Dodaj do ulubionych

Pytanie książkowe - Sherlock Holmes

06.11.23, 11:07
o ile wiem w tych opowiadaniach oryginalnych występował jego starszy brat - Mycroft.
Czy ktoś czytał i może potwierdzić info z sieci, że był tam on przedstawiony jako jeszcze bystrzejszy od Sherlocka, tylko nie miał ochoty bawić się w takich indywidualnych śledztwach?
Bo przynajmniej w ostatnim serialu BBC obracał się w kręgach wielkiej władzy.

Obserwuj wątek
    • jutta_t Re: Pytanie książkowe - Sherlock Holmes 06.11.23, 11:20
      Mycroft Holmes – postać literacka występująca incydentalnie w cyklu utworów Arthura Conana Doyle’a. Starszy o siedem lat brat genialnego detektywa Sherlocka Holmesa.

Mycroft Holmes pojawia się po raz pierwszy w opowiadaniu pt. Grecki tłumacz, kiedy Doktor Watson i Sherlock Holmes składają wizytę w Klubie Diogenesa, londyńskiej instytucji stworzonej dla ludzi niepasujących do innych klubów.

Bliższy opis pracy Mycrofta w agendach rządu JKM zostaje przedstawiony doktorowi Watsonowi przez Sherlocka w „Planach Bruce-Partingtona”…
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pytanie książkowe - Sherlock Holmes 06.11.23, 12:02
        Aż tak sieci nie drążyłem - ale tutaj mamy potwierdzenie:
        >Bliższy opis pracy Mycrofta w agendach rządu JKM
        Dzięki.

A naszło mnie na pytanie, bo wczoraj w nocy widziałem akurat odcinek Monka (kojarzysz serial o takim genialnym detektywie?) Właśnie pojawił się jego starszy brat, też na oko z jeszcze większymi zdolnościami kojarzenia faktów; a że nie mogłem sobie przypomnieć nazwiska aktora - trafiłem na jakąś "fan-wiki" i tam od razu było odniesienie do układu Sherlock-Mycroft.
        Z tym, że akurat ten brat nie pętał się po rządzie; od jakichś 30 lat w ogóle nie wychodził z domu przez pewną traumę.
        • jutta_t Re: Pytanie książkowe - Sherlock Holmes 25.05.24, 18:36
          Cusik nie kojarzę.,
          • jutta_t Re: Pytanie książkowe - Sherlock Holmes 01.05.25, 17:30
            Pod koniec 2024 r. do Andrzeja Dudu trafiła kolejna petycja ws. zastąpienia czerwieni na polskiej fladze karmazynem. Heraldyk Robert Fidura chciałby też uwspółcześnienia stosowania godła narodowego, jego jednoznacznego wzoru oraz uporządkowania zasad eksponowania flag.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka