Dodaj do ulubionych

metionina ponoć działa antydepresyjnie

12.05.07, 22:38
jak ktoś nie zna to tu jest trochę o tym:
www.rozanski.henryk.gower.pl/metionina.htm

Szukam jakichs opinii bo głupio mi tak chodzić po lekarzach i żebrać recepty na to ( tak, tak na receptę jest,nie jest to jakiś wywar ziołowy)
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 22:50
      hmm... pierwszy raz słyszę taką nazwę.
    • aurelia_aurita Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 22:51
      ale myśle, że jeśli "normalne" leki Ci nie pomagają, to może warto spróbować?

a co teraz bierzesz?
      pewnie jakiegoś ssri?
      • szyderca_i_glupawiec Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 23:15
        aurelia_aurita napisała:

> ale myśle, że jeśli "normalne" leki Ci nie pomagają, to może warto spróbować?
        >
        > a co teraz bierzesz?
        > pewnie jakiegoś ssri?
        >

Nic nie biorę od ponad miesiąca, tylko omegę 3 i magnez bo mnie zawsze często skurcze łapią jak nie biorę.
        • aurelia_aurita Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 23:21
          a efectin próbowałeś?
          jest rewelacyjny.
          • szyderca_i_glupawiec Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 23:24
            Przymierzam się do efectinu albo ixelu, ale dopiero za ponad miesiąc, już po sesji letniej bo nie chcę dodatkowych przebojów z nauką. Kiedyś brałem efectin, ale mój psych z tamtego czasu to był młotek i zapisywał mi tylko 75 mg.
            • aurelia_aurita Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 23:42
              no to rzeczywiście młotek, jeśli nawet nie próbował zwiększyć Ci dawki.
              niektórzy biorą nawet 300 mg.

(a na mnie 75 działa przepięknie :) - ale to dlatego, że bardzo mało ważę i do tego chyba mam chad.)
    • hate.1 Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 12.05.07, 22:56
      podobnie jak 1/3 aminokwasow. przyjmowaniem takich preparatow depresji nie
      wyleczysz. takie suplementy maja to do siebie ze dzialaja krotkotrwale i
      organizm sie do nich przyzwyczaja.

to moze byc informacja dla kogos kto wogole nic nie je.
      • feralcat Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 13.05.07, 08:41
        Z naturalnych srodkow pomaga dziurawiec. To naturalny antydepresant. Kiedys
        bralam i czulam efekt. teraz koncze kuracje Citalopramem i znowu przerzucam sie
        na tabletki z dziurawca.
        • szyderca_i_glupawiec Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 13.05.07, 09:22
          feralcat napisała:

> Z naturalnych srodkow pomaga dziurawiec. To naturalny antydepresant. Kiedys
          > bralam i czulam efekt. teraz koncze kuracje Citalopramem i znowu przerzucam sie
          >
          > na tabletki z dziurawca.

Z tego co wiem to od dziurawca i słońca można dostać jakichś paskudnych plam na skórze.
        • aurelia_aurita Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 13.05.07, 12:22
          dziurawiec działa - ale tylko przy lekkich stanach depresyjnych.
          na głębsze depresje jest po prostu za słaby. (wiem, bo próbowałam)
    • engzajetka Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 13.05.07, 11:54

"SAMe :S-adenozylo-L-metionina bierze udział w wytwarzaniu kilku
      neuroprzekaźników.Mózg w prawidłowych warunkach produkuje potrzebna ilosc SAMe z
      metioniny (aminokwas).GTdy dana osoba cierpi na depresje ,synteza SAMe z
      metioniny jest uposledzona.SAMe jest jednym z najlepszych naruralnych srodkow
      przeciwdepresyjnych i w licznych ostatnich badaniach byl wykorzystywany jako
      konwencjonalny lek przeciwdepresyjny.Stwierdzono ze zwiększa produkcję
      neuroprzekaźnikow , ktorych poziom jest niski u osob cierpiacych na
      depresje.Czesto zalecamy SAMe pacjebnta z fibromialgia,przewlekla choroba bolowa
      miesni, gdyz jej typowymi powiklaniamu sa lek i depresja.Osoby cierpiace na
      chorobe afektywna dwubiegunowa NIE POWINNY przyjmowac SAMe.Stwierdzono liczne
      przypadki wywolania przez nia epizodow maniakalnych lub hipomaniakalnych.SAMe
      powinna byc przyjmowana w dawce od 200 do 400 mg dwa do czterech razy
      dziennie.jednym zproblemow zwiazanych z SAMe jest jej koszt-jest tak droga jak
      wiele nowszych lekow antydepresyjnych."

Zródło:Daniel G.Amen"Leczenie leków i depresji".

• mamusia1999 Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 14.05.07, 16:03
      a dziala dziala, i to solidnie - w cyklotymii powoduje switch w manie.
      a z ciekawosci: ile kosztuje na recepte w PL (nie metionina lecz s-adenozyl-
      metionina)?
      bierze sie tego od 400mg do 1800mg.
      od pazdziernika jade sobie na s-adenozyl-metioninie i GABA i jest git.
      przewaznie na 400mg, czasem krotko na 600mg.
      • engzajetka Re: metionina ponoć działa antydepresyjnie 14.05.07, 17:13
        nie cwiem czy w Polsce SAMe w ogole jest dostepna.Widzialam tylko preparaty
        metioniny
      • engzajetka Pytanie do Mamusi1999 15.05.07, 10:10
        Mam pytanie-w jakiej dawce łykasz GABA? Ja w Posce kupilam sobie opakowanie 90
        kaps. 750 mg ( za 60 zl) na moje leki.Zamierzam lykac 2xdz. po 1 kaps.?
        Co do SAMe w Polsce nie znalazlam, za to w zagranicznych sklepach intern. z
        suplementami-od groma.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • mamusia1999 Re: Pytanie do Mamusi1999 15.05.07, 16:52
          GABA kupilam wlasnie za 25€ za 180 kaps. a 500mg.
          lykalam 500mg i bylo super ale dostalam antybiotyk hamujacy synteze bialkowa
          (azithromycina!!!), odlecialam i zwiekszylam GABA do 1500mg. kulturysci lykaja
          i po 3000mg.

gdzie kupilas to swoje GABA - wychodzi ciut taniej niz moje? kto jest
          producentem? w aptece?
    • szyderca_i_glupawiec pytanie do mamusia 1999 14.05.07, 17:50
      Czytam Twojego bloga, więc wiem, że SAM-e działa. Nie mogę tego znaleźć nigdzie w Polsce? Za ile kupiłaś najtaniej SAM-e w Niemczech?
      • mamusia1999 Re: pytanie do mamusia 1999 15.05.07, 16:48
        oby mnie siwa nie skasowala za spamowanie ale:
        kupuje SAM-e w biovea.com za jakies 79€/90szt. a 200mg (0,89€ za 200mg)
        poniewaz wysylka jest z wewnatrz EU celnicy sie nie czepiaja
        najtansza mi znana SAM-e jest w USA internationalsupplements.com : 21€/60 szt.
        a 200mg (0,35€ za 200mg) - ale firmowa wysylka nie przechodzi przez clo. trzeba
        realizowac to przez znajomych, ktorzy zapakuja to neutralnie i zadeklaruja
        jako...ubrania dla dzieci

a bloga to nawet przestalam pisac. nie mam czasu - chodze do fitnessclubu i
        wygotowuje rozne dietetyczne pysznosci - minus 12kg od lutego
        • mamusia1999 PS do SAM-e 15.05.07, 17:24
          przy same koniecznie lykac kwas foliowy, 800mg na dobe
          • engzajetka Do Mamusi 1999 16.05.07, 12:40
            Producentem mojej GABY jest Ultimate Nutrition INC Farmington, USA, importer
            hurt@kif.pl, kaps. 750 mg 90 sztuk za 60 zł. Kupilam w sklepie z odzywkami dla
            sportowcow.Na ulotce jest napisane 2 kaps. na noc.W mojej ksiazce zas o leczeniu
            lekow i depresji zalecaja 250-1500 mg dziennie.Czy mozesz Mamusiu odpowiedziec
            kiedy poczulas dzialanie GABA?A jakies skutki uboczne?czulas mniej lekow?
            serdecznie pozdrawiam, dzieki za odpowiedzi
            e.(nawiasem mowiac tez mamusia 2004 i 2007)
            • mamusia1999 Re: Do Mamusi 1999 16.05.07, 13:53
              GABA dziala natychmiastowo, jak benzo (benzo blokuja receptory GABA,
              pozostawiajac go w obiegu)
              zaczelam brac GABA jak pomimo SAM-e dostalam lekow (reakcja na chwilowy stres
              wtedy) i pomoglo od razu.
              na zasadzie synergii usprawniaja dzialanie GABA inositol i niacyna, mam
              preparat z USA z dodatkiem ale w nim jest po amerykansku bardzo duzo niacyny i
              inositolu (400% RDA w 2 kaps. zawierajacych dopiero 200mg GABA!!!) wiec lykam
              sobie 1500 czystego GABA i 1 amerykanska kaps.
              "skutki uboczne" poczulam dopiero przy 1500mg GABA i trwaly kilkanascie minut
              przez 2 dni. lekkie mrowienie skory na glowie. nic w porownaniu z lekowym
              paleniem skory glowy i karku.
              sportowcy bez lekow ponoc bywaja po GABA zmeczeni, dlatego zazywaja to na noc.

bardzo mily fakt przy GABA: poniewaz nie ma wplywu na system serotogenny mozna
              to chyba zazywac juz przy odstawianiu antydepresantow. za ta informacje nie
              recze!

generalnie o calej kuracji: w sytucjach stresowych odczuwam czasem pewien
              dyskomfort, ale nijak sie to ma do lekow. skutecznie opanowuje go wyuczona na
              terapii technika albo ignoruje (bo mi szkoda czasu, skoro wiem, ze za chwile i
              tak mma juz wolne).
              w ten sposob mam jednak material do pracy z terapeuta i posuwamy sie do przodu.
              na paroksetynie oboje sie nudzilismy na naszych spotkaniach, bo mi generalnie
              wszystko zwisalo.

powodzenia (ja to juz mam jednak DUZE dzieci - 1999 i 2004 - i DUZO czasu dla
              siebie)
            • mamusia1999 Re: Do Mamusi 1999 16.05.07, 14:04
              a ten sklep gdzie? moze w Krakowie - to bym mame wyslala, przyjezdza w sierpniu.
              • engzajetka Re: Do Mamusi 1999 16.05.07, 16:01
          • engzajetka kw. foliowy 16.05.07, 12:47
            Mamusiu1999, chyba napisalas za wysoka dawke kwasu foliowego , chyba chodzilo Ci
            o 0,8 mg czyli 2 tabl. Foliku dostepnego bez recepty. Tabl. 5 mg kwasu foliowego
            sa juz na recepte i daje sie je przy chemioterapii itd. 800 mg to chyba za duzo?
            • mamusia1999 Re: kw. foliowy 16.05.07, 13:32
              a pewnie, ze pomylilam jednostki. 800 czegos tam, pewnie tak jak ty piszesz.
    • engzajetka Do Mamusi-sklep 16.05.07, 16:33
      Droga Mamusiu!
      Babrdzo bardzo serdeczne dzieki za wyczerpujaca odpowiedz!
      Sklep moj jest w Trojmiescie , ale dydtrybutor to F+B Sport, Ostrzycka 2/4
      Warszawa, e-mail: hurt@kif.pl, ma pewno z kims handluja w Krakowie, powinno byc
      w kazdym wiekszym sklepie z suplementami.
      Ja poniewaz leki nasilily mi sie bardzo po urodzeniu maluszka,jestem na 10 mg
      paroksetyny, bo tylko tyle moge brac ze wzgledu na karmienie.Na razie wiec GABA
      i SAM e sobie odpuszcze, ale juz sie nie moge doczekac kiedy je wyprobuje!
      Zaczelam teraz terapie analityczna, a poznawczej (czyli techniki i zmiana
      myslenia) na razie nie moge u siebie znalezc.Moze ktos zna terapeute od CBT z
      Trojmiasta?

W mojej amerykanskiej ksiazce polecaja tez inne suplementy:
      DLPA -DL-fenyloalanina
      -L-tryptofan i 5-HT (5-hydroksytryptamina)
      Slyszalas cos o nich ? Widze ze sa dostepne w sklepach internetowych.
      Pozdrawim bardzo bardzo serdecznie Ciebie i wciaz jeszce maluchy!
      • mamusia1999 Re: Do Mamusi-sklep 18.05.07, 14:13
        kif ma sklep internetowy wiec zamowie sobie wieksza ilosc przed przyjazdem mamy.
        zazdroszcze ci lekarza, ktory ci nie kazal odstawic malucha od piersi - mnie to
        dobilo.
        l-tryptofan i 5HTP do obydwa substancje wyjsciowe do serotoniny. ponoc 5HTP
        lepsze, bo l-tryptofan ma jakis tam wplyw na rozwoj nowotworow. odkad biore
        1500mg GABA zapomnialam brac 5HTP, ale do niedawna bralam.
        lekarz z ktorym luzno rozmawialam (300km ode mnie, nie byla to porada tylko
        wlasnie luzna rozmowa mailem) traktuje swoich pacjentow kombinacja SAMe, GABA i
        5HTP. pacjentki dodatkowo progesteronem (ale to w przypadku depresji/lekow
        wieku podeszlego)
        jak sie wezmiesz do odstawiania parokse to: po antybiotykach krotko bralam 10mg
        i jednoczesnie GABA, po tygodniu zrezygnowalam z parokse (po 5mg na tydzien) i
        weszlam na 1500mg GABA. ergo: to mozna brac rownoczesnie, i nie ma sie
        symptomow odstawiennych.
        pogrzeb po forum, wpisalam tu kiedys algorytm postepowania na wypadek ataku
        leku.
        bardzo, bardzo polecam trening wytrzymalosciowy. trzeba byc juz w fazie
        polepszenia, zeby go zaczac, ale na prawde pomaga. przezylam dzieki temu
        podejrzenie o zaniedbane "wysokie" jadra Mlodego bez benzo. jadra sie pomyslnie
        wyjasnily ;-))) za to Mlody jest zachwycony czestym obmacywaniem mu moszny. jak
        niewiele mowi, tak oznajmia "jadra sa" lub "jadra nie".
        pisz na priva, wiele duchowych stanow mlodych matek pewnie mamy wspolnych.
        • engzajetka Re: Do Mamusi-sklep 19.05.07, 11:03
          witaj!
          odpisalam Ci na priva.
          pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka