actonel 23.05.06, 18:36 Mam pytanko, jak zareagowal wasz partner (chlopak/dziewczyna) na wiadomosc o tym ze macie depresje? Nie chodzi mi o malzonkow, tylko o to kiedy spotykacie nowa osobe i zaczynacie sie z nia spotykac juz "na powaznie". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ich11 co Tobie to da? każdy człowiek jest inny i 23.05.06, 18:40 inaczej reaguje. Nie zaczynaj od definiowania depresji, tylko rozmawiaj o swoich problemach. Wszyscy chyba mamy pewne doły, partner/ka też się otworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
virusti Re: Depresja a wasz partner 24.05.06, 09:09 Depresja mojej dziewczyny spowodowała, że mogłem usłyszeć wiele rad i poglądów na ten temat. Opinie okazały sie dla mnie zaskakujące. Kobiety otwarcie mówiły, że depresja partnera byłaby dużą przeszkodą do bycia razem, dla wiekszości z nich kompletnie wykluczającą zwiazek. Jako przyczyny podawały genetyczne obciążenie dzieci i brak stabilności życiowej. Pytane czy opusciły aktualnego partnera gdyby zachorował w wiekszosci potwierdzały, rzadziej mówiły "nie wiem", a miłośc rzadko była dla nich powodem do podjęcia ryzyka. Na szczęście były też wspaniałe wyjątki np. Milinka123 z tego forum która zwycięsko zakończyła bój o zwiazek z chorym facetem (pozdrowienia Asia!). Faceci natomiast nie kalkulowali tak chłodno, dla wielu z nich bycie z kobietą "z problemami" było dodatkowym wyzwaniem, a nawet wywoływało instynkty opiekuńcze i nie widzieli wiekszych przeszkód. Zupełnie inaczej zachowywali się Ci którzy mają od lat chora partnerkę, ze zdziwieniem i niedowierzaniem słuchali moich deklaracji o chęci bycia z partnerką z depresją. Także wszystko zalezy od tego do której grupy należy potencjalny partner/partnerka. Odpowiedz Link Zgłoś
violatress Re: Depresja a wasz partner 24.05.06, 10:50 kiedy poznalam swojego narzeczonego;) juz z tego wychodzilam (dlatego zreszta moglam go poznac), ale i tak to bardzo przezyl. Nie musialam nic mowic, sam sie zorientowal. Do teraz, kiedy o tym wspominam, albo mam po prostu gorszy humor, robi sie blady. Narazilam go na wiele bolu i mam przez to wyrzuty sumienia, ale mysle, ze to, paradoksalnie, umocnilo nas zwiazek. Zachowal sie wspaniale, znosil mnie i dawal mi wsparcie, jakiego nie otrzymalam od nikogo przez te dlugie lata choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Depresja a wasz partner 25.05.06, 14:55 Ja stoję z drugiej strony barykady... Mój partner powiedział mi o depresji po 3 m-cach znajomości, gdy zaczął traktować mnie poważnie. Po roku pobralismy się. Od 3 lat przechodzimy kryzys związany z nawrotem jego depresji. Jest róznie, czasem lepiej, czasem gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik86 Re: Depresja a wasz partner 25.05.06, 20:28 Ja niestety wpadłem w deprechę jako bardzo młoda osoba- nigdy nie miałem drugiej połówki. Odpowiedz Link Zgłoś
eizo1 Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 00:46 a masz taki problem? jeśli pytarz to zakładam że tak musisz wziąść poprawke na to że przeciętny człowiek nie zdaje sobie sprawy jak wygląda depresja większość myśli że to przechodzi po kilku miesiącach i nie zostawia śladu to jest duży plus ja bym osobiście wolał chyba mieć hiv niż depresje a przecież słowo hiv wywołuje popłoch w głowie przeciętnego ludka Odpowiedz Link Zgłoś
czteryzeiro Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 14:36 moja ex po prostu mnie rzuciła,powiedziała że skoro ma żyć w biedzie to woli sama tą biede klepać,ale ja nie miałem depresji.Przynajmniej nie miałem objawów,dopiero jak mnie tak potraktowała zaczeły mi się fizyczne objawy depresji które trwały kilka miesięcy i już ustąpiły.Wyleczyłem się z idealizmu na temat kobiet,one nie są bardziej współczujące,bardziej uczuciowe niż faceci.Liczy się kasa,przyszłość itd a nie żadne tam pierdoły o miłości Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 14:40 dla mnie liczą się te pierdoły o miłości, nigdy w życiu nie bylam tak szczęśliwa jak klepiąc autentyczną biedę w moim narzeczeńskim czasie. Co ja bym dala, żeby móc to przeżyć jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
eizo1 Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 15:18 eh lucyna zawsze wiedziałam że w głębi jesteś romamntyczną idealistką to aż bije z twoich postów Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 15:31 nigdy się tego nie wypierałam Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper Re: Depresja a wasz partner 26.05.06, 16:01 wracac do stada dzis znaczy wracac do ula i nie ma odwrotu Odpowiedz Link Zgłoś