mala200333 Walka o stoleczki trwa.. 09.10.12, 20:55 Wniosek o konstruktywne votum nieufności, przeprowadzenie reform i wybory – oto plan działania "rządu przełomu", który miałby pozbawić władzy rząd Donalda Tuska. Jego szczegóły przedstawia w rozmowie z Onetem Tadeusz Cymański, kandydat Solidarnej Polski na urząd premiera. Jak dodaje, w ustaleniach mogliby wziąć także udział niektórzy posłowie koalicji PO-PSL. Odpowiedz Link
dunant Dziwi mnie ta nieporadność PO. Politycy Platformy 10.10.12, 00:03 Dziwi mnie ta nieporadność PO. Politycy Platformy ani nie wyprzedzają ataku, ani nie potrafią się bronić. Tylko nadstawiają kolejne części ciała, żeby dostać baty - tak profesor Paweł Śpiewak komentuje w rozmowie z dziennikarzem RMF FM Konradem Piaseckim ostatnie wydarzenia na scenie politycznej: zorganizowane przez PiS debaty o gospodarce i zdrowiu, spotkanie Jarosława Kaczyńskiego z wicepremierem Waldemarem Pawlakiem i ostatni sondaż, w którym partia Kaczyńskiego ma sześć procent przewagi nad PO. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Staniszkis prorokuje...znowu... 10.10.12, 03:06 Cynizm i arogancja, oraz - lekceważenie środowisk które mają wiedzę w sprawach ważnych dla Polski to charakterystyczne cechy rządu Tuska za które dziś płaci utratą zaufania społecznego. Jeśli kolejne debaty PiS-u pokażą wciąż istniejące rezerwy rozwoju obecny kredyt zaufania dla PiS zmieni się w zaufanie. I zwycięstwo wyborcze - pisze Jadwiga Staniszkis w felietonie dla Wirtualnej Polski. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Pawlaczek ich podpuscil, dran.. 10.10.12, 19:30 Seria spotkań Waldemara Pawlaka z liderami opozycji, które przez niektórych nazywane są wręcz niebezpiecznymi, uruchomiła lawinę teorii spiskowych. Czy lider PSL chce postraszyć Platformę Obywatelską, czy szuka nowego koalicjanta, czy też chce "odciąć się od ciągnącego go w dół Donalda Tuska", a może po prostu polska polityka "wraca do normalności"? - Pawlak dzień po zobaczeniu sondażu świadczącego o porażce PO zaczyna straszyć Tuska i rozgląda się jak myśliwy - mówi Dariusz Joński z PSL... w co gra Waldemar Pawlak,???? Ta polityczna dzi..ka? Odpowiedz Link
rawik-is-me Głosowanie w Sejmie 10.10.12, 07:49 bezwzględny zakaz aborcji Nie maja już czym się zajmować? Odpowiedz Link
mala200333 Eugeniusz Kłopotek 10.10.12, 16:43 Największym szkodnikiem koalicyjnym jest minister finansów – stwierdził w Kontrwywiadzie w RMF FM Eugeniusz Kłopotek. Polityk PSL powiedział, że jeśli Tuskowi nie uda się "oderwać" od Rostowskiego, to ten politycznie "zatopi" premiera. Odpowiedz Link
jutta_t Jan Rulewski o PISIe i Kaczynskim 10.10.12, 16:45 an Rulewski: PO wciąż pozostaje jedyną siłą, która może rządzić. Nie życzę Polakom powrotu PiS do władzy. Partia Jarosława Kaczyńskiego nie ma zaplecza intelektualnego niezbędnego do rządzenia. Jeden Kaczyński nie będzie rządził sam całą Polską. Potrzebni są kandydaci na ministrów, wiceministrów, doradców, szefów różnych spółek i przedsiębiorstw. A powinna mieć ich przynajmniej dwa komplety. PiS pozbawiony jest kadr. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Jan Rulewski o Lechu Kaczynskim... 10.10.12, 16:48 - Jak pan ocenia postać Lecha Kaczyńskiego, jako działacza "Solidarności", urzędnika, ministra, prezydenta Warszawy i Polski? - Wiem, że o zmarłych nie powinno się mówić źle, ale ja chcę powiedzieć prawdę. Czuję się w obowiązku powiedzieć prawdę o Lechu Kaczyńskim. Obserwowałem go od wczesnych lat. Jego okres młodzieńczy był czasem heroicznym. Lech Kaczyński poszedł do robotników zamiast robić karierę. Miał serce, intelekt i odwagę. Już sama pomoc Kaczyńskiego robotnikom warta jest pomnika. Działał w ruchu związkowym. Pod jego dyktando, jak dzieci w klasie, pisaliśmy demokratyczną ustawę o związkach zawodowych. - Był dobrym politykiem? - Nie był typem polityka. Polityczna działalność Lecha Kaczyńskiego nie zasługuje na katedrę. Nie chcę nikogo urazić. Ale znałem Śp. Lecha Kaczyńskiego. To był skromny człowiek i on nie czuł się dobrze w politycznym świcie. Nie błysną jako szefem NIK-u, zbyt krótko był ministrem sprawiedliwości, prezydentem Warszawy i głową państwa, żeby go pozytywnie i jednoznacznie ocenić. Myślę, że uwierały go te funkcje. Był ich zakładnikiem. Krępowały go. Był dobrym człowiekiem, patriota, bardzo inteligentnym, świetnym działaczem, ale nie wybitnym politykiem. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Jan Rulewski o Sikorskim... 10.10.12, 16:52 Czy gdyby Donald Tusk przestał być premierem i szefem PO na rzecz np. szefowania Komisji Europejskiej, to Radosław Sikorski byłby dobrym następcą Tuska? - Oczywiście, tym bardziej że to mój sąsiad (śmiech). Dostrzegam, że Sikorski zmienia się na lepsze. Staje się mniej globalny i mniej proamerykański, a bardziej europejski i lokalny. To człowiek, który zrodził się w Sierpniu. Sikorski mógłby przenieść ducha sierpniowe do dzisiejszej Polski. - A czy Sikorski mógłby być prezydentem? - Przypuszczam, że nie. Zbyt duża część społeczeństwa pamięta Sikorskiemu przypowieści o watahach i jego polityczne zmiany. Głowa państwa powinna łączyć społeczeństwo, a nie dzielić. Sikorski mógłby dzielić naród. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Jan Rulewski o PISIe i Kaczynskim 10.10.12, 16:53 Jan Rulewski powiedział: W PO jest poczucie, że Polacy mają inny wybór. Jest nim PiS. Niezależnie od teatralności prof. Glińskiego PiS udowodnił, że Polacy mają alternatywę. Nagle partia, która zajmowała się tylko Smoleńskiem zajmuje się edukacją, zdrowiem, gospodarką. PiS zajmuje dzisiaj miejsce Platformy. Partia Kaczyńskiego zyskuje rozpoczynając dyskusję o tym co boli Polaków. Odpowiedz Link
dunant Ustawa antyaborcyjna i ...Gretkowska 11.10.12, 00:02 Onanizm polityczny - tak Manuela Gretkowska określa zamieszanie wokół projektów Solidarnej Polski (która chce zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej) i Ruchu Palikota (który chciał ją liberalizować). Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ustawa antyaborcyjna i ...inni 11.10.12, 02:35 Sejm skierował w środę do dalszych prac projekt ustawy autorstwa Solidarnej Polski, zaostrzający przepisy dotyczące aborcji; głosowało za tym m.in. 40 posłów PO i 19 PSL. "Cofamy się do średniowiecza" - ocenia RP. SLD mówi o fundamentalizmie. Odpowiedz Link
mala200333 wyniki z najnowszego sondażu CBOS 11.10.12, 16:40 Gdyby wybory parlamentarne odbywały się w pierwszej połowie października, PO uzyskałaby 28 proc. głosów, a PiS - 24 proc. - wynika z najnowszego sondażu CBOS. Od dwóch miesięcy obserwujemy wyraźny spadek notowań ugrupowania premiera Donalda Tuska - zauważa ośrodek. Wyniki pozostałych ugrupowań nie zmieniły się w porównaniu z wrześniowym sondażem: chęć oddania głosu na SLD deklaruje 8 proc. badanych, a na PSL 5 proc. Poniżej wyborczego progu znalazłby się natomiast Ruch Palikota (4 proc.) i Solidarna Polska (3 proc.). Odpowiedz Link
dunant Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 12.10.12, 01:04 Kempa to niezle prosie... Odpowiedz Link
black_jotka Moim zdaniem premier tym przemówieniem się nie... 12.10.12, 19:48 Moim zdaniem premier tym przemówieniem się nie obronił i nie jest w stanie ostatnią tendencję sondażową odwrócić. Ta przewaga ujawniona w pierwszym badaniu TNS sprzed tygodnia , została potwierdzona teraz w dwóch kolejnych badaniach i wskazuje stałą tendencję wzrostową PiS oraz spadającą Platformy. Nie spodziewam się, by w najbliższych miesiącach nastąpiło odwrócenie tych tendencji. Odpowiedz Link
mala200333 pieniądze, które chce wydać premier "starczyłyby. 12.10.12, 20:29 Dwa rodzaje walki z kryzysem: gospodarczym poprzez inwestycje, których łączna wartość wyniesie w najbliższych latach 700-800 mld zł oraz rewolucja w walce z kryzysem demograficznym poprzez zapewnienie bepieczeństwa polskim rodzinom. To dwa priorytety rządu, o których mówił w drugim expose Donald Tusk. Politycy opozycji już ironizują, że pieniądze, które chce wydać premier "starczyłyby na kolonizację księżyca". Skąd je weźmie i gdzie trafią? Odpowiedz Link
black_jotka Co uzyskał Pawlaczek... 14.10.12, 18:40 - Rozmowa z Jarosławem Kaczyńskim miała bardziej nieformalny charakter. Moja rozmowa z szefem PiS nie była spotkaniem politycznie zobowiązującym. Ale dostałem od prezesa PiS sygnał, że w sytuacji zagrożenia możemy liczyć na wsparcie rodzimych przedsiębiorców - powiedział Waldemar Pawlak w rozmowie z Onetem. Odpowiedz Link
mala200333 - Prawo i Sprawiedliwość ładniej brzmi - uzasadnił 15.10.12, 01:50 - Prawo i Sprawiedliwość ładniej brzmi - uzasadnił Hofman. - A wie pan, co to znaczy po angielsku? - skomentował wypowiedź poprzednika Kalisz. W studiu rozległ się śmiech. Nałęcz jednak nie dał się zbić z tropu i bez wahania odpowiedział - zależy jak się zaakcentuje ostatnią literę. - Ja akcentuję jednak prawidłowo, a ty Rysiu myślisz nieprawdziwym akcentem. Ja tak nie myślę - skwitował Nałęcz. Odpowiedz Link
mala200333 Glinski... 15.10.12, 14:12 Prof. Piotr Gliński, kandydat PiS na premiera oskarża rządzące Polską elity o zdradę, ma też pomysł, jak przekonać "lemingi" do głosowania na PiS. - Bardzo wiele interesów, które są w Polsce realizowane nie służą polskiej racji stanu. Dlaczego Polska płaci za gaz najwyższą cenę w Europie? (...) Jesteśmy peryferiami i ktoś za to odpowiada. W tym sensie to jest jakaś zdrada - mówi w wywiadzie dla WP.PL prof. Gliński. Chce przekonać związki zawodowe, aby zrezygnowały z postulatów obniżenia wieku emerytalnego oraz likwidacji "umów śmieciowych" i proponuje liberalne reformy gospodarcze. - Na kryzys potrzebne są deregulacje - wyjaśnia. Odpowiedz Link
samanta_ewa Kamery stale nas podpatrują, ale zwykle o tym nie 16.10.12, 05:12 Kamery stale nas podpatrują, ale zwykle o tym nie wiemy. Nie ma w Polsce prawa, które określa warunki umieszczania i wykorzystywania podglądu – czytamy w "Gazecie Wyborczej". Generalny inspektor ochrony danych osobowych Wojciech Wiewiórowski zagroził, że jeśli nie doczeka się z MSW założeń uregulowania monitoringu, to w styczniu zaczyna kontrolę w budynku MSW i sprawdzi, czy gromadzi się nagrania z monitoringu, a jeśli tak, to dlaczego ministerstwo nie dopełniło obowiązku zgłoszenia do GIODO bazy danych osobowych. W samej Warszawie jest ponad 5 tys. kamer, jednak Jacek Gniadek, który jest odpowiedzialny za monitoring w mieście, twierdzi, że kamery podnoszą bezpieczeństwo. Odpowiedz Link
dunant Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 17.10.12, 01:03 - PiS nie potrafi sformułować alternatywy innej niż PO, a właściwie ta alternatywa jest jedna: dawać ludziom więcej pieniędzy. To koncepcja dość prostacka. Prawdziwą opozycją wobec rządu wciąż jest obóz liberalny ze swoim nieformalnym liderem Leszkiem Balcerowiczem - mówiła Dominika Wielowieyska w przeglądzie prasy w "Poranku Radia TOK FM", odnosząc się do komentarza Piotra Skwiecińskiego nt. PiS-u. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Solidarna Polska zwraca się do premiera Tuska o .. 17.10.12, 02:51 Solidarna Polska zwraca się do premiera Donalda Tuska o natychmiastowe zdymisjonowanie minister sportu Joanny Muchy, napisał w oświadczeniu prezes SP - Zbigniew Ziobro. Odpowiedz Link
rawik-is-me Lo matko! 17.10.12, 18:48 SP zarzuca Gowinowi, że chce deregulacji zawodu złodzieja kieszonkowego. Tak politycy Solidarnej Polski Marzena Wróbel i Zbigniew Ziobro odnieśli się do propozycji uznania kradzieży do tysiąca złotych za wykroczenie, a nie przestępstwo. Odpowiedz Link
mala200333 - Nie dajmy sobie wmówić, że winny jest deszcz,... 18.10.12, 04:08 - Nie dajmy sobie wmówić, że winny jest deszcz, albo, że winny jest stadion, bo winni są ludzie. Nie będzie litości dla nikogo, kto w tej sprawie zawalił. Myślę, że te pięć dni muszą wystarczyć departamentowi kontroli, aby precyzyjnie poinformować mnie, a także opinię publiczną, o zakresie odpowiedzialności osób, które podlegają mojej odpowiedzialności - powiedział Tusk. Premier dodał, że już w nocy z wtorku na środę wezwał na rozmowę minister sportu Joannę Muchę i szefa NCS-u Roberta Wojtasia. - Wskazywali na odpowiedzialność PZPN-u i delegata FIFA, jeśli chodzi o podejmowanie decyzji na temat obiektu już po wynajęciu tego obiektu przez organizatorów imprezy, a więc przez PZPN - powiedział Tusk. Odpowiedz Link
black_jotka Mucha w ciazy? 18.10.12, 17:19 Minister sportu Joanna Mucha powinna złożyć rezygnację i zająć się ciążą, a potem swoim dzieckiem - mówi Superstacji rzecznik SLD Dariusz Joński. Czy pod tą opinią podpisują się inni członkowie SLD? - Dariusz powiedział, że jego słowa zostały zmanipulowane - tłumaczy Katarzyna Piekarska z Sojuszu. Dariusz Joński odniósł się w rozmowie z dziennikarzami Superstacji do plotek krążących po sejmowych korytarzach i doniesień części mediów o tym, że minister sportu Joanna Mucha jest w ciąży. Dymisji Joanny Muchy po skandalu z dachem Stadionu Narodowego domagają się politycy PiS, Solidarnej Polski i SLD. Odpowiedz Link
black_jotka Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 19.10.12, 14:45 - Polska posiada najnowszą wersję F-16 w Europie, której zazdroszczą nam nawet Amerykanie – mówi z rozmowie z Onetem gen. Lech Majewski. Dowódca Sił Powietrznych opisuje kulisy decyzji z 2003 roku, dzięki której polska armia uzyskała słynne "Jastrzębie". Odpowiedz Link
mala200333 Marta Kaczyńska wyprowadziła się od swojego męża.. 19.10.12, 16:47 Marta Kaczyńska wyprowadziła się od swojego męża i razem z córkami zamieszkała w domu po rodzicach. Odpowiedz Link
mala200333 Emigrujemy.. 19.10.12, 17:01 Obecnie coraz częściej mówi się o kolejnej już fali emigracji, która jest skierowana głównie do Wielkiej Brytanii i Niemiec, ale także do Holandii i krajów skandynawskich. Jest to oczywiście niepokojące zjawisko. Abstrahując od samego aspektu społecznego, w długim terminie regularny odpływ młodych, wykształconych ludzi musi odbić się negatywnie na polskiej gospodarce. Co gorsza, większość rodaków obecnie przebywających za granicą nie planuje powrotu do Polski, skłaniają się oni raczej do ściągnięcia rodziny do siebie. Odpowiedz Link
mala200333 Bartosz Arłukowicz i Joanna Mucha to najgorzej ... 20.10.12, 04:38 Bartosz Arłukowicz i Joanna Mucha to najgorzej oceniani przez Polaków ministrowie gabinetu Donalda Tuska - wynika z badań TNS Polska dla programu "Forum" w TVP Info. Premier znalazł się na trzecim miejscu. Najlepsze oceny zebrali Radosław Sikorski i Bogdan Zdrojewski. Odpowiedz Link
smieszka-on-line Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński 20.10.12, 23:49 Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński wezwał w sobotę premiera Donalda Tuska, aby ten "jasno i głośno" zapowiedział, że jeżeli Polska nie otrzyma w budżecie UE na lata 2014-2020 zapowiadanych 300 mld zł, to rząd zawetuje unijny budżet. - Wzywam premiera Tuska, żeby już dzisiaj, a nie dalej niż jutro, powiedział głośno i jasno, że jeżeli nie dostaniemy 300 mld zł, które nam się należą to zawetujemy ten budżet - powiedział prezes PiS podczas spotkania z sympatykami partii w Rzeszowie. Kaczyński dodał, że takie zapewnienie złoży kandydat PiS na premiera rządu technicznego prof. Piotr Gliński. - Nie konsultowałem tego, ale mogę zaryzykować, że premier Gliński na pewno to zrobi - zaznaczył przewodniczący PiS. Odpowiedz Link
smieszka-on-line Re: Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kacz 20.10.12, 23:51 mistrzunio_swiata: Niezależnie od opcji politycznej jaką wspieracie musicie przyznać, ze wyrażanie się takim tonem do premiera przez lidera opozycji ma równie duży sens jak wyzwiska. Odpowiedz Link