Dodaj do ulubionych

Jesienna zupa

06.10.20, 11:57
Składniki
marchew - 4 szt.
pietruszka, korzeń - 1 szt.
nieduży kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki naciowego
cebula, duża - 2 szt.
imbir, świeży 3-centymetrowy kawałek
kurkuma, świeża 3-centymetrowy kawałek
czosnek - 1 główka (6-8 ząbków)
grzyby shitake, świeże (opcjonalnie) - kilka szt.
suszone pomidory - 4-6 szt.
natka pietruszki lub kolendry (do posypania)

Przepis
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, cebulę w półksiężyce, grzyby pozostaw w całości lub pokrój w paski.
Czosnek posiekaj, imbir i kurkumę pokrój w plasterki.
Wszystko wrzuć do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. Gotuj przez godzinę pod przykryciem.
Pij wywar lub zjedz z warzywami w postaci zupy.
Ciekawie smakuje wywar bez przypraw, ale moja ulubiona wersja to ta z odrobiną soli, pieprzu i świeżo tłoczonego oleju (np. lnianego lub oliwy) oraz zieleniny dodanej bezpośrednio na talerzu.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka