balcer_slash 09.03.09, 17:32 Chciałem się kogoś zapytać czy do psychiatry trzeba mieć skierowanie i leczyć się z ubezpieczenia. Długo się czeka na wizytę po rejestracji? No i jak wygląda sama wizyta są jakieś testy, długo się rozmawia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bertrada Re: Wizyta 09.03.09, 17:45 Psychiatra to lekarz pierwszego kontaktu, więc nie potrzeba żadnego skierowania. A z czekaniem to różnie bywa. To zależy od przychodni. Jak jest mało pacjentów a Tobie nie zależy na konkretnym lekarzu, to można się nawet w ten sam dzień załapać. Natomiast jak chcesz się dostać do kogoś konkretnego, kto ma dużo pacjentów, to można nawet kilka tygodni czekać. A sama wizyta nie rożni specjalnie od wizyty u innych specjalistów. Może tylko tym, że w psychiatrii nie bada się pacjenta fizycznie ani nie zleca żadnych badań laboratoryjnych ani radiologicznych. Wchodzisz, mówisz co Ci dolega, lekarz zadaje kilka dodatkowych pytań dotyczących Twojego samopoczucia i wypisuje receptę. Jeżeli lekarz będzie podejrzewał, że Twój problem może nie mieć psychiatrycznej przyczyny, to wtedy albo sam zleci Ci jakieś badania albo odeśle do innego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka odpowiedź na zadane pytania + dobre rady awanturki 09.03.09, 18:00 Do psychiatry nie trzeba skierowania i można się leczyć w ramach ubezpieczenia NFZ. Psychiatra nie robi testów, jak będzie trzeba zrobić jakieś testy to skieruje Cię do psychologa. Czeka się różnie (zależy gdzie i do kogo). Przebieg wizyty też jest różny i zależy od lekarza. Jedni potrafią na pierwszej wizycie rozmawiać godzinę, inni "załatwiają" pacjenta w pięć minut. Moim zdaniem, nie ma prostej zależności: lekarz długo rozmawiający = dobry lekarz, raczej jest zależność lekarz długo rozmawiający = lekarz zaangażowany. Bywa, że Ci najbardziej kompetentni lekarze z racji wiedzy i dużego doświadczenia rozmawiają krótko, bo po kilku zdaniach orientują się co jest grane. Moja dobra rada: Przed wizytą u lekarza spisz wszyskie objawy na kartce. Wiem z własnego doświadczenia, że często po wizycie człowiek sobie przypomina wiele rzeczy, które powinien był powiedzieć a nie powiedział. Więc przydaje się taka ściąga. Możesz też dać to co napiszesz lekarzowi do przeczytania (gdybyś miał trudności w opowiadaniu o sobie). Pamiętaj, że psychiatrę interesują bardziej Twoje objawy, mniej Twoje problemy osobiste. Od tych drugich jest raczej psycholog. To wszysko co mi przyszło do głowy... Odpowiedz Link Zgłoś