Dodaj do ulubionych

akupunktura

21.06.09, 12:50
Witam,
cierpię na nerwicę lękową z depresją
od 6 miesięcy chodzę na terapię i ostatnio bardzo źle się czuję.leki
brałem przez 3 miesiące po których źle się czułem. obecnie nic nie
biorę. mam wrażenie że psychoterapia mi wcale nie pomaga i boję się
ze juz nic mi nie pomoże. pomyślałem że może spróbować coś z
medycyny niekonwencjonalnej np akupunktura. czy ktoś z was z tej
metody leczenia korzystał i jakie miał rezultaty.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nienill Re: akupunktura 21.06.09, 13:25
      erbin napisał:

> pomyślałem że może spróbować coś z
      > medycyny niekonwencjonalnej
      pomysl o zmianie terapeuty
      • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 13:44
        NIE WYDAJE MI SIĘ ŻE BYŁOBY Z MOIM PSYCHOTERAPEŁTĄ COŚ NIE TAK
        TO RACZEJ ZE MNĄ
        NIE WIEM JUZ.
        • nienill Re: akupunktura 21.06.09, 13:47
          erbin napisał:

> NIE WYDAJE MI SIĘ ŻE BYŁOBY Z MOIM PSYCHOTERAPEŁTĄ COŚ NIE TAK
          > TO RACZEJ ZE MNĄ
          > NIE WIEM JUZ.
          no fakt, psychoterapełci jednak zdrowi sa, nie tak jak ich pacjenci
          • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 13:53
            dlaczego uważasz że powinienem zmienic psychoterapeutę?
            ponoć w czasie psychoterapi stan pacjęta zdecydowanie się pogarsza
            • nienill Re: akupunktura 21.06.09, 14:04
              erbin napisał:

> dlaczego uważasz że powinienem zmienic psychoterapeutę?
              > ponoć w czasie psychoterapi stan pacjęta zdecydowanie się pogarsza

bo to, ze stan sie pogarsza to jedna sprawa
              a to, ze "nic Ci nie daje" to druga
              po pol roku juz powinienes dosc do czegos co sprawiloby, ze nie pisalbys takich
              rzeczy
              • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 14:10
                czułem się juz lepiej teraz od jakiegos czasu znowu sie pogorszyło
                i strasznie mnie to denerwuje może dlatego się tak zle czuję bo cały
                czas się nakręcam i pojawia sie lęk przed lękiem
                • nienill Re: akupunktura 21.06.09, 14:14
                  erbin napisał:

> czułem się juz lepiej teraz od jakiegos czasu znowu sie pogorszyło
                  > i strasznie mnie to denerwuje może dlatego się tak zle czuję bo cały
                  > czas się nakręcam i pojawia sie lęk przed lękiem

co to ma do rzeczy?

na chwile zapomnij o zmianach nastroju

co Ci daje i dała tarapia?
                  • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 14:36
                    nie wiem trudno mi jest odpowiedzieć na to pytanie.
                    czuję się że nie jestem z tym wszystkim sam.
                    może za dużo oczekuje od terapii. chciałbym żeby ktos pomógł mi jak
                    z tym sobie poradzić
                    może to że za nia płace tez mnie drażni bo nie chce juz wydawac
                    pieniędzy jak nie widzę wyraźnych rezultatów
                    dostrzegłem podczas terapii rózne moje problemy ale nie potrafię z
                    nimi sobie radzić
                    • elzbieta007 Re: akupunktura 21.06.09, 16:10
                      Psychoterapia nie daje szybkich rezultatów. Radziłabym Ci raczej uzbroić się w
                      cierpliwość, a nie szukać metod, które prawie na pewno nie przyniosą żadnego
                      skutku. Czasem działa efekt placobo po modłach, kłuciu czy okadzaniu, ale nie
                      liczyłabym na to.

Za mało napisałeś/aś o sobie i terapii, by doradzać zmianę terapeuty.

Przeczytaj Jerzy Aleksandrowicz - Psychoterapia. Poradnik dla pacjentów.

To powinno Ci nie tylko pomóc w samej terapii, ale także ocenić, czy Twoja
                      terapia podąża we właściwym kierunku.
                      • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 16:33
                        witaj elżbieta007,
                        już prawie pół roku uczęszczam na psychoterapie i ostatnio z każdą
                        wizyta jest coraz gorzej.
                        jakis czas czułem się trochę lepiej czuję się jakbym był w punkcie
                        wyjścia. leki próbowałem i też żle się po nich czułem teraz może się
                        tak czuję bo czuję się w beznadziejnej sytuacji i że juz nic mi nie
                        pomoże leki- nie terapia - nie.
                        może faktycznie mam złego terapełtę.
                        ostatnio czytałem jak pokonać lęki i fobie
                        i z ksiązki dowiedziałem się ze nie mogę walczyć z lękiem i
                        powinienem się z nim oswoić a nie od mojego terapełty któremu płacę
                        ciężkie pieniądze. to mnie tez denerwuje że wydaje pieniądze i nie
                        mam efektów leczenia.
                        zastanawiam się też czy czasem nie spróbować jeszcze raz z lekami z
                        grupy SNRI bo tych jeszcze nie brałem.
                        może mi pomogą
                        a jeśli nie to co zrobię
                        Może znasz jakiegos dobrego psychoterapełtę z trójmiasta który
                        przyjmuje na książeczkę chorych?
                        • elzbieta007 Re: akupunktura 21.06.09, 17:24
                          Pogorszenia i kryzysy w trakcie psychoterapii są normalną i wręcz pożądaną
                          sytuacją. Przeczytaj tego Aleksandrowicza, pomoże Ci zrozumieć wiele z tego, co
                          się z Tobą dzieje. Pół roku psychoterapii przy poważnej nerwicy to nie jest dużo.

Jeśli wyraźnie dostrzegasz związek pogorszenia nastroju z sesjami - powiedz o
                          tym terapeucie, prawdopodobnie któryś z tematów poruszanych na sesji jest tym,
                          który ten zjazd spowodował. Być może gdzieś w jego "okolicy" znajduje się
                          przyczyna Twojej nerwicy.

Jeśli jest bardzo źle, nie wytrzymujesz lęków - poproś psychiatrę o leki.
                          Trafienie na właściwy dla siebie jest często loterią, bo na antydepy każdy
                          reaguje inaczej.

Zastukaj na forum:
                          forum.gazeta.pl/forum/f,73421,Zaburzenia_lekowe_i_depresyjne.html
                          Tam się dowiesz więcej i uzyskasz wsparcie.

Pozdrawiam
                          • neuroleptyk Re: akupunktura 21.06.09, 18:03
                            Kolego Erbin.
                            Nie słuchaj się tu porad dotyczących psychoterapii i nie daj sobie
                            wmówić, że to kwestia zrozumienia czegoś. Po prostu ludzie zamiast
                            ci powiedzieć szczerze, że obecnie nie ma na te problemy swoistych
                            lekarstów (jakieś tam sa ale dalekie od ideału), to ci wciskają
                            fałszywą nadzieję. Z analizowania swoich poczynań nic poza stratą
                            czasu nie wyniknie, a jeśli już jesteś uparty na terapie, to może
                            poszukaj terapii behawioralnej, bo to jedyna jaka coś konkretnego ma
                            do zaoferowania, coś co może trochę ci pomoże. Wszystkie inne omojaj
                            jak najdalej. Z własnych obserwacji nauczysz się wiecej niż od
                            wiekszości tych nadętych psychologów, to kwestia biologii, a więc
                            gadając o traumach na pewno tego nie wyleczysz. Człowiek nie używa
                            jezyka i nie dochodzi drogą logiki do tego czy się czegoś bać czy
                            nie, więc analizowaniejest tu czystą szutką dla sztuki, która nic
                            nie zmieni. Jak jeszcze piszesz, że sesje wiąża się z pogorszeniem
                            stanu, to masz najlepszy przykład jak bardzo jest to skuteczne.
    • bertrada Re: akupunktura 21.06.09, 16:16
      3mies zażywania leków to trochę krótko. Poza tym mogły być źle dobrane. Często
      się zdarza, że lekarz nie utrafi z lekiem za pierwszym razem i albo lek nie
      działa albo ma uciążliwe efekty uboczne, które nie przechodzą pomimo dość
      długiego stosowania (po 2tyg powinny minąć). Trzeba się wykazać cierpliwością i
      aktywnie współpracować z lekarzem.
      A co do akupunktury, to tak jak i z tą psychoterapią. Są tacy, którzy twierdzą,
      że im to pomaga. Ale są też i tacy, którzy twierdzą, że widzieli yeti.
      • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 16:39
        brałem różne leki z grupy SSRI po których miałem różnego rodzju
        skutki uboczne których nie mogłem znieść, benzodiazepiny które nie
        pomagały mi w żaden sposób jedynie spamilan który brałem pomógł mi
        ale mogłem tyko go brać miesiąc co mnie strasznie załamało. bo
        jedyny lek który mi pomagał musiałem odstawić
        • bertrada Re: akupunktura 21.06.09, 17:11
          Zmień lekarza jak dotychczasowy sobie nie radzi. Piszesz, że leczysz się lekami
          od 2mies. To naprawdę jest za krótko, żeby cokolwiek powiedzieć na temat ich
          działania na Twój organizm. Poza tym zaburzenia lękowe leczy się dość sporymi
          dawkami SSRI, więc i efekty uboczne będą bardziej dokuczliwe niż w przypadku
          leczenia depresji, gdzie zazwyczaj wystarczają małe dawki. Ale mimo wszystko,
          tych leków jest taka różnorodność, że na pewno co najmniej jeden z nich będzie
          Ci służył, tzn złagodzi objawy choroby i nie będzie miał dokuczliwych efektów
          ubocznych. Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poeksperymentować.
          Niestety leki dobiera się trochę na zasadzie chybił trafił i czasem trzeba
          zmienić je kilkakrotnie zanim trafi się na właściwy.
          • neuroleptyk Re: akupunktura 21.06.09, 17:31

> Zmień lekarza jak dotychczasowy sobie nie radzi. Piszesz, że
            leczysz się lekami
            > od 2mies. To naprawdę jest za krótko, żeby cokolwiek powiedzieć na
            temat ich
            > działania na Twój organizm.

Chyba napisał, że się leczył przez 3 miesiące, a to różnica panno
            Bertrado.
      • marty_nike Re: akupunktura 21.06.09, 17:03
        Okolo 10 lat temu chodzilam z mezem i synem do lekarza- akupunkturysty.Ja z
        depresja, syn z otyloscia (syn mial akupresure na uchu,mial z 11 lat) maz z
        kregoslupem.Niestety przerwalismy w pewnym momencie poniewaz nie moglismy sie
        wyplacic (ubezpieczenie zwracalo tylko czesc).Duzym plusem byly badania, ktore
        nam robiono - testy EAT:
        Badanie to pozwala prowadzic wczesna diagnostyke roznych zaburzen w narzadach i
        systemach naszego organizmu.
        Pomaga w leczeniu :
        - zaburzen psychosomatycznych
        - chorobukladu pokarmowego
        - ginekologicznym
        - chorob nowotworowych
        - alergii itd.
        Wtedy miedzy innymi wyszlo, ze syn i ja mamy za malo dopaminy.Synowi zalecili
        swietna diete, ktora odniosla szybkie skutki i syn schudl.A jazeli chodzi o sama
        akupunkture to nie moge powiedziec czy mi i mezowi pomogla bo mielismy zbyt
        krotko.Akupunkture robil mi zawsze wspomniany wyzej lekarz-akupunkturysta i bylo
        to naprawde bezbolesne, czulam tylko jego palce.A kiedys zrobila mi mloda
        Chinka, za kazdym razem jak wkluwala igle skakalam z bolu.A tego dnia bolala
        mnie glowa, wbila mi igly miedzy innymi w czolo i skronie, zapytalam kiedy glowa
        powinna przestac bolec, odpowiedziala, ze za chwile. Niestety ale "za chwile"
        dostalam tak silnej migreny, ze ledwo doszlam do domu :(
        • erbin Re: akupunktura 21.06.09, 19:08
          dziękuję za informacje chyba sobie podaruje tą akupunkturę też nie
          mam za dużo pieniędzi i tak juz sporo pieniędzy wydałem na lekarzy
          psychiatrów i teraz jeszcze terapia.
          spróbuję jeszcze raz leki z innej grupy
          napewno tym razem mi pomogą
          Pozdrawiam
        • lucyna_n Re: akupunktura 21.06.09, 19:39
          "testy EAT:
          ze syn i ja mamy za malo dopaminy"

a co to za szarlataneria?
          • marty_nike Re: akupunktura 21.06.09, 19:55
            Lucyna_n
            a co to za szarlataneria?

Metoda ta laczy podstawy akupunktury chinskiej z mozliwosciami nowoczesnej
            elektroniki.
            W ciagu kilku minut uzyskujemy wiedze o kondycji naszego oraganizmu i
            istniejacych lub mogacych wystapic problemach zdrowotnych.

• nienill Re: akupunktura 21.06.09, 20:01
              a po polsku?
              • marty_nike Re: akupunktura 21.06.09, 22:51
                Nienilla po polsku?

Niestety znam tylko ta nazwe.

Bylam u akupunkturysty w Holandii gdzie mieszkam - Sofyan Rangkuti, jest takze lekarzem chirurgiem,studiowal w Chinach.Znalazlam stronke po angielsku, mozna przeczytac o metodach leczenia Rangkutiego:
                acupuncturisten.nl/indexen.html
                • lucyna_n Re: akupunktura 22.06.09, 00:07
                  czyli że szarlataneria
                  • marty_nike Re: akupunktura 22.06.09, 08:17
                    Lucyna_nczyli że szarlataneria

Jak sobie uwazasz...
    • mskaiq Re: akupunktura 22.06.09, 10:21
      Dla mnie psychoterapia to pokazywanie tego co robi sie zle, czego
      nalezy unikac a takze to co jest wazne i trzeba robic.
      Wedlug mnie psychoterapia przynosi rezultaty szybko ale pod pod
      warunkiem ze stosujesz sie do rad psychoterapety. Jesli to robisz a
      nie ma wynikow to moze oznaczac ze informacje ktore otrzymujesz nie
      rozwiazuja Twoich problemow.
      napisales
      >ostatnio czytałem jak pokonać lęki i fobie i z ksiązki dowiedziałem
      >się ze nie mogę walczyć z lękiem i powinienem się z nim oswoić
      Mysle ze powinienes dowiedziec sie wszystkiego o strachu czy leku od
      psychoterapety, to podstawowa informacja dla osoby majacej problemy
      ze strachem czy lekiem.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • elzbieta007 Re: akupunktura 22.06.09, 10:30
        Z całym szacunkiem - nie masz zielonego pojęcia, co to jest psychoterapia, więc
        nie wprowadzaj człowieka w błąd.
        Radzę przeczytać: J. Aleksandrowicz - Psychoterapia. Poradnik dla pacjentów.
        • mskaiq Re: akupunktura 22.06.09, 12:59
          Mysle ze istnieje wiecej niz jedna szkola psychoterapii. Z tego co
          mi wiadomo to J. Aleksandrowicz zajmowal sie psychoterapia poznawcza
          i psychodynamiczna.
          Jest jeszcze psychoterapia behawioralna, systemowa, Gestalt, itp.
          Mysle ze w taki sposob nie ma sensu dyskutowac. Jesli nie zgadzasz
          sie z tym co pisze to podaj z czym sie nie zgadzasz i podaj Swoje
          argumenty.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • awanturka Re: akupunktura 22.06.09, 16:27
            W ramach żadnej z tych psychoterapii nie udziela rad!!!

Psychoterapeuta to osoba, która towarzyszy w procesie samodzielnego odkrywania przez pacjenta dysfunkcyjnych mysli i postaw oraz czasem ( w zaleznosci od rodzaju psychoterapii) w dotarciu do ich ukrytych przyczyn. Towarzyszy, w razie potrzeby słuzy wsparciem, pomocą, pomaga dopracyzować wnioski do których pacjent dochodzi samodzielnie, podtrzymuje motywację pacjenta do pracy nad sobą itd. Ale nie radzi!!!!
          • elzbieta007 Do Maska 22.06.09, 17:04
            Z grubsza Awanturka odpowiedziała za mnie, dziękuję. Nie będę się więc powtarzać.
            Serdeczne pozdrowienia.
      • awanturka Re: akupunktura 22.06.09, 16:19
        Jezeli psychoterapeuta daje rady to postepuje wbrew etyce zawodu. Ro mozna robic w ramach jednorazowego albo krótkoterminowego poradnictwa psychologicznego a nie w ramach psychoterapiii!!!

To jest wbrew zasadom sztuki prowadzenia psychoterapii i takie postępowanie podpada pod odpowiedzialność zawodową!!!!
        • przebudzone Re: akupunktura 22.06.09, 16:28
          zalezy jakie rady, oczywiscie nie jest od mowienia co w zyciu robic. jest
          element emocjonalny terapi, ten bardzij analityczny, gdzie terapeuta nie jest od
          mowienia co robic ale element bechawioralno-poznawczy. dotyczy sposobu
          zachowywania sie, jest treningowy, pod tym wzgledem mozna to pod poradnictwo
          podciagnac.
          • awanturka Re: akupunktura 22.06.09, 16:51
            Jeżeli jest to na zasadzie takiej, ze pacjent dochodzi do wniosku, ze chcialby np. posiąść umiejetnosć mowienie w przy wiekszej liczbie osób a terapeuta instruuje go jak to wytrenować to jest wszystko o'kay, ale to nie dawanie rad tylko słuzenie swoją wiedzą pacentowi, przy trenowaniu pewnych zachowań. ja bym to raczej azwala treningiem psychologicznym, ale rzeczywiscie taki trening stanowi element terapii behawioralnej i behawioralno-poznawczej
            • mskaiq Re: akupunktura 23.06.09, 12:29
              Mysle ze przez radzenie Awanturko rozumiesz mowienie pacjetawi co
              nalezy robic, jak dzialac w zyciu, na przyklad czy ma sie rozwiesc z
              mezem/zona czy nie.
              Psychoterapia behawioralna skupia sie wylacznie na zachowaniu
              czlowieka. Terapeuta w tym rodzaju psychoterapii pełni funkcję
              aktywną i dyrektywną - wyjaśnia, proponuje, doradza, wspiera,
              motywuje i wyznacza zadania.
              Serdeczne pozdrowienia.

• erbin Re: akupunktura 23.06.09, 21:48
                a co myślicie czy spróbować z nowymi lekami?
                ja boję się że one mi zaszkodzą że będę się po nich źle czół.
                a co do psychoterapii nie wiem czy moja psychoterapeutka jest dobra czy nie
                czasami na siebie zrzucam winę że to ja jestem nienormalny że nie rozumiem i źle
                to interpretuję. dodatkowo ale to też dowiedziałem się z książki że nie
                powinienem dawać sobie ram czasowych na wyzdrowienie a ja ostatnio to robię bo
                dużo mnie to pieniędzy kosztuję i chce jak najszybciej skończyć. pomyślałem że
                może pójdę na psychoterapię na kasę chorych ale boję się że nowy psychoterapeuta
                może okazać się gorszy i co wtedy znowu zostanę na lodzie. chodziłem już do
                lekarza psychiatry który zapisywał mi leki a na psychoterapię do do obecnego
                terapeuty i wydawał się ok proszę was doradźcie co zrobić
                • lucyna_n Re: akupunktura 23.06.09, 22:38
                  powinieneś sobei przywiesić w widocznym miejscu kartkę z napisem "ja sam!" i
                  mieć ten napis przed oczami jak najczęściej.
                  • erbin Re: akupunktura 23.06.09, 23:28
                    co przez to rozumiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka