Dodaj do ulubionych

Po jakim czasie poprawa po tym leku?

13.01.06, 18:36
Witam. Dostałam Xanax na niepokój,lęki(...).Na razie niedużą dawkę.Mam
pytanie po jakim czasie mniej więcej regularne przyjmowanie leku,może
przynieść efekt? Bo na razie po kilku przyjętych tabletkach robie sie na
jakis czas bardzo senna i to wszystko,a niepokój jak był,tak jest. Czy takie
leki nie powinny od razu zacząć działa,czy po prosu "nie idę na niego";)?
Jak było u Was. Czy mam czekać cierpliwie czy poprosic o zmaine leku?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tarja30 Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 18:47

Nie przyjmuje sie tego leku regularnie gdyz szybko uzaleznia.Jest to typowy
      uspokajacz ktory bierze sie w chwilach niepokoju.Skoro nie dziala to nie bierz
      go bo i po co?taki lek dziala juz po 20 min od polniecia.
      • tarja30 Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 18:48

Na co wogole chorujesz?przed czym masz lęki?
        • baalde Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 18:57
          Teoretycznie mam bordeline i na ogół nie czuję się źle,lecz ostatnio przeżyłam
          kolejną traumę i czuje się znów gorzej. Oprócz terapii(dopiero szukam dobrego
          terapeuty bo jestem po przeprowadzce),chce sobie poprawić samopoczucie
          lekami,Lekarz powiedział że psychotropy mozna przyjmować dłużej i przepisał
          Xanax,ale mam go brać regularnie,jedną tabletke dziennie. Doraźnie przyjmuje
          Pramolan.
          • tarja30 Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:14

Xanax cie nie wyleczy to pewne.Powinnas brac jakia antydepresant ktory ma tez
            dzialanie przeciwlekowe.Xanax i pramolan to uspokajacze dzialaja na chwile a
            antydepresant zaczyna dzialac po ok.2-4 tyg brania.zmien lekarza
            • baalde Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:19
              Dziękuje za odpowiedź. Ja wiem że XanaX,ani żaden lek nie wyleczy
              mojej "przypadłości",tylko terapia i praca nad sobą ,ale chwilowo chce sobie
              pomóc lekami. Ale mam zatem pytanie czy niepokój,lęk,obawa przed przyszłością
              to deprasja? Jestem bardzo teraz nerwowa i nadpobudliwa,czy rzeczywiście
              antydepresanty będą lepsze(np. Coaxil) ?
              Pozdrawiam
              • tarja30 Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:24

Moim zdaniem i jak zauwazyla Lucyna regularnie wypadaloby brac pramolan a
                doraznie xanax.Pramolan dziala slabo antydepresyjnie wykazuje za to wlasciwosci
                uspokajajace i przeciwlekowe.Ja np.tez nie mam typowej depresji ale mam napady
                paniki i lęku i lekarz przepisal mi antydepresant seroxat (ma dzialanie
                przeciwlekowe)i wlasnie doraznie xanax
                • baalde Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:31
                  Jeszcze raz dziękuje. A czy mogłabys mi jescze napisać po jakim czasie
                  zauważyłaś poprawe po antydepresancie? Wiem że to indywidualne,ale czy ok. 2
                  tygonie wystarczyły aby poczuć się lepiej? I czy duże dawki przyjmujesz?
                  • tarja30 Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:33

seroxat dopiero zaczne brac.Przed nim bralam cipramil i zaczal dzialac szybko
                    bo po ok.2 tyg.Pomogl mi i to bardzo
                    Pozdrawiam
          • lucyna_n Re: Po jakim czasie poprawa po tym leku? 13.01.06, 19:17
            chyba odwrotnie
            • sylwia_a_s wlasnie, odwrotnie 14.01.06, 10:27
              Pramolan to nie uspokajacz, jak napisala kolezanka, a lek przeciwdepresyjny
              trojpierscieniowy, ktory bierze sie regularnie i wtedy po 2-3 tyg nastepuje poprawa.

Xanax bierze sie doraznie, bron Boze na dluzsza mete, bo uzaleznia. W ciezkich
              przypadkach moze sie stosuje non stop, ale mysle, ze nie w niepokojach itd.

Jesli masz watpilowsci zadzwon do lekarza, bo moze sie pomylil/przejezyczyl nawet.

Trzymaj sie i koniecznie zapytaj co robic, bo mozesz sie uzaleznic i po co Ci
              kolejny problem ? Pozdrawiam :)
              • sylwia_a_s sprostowanie 14.01.06, 10:29
                zeby nie wyniknela klotnia ;) - doczytalam posty tarji do konca :)
                • amorpo Re: sprostowanie 14.01.06, 21:14
                  Ja biorę xanax od ponad 2 m-cy i lekarz powiedział że jeszcze pół roku powinnam
                  brać.Mój lekarz wie że straciłam bliskich i kedy do niego się zgłosiłam po kilku
                  m-cach nie był tym zdziwiony.Powiedział że to było do przwidzenia ze będe
                  potrzebowała pomocy.Są chwile ze wydaje mi sie ze wszystko już jest w
                  porządku,ale niepkój i ból wracają nie wiadomo skad.Zdaję sobie sprawę że muszę
                  z pewnymi sprawami się pogodzić, że są w życiu sprawy nieodwracalne.Ale to jest
                  bardzo trudne.Lekarze mówią mi że xanax to bardzo dobry lek,natomiast na forum
                  czytam o nim niepokojace rzeczy.Przez pierwsze dni jego brania, tylko
                  spałam.Teraz funkcjonuje w miare normalnie ale też dużo sypiam, a nagorzej jest
                  mi sie wybudzić.
                  • sylwia_a_s Re: sprostowanie 14.01.06, 22:39
                    xanax jest dobrym lekiem, ktory znosi objawy, ale tylko jesli uzywa sie go
                    doraznie, w innym wypadku mozna nabawic sie niezlego uzaleznienia. xanax jest
                    substancja uzalezniajaca (tak jak afobam, lorafen itp)

nie rozumiem czemu lekarze czemu tak "obficie" wszystkim przepisuja xanax, ale
                    wyglada to na duzy problem. wielu z nas, dzieki swojej wiedzy, uniknelo
                    nieciekawych reakcji organizmu.

piszesz, ze stracilas bliskich... w Twoim wypadku psychoterapia bylaby wskazana,
                    a jako srodek pomocniczy jakis lek antydepresyjny, ktory dziala wyciszajaco,
                    lagodzaco itd. jednak ja nie jestem lekarzem, nie moge nikomu radzic. skoro
                    lekarz kazal brac Ci xanax, to masz wyjscia albo go brac albo skonsultowac sie z
                    innym lekarzem.

Pozdrawiam i zycze lepszego samopoczucia, poradzenia sobie z ta kwestia, chociaz
                    wiem, ze to bywa nierealne. Mowia, ze czas pozwoli rozwiazac wiele spraw.
                    • buzi1 Re: sprostowanie 15.01.06, 13:15
                      Nie demonizujcie xanaxu. Bralam pol roku i sie nie uzaleznilam. Natomiast mojej
                      znajomej pomaga tylko valium ( ok 6 tabletek na raz)a xanax jest bezuzyteczny.
                      • amorpo Re: sprostowanie 03.02.06, 08:22
                        Właśnie od kilku dni nie biorę xanaxu.Mam wrażenie ze jestem bardziej wyciszona
                        mimo ze odstawiłam ten lek nie stopniowo ale od razu całość.Bóle somatyczne
                        jeszcze występują i w zwiazku z tym chcę sie przebadać kardiologicznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka