09.03.09, 17:32
Chciałem się kogoś zapytać czy do psychiatry trzeba mieć skierowanie
i leczyć się z ubezpieczenia. Długo się czeka na wizytę po
rejestracji? No i jak wygląda sama wizyta są jakieś testy, długo się
rozmawia?
Obserwuj wątek
    • bertrada Re: Wizyta 09.03.09, 17:45
      Psychiatra to lekarz pierwszego kontaktu, więc nie potrzeba żadnego skierowania.
      A z czekaniem to różnie bywa. To zależy od przychodni. Jak jest mało pacjentów a
      Tobie nie zależy na konkretnym lekarzu, to można się nawet w ten sam dzień
      załapać. Natomiast jak chcesz się dostać do kogoś konkretnego, kto ma dużo
      pacjentów, to można nawet kilka tygodni czekać.
      A sama wizyta nie rożni specjalnie od wizyty u innych specjalistów. Może tylko
      tym, że w psychiatrii nie bada się pacjenta fizycznie ani nie zleca żadnych
      badań laboratoryjnych ani radiologicznych. Wchodzisz, mówisz co Ci dolega,
      lekarz zadaje kilka dodatkowych pytań dotyczących Twojego samopoczucia i
      wypisuje receptę. Jeżeli lekarz będzie podejrzewał, że Twój problem może nie
      mieć psychiatrycznej przyczyny, to wtedy albo sam zleci Ci jakieś badania albo
      odeśle do innego specjalisty.
    • awanturka odpowiedź na zadane pytania + dobre rady awanturki 09.03.09, 18:00
      Do psychiatry nie trzeba skierowania i można się leczyć w ramach ubezpieczenia NFZ. Psychiatra nie robi testów, jak będzie trzeba zrobić jakieś testy to skieruje Cię do psychologa.

Czeka się różnie (zależy gdzie i do kogo).

Przebieg wizyty też jest różny i zależy od lekarza. Jedni potrafią na pierwszej wizycie rozmawiać godzinę, inni "załatwiają" pacjenta w pięć minut.

Moim zdaniem, nie ma prostej zależności: lekarz długo rozmawiający = dobry lekarz, raczej jest zależność lekarz długo rozmawiający = lekarz zaangażowany. Bywa, że Ci najbardziej kompetentni lekarze z racji wiedzy i dużego doświadczenia rozmawiają krótko, bo po kilku zdaniach orientują się co jest grane.

Moja dobra rada: Przed wizytą u lekarza spisz wszyskie objawy na kartce. Wiem z własnego doświadczenia, że często po wizycie człowiek sobie przypomina wiele rzeczy, które powinien był powiedzieć a nie powiedział. Więc przydaje się taka ściąga. Możesz też dać to co napiszesz lekarzowi do przeczytania (gdybyś miał trudności w opowiadaniu o sobie).

Pamiętaj, że psychiatrę interesują bardziej Twoje objawy, mniej Twoje problemy osobiste. Od tych drugich jest raczej psycholog.

To wszysko co mi przyszło do głowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka