19.08.09, 00:39
lekarz przepisał mi sulpiryd czy to dobry lek mam nerwice objawy somatyczne i
lęki brał ktos napiszcie jak na was działał
Obserwuj wątek
    • iii10 Re: sulpiryd 19.08.09, 10:29
      brałam przez miesiąc, czułam sie po nim ok, złagodził problemy
      zołądkowe, niestety dostałam po nim mlekotoku i musiałam odstawić.
    • aleksandra1981_27 Re: sulpiryd 19.08.09, 19:46
      ja brałam ale skutkiem ubocznym u mnie był mlekotok także mi nie
      sluzył.
    • tlenoterapia Re: sulpiryd 19.08.09, 21:51
      Chwalili tu niedawno na forum ten lek jako skuteczny w somatycznych
      zaburzeniach przy nerwicy i depresji.
      Niemniej to neuroleptyk a nie landrynka ,zawsze cos
      moze "wyskoczyc" w czasie leczenia ,nikt takiej gwarancji nie da ze
      bedze wszystko oki.
    • elai1 Re: sulpiryd 13.09.09, 12:17
      Brałam 4 m-ce,poprawa niemal natychmiastowa, ale przytyłam 15 kg i pojawiły się
      zaburzenia miesiączkowania, lekarka kazała odstawić, bo lek zrobił już swoje
      dobre, sądzę,że przeżywam teraz efekty odstawienne- obniżenie nastroju, chociaż
      zażywam i zażywałam w trakcie kuracji sulpirydem miansec. Wg mnie to dobry lek.
    • pokrzyw_dzona Re: sulpiryd 18.09.15, 15:32
      jeżeli jesteś kobietą i chcesz mieć cycki to ODRADZAM!!!!!!! powoduje on laktację co prowadzi do zmniejszenia piersi, mi z miseczki D zmalały do małego B ! masakra! a jeżeli chodzi o stronę psychologiczną to brałam go na somatyczne bóle głowy i brzucha , na to pomógł.
      • lucyna_n Re: sulpiryd 18.09.15, 16:50
        od kiedy laktacja prowadzi do zmniejszenia piersi?
    • ekspert_gabclinic Re: sulpiryd 20.09.15, 23:45
      Witam.
      Sulpiryd jest lekiem z grupy neuroleptyków czyli leków przeciwpsychotycznych, stosowanym także czasami w małych dawkach w nerwicy.
      Podczas stosowania sulpirydu (zwłaszcza w dużych dawkach w leczeniu psychoz) dosyć często występują zaburzenia hormonalne, wzrost stężenia prolaktyny, a co za tym idzie zaburzenia miesiączkowania, powiększenie i bolesność piersi, czasami mlekotok. Poza tym może wystąpić duży wzrost wagi. Ze stosowaniem leków z grupy neuroleptyków wiąże się ryzyko objawów parkinsonowskich (sztywność mięśni, drżenie kończyn, dyskinezy). Jeżeli wystąpią u Pani objawy niepożądane (a wcale nie musi tak być, bo małe dawki leku stosowane w nerwicy mogą być dobrze tolerowane) to polecam zmianę leku, oczywiście w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, na lek z grupy inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (np. sertralina, fluwoksamina, paroksetyna), generalnie to bezpieczniejsza grupa leków, chociaż jak wiadomo tolerancja każdego leku jest indywidualną sprawą, podczas stosowania leków z tej grupy też zdarzają się nieprzyjemne objawy powodujące konieczność zmiany leczenia. W zaburzeniach nerwicowych warto zawsze równolegle z leczeniem farmakologicznym korzystać z pomocy psychologa. Powodzenia w leczeniu :-) Pozdrawiam, Anna Żebrowska, specjalista psychiatra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka