eizo1 02.01.07, 11:20 jak odróżnić stres od lęku uogólnionego a może to to samo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_aurita Re: stress czy lęk 02.01.07, 14:04 stres jest spowodowany konkretnymi wydarzeniami (subiektywnie odczuwanymi jako stresujące - taka definicja w koło macieju, ale co zrobić ;-) a lęk uogólniony tak sobie płynie. bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
eizo1 Re: stress czy lęk 02.01.07, 21:00 ale to bez sensu bo stres jest właśnie z błahego powodu i czy ten stres błahego powodu to jest już lęk? np stres o 6 rano 1 dnia świąt Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: stress czy lęk 02.01.07, 22:40 to zależy - mogłeś się stresować samym faktem świąt. (są ludzie, dla których święta to najgorsze dni w roku) a może w ogóle masz obniżony próg stresu (i podwyższony poziom lęku) jedno z drugim się nierozerwalnie wiąże. a z resztą mniejsza o nazwy - mi się robi słabo na samą myśl o tym, że jutro muszę jechać na zajęcia, a potem jeszcze zrobić badania na inne zajęcia i zapieprzać z tym na wydział... Odpowiedz Link Zgłoś
eizo1 Re: stress czy lęk 02.01.07, 23:29 nie miałem się czy stresować bo nic nic robiłem przez tydzień dzisiaj musiałem być na uczelnie i czułem się trochę lepiej niż wczoraj i czułem lepiej niż w święta i to jest niepokojące Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: stress czy lęk 02.01.07, 23:38 no to jesteś dziwny :) ale ja jestem jeszcze dziwniejsza, bo często miałam tak, że nastrój poprawiał mi się pod wpływem wydarzeń, które teoretycznie powinny mnie załamywać - np. śmierć wujka, a niedługo potem - cioci. oboje byli mi bliscy. a ja do tej pory nie wiem, dlaczego czułam się świetnie i jedyne na co było mnie stać, to zachowywanie powagi ze względu na innych. (a uczucie żalu przyszło duuuużo później). to taki przykład, ale dość typowy dla mnie. w ogóle nie rozumiem własnego nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: stress czy lęk 02.01.07, 23:57 charakterystyczne dla depresji dwubiegunowej Aurelia.Radzę iść do lekarza.Gdzieś czytałem że nastrój niby się poprawia jak ktoś umrze co jest paradoksem ale taka jest chad Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: stress czy lęk 03.01.07, 00:25 zgadza się, a na pozytywne wydarzenie reaguje się depresją. Głupie to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron.szmelcman Re: stress czy lęk 03.01.07, 00:27 > czytałem że nastrój niby się poprawia jak ktoś umrze po adasiu husajnie dostałem głupawki Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: stress czy lęk 03.01.07, 00:24 nie to nie to samo lęk uogólniony nie ma żadnych "formalnych" podstaw, po prostu jest, bez względu na sytuację, stress jest reakcją na sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś