aenne Re: reklama z motywem samobojczym 24.08.03, 17:55 Sluchajcie wkurzylam sie jak cholera. otoz zbieram sobie darmowe pocztowki i wzielam reklame salonu fryzjerskiego Jagi Hupalo - dopiero w domu zorientowalam sie o co chodzi. wyglada to tak: jest to "harmonijka" z trzech pocztowek. na kazdej z nich jest kobieta z fryzura od J.H., elegancka, w ekskluzywnym wnetrzu. Haslo reklamowe brzmi:"Niesmiertelne piekno twoich wlosow". Jedna kobieta siedzi w fotelu tylem do widza. W opuszczonej rece zdobnej zlotym zegarkiem trzyma rewolwer, po ramieniu splywa jej krew. Druga lezy na tapczanie: wokol tabletki nasenne. Trzecia siedzi w wannie: ma podciete zyly. Ale to jeszcze nie wszystko. Z drugiej strony kazdej z tych pocztowek znajduje sie zdanie po angielsku, po jednym na kazdej. W tlumaczeniu: "Prawdziwe poczucie piekna tak jak prawdziwe wyczucie stylu jest ponadczasowe - nawet smierc nie ma nad nim wladzy"(kobieta z rewolwerem). "Prawdziwe poczucie stylu nie zawsze idzie w parze z prawdziwym szczesciem (dosl. uchwyceniem szczescia)" - kobieta z tabletkami. "Najlatwiejszy sposob na niesmiertelnosc? Niesmiertelne wyczucie stylu" (podciete zyly). Co Wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
oban Re: reklama z motywem samobojczym 24.08.03, 18:17 No i co takiego się stało ? Samobójstwo ? Śmierć ? Śmierć dotyczy każdego z nas. Samobójsto jest ok ! bo o ile na swoje urodzenie nie mieliśmy wpływu o tyle na moment odejścia możemy mieć. To jest własnie wolność. Wiesz dlaczego będę żył 100 lat ? (wg genetycznego prawdopodobieństwa) Bo wiem, że w każdej chwili mogę zdecydować, że mam dość i spadam z tego świata. Jaką wartość stanowi bowiem życie dla tysięcy ludzi, którym sprawia ono dzień po dniu niewysłowiony ból ? Chyba są chorzy, że z niego nie zrezygnują. Jak długo można się męczyć ? Ale to wszystko tylko na marginesie. Prawda jest taka, że jeszcze tylko śmierć się sprzedaje. Nawet sex juz przestaje mieć siłę przyciągania. Pozdrawiam Oban. Odpowiedz Link Zgłoś
aenne do obana 24.08.03, 18:23 ej a ty masz depresje??? nie chcialam mowic o samobojstwie jako takim tylko o wykorzystaniu go w reklamie w"Fantastyce" bylo kiedys opowiadanie stylizowane na strone z gazety codziennej za lat ilestam byl opis pokazu mody w ktorym za modelki sluzyly nieboszczki w roznym stadium rozkladu, zawieszone za szyje i przesuwane a realnie podobno istnieja filmy gdzie ludzie daja sie za straszne pieniadze - dla rodziny(biedota) naprawde zabijac przed kamera. to tez ci wisi? podoba ci sie ze zyjesz w takim swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
oban Re: do obana 24.08.03, 18:51 pewnie, że mam depresję. Kto wie, czy własnie nie dlatego, że nie mogę zniesc tego świata. Ale przynajmniej mam tą wolnośc, że jak mi się znudzi to sobie pójdę Odpowiedz Link Zgłoś
aenne Re: do obana 25.08.03, 15:45 niektorzy to maja dobrze ja to sie obawiam wiecznego potepienia Odpowiedz Link Zgłoś
e_english Re: reklama z motywem samobojczym 25.08.03, 15:04 Sorry, a co ma wspolnego przelamywanie tabu/niekonwencjonalne srodki wyrazu w reklamie (skreslic co popadnie) z depresja? Odpowiedz Link Zgłoś
aenne Re: reklama z motywem samobojczym 25.08.03, 15:43 bo jak sie ma probe samobojcza wpisana w karte choroby to inaczej sie patrzy na te reklame niz "zwykly czlowiek" dlatego pytalam Odpowiedz Link Zgłoś
perfect_life Re: reklama z motywem samobojczym 24.08.03, 18:04 I właśnie dlatego omijam salony tylko korzystam z usług normalnego fryzjera ;-). Poważnie zaś, to chyba żyjemy w takich czasach, że większość rzeczy już była. Aby zatem przyciągnąć czyjąś uwagę skutecznie wymyśla się podobne reklamy jak te znalezione przez Ciebie. Moim zdaniem jest to pozbawione smaku i ohydne, delikatnie rzecz ujmując. Ogólnie większość reklam jest po prostu głupia, ale takie jak te, o których mówisz dodatkowo wzbudzają we mnie niechęć. Efekt zatem zupełnie różny od zamierzenia autorów ;-). P.S. Ja też chodzę tylko w spodniach - to lekko z innego wątku ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
aenne do perfect_life 24.08.03, 18:09 co ty tam sa takie ceny ze nie mamy pojecia o wyobrazeniu;) ale juz to widze jak przerafinowana warszawka leci na "interesujaca reklame" i to mnie wkurza CHCE MI SIE WYC!!! chetnie napisalabym tej pani na oknach salonu"f*** your inmortal style" - sprayem - tylko trzeba by w nocy, a te moje klopoty z zasypianiem - moze ktos z was? - potraktujcie to jako brain storming:) Odpowiedz Link Zgłoś
perfect_life Re: do aenne 24.08.03, 18:37 Ja to w ogóle mam nikłe pojęcie o kobiecych fryzurach. Uczę się jednak i wiem co to włosy tlenione, trwała czy inny balejaż. Słyszałem też o podcinaniu końcówek, bo się włosy rozdwajają, hmm. Aenne, nie denerwuj się, bo złość piękności szkodzi i już nie co drugi będzie się za Tobą oglądał a co trzeci. Czy chcemy tego? ;-). Easy zatem. Świata nie zmienisz ani Ty ani ja, ewentualnie przypłacimy próby nerwicą. Pomysł ze spray'em w moim przypadku odpada. Nigdy nie byłem wywrotowcem ;-). Nawet bojówki, które sobie kiedyś zakupiłem są w jasnym kolorze i bardziej "wyglądają" niż spełniają swoją bojówkową rolę :-). Poza tym niedawno ktoś napisał mi i sąsiadom na drzwiach garażowych coś tam, nie bardzo znam ten skrót. Wyrwałbym im nogi z d*** (albo a** - jak już jesteśmy w anglojęzycznych klimatach). No to tyle apropos spray'u ;-), choć przyznam, że zaproponowany przez Ciebie tekst jest <spoko>! Odpowiedz Link Zgłoś
aenne Re:do perfect_life 25.08.03, 15:50 pewnie ze chcemy niech sie najlepiej w ogole nie ogladaja z drugim aspektem sie nie zgadzam kto zmienia swiat jak nie ludzie? np. pani Jaga Hupalo swoja reklama juz w jakis sposob wplynela na ksztalt kultury przelamala jakies tabu a moze jednak bedziesz wywrotowcem choc raz:);) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś