Dodaj do ulubionych

Zielona karta koszty ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:11
Wylosowali mnie w DV2005 i zastanwiam sie czy warto pchac sie na rozmowe do konsula ze wzgledu na koszty. Moze ktos wie jakie sa koszty dla jednej osoby ubiegajacej sie o zielona karte ?
Obserwuj wątek
    • visa_nazi Re: Zielona karta koszty ? 08.10.04, 14:15
      Nie warto.
    • Gość: sylwek Re: Zielona karta koszty ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:06
      witam,to zalezy czy sama wiza czy wraz z badaniami medycznymi??bo sama wiza
      to :lottery visa (DV) $335 processing fee + $100 DV processing fee = $435

Fees must be paid by or on behalf of each intending immigrant, regardless of
      age, and are non-refundable. They may be paid in U.S. dollars or Polish zloty
      equivalents at the current Embassy exchange rate, which is adjusted
      periodically. Payment must be made in cash at the Embassy at the time an
      application is accepted or a visa is issued.
    • Gość: maggie Re: Zielona karta koszty ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 18:21
      hej Jarek, moge spokojnie Ci wszystko wyliczyć. Tak jak napisał Sylwek sama
      wiza kosztuje 435 dolców, w przeliczeniu to ok. 1600 zł. Ale to oczywiście nie
      wszystko, gdyż jak wiesz dochodzą badania, które kosztują: szczepionki ok. 100
      zł na głowę (musisz być zaszczepiony, w zależności od tego ile masz lat,
      skierują na odpiowiedni rodzaj), RTG płuc -ok, 40 zł, krew na HIV- ok. 60 zł,
      badanie ogólne ok. 200 zł, ja nie pamiętam dokładnie ile płacilismy,ale
      wychodzi plus minus 400 zł na osobę, co już daje w sumie 2 tysiaki. Do tego
      dodaj papiery o niekaralności (50 zł), ewentualnie jakieś aktualne odpisy aktu
      urodzenia czy aktu małżeństwa (kolejne 50 zł), co jeszcze: zdjęcia, dojazd do
      Warszawy na rozmowe. Musisz mieć co najmniej 2.500 zł żeby starać się o zieloną
      kartę. Jak ktoś mi powie że to za darmo, to mu sięw twarz zaśmieje. A ja z
      mężem za 3 Tygodnie lecę!!!!!!!!! AAAAAAAA!! Chyba warto było wydać tą kasę
      (mam nadzieję:)
      • Gość: marek Maggie pomóż IP: 217.98.64.* 14.10.04, 16:24
        Czesc
        Moj brat wylosowal zielona karte i jest juz w drugim etapie.Za miesiac musi
        stawic sie u konsula.Mam pare pytan
        -czy jak staralas sie o zaswiadczenie o niekaralnosci,to przyszlo ono do Ciebie
        czy KRS wyslal to do konsulatu ?Bo wiesz, niby powinni tam wyslac ale roznie to
        bywa
        -jakim sposobem zaplacic za formalnosci te 300 + 100 $ ? na miejscu w
        ambasadzie ?
        -jak dlugo czeka sie na wynik badan lekarskich?

Bardzo będę wdzięczny
        • Gość: sylwek Re: Maggie pomóż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:38
          435 dolców wplacasz na miejscu w dolarach lub jaki jest w danym dniu
          przelicznik w zlotowkach.....
        • Gość: maggie Re: Maggie pomóż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 06:34
          hej MArek, masz moj gg 1340779, napisz to odpowiem na wszystkie pytania Gośka
    • visa_nazi Czy sa jeszcze jakies inne koszty? 08.10.04, 19:27

Tak sa. Poteoretyzujmy troche....

Przelot dla 2 osob (zalozmy ze do NY) to okolo 800 dolarow. odpuszczam
      taksowke z lotniska, bo chyba nikt nie jedzie az tak "na dziko", zeby nie mial
      go ktos odebrac....
      Oczywiscie, na poczatek mozna sie zatrzymac "u rodziny i znajomych", jesli tacy
      sa. Na ogol cierpliwosc jednej ze stron wyczerpuje sie po miesiacu..... ;)

Wynajecie mieszkania 1 BR to miesiecznie w NY (gdzie indziej nieco mniej) to na
      start 800 dolarow (skromnie) plus depozyt 800 ( jednomiesieczny czynsz) oraz
      oplata dla RE , najmarniej kolejny jednomiesieczny czynsz, czyli 800 dolcow,
      jesli znajdziecie cos z gazety lub netu , to ta oplata odpada. Jesli nie, mamy
      do tej pory
      2500 PLN wyliczone przez maggie, plus moje 3600 dol., czyli 12,600 PLN, Total
      15,100 PLN
      Teraz trzeba sie utrzymac do momentu znalezienia pracy- powiedzmy b.
      optymistycznie 1 miesiac.
      Jedzenie 2 osoby (skromnie) 300 dolcow, przejazdy w poszukiwaniu pracy 150.
      Czyli kolejne 1575. Razem 17 000 zlociszow...
      Bez kupowanie kosmetykow, ciuchow, samochodu (ho, ho !!!) mebli (nawet materaca
      do kimania) . Absolutne minimum.
      Oczywiscie, suma ta moze podlegac powaznym modyfikacjom w obie strony, moze byc
      mniej dla szczesciazy , moze wiecej dla pechowcow....
      • Gość: nieudacznikżyciowy Re: Czy sa jeszcze jakies inne koszty? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.10.04, 00:55
        DV2001
        koszta ambasady,badan,etc - jakies 1500zl
        bilet do Reno - 1500zl (one way)
        wynajecie pokoju: $400/monthly
        samochod: pontiac grand am 90' = $1000
        kurs dealerski = 600$ (black jack)
        Tyle chyba na poczatek + jakies tam na żarcie pieniadze, ubezpieczenia, utulities...

Pierwsze 6 miesiecy dealer w Atlantisie jako part time, pozniej full
        time+benefity = 2500-3000/month + second job w sezonie jako valet = $1500/month

Bylem, zapier...dalalem fizycznie, wrocilem w marcu2004, kase przywiozlem,
        studia skonczylem, zainwestowalem, biznes sie kreci :D
        Mam gdzies USA, zyje sobie wsrod swoich, lepiej niz tam :)
        Tylko szkoda prawdopodobnej utraty greencarda jako ze do zwiedzenia mase w usa
        pozostalo.

P.S. Jechac zarobic i wracac sie realizowac ALBO jechac, ksztalcic sie, zostac
        i zyc na poziomie.
        Szczuropolakom mowimy stanowcze NIE :D

Powodzenia
    • Gość: ania Re: Zielona karta koszty ? IP: 157.25.152.* 08.10.04, 22:07
      To po co w ogóle brałeś udział w loterii? Sorry, ale już wtedy trzeba się było
      zorientować co do potencjalnych kosztów. A na marginesie, dajcie sobie spokój z
      potencjalnymi komentarzami na temat mojej zawiści, bo wygrałam kartę dwa lata
      temu, więc mój komantarz jest bezstronny. Po prostu, rezygnując teraz zabrałeś
      komuś miejsce. Płacz i płać, ale warto tyle dla karty wydać. :-)
      • Gość: bombaqq Re: Zielona karta koszty ? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 12.10.04, 23:48
        Gość portalu: ania napisał(a):
        > To po co w ogóle brałeś udział w loterii?

A ja green shit mam i na cale USA sram !! ;) wogole mi sie nie podoba, bieda
        na maxa zero zycia, pracsa praca i praca - ludzie buce, ponizanie sie i spanie
        w 'zajebistych' bejsmentach lub po kilka ludzi w 2BR...a w Polsce kraza mity o
        takich...'o temu to napewno dobrze, w szkikago, nowym jorku siedzi' i sasiadow
        zzera kurde zazdrosc... smiac mi sie chce.
        PS
        Podsumowujac NIE WARTU TU JECHAC, smierdzi i wogole...
    • cracovian Gdyby z szescset zlotych taniej... 08.10.04, 22:51
      ...to moze by sie oplacalo ta zielona karte dostac. Tak jak visa-nazi mowi to
      moze da sie zaoszczedzic na tej taksowce z lotniska albo jedna dodatkowa
      walizke z ubraniem letnim przywiezc? Kremem NIVEA tez da sie przez rok smarowac
      zamiast jakims lokalnym i przedrozonym paskudztwem. Jednak za extra bagaz
      placisz $150, wiec nie wiem czy wtedy wyjdzie sie na swoje. Ogolnie wyglada na
      to, ze lepiej juz w Polsce zostac. Chyba, ze zaryzykujesz i przez miesiac
      bedziesz kradl jedzenie z supermarketu - wtedy sie na pewno wszystko zwroci i
      oplaci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka