Dodaj do ulubionych

TAK TO SOBIE

• seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 00:08
      Wygrana Conchity Wurst w konkursie Eurowizji w 2014 roku była wielkim wydarzeniem nie tylko muzycznym. Śpiewająca drag queen zdobyła serca eurowizyjnej publiczności, ze względu na charakterystyczny wygląd szybko stała się postacią rozpoznawalną, środowiska nieheteroseksualne zaczęły traktować ją jak ikonę, a konserwatyści oburzali się na łamanie dobrych obyczajów.

Choć od zwycięstwa Conchita nie miała większego sukcesu komercyjnego, to eurowizyjne boom sprawiło, że skupiła wokół sporą grupę fanów. Dziś ci ostatni z pewnością będą dla niej wielkim wsparciem, bo ostatnie wyznanie, jakie zaprezentowała na swoim Instagramie sprawiło, że znów będzie o niej głośno.

Zobacz: Michał Szpak: "Nie jestem podobny do Conchity. Mamy zupełnie inny zarost"

Od wielu lat jestem hiv-pozytywny. Nie ma to związku z moim życiem publicznym, lecz były chłopak grozi mi ujawnieniem moich prywatnych spraw, a ja nie dam nikomu prawa do zastraszenia mnie lub wpływania na moje życie - napisał w emocjonalnym wpisie Thomas Neuwirth, bo tak naprawdę nazywa się Conchita. Od momentu, gdy dowiedziałem się o tym, leczę się. Przez wiele lat znajdowałem się poniżej wykrywalności wirusa, a to oznacza, że nie jestem w stanie go przenosić - dodał artysta.

Wurst zapewniła, że jej rodzina i przyjaciele wiedzą o chorobie i akceptują ją. Swój coming out traktuje w kategorii wsparcia dla innych, których HIV wciąż jest stygmatyzowany przez społeczeństwo. "Wychodzenie z szafy" jest lepsze niż "wypychanie z niej" przez kogoś innego. Podejmując ten krok mam nadzieję zachęcić innych i pomóc w złagodzeniu stygmatyzacji innych osób - dodała Conchita.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 04:56
      Arnault miał być źródłem przecieku w przypadku nagród dla Wisławy Szymborskiej w 1996 roku, Elfriede Jelinek (2004), Harolda Pintera (2005), Harolda Pintera (2005), Jean-Marie Gustave'a Le Clezio (2008), Patricka Modiano (2014), Swietłany Aleksijewicz (2015), a ostatnio także Boba Dylana (2016). Dziennikarze "Dagens Nyheter" i "Aftonbladet" podkreślają, że takie informacje były na wagę złota wśród osób korzystających z zakładów bukmacherskich. Arnault na "dzieleniu się" wiedzą z bukmacherami mógł zgromadzić potężny majątek
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 05:05
      https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30714426_10210596084809889_6947655480926085681_n.jpg?_nc_cat=0&oh=c727a6c564becbca69e39453b939d155&oe=5B61269B
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 16:39
      Nie żyje Elżbieta Słoboda, aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna oraz wykładowczyni Warszawskiej Szkoły Filmowej. Słoboda zmarła po wieloletniej chorobie; informację o jej śmierci podał jej kolega.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 17:36

Myśl poświąteczna dla kobiet:jak określić czy trzeba schudnąć?
      - Jeżeli mężczyzna może ciebie donieść na rekach do łóżeczka,to jesteś w dobrej formie...
      - Jeżeli nie - to znajdź prawdziwego MĘŻCZYZNĘ,który będzie mógł to z łatwością zrobić
      • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 17:38
        https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30709409_10210599242968841_8778794369516650359_n.jpg?_nc_cat=0&oh=59d5b2f05484ebad9fb9f299a703d655&oe=5B5BD743
        • seremine Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 17:40
          https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30729126_1056881087795647_4305850798962638848_n.jpg?_nc_cat=0&oh=79beee40024629150a7bd773bb39661a&oe=5B67EACB
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 19:20
      Mauretania w Afryce bez internetu pozostawała dwa dni. Przyczyną był… odcięty podwodny kabel. Motywy "nożownika" nie są znane, ale pojawiają się pytania, czy w ten sposób i Europejczycy mogą pozostać całkowicie bez dostępu do sieci.
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 19:59
      Osoba, która stawia partnera przed informacją "zdradziłem/zdradziłam" rozdaje karty. Na głowę bliskiej osoby wylewa wiadro zimnej wody, czego skutkiem są m.in. chorobliwa nieufność, zazdrość, poczucie przegranej czy zdeptane poczucie własnej wartości. Prawda, zamiast wyzwalać, często spuszcza raczej pierwszorzędne manto niewinnym.

W zażyłych relacjach często powtarzamy, że zawsze chcemy znać "całą prawdę". Częściej bywa jednak tak, że prawda interesuje nas tylko, jeśli może się nam spodobać.
      Deklaracje o umiłowaniu szczerości służą przede wszystkim budowaniu poczucia bezpieczeństwa. W końcu nie może grozić nam krzywda ze strony osoby, która obiecała, że zawsze będzie nam wszystko mówiła. Prawdziwy komunikat w tym przypadku powinien brzmieć raczej: „odejdź, zanim zrobisz coś, o czym nie będziesz mógł/mogła mi powiedzieć”.
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:02
      Podczas prac remontowo – budowlanych budynku № 3 przy ulicy 2 – Trudowoj (Robotniczej) w Grodnie, robotnicy znaleźli na jego poddaszu blaszane pudełko po tytoniu, a w nim prawdziwe skarby. Informacje podał portal Hrodna.life wyjaśniając, że podczas okupacji niemieckiej budynek znajdował się na terytorium getta, stąd duże prawdopodobieństwo, że kosztowności ukryli tam grodzieńscy Żydzi.
      • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:03
        „Zdejmowałem część dachu, dostrzegłem skrzyneczkę. Na początku nie zwracałem na nią uwagi, a potem się przyjrzałem i otworzyłem ją. A tam złoto: różne monety, łańcuchy, pierścienie i inne kosztowności. Byłem w szoku.
        • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:04
          Kierownik wezwał przedstawicieli muzeum historyczno – archeologicznego muzeum i milicję. Według pierwszych szacunków pracowników muzeum znaleziony skarb przedstawia sporą wartość. Najprawdopodobniej został ukryty przez grodzieńskich Żydów w czasie okupacji niemieckiej w latach 1941-1943”, tłumaczy portalowi Władimir..
          • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:04
            https://kresy24.pl/wp-content/uploads/2018/04/6-8-480x320.jpg
            • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:05
              Skarb z domu przy ulicy 2-Trudowoj to drugie znalezisko w ostatnim czasie w Grodnie. Na początku 2016 roku przy ulicy Antonowa, w trakcie przebudowy starego domu, budowniczowie znaleźli kryjówkę ze złotymi monetami i pierścieniami, na których widniały żydowskie napisy.

Skarb z Antonowa przekazano państwu, a eksperci oszacowali jego wartość na kilka tysięcy dolarów. Połowa kwoty została przekazana właścicielowi i zespołowi budowniczych, którzy skarb znaleźli.

Jeszcze w czasach radzieckich, w starych domach w centrum Grodna od czasu do czasu znajdowano skrytki z biżuterią.

Przed wybuchem II wojny światowej Żydzi stanowili 42% mieszkańców Grodna będąc najliczniejszą grupą narodowościową na terenie miasta. (W całym powiecie grodzieńskim najliczniejsza grupę stanowili Polacy – 70 proc. – dane według ostatniego przed wojną spisu ludności). W latach 1939–1941 miasto znajdowało się pod okupacją sowiecką, jednak w czerwcu 1941 po silnym bombardowaniu dzielnicy żydowskiej zostało zajęte przez wojska niemieckie.

15 października 1941 wydano zarządzenie o obowiązku pracy dla mężczyzn (od 14 do 60 lat) i kobiet (od 14 do 55). W listopadzie 1941 ogłoszono powstanie dwóch odrębnych gett na terenie miasta oddalonych od siebie o ok. 2 km. Getto nr 1 przeznaczone dla osób przydatnych gospodarce III Rzeszy założono w centralnej części miasta wokół synagogi – na jego terenie umieszczono ok. 15 tys. Żydów. Getto nr 2 powstało na terenie podmiejskiej Słobódki (pomiędzy obecnymi ulicami Kosmonautów, Lidzkiej i Antonowa), w jego obrębie zamknięto 10 tys. Żydów uznanych za niezdolnych do pracy.
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:17
      Mama plus, czyli emerytury dla matek z czwórką dzieci. Sprawdzamy jak cztery porody odbiją się na zdrowiu kobiety
      - Ciąża i okres karmienia to ciężka praca fizyczna, to dziewięć miesięcy wielkiego trudu, dla niektórych kobiet traumatycznego - tłumaczy dr n. med. Jacek Tulimowski, ginekolog. I wyjaśnia, jak kolejne ciąże odbijają się na zdrowiu kobiety.
      • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:18
        Katarzyna Bednarczykówna, WP Kobieta: Ma być tak: gdy urodzę i wychowam przynajmniej czwórkę dzieci, to dostanę od państwa emeryturę minimalną. A jak cztery porody obciążą mój organizm? Bo o tym się już nie mówi.
        Jacek Tulimowski, ginekolog: Po pierwsze dla organizmu kobiety ciąża i okres karmienia to ciężka praca fizyczna. Ciąża jest obciążeniem dla układu krążenia, dla układu ruchu, pomijam obciążenia związane z układem nerwowym i wszystkie aspekty psychologiczne. To dziewięć miesięcy wielkiego trudu, dla niektórych kobiet traumatycznego. W organizmie kobiety już po dwóch porodach zachodzi kolosalna różnica, więc nie rozumiem, dlaczego emerytura ma być dopiero po czterech?

Karmienie piersią, okres połogu – kolejny ogromny wysiłek. Kobieta, która karmi przez pół roku, potrzebuje szeregu marko i mikroelementów. Organizm kobiety po ciąży, porodzie i okresie karmienia piersią musi się zregenerować, żeby można było planować kolejną ciążę.
        • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:19
          Ile czasu potrzebuje?
          To sprawa indywidualna, ale można powiedzieć, że średnio rok-dwa lata. Dużo zależy od tego, jak kobieta znosiła ciążę i jak długo później karmiła piersią. Przy okazji warto podkreślić, że karmienie powyżej roku nie ma żadnego medycznego uzasadnienia, to tylko obciąża organizm kobiety.
          Dopiero, jeśli odpowiednia przerwa zostanie zachowana, organizm zregeneruje się, wszystkie wyniki badań są w normie, można zacząć myśleć o kolejnym dziecku. Kobieta musi mieć możliwość skorzystania z opieki, badań, informacji, czy kolejna ciąża nie będzie zagrożeniem dla niej i dla dziecka.

Z drugiej strony nie możemy żyć w medycznym średniowieczu. Kiedyś ciąża była obciążona dużym ryzykiem śmierci okołoporodowej, teraz polska mama jest już znacznie bardziej świadoma. Jeśli ma lekarza prowadzącego, który nie stwierdzi przeciwskazań do kolejnego porodu, a kobieta chce mieć kolejne dziecko, nie powinna bać się tej decyzji.

Tylko, że wiele kobiet, zwłaszcza z mniejszych miast, może mieć utrudniony dostęp do lekarza i dobrej opieki. Schody często zaczynają się, gdy nie stać ich na prywatną wizytę.
          Emerytury dla matek to dobry pomysł, ale zachęcanie kobiet do rodzenia czwórki dzieci przy obecnym stanie służby zdrowia w Polsce, jest moim zdaniem nieporozumieniem. Kolejność nie ta. Najpierw chciałbym zobaczyć szczegółowy plan, procedury, jak ma sobie w obecnych realiach przeciętna kobieta poradzić. Poza praktyką w Warszawie prowadzę konsultacje w Gawrolinie, przychodzą do mnie pacjentki na prywatne USG. Gdy pytam, dlaczego nie na NFZ, słyszę, że termin wyznaczono im dopiero za kilka miesięcy. Tu jest problem, z którym rządzący jakoś niespecjalnie chcą się zmierzyć, tu prowadzi się politykę zamiatania pod dywan. Czas, który kobieta mogłaby poświęcić na rozwój zawodowy, musi wystać w kolejkach do lekarza.

Z jakimi problemami będzie stała w tych kolejkach matka czwórki dzieci?
          U kobiety, która przeżyła cztery lub więcej porodów, powikłania mogą wystąpić znacznie częściej. Już po dwóch ciążach rośnie ryzyko zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie.
        • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:20
          Fox
          37 min. temu

A moze wdrożyć jakiś projekt pis gdzie kobiety poprpstu przy jednym zaplodnieniu kobiety rodziły czworaczki odrazu 9 miesięcy i juz 4 obywateli polak ma sie mnożyć jak królik a karac więzieniem związki bezdzietne kawalerów i panny tylko co zrobic z Kaczyńskim i pawlowicz
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:22
      soft
      24 min. temu

a co z kobietami które urodziły czwórkę dzieci i pracowały i wychowywały dzieci ?Ja przepracowałam 35 lat na pełnym etacie i urodziłam i wychowałam czworo dzieci teraz zdrowia nie mam a moja emerytura to 1290zł na rękę dodatek dostaną kobiety które nie pracowały a co z tymi co pracowały i rodziły i wychowywały ?a teraz mają ciut więcej niż minimalne emerytury to im się nie będzie należało nic bo mają te minimum a zdrowia wcale
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:25
      Opera mydlana w rodzinie Czartoryskich trwa w najlepsze. Na sobotnie oświadczenie Fundacji kolejny raz odpowiedziała Tamara, córka Adama Karola, fundatora organizacji. - Podczas zebrania fundacji w styczniu 2017 r. mój ojciec głośno oświadczył: "Nienawidzę Polski i Polaków i zrobiłem już wystarczająco dużo dla tego narodu". Jego żona odparła wtedy: "Polakom nie można ufać i teraz będziemy żyć jak miliarderzy" - pisze w oświadczeniu przesłanym do redakcji Business Insider Polska.

To jest już serial. Do sobotniego oświadczenia Fundacji Czartoryskich, które było z kolei odpowiedzią na piątkowe zarzuty Tamary Czartoryskiej, w poniedziałek znowu odniosła się córka założyciela organizacji. Przypomnijmy, że Fundacja jest oskarżana o wytransferowanie z Polski do Liechtensteinu 440 mln zł, które otrzymała z budżetu państwa polskiego za sprzedaż kolekcji ok. 86 tys. obiektów muzealnych i ok. 250 tys. bibliotecznych wartej 100 mln euro.
      • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:26
        W dniu 11 czerwca 2017 r. otrzymałam od Macieja Radziwiłła (członka zarządu Fundacji - przyp.red.) wiadomość e-mail, w której stwierdził: "Realizujemy plan, w ramach którego powstanie nowa fundacja z siedzibą w Liechtensteinie. Będzie to fundacja rodzinna, której statut będzie zawierał kilka celów dotyczących dziedzictwa rodziny Czartoryskich. Tak naprawdę wszystkie pieniądze przekazane na rzecz tego podmiotu mogą zostać wykorzystane na rzecz beneficjentów, którymi są: Twój ojciec i Josette" - przekonuje Tamara Czartoryska w najnowszym, poniedziałkowym oświadczeniu.
        REKLAMA

Jesteśmy w kontakcie z prawnikami Fundacji. Jak tylko pojawi się ich odpowiedź na zarzuty pani Tamary, opublikujemy je na Business Insider Polska.

Według Tamary Czartoryskiej zgodnie z informacją, jaką otrzymała od Macieja Radziwiłła, nie ma takich planów, aby Fundacja w Liechtensteinie realizowała cele Fundacji XX. Czartoryskich ani żeby była organizacją charytatywną.

Czartoryska wyjaśnia, że latach 2013-2016, rok po tym, jak żona jej ojca dołączyła do Rady Fundacji, a Tamara zgłosiła swoje obiekcje co do kursu, jaki obrano dla muzeum, przestała być zapraszana na zebrania, a nawet o nich informowana. - Gdy podjęłam ten temat z ojcem, opowiedział, że żadnych posiedzeń nie ma, i uciął temat. Prawda jest taka, że w latach 2013-2016 te posiedzenia się odbywały. Chciałabym wiedzieć, kto podpisywał uchwały w moim imieniu? - pyta.
        Tamara Czartoryska zdradza sekrety rodzinne

Co więcej, zdaniem córki Adama Karola, "już po sprzedaży kolekcji dzieł sztuki nadal była przekonana, że uda się jej przekonać Josette, jej ojca i Radę, aby zainwestowali wszystkie środki w inicjatywy kulturowe i filantropijne w Polsce."

- Zapewniano mnie nawet, że tak się stanie. Dziś jest dla mnie jasne, że całe wsparcie i zachęty, jakie otrzymywałam, miały jedynie na celu sprawienie, abym podpisywała uchwały Rady z zebrań, w których nigdy nie uczestniczyłam. Szczególnie wyraźnie w pamięć zapadło mi jedno tego typu zdarzenie: kiedy mój ojciec zmusił mnie na dzień przed moim ślubem, w Lizbonie, w kościele, w którym miałam wyjść za mąż, do podpisania protokołu jednego z posiedzeń pod groźbą niepojawienia się na moim ślubie - wspomina.

Tłumaczy ona także mechanizm, jakim rzekomo ma się kierować Adam Czartoryski, przenosząc pieniądze do Liechtensteinu:

Likwidacja Fundacji jest zasadniczą częścią planu, ponieważ po ugodzie nie będzie już żadnej prawnej kontroli nad darowiznami transferowanymi za granicę ani nad środkami przekazywanymi w celach innych niż darowizna, a więc nie będzie już obowiązku żądania zwrotu pieniędzy.

Dodatkowo 3 kwietnia 2018 r. Maciej Radziwiłł miał napisać do niej kolejnego e-maila:

Znajdujemy się w środku walki politycznej między rządem a opozycją. Musimy to przeczekać. Media chcą obrócić sprawę w rodzinną operę mydlaną, a ty im tylko w tym pomagasz. Oni tylko na to czekają.

Jeśli mnie zaatakujesz, będę musiał się bronić. Uwierz, moja odpowiedź będzie mocna i zniszczy twoją wiarygodność. Nie idźmy w tym kierunku.

Tamara Czartoryska: "Mój ojciec oświadczył, że nienawidzi Polski i Polaków

Na koniec oświadczenia pada najcięższe oskarżenie.

- Dlaczego od czasu sprzedaży w grudniu 2016 r. nikt z Rady oprócz mnie nie przedstawił planu działalności charytatywnej? Dlaczego nie przeznaczono pieniędzy na działalność charytatywną? Dopiero teraz, gdy sprawa stała się publiczna, mówią, że ogłoszą takie plany dla Polski. Wiem, że w rzeczywistości nie było to ich zamiarem, ale teraz robią, co mogą, aby nie stracić twarzy. Podczas zebrania fundacji w styczniu 2017 r. mój ojciec głośno oświadczył: "Nienawidzę Polski i Polaków i zrobiłem już wystarczająco dużo dla tego narodu". Jego żona odparła wtedy: "Polakom nie można ufać i teraz będziemy żyć jak miliarderzy" - twierdzi Tamara Czartoryska.

Według niej nadszedł czas, aby udzielić niezbędnych wyjaśnień oraz umożliwić sądom i organom dochodzeniowym działanie mające na celu doprowadzenie do zwrotu pieniędzy do Fundacji XX. Czartoryskich.

- To niezbędne do realizacji celów, do których jako rodzina jesteśmy zobowiązani - podsumowuje.
        • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:27
          Rafał Grzegorz
          Z informacji, jakie przeczytałem w internecie wynika, że takie dobra kultury, o których mowa w tym artykule nie można wywieść tak sobie za granicę, ani sprzedać. Dodatkowo, podobno ta fundacja miała porozumienie lub umowę z naszym Państwem o wystawianiu ich do oglądania dla publiczności. Dlatego też nie rozumiem, czemu rząd PIS kupił te dzieła za ok. 500 mln zł (publiczne pieniądze). W mojej ocenie ta sprawa śmierdzi na kilometr Panie ministrze z tableta......
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:29
      Bogus Gawin
      Tym Glinskim, Morawieckim, Duda i samym Kaczynskim powinno sie teraz zajac CBA, CBS i wszyscy swieci Polski od afer korupcyjnych i glupoty politykow pisowskiego rzadu, ktorzy uwazaja sie za pierwszy sort narodu polskiego !!
      • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 16.04.18, 21:29
        Lola Dziemian · Account executive w firmie Minnesota Timberwolves
        Błędne infomracje. Wywieźć nie można - ale te dzieła jeździły na wystawy itp. Sprzedać można było - ale w Polsce. Nie można było wywieźć w celu sprzedaży. Rząd polski równieżnie miał żadnych praw do tych eksponató. Nawet komuchy szanowały prawa tej rodziny. Rząd kupił te dzieła za ok 5% wartości - ponioeważ teraz jest iuch właścicielem. Czyli własność RP powiększyła się o 10 mld zł. Państwo polskie może teraz te dobra zastawić, sprzedać i zrobić z nimi wszystko co może właściciel. Poprzednio RP czerpała swoje prawa z umowy (którą Czartoryscy mogli wypowiedzieć jeśli chcieli) oraz z ustawy. Ta kolekcja cały czas była własnością tej rodziny. Mogli ją zniszczyć jeśli by chcieli, powiesićnad łóżkiem, spać na damie z łasiczką itp.
        Gdzie tu afera misiu.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 00:36
      Prestiżowa nagroda dla Martyny Majok, urodzonej w Bytomiu, została przyznana za sztukę "Cost of living". Majok dorastała w Jersey i Chicago.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 02:35
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30594891_2097158410301542_7083744425205039104_n.jpg?_nc_cat=0&oh=f3bc226e8cb7aed95b3becdee64d0df1&oe=5B5F17E7
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 14:18
      Międzynarodowa Unia Astronomiczna nadała pierwsze oficjalne nazwy strukturom na powierzchni Charona, czyli największego księżyca Plutona. Unia uczciła nazwami pisarzy, podróżników, naukowców i wizjonerów, m.in. Stanisława Lema i Juliusza Verne'a.
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 14:25
      Wojna na oświadczenia w rodzinie Czartoryskich przybiera na sile. "Z prawdziwym żalem obserwujemy, że Tamara Czartoryska kontynuuje ataki na osoby zasiadające we władzach fundacji. Jedynym motywem jej działań jest chęć zdobycia pieniędzy na jej cele prywatne" - pisze o córce założyciel Fundacji Czartoryskich Adam Karol.
      • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 14:31
        Edgar E. Cayce, najsłynniejszy amerykański jasnowidz, pozostawił po sobie wiele przepowiedni, które dopiero mają się spełnić. Kilka z nich odnosi się do Rosji, mającej w przyszłości stać się "nadzieją świata" po tym, jak USA i Europa Zachodnia dotkliwie ucierpią wskutek kataklizmu.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 16:17
      Z sondażu przeprowadzonego przez Claims Conference (Konferencję Roszczeniową) z okazji Dnia Pamięci o Holokauście wynika, że 2/3 badanych w USA millenialsów nie potrafi powiedzieć, czym było Auschwitz. 22 proc. nie słyszało nic o zagładzie Żydów podczas II wojny światowej - informuje "Washington Post".
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 16:19
        Pomnik polskich ofiar II wojny światowej w Berlinie przypominałby o polityce okupacyjnej III Rzeszy w Polsce, wypełniając lukę w świadomości historycznej Niemców i służąc jako pomost między obu krajami - pisze szef Niemieckiego Instytutu Spraw Polskich.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:03
      Była cenioną fotografką, propagatorką wegetarianizmu, obrończynią praw zwierząt, a także muzykiem i pierwszą żoną Paula McCartneya. Razem przeżyli trzydzieści lat, spędzając bez siebie tylko jedną noc. Zmarła po półtorarocznej walce z rakiem. Mija 20. rocznica śmierci Lindy McCartney.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:44
      Po roli w "Długu" mógł być wielkim aktorem. Zdecydował, że woli stać po drugiej stronie kamery
      Jacek Borcuch skończył 48 lat
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:45
        Trzyma się z dala od kina głównego nurtu, ceni sobie swoją pozycję reżysera niezależnego, który tworzy takie filmy, jakie sam chciałby oglądać (jak twierdził, właśnie z tego powodu odrzucił propozycje wyjazdu do Ameryki, nie chcąc pracować pod dyktando innych).

W ostatnich latach media jednak zamiast skupić się nad jego twórczością, znacznie większą uwagę poświęcają życiu prywatnemu reżysera - zwłaszcza od czasu, kiedy Borcuch porzucił swoją żonę dla znacznie młodszej aktorki.
        • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:46
          Robię filmy dla siebie. Zaspokajam swoją wyobraźnię – mówił w "Playboyu". - Filmy więcej o mnie mówią, niż jestem w stanie powiedzieć w jakimkolwiek wywiadzie.

Ogromne uznanie krytyki przyniosło mu "Wszystko, co kocham" z 2009 r. Film zdobył mnóstwo nagród na całym świecie, a Borcuch dostał nawet kilka ofert z zagranicy. Wszystkie jednak bez wahania odrzucił.

- Po Sundance pojawiły się propozycje z telewizji Fox. Ale pomyślałem sobie, że przecież nie zostawię swojej córeczki, nie wyemigruję i nie będę udawał, że robię wielką karierę, a tak naprawdę będę pracował dla telewizji – tłumaczył powody swojej decyzji. - Wolę robić autorskie kino w Europie.
          • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:46
            W 2004 r. Borcuch poślubił Ilonę Ostrowską. Poznali się, kiedy ona studiowała jeszcze we wrocławskiej szkole aktorskiej. Jak wspominał reżyser, niełatwo było zdobyć jej względy – Ostrowska, atrakcyjna studentka, umawiała się bowiem wówczas z Tomaszem Karolakiem.
            R
            E
            K
            L
            A
            M
            A

Ponieważ jednak Karolak mieszkał na stałe w Krakowie i we Wrocławiu nie mógł bywać zbyt często, Borcuch, który "zawsze był na miejscu", z czasem odbił dziewczynę swojemu rywalowi.

Zakochani uchodzili za idealną, świetnie dobraną parę. Zamieszkali w Warszawie, gdzie na świat przyszła ich córka Mirosława.

• black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:47
            W 2004 r. Borcuch poślubił Ilonę Ostrowską. Poznali się, kiedy ona studiowała jeszcze we wrocławskiej szkole aktorskiej. Jak wspominał reżyser, niełatwo było zdobyć jej względy – Ostrowska, atrakcyjna studentka, umawiała się bowiem wówczas z Tomaszem Karolakiem.
            R
            E
            K
            L
            A
            M
            A

Ponieważ jednak Karolak mieszkał na stałe w Krakowie i we Wrocławiu nie mógł bywać zbyt często, Borcuch, który "zawsze był na miejscu", z czasem odbił dziewczynę swojemu rywalowi.

Zakochani uchodzili za idealną, świetnie dobraną parę. Zamieszkali w Warszawie, gdzie na świat przyszła ich córka Mirosława.

• black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 18:47
              Sielanka zakończyła się, kiedy Borcuch rozpoczął pracę nad "Wszystko, co kocham" - na planie filmowym zakochał się w młodszej od niego o kilkanaście lat Oldze Frycz (na zdjęciu). Przez jakiś czas ukrywali swoje uczucie, ale w końcu wieść o ich romansie trafiła do mediów. Zdradzona żona próbowała ratować związek i postawiła mężowi ultimatum, on jednak długo się wahał – nie chciał się rozwodzić, ale nie zamierzał też rezygnować z kochanki. Sytuacja trwała w zawieszeniu dwa lata, a Ostrowska wciąż liczyła, że mąż do niej wróci. Wreszcie, zirytowana całą sytuacją, złożyła pozew o rozwód.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 21:03
      Całe życie przeżył w gorsecie dobrego wychowania. Męczył Go przedwojenny panicz z dobrego domu – napisała o Andrzeju Łapickim córka Zuzanna. Na szczęście aktor prowadził szczere do bólu zapiski. Córce przekazał: "Natomiast później, zza grobu, chcę przypieprzyć wszystkim Dziennikami". I właśnie to robi. "Jutro będzie Zemsta. Dzienniki 1984-2005" to 700 stron rewelacyjnej lektury nie tylko dla znawców teatru, ale i dla tych, którzy ostatni raz byli w nim 20 lat temu na szkolnej wycieczce, a wiedzę o aktorach czerpią z portali plotkarskich.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 21:18
        Nowa!!!!
        ...innowacyjna terapia wspierająca inne formy leczenia onkologicznego, takie jak chemioterapia i radioterapia. Polega na podnoszeniu temperatury ciała do 39–43 °C, a w niektórych przypadkach nawet wyżej. Istnieją trzy odmiany hipertermii różniące się obszarem zastosowania: miejscowa, narządowa i ogólnoustrojowa. Pierwsza z nich stosowana jest w przypadku nowotworów na powierzchni skóry lub w pobliżu otworów ciała. Druga obejmuje całe organy lub kończyny. Trzecia ma zastosowanie w przypadku nowotworów z przerzutami. Metod indukowania sztucznej gorączki jest kilka. Ciało może być "podgrzewane" za pomocą mikrofal, promieniowania o częstotliwości radiowej, ultradźwięków lub na drodze hipertermii magnetycznej przez wprowadzenie nanocząsteczek magnetycznych do wnętrza guza. Działanie ogólnoustrojowe wymaga zastosowania komór cieplnych lub specjalnych kombinezonów. Zwiększenie temperatury guza prowadzi do denaturacji i rozpadu komórek nowotworu. W przypadku hipertermii całego ciała dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego, który zaczyna rozpoznawać i atakować komórki rakowe.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 21:40
      Nagroda Pulitzera dla Andrewa Seana Greera za powieść "Less".
      Nagrodę otrzymała także w dziedzinie dramatu za sztukę "Cost of Living" Martyna Majok (urodzona w Bytomiu).
      Brawo Pani Martyno !!!
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 21:47
        https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30729988_1747698815292535_906992100988072268_n.jpg?_nc_cat=0&oh=75bd94f4cd5d4b36dfeea66b5abfccb3&oe=5B639DE7
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:11
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30724881_1746569288738821_4039937434643283477_n.jpg?_nc_cat=0&oh=d2d4eb4e2e12f733e2f66ec2e27894ed&oe=5B5D7FA5
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:12
        z netu...Małymi krokami przechodzę do kolejnego etapu życia. Okulary, aby wyoszczyć patrzenie. Tak, tak za dużo przy komputerze. Przypominam sobie wielogodzinne przesiadywanie w ciemni. Ciągle te oczy pracują. Oczami najczęściej widzę. Tak najwięcej widzimy sercem. To pewnie z Małego Księcia...
        Jak tam dobrze wyglądam? Miłego wieczoru. Ja dzisiaj miałem wyjątkowo trudny dzień. Dobrej nocy... dobrze, że jesteś świecie mój.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:28
      Ludzie wierzą, że aby osiągnąć sukces trzeba wstawać rano. Otóż nie - trzeba wstawać w dobrym humorze.
      [ Marcel Achard]
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:41
        Izaaku,czy ty zapoznałeś się z moja zona?
        - Tak, miałem przyjemność!
        - Bardzo dziwnie...jeżeli miałeś przyjemność,to na pewno nie była moja Sara...
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:42
      Ludzie dzielą się na mądrych i debilów. A debile dzielą się na narodowości, partie i frakcje ".
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 17.04.18, 22:46
        Franz Kafka: Jeden idiota jest jednym idiotą. Dwóch idiotów to dwóch idiotów. Dziesięć tysięcy idiotów to partia polityczna.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 18.04.18, 00:49
      Nie żyje miliarder Matthew Mellon. Zbił fortunę na kryptowalutach
      O śmierci amerykańskiego bogacza poinformował rzecznik rodziny. Okoliczności są jednak niejasne.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 18.04.18, 00:50
        Sukces CBŚP za granicą. Uwolniono Polkę porwaną w RPA
        Spektakularna akcja CBŚP zakończyła się sukcesem. Polscy śledczy we współpracy z funkcjonariuszami z Republiki Południowej Afryki uwolnili Polkę porwaną w tym kraju.
        • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 18.04.18, 00:50
          O działaniach CBŚP poinformował premier Mateusz Morawiecki, szef MSWiA Joachim Brudziński oraz Komendant Główny Policji nadinsp. Jarosław Szymczuk. Podkreślili, że akcja była bardzo skomplikowana i trwała kilka dni.

- 11 kwietnia jeden z mieszkańców Śląska otrzymał emalia oraz listy od ludzi, którzy zażądali 2 mln euro za uwolnienie jego matki - powiedział nadinsp. Szymczuk.

Jak tłumaczył podczas konferencji prasowej, kobieta poznała obywatela Republiki Południowej Afryki za pośrednictwem Internetu. Postanowiła odwiedzić go w kraju. Po przyjeździe do RPA nieznani sprawcy porwali ją, przetrzymywali w trudnych warunkach, gdzie była "brutalnie" traktowana.
          • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 18.04.18, 00:51
            Dzięki szybkiemu wysłaniu policjantów CBŚP do RPA udało się uwolnić polską obywatelkę, a także ustalić kto ją przetrzymywał. Kobieta wczoraj wróciła bezpiecznie do kraju - tłumaczył Szymczuk.

Do sprawy odniósł się również premier Morawiecki, który podziękował polskim policjantom i podkreślił, że "bezpieczeństwo jest priorytetem rządu PiS". - Niezwykle się cieszę, że nasze działania prowadzą do podwyższenia bezpieczeństwa Polaków. Blisko 90% Polaków czuje się bezpiecznie i to jest dla nas bardzo ważne - powiedział szef rządu.

Z kolei minister Joachim Brudziński oświadczył, że "państwo polskie zawsze będzie stało u boku polskiego obywatela, a obywatel może liczyć na skuteczne wsparcie." - Dzięki policji Polacy mogą czuć się bezpiecznie, bo nie zostawi ich bez pomocy - podkreślił Brudziński.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka