elmone 03.08.06, 18:55 Witam mam pytanie czy ktoś z Was stosował lexapro na nn??? Jak działa??? czy jest skuteczny??? Po jakim czasie odczuliście poprawe??? I w jakich dawkach go stosowaliście??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot9912 Re: lexapro 03.08.06, 19:12 Hej Elmone. Ja biorę lexapro, 10 mg, ale to jest bardziej stosowany w stanach depresyjnych ponieważ zawiera escitalopram, który jest selektywnym inhibitorem zwrotnego wychwytu serotoniny. Od mojej lekarki wiem, że działa on na nn ale w większej dawce. Niestety nie wiem jakiej, ponieważ o to już nie pytałam. Biore ten lek ok. 1,5 roku, nie ma skutków ubocznych - poza zmniejszeniem apetytu. Miałam dni, że po prostu prawie nic lub zupełnie nic nie jadłam bo nie czułam głodu. Na początku zażywając lexapro byłam bardzio senna, ale po czasie to ustąpiło. Co roku o tej porze miałam depresję, nie mogłam nawet do sklepu iść, to mnie przerastało, czasem ze znajomymi się spotkałam, jednak kosztowało mnie to dużo. A w tym roku jest bardzo dobrze, zupełnie nie ma sladu po deprsji. jednak odczuwam takie "stępienie uczuć" - znaczy się, z enie przejmuję się rzeczmi, którymi bardzo przejmowałam się kiedyś choć mam małe załamki, ale w kilka godzin odzyskuję równowagę. Uważam, zę to dobry lek. A Ty już go bierzesz czy zamierzasz dopiero???? Pozdro Marta Odpowiedz Link Zgłoś
elmone Re: lexapro 03.08.06, 19:52 Nie, ja biore seroxat. Parotexyne. Ale właśnie naczytałem się wyników badań z których wynika, że escitalopram wykazuje dużo wiekszą skuteczność i wywołuje zdecydowanie mniej skutków ubocznych niż inne substancje stosowane w SSRI i dlatego jestem ciekaw. W ogóle mało się porusza tematów odnośnie leków na tym forum. Ciekawy jestem czym leczy sie forumowiczów szanownych i w jakich dawkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
kot9912 Re: lexapro 05.08.06, 09:53 Brałam przed lexapro seroxat i przyznam, że jakiejś dużej różnicy nie zauważyłam jeśli chodzi o skutki uboczne. Moim zdaniem były podobne, czyli raczej nikłe. No właśnie poza tym co już pisałam, spadkiem apetytu. Oba te leki sa bardzo dobre, ale jeśli przekonują Cię badania to pogadaj z lekarzem. To są leki z tej samej grupy to przejście z jednego na drugi nie byłoby trudne. Bo ja kiedyś zmieniając leki musiałam iść do szpitala... Tak dla pewności. Także Elmone porozmawiaj z lekarzem. A swoja drogą, to czy Ty masz jakies skutki uboczne po seroxacie???? I jesli mogę zapytać, to czy miewasz razem z Nn jakies dpresyjne epizody??? Bo z tego co zauważyłam na forum i o wiem od lekarza tych leków raczej typowo na NN się nie stosuje, no chyba że w zwiekszonej dawce podobno. weekendowe pozdro!!!!!!!!!!!!!! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
morcheeba Re: lexapro 22.08.06, 21:58 Jeśli chodzi o Seroxat to jest to b.dobry lek ale trudno go odstawić, ja odstawiałam 4 razy w ciągu 6 miesięcy po 2 latach stosowania mam nawrót NN+leku że wylądowałam na Sulpirydzie i Velafaxie. Zanim bedziesz myslec o odstwawieniu Seroxatu bardzo dokładnie kontroluj to z lekarzem, ja miałam szumy w głowie, zawroty i ogólene straszne samopoczucie i cholera jasna znów wróciłam do leków. Odpowiedz Link Zgłoś
elmone Re: lexapro 23.08.06, 09:08 O odstawieniu leków w moim przypadku raczej chyba nie ma mowy:) Juz się na to nie zdecyduje, bo to wraca ciągle:/ ale dotarłem do badań wg. których lexapro jest dużo bardziej skuteczny niż seroxat i w ogóle, że jest to cudo;) ale nie wiem czy sie go trzymać czy nie bo działa ale powolutku:). Odpowiedz Link Zgłoś
kot9912 Re: lexapro 23.08.06, 09:32 Elmone, z tego co mówiła moja lekarka, na nn stosuje sie wieksze dawki (dokładnie ile mg to niestety nie wiem). A 1 opakowanie tabl. 10 mg kosztuje ponad 80 zł,a jedno na pewno nie wystarczy na miesiąc. Bo w sumie kwestie finansowe sa także ważne - gdy sie policzy 2, 3 opakowania plus wizyty u lekarza... to kwota jest jak na nasze realia dość znaczna... Ale przyznam, że moim zdaniem to cudo:))) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś