Gość: klient ING IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.02.12, 09:13 Samozadowolenie ekonomisty ING wynika z jego arogancji i lekceważenia nie tylko klientów tego banku. Co , jako klienta ING, wcale mnie nie dziwi. Znam z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quant34 Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadany... 02.02.12, 09:38 To nie żadna zagadka, tylko typowa radość biedaka. Człowieka przyzwyczajonego do dobrobytu ciężko zadowolić, dlatego jego oszczędności rzadko dadzą mu poczucie bezpieczeństwa. Natomiast człowiek ubogi cieszy się z każdego odłożonego grosza. Dla bezdomnego powodem do radości będzie 10 zł., dla bezrobotnego, ale nie bezdomnego - ta sama dycha będzie już mało istotna - jego uraduje stówa. Pracujący i zarabiający minimalną krajową musi dla dobrego samopoczucia odłożyć już parę stów, a zarabiającego średnią krajową nie zadowoli mniej jak 1000 zł. odłożonych oszczędności. I tak dalej, aż dojdziemy do dobrze zarabiającego Niemca czy Brytyjczyka, dla którego duże polskie oszczędności to absolutne minimum nie dające frajdy. Ja tu nie widzę żadnej zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkw Re: Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiada IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 10:37 A ja zgadzam się z opinią autora wniosków z badań, wszystko jest wzgledne. Polska jest biednym krajem o relatywnie bogatym społeczeństwie.Tym którzy sądzą inaczej radzę z otwartymi oczami pojechać,najlepiej na rowerze, na przednieścia dużych miast lub wsi i zobaczyć jakie wille i pałace budują polacy, lub, przynajmniej odwiedzić lotniska odprawiające polakow na urlopy zagraniczne. A 19 milionów samochodów osobowych prowadzą krasnale, pomimo bardzo drogiego paliwa, nie wspominając o zakupach w marketach. Tym nie różnimy się od wielokrotnie bogatszych zachodnich sąsiadów. A co do bezdomnych, to np we Francji jest ich znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Połowa Polaków... a co z druga polowa? IP: 173.233.211.* 02.02.12, 16:33 "Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadanymi oszczędnościami" A druga polowa zadnych oszczednosci nie posiada. Czy tez czuja sie "komfortowo"??? Odpowiedz Link Zgłoś
paseo glupawy komentarz,szczegolnie 02.02.12, 10:28 ostatnie zdanie,cytuje : Wygląda więc na to, że Polacy nadal uważają, że żyją na zielonej wyspie - dodaje ekonomista ING Banku. --------------- Mamy + 4,3 % PKB,wiec jestesmy zielona wyspa ,niczego tu nie trzeba "uwazac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Zapomnieli zapytać o najważniejsze. IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 10:43 "O ile pesymizm Hiszpanów można wytłumaczyć kryzysem, rekordowym bezrobociem, o tyle polski optymizm wydaje się zagadką." Pewnie zapomniano zapytać ankietowanych co to ich zdaniem są oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo A tu nie trzeba pytac,wystarczy poklikac 02.02.12, 10:46 zeby zobaczyc: "Polacy trzymają w bankach 443,4 mld zł" , i juz wszystko wiadomo,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: A tu nie trzeba pytac,wystarczy poklikac IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 11:33 Byłoby ciekawe wiedzieć jak ta kupa forsy się rozkłada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Polska = Bangladesz Europy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 12:06 Nie tak dawno napisali że ponad połowę Polaków nie ma żadnych oszczędności i w dodatku jest zadłużonych po uszy. Do piszących o tych cudnych domach na przedmieściach.One są budowane z kredytów. A te jak wiadomo z przykładu amerykańskiego często w czasie kryzysu doprowadzają do bankructwa właścicieli :) Niech napiszą konkretnie ilu % Polaków ma oszczędności i w jakiej kwocie. A nie ogólniki typu średnia płaca <4000 złotych.Tylko o tym że większość pracujących nawet nie zbliża się do niej już nie piszą. Można napisać też że ja i moja papuga mamy po jednym skrzydle :) Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: A tu nie trzeba pytac,wystarczy poklikac 02.02.12, 12:05 paseo napisał: > zeby zobaczyc: > > "Polacy trzymają w bankach 443,4 mld zł" , i juz wszystko wiadomo,prawda? A czy czasem nie jest tak, że tylko 10% "Polaków" ma te oszczędności. Pozostałe 90 nie, bo nie ma z czego odłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podkarpatczyk Dotyczy to TYLKO tych co maja oszczednosci IP: *.sbr802.nsw.optusnet.com.au 02.02.12, 12:02 Tych co maja oszczednosci to jest zaledwie KILKANASCIE PROCENT i tych objelo badanie. A ja zapytam czy byla badana pozostala czesc narodu wiec te okolo 3/4 obywateli ktore nie ma zadnych oszczednosci ! Co odpowiedzieli wlasnie ci co nie maja oszczednosci jak sie im zyje ? Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Dotyczy to TYLKO tych co maja oszczednosci 02.02.12, 12:07 Gość portalu: podkarpatczyk napisał(a): > Tych co maja oszczednosci to jest zaledwie KILKANASCIE PROCENT i tych objelo ba > danie. > A ja zapytam czy byla badana pozostala czesc narodu wiec te okolo 3/4 obywat > eli ktore nie ma zadnych oszczednosci ! > Co odpowiedzieli wlasnie ci co nie maja oszczednosci jak sie im zyje ? Powinni zadać pytanie, czy czujesz się komfortowo nie mając oszczędności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraza Polskę zbaw! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.12, 12:02 I znowu wina Tuska.Wielkie nieszczęście dla Polski,jak stwierdził "Zbawiciel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gremlin Re: Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 12:12 Ja przez takich jak ten który spłodził ten tekst przeniosłem swoje oszczędności (< 250 000 złotych) do Getina który daje mi 6% bez podatku Belki jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszczędny Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadany... IP: 78.133.177.* 02.02.12, 14:35 przecież oszczędzamy ... w ZUSie ;-) no dobra nie ma z czego żartować chociaż nie rouzmiem rodaków którym satysfakcje dają oszczędności ni epozwalające pokryć podstawowych opłat np za mieszkanie, przez dłużej niż kilka miesięcy... czy to wogóle mozna nazwac oszczędnościami? chyba takimi na poziomie swinki skarbonki... Odpowiedz Link Zgłoś
zapomorski Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadany... 02.02.12, 14:44 widać, że najbardziej cieszą się biedacy z ochłapów, i nie jest to żaden przytyk do rodaków, nie dziwię nam się , zawsze żyliśmy od 1 do... 10. taki kraj...przegrany... Odpowiedz Link Zgłoś
robsonos Re: Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiada 02.02.12, 16:53 Gość portalu: klient ING napisał(a): > Samozadowolenie ekonomisty ING wynika z jego arogancji i lekceważenia nie tylko > klientów tego banku. Co , jako klienta ING, wcale mnie nie dziwi. Znam z autop > sji. Bo niestety z bankierami to już tak jest, choć i tak wolę PKO BP. A gdybym miał oszczędności rzędu kilku milionów złotych, to pewnie czułbym się z tym komfortowo, niezależnie od tego, gdzie byłyby ulokowane. Odpowiedz Link Zgłoś
thruxton Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadany... 02.02.12, 20:19 "ile pieniędzy byliby w stanie zorganizować z różnych źródeł w ciągu tygodnia na niespodziewany wydatek" o to ciekawe badanie! ja bym jeszcze sprawdził respondentów ile mogą załatwić $$ na wypadek porwania członka rodziny albo jaka jest wartość nerki którą mogliby ewentualnie sprzedać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr c. Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiadany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 22:10 ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Połowa Polaków czuje się komfortowo z posiada IP: 74.125.57.* 03.02.12, 15:59 bardzo ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś