Dodaj do ulubionych

kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki

11.03.06, 13:06
witam podajcie proszę książki, które byście polecili... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 15.03.06, 03:01
      Pieśń o Rolandzie,są fajne "momenty"
    • tdabro Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 15.03.06, 10:41
      hej,
      nie wiem co to znaczy dobra ksiazke na nerwice i leki, dobra to znaczy jaka?
      taka ktora poprawia humor (np pociesza), czy taka ktora go pogarsza (np. mowi
      prawde i zagania do roboty nad soba). na rynku na pewno jest wiele ksiązek na
      ten temat (wystarczy poszukac z wyrazami w tytule jak lek, czy nerwica), choc ja
      duzo z nich nie przeczytalem.
      wydaje mi sie ze wszystko co poprawia humor (mowiac banalne prawdy, ktore
      niezwykle trudno jest zrealizowac) jest na przyklad: Beata Pawlikowska "W
      dzungli zycia" i nawet bardziej dla kobiet ;).
      bardziej na temat nerwic sa ksiazki psychoanalityka Karen Horney (np. Nerwica a
      rozwoj czlowieka czy jakos podobnie, choc jeszcze jej nie czytalem).
      cos co przeczytalem to "Opanowac lęk" Bronwyn Fox, choc to moze byc ksiazka
      kontrowersyjna, dla tych ktorzy boja sie pracowac nad swoim wyzdrowieniem (bo
      nie jest to latwa sprawa).
      cos jeszcze z innej beczki do ksiazki Antoniego de Mello (np. "Przebudzenie" czy
      "Wezwanie do milosci"), to podejscie podobno New Age (czesc Agnieszko ;)) a ja
      bym to nazwal polaczenie duchowosci z filozofia czy psychologia wschodnia.

tyle ode mnie
      TD
    • vargquorthon Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 15.03.06, 10:48
      Na bole i wzdecie Wino Okecie.
    • alo_ola Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 18.03.06, 01:25
      Dla mnie zbawienne są treści zawarte w książce "Kiedy życie nas przerasta",
      autorka: Pema Czierdyn. Na okładce są m.in.takie oto napisy:"Psychologia
      buddyjska w życiu codziennym; metody wykorzystywania bolesnych doznań, by
      służyły rozwijaniu mądrości, współczucia i odwagi".
      Strona wydawnictwa: www.khandro.pl
    • rapitus "dżuma" albert camus 18.03.06, 13:30

• mango19 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 19.03.06, 02:13
      "moc pozytywnego myslenia" i "mozesz uzdrowic swoje zycie"- rewelacja:) mam
      tez "potega podswiadomosci" i "umysl ponad nastrojem"- ale tej ostatniej
      jeszcze nie przeczytalam. mi ksiazki bardzo pomogly, w ciezkich momentach
      wracam do nich, pozdrawiam:)
    • anulka864 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 19.03.06, 10:40
      cześć! mi pomogla pewna ksiazkajest to:judith bermis,amr barrada pt."oswoić lęk, jak radziec sobie z niepokojem i napadami paniki" naprawdw swietna książka,mozna powiedziec ze tylko ona pomogla mi jakos dojsc do siebie.pozdrawiam
      • pisioo Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 19.03.06, 17:08
        Ja też polecam książkę "Oswoić lęk".
        • grgi1 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 23.03.06, 00:05
          A ja polecam "Radość życia" D.Burnsa
          • 0_ona_0 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 15.08.06, 21:16
            a czy może znacie taką stronke gdzoe można sciągnąc książki??
            • depresyjka4 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 11:08
              no sporawo takich stronek jest. zależy jaka tematyka konkretnie Cie interesuje,
              jak jakies zjawiska paranormalne to Ci moge podac kilka fajnych linków ;)

ps: jak wiesz co to jest google to sprobuj kiedy zrobic z niego uzytek i
              wpisując odpowiednie wyrazy w tą wyszukiwarkę, poszukaj sobie takich stronek
              sama. bez obrazy oczywiście :)
            • zemon Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 16:06
              Hmm, wiekszość książek jest chroniona prawami autorskimi i wydawniczymi i nie znajdziesz ich tak łatwo w sieci. Jeśli nawet ktoś je umieści w serwisie to szybko musi jej usunąć. W wielu serwisach o ebookach nie ma książek jako takich tylko są po prostu zamieszczone nie same książki ale linki do sieci P2P takich jak np. eMule i inne. Możesz też poprostu w samym eMule poszukać, mi się sporo udało znaleźć poświęconych psychologii, zarówno poradniki jak i poważniejsze pozycje.
              Już raz tu kiedyś na tym forum zamieszczałem linka do pobrania książki "Nieśmiałość
              Co to jest? Jak sobie z nią radzić?"
              niesmialosc.fm.interia.pl/
              Niestety w sieci nie znalazłem żadnej z książek z powyższych postów ale parę z nich mam w formie papierowej i mogę polecić są naprawdę dobre. Są to:
              - Judith Bemis, Amr Barrada "Oswoić lęk" GWP o której już ktoś tu pisał
              - David D. Burns "Radość życia" Zysk i s-ka, o ktorej też już ktoś wspominał ale warto dodać , że jest tam obszerny rozdział o rodzajach i sposobie działania wielu leków w tym słynnego Seroxatu.
              - Doris Wolf, Rolf Merkle "Zrozumiesz uczucia - pokonasz problemy" Klub Dla Ciebie
              - Wayne W. Dyer "Pokochaj siebie" Jacek Santorski & Co
              - Joseph Wolpe & David Wolpe "Wolni od lęku" WiR Partner
              - Christine A. Padesky, Dennis Greenberger "Umysł ponad nastrojem" Wydawnictow Uniwersytetu Jagielońskiego
              - Susan Jeffers "Nie bój się bać" Akuracik - tej książki spory fragment zamieszczony jest tutaj: www.polbox.com/d/depresja/k1.html

Większość o ile nie wszystkie powyższe książki napisane są w konwencji terapii poznawczo-behawioralnej, która jest uznawana za najskututeczniejsza w leczeniu nerwic do których też przecież należy fobia społeczna. To nie są jakieś głupie poradniki obiecujące, że wystarczy pozytywnie myśleć albo w jakiś magiczny sposób zmienić swoją podświadomość i wszystko za dotknięciem czarodziejskiej rożźdzki będzie ok. To książki pokazująće przyczyny problemów i sposoby pracy nad sobą a by je rozwiążać ale same z siebie nie uleczą. Bierne przeczytanie ich, bez przemyślenia i trudu systematycznego stosowania się do wskazówek w nich zawartych nic nie dadzą. Te książki wskazują tylko drogę ale trzeba po niej przejść samemu.

• depresyjka4 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 20:37
                do tego jak ktos chce podszlifowac język to moze sobie poszukac tych książeczek
                w sieci w swoim ukochanym języku, angielski w moim przypadku. coz to za ogromna
                przyjemnośc jednocześnie czytać jakąs fajną książkę np. o fobii społecznej i
                jednocześnie poznawac nowe wyrazy :)
                social phobia czy też social anxiety disorder. bardzo fajnie sie to nazywa ;)
                ja ostatnio znalazłam w sieci taki kurs jak sobie radzić w przypadku panic
                attacts i zamowiłam sobie free i teraz codziennie bedzie mi na skrzynke
                przychodzić. no bedzie co poczytać :)
                pozdrawiam Cie zemonku mój kochany <ona jego>
                • zemon Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 21:41
                  O tak po angielsku jest sporo do czytania, też obie szlifuje język czytając teksty z psychologii po angielsku.
                  Tu sobie trochę czytam:
                  members.aol.com/cybernettr/shyness.html
                  www.heartsandminds.org/self/links/shy.htm
                  • layal Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 23:14
                    A propos szlifowania języka - zna ktoś z was podobne strony, ale po hiszpańsku?
                  • depresyjka4 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 17.08.06, 14:28
                    ostatnio znalazlam fajne forum:
                    www.uncommonforum.com/index.php
                    nic tylko sie zanurzyć i czytać :))
              • offline1 Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 17.08.06, 10:00
                Jeszcze dorzucę do listy:

"Poczucie własnej wartości" McKay, Fanning- książka o niskiej samoocenie, którą
                wiele osób z fobią i nerwicą posiada;

oraz "Toksyczni rodzice" i "Szantaż emocjonalny" Susan Forward- to nie jest o
                nerwicy, ale o toksycznych uczuciach przelewanych na nas przez najbliższych, co
                destrukcyjnie wpływa na całe nasze życie a często doprowadza do zaburzeń nerwowych.
    • macaaron Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 19:23
      Maxie Maultsby - "Racjonalna terapia zachowania".
      • zemon Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 21:30
        Szkoda tylko, ze tej książki nie sposob dostać. Ukazała się chyba tylko raz w 1992 roku w nakładzie zaledwie chyba tylko 1000 egzemplarzy. Miałem ją w ręku ale tylko przekartkowałem.
        O RTZ które jest pokrewne terapii poznawczo-behawioralnej można poczytać tutaj:
        www.arcobem.com/RTZ/index.html
        www.simonton.pl/rtz/rtz.html
        users.nethit.pl/forum/read/logos/3327347/
        P.S. Tylko nie ma co za dużo czasu poświęcać na czyanie, bo nawet przeczytanie 1000 najlepszych kiążek samo z siebie nie uleczy.
    • kurka.mala Re: kto poleci dobrą książke na nerwice i lęki 16.08.06, 19:41
      Teraz nic tylko biegać po księgarniach i kupować te mądre książki :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka