Dodaj do ulubionych

Leonard Cohen

05.11.14, 02:37
Sędziwy pieśniarz w trosce o fanów nad Wisłą dołączył do limitowanej wersji najnowszego albumu „Popular Problems” książeczkę z przekładami swoich wierszy po polsku. Ale i bez tego kanadyjski bard nie wychodzi u nas z mody – dwa lata temu Lora Szafran wydała album „Sekrety życia według Leonarda Cohena”, a w internecie wielu wykonawców coraz młodszego pokolenia bierze się za poezję starszego pana. Wśród nich jest Kasia Popowska, która na You Tube’ie brawurowo wykonuje „Hallelujah”. – Cenię wokalistów, którzy śpiewając opowiadają historię. Tak było z Johnnym Cashem, tak jest z Williem Nelsonem i Leonardem Cohenem, obok poezji którego nie można przejść obojętnie –
Obserwuj wątek
    • dunant Re: Leonard Cohen 05.11.14, 03:09
      Bardzo go lubie.
      • jutta_t Re: Leonard Cohen 01.02.25, 22:39
        dunant napisał:

> Bardzo go lubie.

I ja!
    • seremine Re: Leonard Cohen 05.11.14, 14:56
      Uwielbiam jego urokliwe, pelne smutku poetyckie utwory.
      • jutta_t Re: Leonard Cohen 20.01.23, 08:21
        seremine napisała:

> Uwielbiam jego urokliwe, pelne smutku poetyckie utwory.

Wsłuchiwałem się w nie!
    • seremine Re: Leonard Cohen 04.04.15, 23:56
      To Tez poeta...
    • black_jotka Re: Leonard Cohen 10.03.16, 17:02
      Bardzo lubie go sluchac...
    • dunant Re: Leonard Cohen 02.04.16, 20:10
      Uwielbiam..
    • samanta_ewa Re: Leonard Cohen 15.05.16, 01:41
      Uwielbiam go
    • mala200333 Re: Leonard Cohen 15.05.16, 04:37
      Czesto go sluchalam
    • rawik-is-me Re: Leonard Cohen 09.06.16, 18:35
      Uwielbiam!
    • jerzy_55 Re: Leonard Cohen 29.09.16, 18:23
      Posluchajmy go...
    • jerzy_55 Re: Leonard Cohen 30.12.16, 00:55
      Poslucham go zaraz....
    • jane_doe_hej Re: Leonard Cohen 17.01.17, 18:06
      Dzisiaj go bede sluchac....
    • black_jotka Re: Leonard Cohen 21.01.17, 18:43
      Poslucham...
    • black_jotka Re: Leonard Cohen 06.02.17, 21:53
      Poslucham, czemu nie...
    • black_jotka Re: Leonard Cohen 01.09.17, 01:53
      Uwielbiam...
    • dunant Re: Leonard Cohen 12.09.17, 03:22
      Uwielbiam go, a Wy?
    • jutta_t Re: Leonard Cohen 01.08.18, 22:53
      Uwielbiam go...
    • zygarowicz Re: Leonard Cohen 12.03.23, 19:52
      żywy kontakt z występami L.COHENA pozostaje na całe życie. . Oto moja relacja:
      Byłem 3 kwietnia 2009 wieczorem na koncercie L.Cohena w Nokia Theatre.
      Widownia prawie pełna (ok.3000 osób) mimo dosyć drogich biletow (od 57 do 250 $) entuzjastycznie reagowala na 3-godzinny (!) "performance" Cohena, który zaprezentował nowe aranżacje swoich utworów (w tym "Hallelujah") i śpiewał lepiej niż za "dawnych czasów" (głos piękniejszy, szczególnie w najniższych tonacjach - i tutaj nie jestem pewien, czy nie był wspomagany playbackiem). Cohen przedstawił też parę swoich refleksyjnych wierszy, które zostały przyjęte dużymi oklaskami. Ostatni wiersz przypominał mi bardzo Roberta Burnsa (podobna rymika i występowanie wyrazow staroangielskich - np. "thee"). Duże pole do popisu pozostawił Cohen towarzyszącemu zespołowi muzycznemu - szczególne wyrazy uznania dla gitarzysty Javiera Mas z Barcelony, ktory w solowych partiach na 12 strunowej gitarze wprowadził do koncertu Cohena wspaniale wirtuozowskie frazy klasycznej hiszpańskiej muzyki gitarowej , oraz dla saksofonisty Dino Soldo. Chórek "Webb Sisters" pochodzący z Wielkiej Brytanii też mial swoje chwile, a szczególnie bliska współkreatorka muzyki Cohena Sharon Robinson. Na bis Cohen wykonał chyba 4 utwory (w tym "..Democrasy is coming thru the USA", "Closing time") i do końca -mimo podeszłego wieku 75 lat- wykazywał dużą żywotność (biegając między kulisami i sceną - swoimi potwornie dużymi krokami). Sporo czasu jednak przestał i przesiedział na scenie, co jest zrozumiałe zważywszy na długość koncertu . Występował oczywiście w kapeluszu (zdejmując go w chwilach prezentacji zespołu ), podobnie jak gitarzysta hiszpański (też w podeszłym wieku). Na widowni przeważała mlodzież, ale sporo było starszych ludzi. W sumie sympatycznie było, ale jak w USA - sporo pochwalnych gwizdów i "wycia" . Nikt nie śpiewał i nie było tzw. fali w rzędach (mimo iz rytmicznych utworów nie brakowało). Ale pozegnanie było wzruszające - bardzo długie oklaski na stojąco! .............
      • black_jotka Re: Leonard Cohen 12.03.23, 22:54
        Dziękuje za Piekny opis koncertu!
    • mala200333 Re: Leonard Cohen 19.05.23, 02:19
      Wspomnienie z młodości!
    • mala200333 Re: Leonard Cohen 08.04.24, 18:56
      Był super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka