elwira321 23.03.03, 21:50 Bylam u psychiatry i stwierdzil,ze mam nerwice depresyjna.Chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej o tym,bo nie uzyskalam zadnych informacji.Moze ktos przechodzi cos podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joasia_m Re: Nerwica depresyjna IP: *.icpnet.pl 27.03.03, 19:40 Witaj-)... nie jestes sama! dokladnie...mam ta sama diagnoze... nic nie moge przeczytac... na ten temat((( a bylam na wszystkich mozliwych portalach psych. - obecnie chodze do terapeuty i zarzywam bioxetine. A jak u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Nerwica depresyjna IP: *.unl.edu 27.03.03, 19:44 elwira321 napisała: > Bylam u psychiatry i stwierdzil,ze mam nerwice depresyjna.Chcialabym sie > dowiedziec czegos wiecej o tym,bo nie uzyskalam zadnych informacji.Moze ktos > przechodzi cos podobnego? Nie dziw sie, ze nie uzyskalas zadnych informacji. Oni sami nie wiedza co z tym robic. Ale leki dostalas, czy tak ? Czy nie wydaje ci sie, ze to skandal, ze musisz przychodzic tu, na forum, a jasnie szarlatan nie byl ci w stanie wytlumaczyc, o co chodzi ? Bo o nic nie chodzi, tylko o kase i jeszcze jedna podlega. Nie jestes chora, tylko troche zestresowana. Pozdr, Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natasza Re: Nerwica depresyjna IP: *.icpnet.pl 27.03.03, 20:37 > Bylam u psychiatry i stwierdzil,ze mam nerwice depresyjna.Chcialabym sie > dowiedziec czegos wiecej o tym,bo nie uzyskalam zadnych informacji. w zasadzie to termin nie uzywany obecnie w psychiatrii; nie wiem wiec co Twoj psychiatra mial na mysli (stary stazem ze sie nie douczyl nowego nazewnictwa?); mozliwe jest ze chodzi o dystymie, albo zaburzenia lękowo- depresyjne mieszane; a tak naprawde to on ci powiniej wytlumaczyc, albo powiedziec co przeczytac;pzdr/N Odpowiedz Link Zgłoś
kazaa Re: Nerwica depresyjna 28.03.03, 16:43 elwira321 napisała: > Bylam u psychiatry i stwierdzil,ze mam nerwice depresyjna.Chcialabym sie > dowiedziec czegos wiecej o tym,bo nie uzyskalam zadnych informacji.Moze ktos > przechodzi cos podobnego? Witam. Faktycznie w necie jest bardzo malo informacji na temat nerwicy depresyjnej. Ktos tu napisal ze to nie choroba, troszke mozna sie z tym zgodzic. Najlepiej chyba zostalo to opisane na jednej z polskich www: Dystymia w dużym stopniu pokrywa się z pojęciem depresja nerwicowa, chociaż nie można postawie miedzy tymi kategoriami znaku równości. Dystymia jest utrwalonym zaburzeniem nastroju wykazującym zmienne nasilenie, ale zwykle nie osiąga (lub niezmiernie rzadko) nasilenia uprawniającego do rozpoznania epizodu depresyjnego według ICD-10. Objawy utrzymują się przez wiele lat, niekiedy przez większa cześć życia, są przyczyna złego samopoczucia i ogólnej niesprawności. Pacjenci miewają okresy (dni, tygodnie) zupełnie dobrego samopoczucia, jednakże większość czasu czują się przygnębieni, zmęczeni, zmuszają się do wysiłku, nie odczuwają zadowolenia. Są zniechęceni, miewają zaburzenia snu, zwykle są jednak w stanie podołać codziennym obowiązkom Obraz kliniczny przypomina zatem opisy depresji nerwicowej. Początek objawów pojawia się najczęściej w młodości. Poniżej przedstawiono typowe objawy dystymii według ICD-10 (warunkiem rozpoznania jest co najmniej dwuletni okres utrzymywania się objawów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawido Re: Nerwica depresyjna IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 16:43 Czesc! tez choruje na destymie(depresja nerwicowa lub jak napisalas nerwica depresyjna utrzymujaca sie powyzej dwoch lat),to sie leczy podobnie jak zwykla depresje,najlepiej psychoterapia(grupowa lub indywidualna) plus leki,trzymaj sie,pozdrawiam Dawido Odpowiedz Link Zgłoś
pk74 Re: Nerwica depresyjna 13.05.03, 19:03 Gość portalu: Dawido napisał(a): > Czesc! > tez choruje na destymie(depresja nerwicowa lub jak napisalas nerwica depresyjna > > utrzymujaca sie powyzej dwoch lat),to sie leczy podobnie jak zwykla > depresje,najlepiej psychoterapia(grupowa lub indywidualna) plus leki,trzymaj > sie,pozdrawiam > Dawido www.ocfoundation.org/ Odpowiedz Link Zgłoś