jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 21.06.18, 22:03 Czytamy wiele historycznych tekstow, ale nie wyciagamy zadnych wnioskow z historii. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 20.03.22, 04:43 jane_doe_hej napisała: > Czytamy wiele historycznych tekstow, ale nie wyciagamy zadnych wnioskow z histo > rii. Niestety Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 08.01.20, 21:57 Historia jest zawsze ciekawa, ale i bolesna... Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 11.03.23, 18:08 A teraz mamy znowu wojnę…. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 14.02.21, 16:46 14 lutego 1942 r. powstała Armia Krajowa - zakonspirowane siły zbrojne Polskiego Państwa Podziemnego, jeden z fenomenów II wojny światowej. Tworzyło je tysiące żołnierzy i żołnierek. Przypominamy dwadzieścioro z nich - zarówno dowódców, jak i szeregowych. Oto bohaterowie Armii Krajowej. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 14.02.21, 16:49 Pogrążone w Wielkim Kryzysie Stany Zjednoczone powierzyły swój los Franklinowi Delano Rooseveltowi. Mało osób pamięta jednak, że mógł nigdy nie rozpocząć prezydentury. W lutym 1933 r. na jego życie targnął się bezrobotny murarz. Prezydent-elekt przeżył tylko dlatego, że zamachowiec w momencie oddawania strzałów stał na chwiejnym krześle. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 23.04.21, 03:17 I Jak by sie historia swiata potovzyla gdyby nie to chwiejne krzeslo Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 16.06.24, 01:35 — Co roku spotykaliśmy się na cmentarzu w Kuźnicy przy jego grobie. Pytałam: Kto zabił? Bandy. Dlaczego? Bo był prawosławny. Dodawano też, że był wykształcony. Dla dziecka to brzmiało trochę jak baśń — mówi w rozmowie z Onetem Aneta Prymaka-Oniszk, której dziadek został zamordowany w swoim domu 20 dni po zakończeniu II wojny światowej. W książce "Kamienie musiały polecieć. Wymazywana przeszłość Podlasia" prowadzi śledztwo w sprawie rodzinnej tragedii. I odkrywa rzeczy, o których wiele osób bardzo chciałoby zapomnieć Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~Historii trochę ~~~~~~~~~ 16.06.24, 01:37 …. Czuję się "ruska". Dziedzictwo Rusi jest częścią mojej historii, kultury, tożsamości. Ale nie tylko mojej – także polskiej kultury, choć próbuje ona je za wszelką cenę wygumkować — zaznacza autorka, która wychowała się w prawosławnej rodzinie na Podlasiu — Chciałam zrozumieć, co właściwie się stało i dlaczego. Jak to się dzieje, że sąsiedzi, którzy dotychczas żyli raczej zgodnie nagle stanęli przeciwko sobie? — tłumaczy, wracając do brutalnego morderstwa z 1945 r. — Ci, którzy zabijają dziadka na oczach żony, małych dzieci, teściowej i kuzyna wychodząc, nakazują, by "za trzy dni wybrać się do raju". Takie słowa rozlegają się wtedy na całym Podlasiu — opowiada Aneta Prymaka-Oniszk Odpowiedz Link