Dodaj do ulubionych

Czosnyczek

26.02.20, 01:43
Lekarze zalecają, bo codziennie zjadać surowy ząbek czosnku. I mają ku temu ważne powody. To genialne warzywo, a jego regularne jedzenie korzystnie wpłynie na całe ciało. Jakie korzyści odniesiesz, codziennie jedząc czosnek?



--
Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Obserwuj wątek
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:44
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:45
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym




      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:46
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym



      Ze względu na silne działanie antybakteryjne czosnek zwie się często "zabójcą chorób". Dzięki niemu nie tylko zmniejszysz ryzyko infekcji, ale też, jeśli juz jesteś chory, szybciej wyzdrowiejesz. Czosnek to świetny naturalny antybiotyk - obniży gorączkę, rozgrzeje i co ważne, nie zniszczy flory bakteryjnej.

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:47
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym



      Ze względu na silne działanie antybakteryjne czosnek zwie się często "zabójcą chorób". Dzięki niemu nie tylko zmniejszysz ryzyko infekcji, ale też, jeśli juz jesteś chory, szybciej wyzdrowiejesz. Czosnek to świetny naturalny antybiotyk - obniży gorączkę, rozgrzeje i co ważne, nie zniszczy flory bakteryjnej.
      Związki siarki obecne w czosnku korzystnie działają na enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie się wątroby. Allicyna - aktywny związek, któremu czosnek zawdzięcza charakterystyczny zapach, dodatkowo chroni wątrobę

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:48
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym



      Ze względu na silne działanie antybakteryjne czosnek zwie się często "zabójcą chorób". Dzięki niemu nie tylko zmniejszysz ryzyko infekcji, ale też, jeśli juz jesteś chory, szybciej wyzdrowiejesz. Czosnek to świetny naturalny antybiotyk - obniży gorączkę, rozgrzeje i co ważne, nie zniszczy flory bakteryjnej.
      Związki siarki obecne w czosnku korzystnie działają na enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie się wątroby. Allicyna - aktywny związek, któremu czosnek zawdzięcza charakterystyczny zapach, dodatkowo chroni wątrobę
      Czosnek oczyszcza organizm z toksyn

      Związki siarki obecne w czosnku korzystnie działają na enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie się wątroby. Allicyna - aktywny związek, któremu czosnek zawdzięcza charakterystyczny zapach, dodatkowo chroni wątrobę.

      Czosnek pomaga wzmocnić kości

      Badania wykazały, że już dwa gramy czosnku dziennie (jeden ząbek waży ok. 5 g) zmniejsza niedobory estrogenu u kobiet podczas menopauzy (czosnek jest dobrym źródłem tzw. fitoestrogenów, związków, które są w budowie podobne do kobiecych hormonów). Tymczasem wiadomo, że wyższy poziom estrogenów oznacza mocniejsze kości.

      Jak zrobić napój oczyszczający kości i stawy? SPRAWDŹ!

      Czosnek zapobiega infekcjom dróg moczowych

      Czosnek ma bardzo silne właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne. Regularne spożywanie go może pomóc zapobiec (i wyleczyć) przykrym infekcjom dróg moczowych. Badania wykazały, że czosnek zabija ponad 80 proc. odpornych na antybiotyki bakterii, które wywołują zakażenie układu moczowego. Jest to głównie efekt działania allicyny i związków siarki.

      Czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi

      Czosnek obniża stężenie niekorzystnej frakcji cholesterolu (LDL), podwyższając poziom dobrego (HDL). Ma to ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom serca i udarom. Działanie takie czosnek zawdzięcza obecności allicyny.

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
    • seremine Re: Czosnyczek 26.02.20, 01:49
      Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, trzeba go koniecznie zgnieść i odstawić na ok. 10 minut. Zgniatanie ząbka otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym, dzięki któremu powstaje allicyna. Po 10 minutach czosnek można zjeść - najlepiej na surowo, choć można go też ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut (zbyt długie gotowanie niszczy enzym



      Ze względu na silne działanie antybakteryjne czosnek zwie się często "zabójcą chorób". Dzięki niemu nie tylko zmniejszysz ryzyko infekcji, ale też, jeśli juz jesteś chory, szybciej wyzdrowiejesz. Czosnek to świetny naturalny antybiotyk - obniży gorączkę, rozgrzeje i co ważne, nie zniszczy flory bakteryjnej.
      Związki siarki obecne w czosnku korzystnie działają na enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie się wątroby. Allicyna - aktywny związek, któremu czosnek zawdzięcza charakterystyczny zapach, dodatkowo chroni wątrobę
      Czosnek oczyszcza organizm z toksyn

      Związki siarki obecne w czosnku korzystnie działają na enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie się wątroby. Allicyna - aktywny związek, któremu czosnek zawdzięcza charakterystyczny zapach, dodatkowo chroni wątrobę.

      Czosnek pomaga wzmocnić kości

      Badania wykazały, że już dwa gramy czosnku dziennie (jeden ząbek waży ok. 5 g) zmniejsza niedobory estrogenu u kobiet podczas menopauzy (czosnek jest dobrym źródłem tzw. fitoestrogenów, związków, które są w budowie podobne do kobiecych hormonów). Tymczasem wiadomo, że wyższy poziom estrogenów oznacza mocniejsze kości.

      Jak zrobić napój oczyszczający kości i stawy? SPRAWDŹ!

      Czosnek zapobiega infekcjom dróg moczowych

      Czosnek ma bardzo silne właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne. Regularne spożywanie go może pomóc zapobiec (i wyleczyć) przykrym infekcjom dróg moczowych. Badania wykazały, że czosnek zabija ponad 80 proc. odpornych na antybiotyki bakterii, które wywołują zakażenie układu moczowego. Jest to głównie efekt działania allicyny i związków siarki.

      Czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi

      Czosnek obniża stężenie niekorzystnej frakcji cholesterolu (LDL), podwyższając poziom dobrego (HDL). Ma to ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom serca i udarom. Działanie takie czosnek zawdzięcza obecności allicyny.
      Czosnek działa antynowotworowo

      REKLAMA
      Czosnek to ważny składnik diety antynowotworowej. Wiele badań wykazało, że jego częste spożywanie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, okrężnicy, jamy ustnej, gardła, jajników. Naukowcy sugerują, że może on nawet powstrzymywać raka płuc, również u palaczy. Wszystko za sprawą allicyny, która łagodzi stany zapalne w organizmie i chroni komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników.

      PRZECZYTAJ: Co pomaga zmniejszyć ryzyko raka? Oto 10 składników diety antynowotworowej

      Czosnek chroni serce

      Częste spożywanie czosnku przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka