: Odkupię Effectin ER 75 29.12.05, 16:12
          Widzisz, a ja mam zupełnie odwrotne podejście do prawa, staram się je
          przestrzegać. Uważam też, że traktowanie prośby odsprzedania 1 opakowania bądź
          listka leku, jako handel pozaapteczny w rozumienu ustawy prawo farmaceutyczne,
          jest mocno przesadzoną wykładnią.
    • magulka2 JUŻ MAM 27.12.05, 21:29
      Witam,
      Już jest sprawa załatwiona. Oddzwoniła do mnie moja lekarka, że jest w W-wie i
      jutro mam odebrać receptę. W związku z tym nie byłam u lekarza pierwszego
      kontaktu, więc nie dowiedziałam się czy wypisałby mi receptę. Jeżeli chodzi o
      skuteczność, to w moim przypadku jest 100%, ale jeszcze biorę lek, więc dopiero
      po zakończeniu kuracji okaże się, czy rzeczywiście jest tak skuteczna. Na razie
      nie mam żadnych lęków, czuję się jak zdrowa osoba i normalnie funkcjonuję.
      Dzięki za zrozumienie, szkoda tylko, że moderatorka Looserka jest tak mało USER
      FRIENDLY...
      • iii10 Re: JUŻ MAM 28.12.05, 09:21
        a po jakim czasie pomogły Ci te leki? i czy to są pierwsze jakie brałas, czy
        wczesniej zażywałaś coś innego/
        pozdrawiam
        • magulka2 Re: JUŻ MAM 29.12.05, 16:26
          Witam,
          Effectin to pierwszy lek jaki biorę, a w 100% pomógł mi po ok. miesiącu. Tak
          mniej więcej co tydzień zwiększałam dawkę, aż nie stwierdziłam, że lęk ustąpił
          na wszystkich obszarach (chodzi mi o miejsca, sytuacje, itd.). Dobrze poczułam
          się przy dawce 225. Teraz zeszłam już na 150, ale to jest bardzo powolny
          proces, a nie jak tu gdześ wyczytałam, że ok miesiąc. To trwa znacznie dłużej,
          tak ok. 3 mies., ale to zależy od wielu czynników: Ciebie, sytuacji w jakiej
          się w danym okresie znajdujesz, itd. Zchodzi się też o mniejszą dawkę (37,5)
          niż przy zwiększaniu (75). Inaczej, nie dziwię się, że ludzie uskarżają się na
          jakieś skutki odstawienne, koszmary senne, itd. Ja w każdym razie, przy ww.
          postępowaniu niczego podobnego nie miałam.
          Pozdrawiam
          Ps. jak chcesz się jeszcze o coś zapytać, to pisz na priva.
          • iii10 Re: JUŻ MAM 29.12.05, 16:44
            dzieki,
            narazie ich jeszcze nie biore, cały czas daje jeszcze szanse obecnym lekom
            które biore 2,5 m-ca jest po nich lepiej, leków tez nie mam ale sama depresja i
            doły czasem niestety sie pojawiaja i to dość silne no i ze spaniem tez bywa
            róznie. Jak będe miala jakieś pytania to napisze na priva
            pozdrawiam
    • mogra1 Re: Odkupię Effectin ER 75 29.12.05, 20:16
      Miałam podobny problem jak ty. Przed świętami poszłam do lekarza pierwszego
      kontaktu po Paxtin, który biorę od kwietnia (moja pani psychiatra miała urlop
      nieplanowany). Lekarz nie przepisał mi go bo.....nie zna tego leku!?!
      Następnego dnia poszłam do tego samego ośrodka zdrowia tylko do innego lekarza
      i przepisał mi bez problemu. Zaznaczam że w obu przypadkach miałam ze sobą
      przeterminowaną receptę z października , którą pokazywałam. Tylko drugi lekarz
      (nawet nie pierwszego kontaktu) mi przepisał. Wszystko zależy chyba od humoru
      lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka