Dodaj do ulubionych

Matura po 6 latach

02.01.12, 20:23
Witam!
Mam ważne pytanie i bardzo proszę o rady.Mój mąż skończył szkołę średnią 6 lat temu i nie podszedł do matury.Teraz chciałby podejść do egzaminu dojrzałości.Co musi zrobić,żeby przystąpić do matury?Czy musi ukończyć jakieś kursy maturalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: dd Re: Matura po 6 latach IP: *.uznam.net.pl 03.01.12, 15:19
      Temat matura po latach już istnieje...
      Aby przystąpić do matury potrzebne jest jedynie świadectwo ukończenia szkoły i dowód osobisty. No i wiedza.
      • Gość: sara Re: Matura po 6 latach IP: *.home.aster.pl 06.01.12, 16:05
        No i złożenie w odpowiednim czasie deklaracji przystąpienia do tego egzaminu w szkole. Nie można ot tak sobie przyjść do np. dawnej szkoły w dniu matury. OKE musi wcześniej o takiej osobie wiedzieć.
        • buka100 Re: Matura po 6 latach 07.10.13, 21:17
          Należy zgłosić się do szkoły w której otrzymał świadectwo. Tam należy wypełnić deklaracje i można przystąpić do matury. Po takim czasie warto jednak zapisać się na jakieś kursy żeby odświeżyć wiedzę
    • kalla2005 Re: Matura po 6 latach 07.01.12, 17:34
      magdaja1 napisała:

> Witam!
      > Mam ważne pytanie i bardzo proszę o rady.Mój mąż skończył szkołę średnią 6 lat
      > temu i nie podszedł do matury.Teraz chciałby podejść do egzaminu dojrzałości.Co
      > musi zrobić,żeby przystąpić do matury?Czy musi ukończyć jakieś kursy maturalne
      > ?
      No Pani mąż ma zadanie utrudnione. To ze skończył szkołę to w porzadku musi pójść do szkoły w której się uczył pogadać o terminie matury kiedy??? one sa w maju na początku/// i teraz kwestia zaliczenia. po takim okresie życia będzie musiał trochę odświerzyć materiał więc tutaj korepetycje. I teraz jest nowa matura: czyli weszła matematyka i język obcy .
    • Gość: zazula Re: Matura po 6 latach IP: *.24.net.pl 07.01.12, 20:08
      Witam! Twój mąż musi złożyć wniosek o przystąpienie do matury w szkole do której chodził (jeśli istnieje jeszcze), ale taki wniosek składa sie tylko do 30 września o ile się nie mylę.
      W tym roku więc nie moze przystąpić.
    • Gość: zibi Re: Matura po 6 latach IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 17:05
      A do kiedy trzeba zgłosić chęć poprawki jednego przedmiotu z poprzedniego roku? Przez ile lat można go poprawić?
      • wiolcia29_2 Re: Matura po 6 latach 08.01.12, 20:56
        Na złożenie deklaracji masz czas do 7 lutego, a na poprawianie pięć lat. :)
        • Gość: zibi Re: Matura po 6 latach IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 22:18
          Dziękuję wiolcia za odpowiedź :)
          • Gość: Marta Re: Matura po 6 latach IP: *.net.autocom.pl 28.03.12, 17:20
            Matura teraz znacznie się różni i nie jestem pewna, ale chyba trzeba zdać jakieś testy wcześniej jeżeli twój mąż był jeszcze w starym stylu przygotowywany do matury, tzn przed reformą.

Teraz jest trudniej/łatwiej ciężko powiedzieć, zależy jaki kto ma cel i po co mu matura. W każdym bądź razie obowiazkowa jest matematyka, ale tutaj nie ma szału, bo poziom arkuszy maturalnych (podstawowych) są na poziomie gimnazjum + troche wiedzy z licem (nie jest ona konieczna do zaliczenia) i jeszcze język obcy, ale to bylo cały czas - zmieniła się tylko forma egzaminu.

Polecam przeglądnięcie arkuszy maturalnych z matematyki i innych przedmiotów to będzie bardzo dobre w celu ustalenia poziomu i ilości materiałów jakie musi przyswoić Twój mąż.

POWODZENIA :)
            • Gość: Mikka Re: Matura po 6 latach IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 12:40
              Przede wszystkim zorientować się w zmianach w wymaganiach cke. Bo ta dzisiejsza matura sporo się różni od te z 2006-2007 roku. Jeśli Twojemu mężowi zależy tylko na zdaniu matury to raczej chyba nie powinien mieć większego problemu :) Trudniej, jeżeli chce wyśrubować jakiś konkretny wynik. Żeby tylko zdać maturę myślę, że wystarczy przerobić trochę arkuszy maturalnych z poprzednich lat i poprzeglądać wymagania CKE z poszczególnych przedmiotów. Tutaj powinno być: arkusze maturalne i wymagania CKE

Pozdrawiam
              • Gość: Daria Re: Matura po 6 latach IP: *.radom.vectranet.pl 22.08.13, 08:32
                Witam. ja 3 lata temu skończyłam srednie wykrztałcenie czy musze wykupowac kursy maturalne? bo mama osobe ktora mi bendzie dwac korki aszkoda mi wydawac na kursy ale jak bende musiała to to zrobie. ile musze miec przedmiotów na maturze podstawa sa 3 i chciała bym z tych trzech zaawac czy musze dodatkowo cos zdawac? Wiem ze musze isc do szkoły w ktorej kończyłam średnia szkołe. Za wszelkie informacje bardzo dziekuje
                • Gość: dd Re: Matura po 6 latach IP: *.uznam.net.pl 22.08.13, 21:08
                  Hej
                  Nie ma obowiązku zdawania matury po latach w szkole którą ukończyłaś.
                  Aby podejść do matury po latach nie trzeba chodzić na kurs. Można przygotować się samemu. W 2014 roku na maturze będą obowiązywać 3 przedmioty : polski - pisemny i ustny, j.obcy - pisemny i ustny, matematyka - pisemna.
                  W 2015 roku matura będzie wygladać juz inaczej. Myslę że warto podejść w 2014 bo bedzie trochę łatwiej.

na stronce edulandia.pl jest dużo info o maturze.

www.edulandia.pl/matura/1,118553,14296400,Matura_2015__Szykuja_sie_zmiany.html
    • Gość: jola Re: Matura po 6 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 19:19
      ja zdawałam po 15 latach, w tym roku. Chodziłam prze 4m na kurs z polskiego i korepetycje z matematyki, bez tego nie dałabym rady, a dzisiaj już studiuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka