bulak_r 23.09.07, 21:40 Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beanima Re: Salicylany - triada aspirynowa 06.02.08, 09:12 witam również poszukuję informacji na temat salicylanów w pokarmach ponieważ muszę stoswać dietę ze względu na nietolerancję saliylanów. Jestem załamana gdyż praktycznie nie ma owoców i wazyw, które tego nie zawierają (nieliczne tyklko mają dość niski, akceptowalny poziom. Najgorsze jest to, że jest wiele informacji sprzecznych i dotąd nie udało mi się dotrzeć do wiarygodnego źródła na ten temat. Jak objawia się u ciebie nietolerancja? Odpowiedz Link Zgłoś
bylatriada Re: Salicylany - triada aspirynowa 30.01.10, 18:13 Gdy triady aspirynowej problem cię trapi, a od swoich lekarzy słyszysz-my nie wiemy ( lub nie chcemy ). Nie załamuj rąk ani mi się waż.Podpowiadam jak rozwiązac sprawę masz.Jedż do Łodzi lub Krakowa.Jeśli zgodzisz się zaproponują ci desensytyzację. Ja byłam w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrota1010 Re: Salicylany - triada aspirynowa 05.03.08, 14:02 Witam Także jestem uczulona na salicylany. Moje objawy to duszności w zdawałoby się bliżej nieokreślonych sytuacjach, jak się potem okazało po zjedzeniu niektórych potraw oraz nawracające odrastanie polipów w zatokach. Ręce mi opadły jak zobaczyłam czego nie wolno mi jeść! I także poszukuję wskazówek praktycznych jak się odżywiać bez salicylanów. Może jednak znajdzie się pomocna dłoń. Odpowiedz Link Zgłoś
beanima Re: Salicylany - triada aspirynowa 16.04.08, 12:55 dla mnie najgorsze jest to, że bardzo dużo informacji które znalazłam w internecie na temat salicylanów w żywności są ze sobą sprzeczne. Jedni podają, że banany wolno jeść bo nie zawierają salicylanów gdzie indziej czytam, że zawierają i nie wolno. Napisałam w związku z tym do Instytutu żywności i żywienia mając nadzieję, że tam znajdę w i a r y g o d n e informacje na ten temat ale niestety- czekałam 2 miesiące i jedyne co otrzymałam to maila z przepisanymi z różnych stron internetowych informacjami, w dodatku z błędami. Nie wiem czy pozostaje sprawdzać na sobie, czy znajdzie się ktoś kto wie o co w tym chodzi... Jeśli o mnie chodzi to z owoców jem tylko gruszki i mango, od czasu do czasu jabłka (tylko odmiana Golden Delicious, podobno tylko zawiera salicylany w bardzo małych ilościach)i banany. Poza tym sałatę zieloną (najlepiej tylko lodową) groszek zielony, fasolkę szparagową, kalafiora, szczypiorek,czosnek, ziemniaki, od czasu do czasu świeże grzyby (ale nie pieczarki), seler naciowy- troszkę tego jest. Acha- nie piję herbaty (żadnej), a kawę tylko bezkofeinową. Da się żyć ale na pewno jest trudno. Jeśli masz ochotę popisać na ten temat to może napisz na maila gazetowego, chętnie wymienię się informacjami. Pozdrawiam i życzę zdrowia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulkaanna Re: Salicylany - triada aspirynowa 22.05.09, 11:22 Witam Dostałam ostatnio wytyczne odnośnie tej diety od lekarza, kiedy wychodziłam ze szpitala. Niestety chyba Cię zmartwię bo ziemniaki też są w tej diecie wykluczone.... Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: Salicylany - triada aspirynowa 16.04.08, 15:02 bulak_r napisał: > Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez > salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami... Fragment z linku poniżej: www.przychodnia.pl/alergia/index9.php3?s=3&d=5&t=9 Mechanizm działania salicylowego “wyzwalacza” histaminy histaminy z komórek tucznych znajdujących się w warstwie skórnej nie jest do końca wyjaśniony. Przypuszcza się, że przyczyną jest zmiana metabolizmu tzw. kwasu arachidonowego pod wpływem pewnych substancji, co wyzwala kaskadę reakcji sprawczych, z końcowym “wylewem” histaminy i innych mediatorów zapalenia. Obok salicylanów substancjami inicjującymi zmianę metabolizmu są: niektóre tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne (indometacyna, fenylobutazon), popularne konserwanty pokarmów - benzoesany, barwniki azowe). Kwas arachidowy należy do grupy omega-6, w większości diet komercyjnych znajdują się nadmiary omega-6 a niedobory omega-3. Najlepszym źródłem o mega-3 jest siemie lniane, szałwia argentyńska (chia), nasiona konopii siewnych. Polecam zapoznać sić z podejściem Dr. Buldwig www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl/index.php?go=dieta Pozdr. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
jaagaj Re: Salicylany - triada aspirynowa 08.07.08, 22:43 Witam, mam ten sam problem :( niestety na stronach polskich nie znalazłam zbyt wiele informacji....dopiero na stronach anglojęzycznych coś znalazłam.Polecam opracowanie Anne Swain "The role of natural salicylates in food intolerance"- znalazłm tam baaardzo dużo przydatnych informacji!!!!Poza tym strony www.allergy.org.au www.foodcanmakeyouill.co.uk Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę o kontakt na emaila. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniamalo Re: Salicylany - triada aspirynowa 18.09.08, 13:39 Może ma ktoś z Was stronę lub tytuł książki z jakimiś urozmaiconymi przepisami bezsalicylowymi? Bo to wydaje się strasznie przerażające jak się patrzy na to co można jeść. Obiecałam mojej troszeczkę podłamanej mamie, że znajde jej coś fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek121319 Re: Salicylany - triada aspirynowa 30.01.10, 18:50 f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4009595 pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_aspirynowa Odpowiedz Link Zgłoś
ada-20 Re: Salicylany - triada aspirynowa 19.02.10, 20:50 Witam. Ja również mam alergie na salicylany i musze stosowac diete. Alergolog dał mi cała liste żywności ktora i ile ma salicylanów. Piszcie do mnie na mala gazetowego to przesle wam info. A jak radzicie sobie z przeziębieniem? jakie leki bierzecie? Odpowiedz Link Zgłoś
baronito Re: Salicylany - triada aspirynowa 16.04.10, 13:01 Bylbym wdzieczny za udostepnienie tej listy. Wyslij prosze na m.baron@inbox.com jesli chodzi o przeziebienie ja lecze sie scorbolamidem, kiedys polecil mi alergolog. Teraz zmienilem lekarza i ten twierdzi ze lek nie jest 100% bezpieczny. Do tej pory nie mialem zadnych objawow po zazyciu - wiec moze to indywidualne. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
wowy20 Re: Salicylany - triada aspirynowa 21.04.10, 23:28 Poratujcie i mnie wykazem dozwolonych produktów, bo astma mnie poddusza mimo sterydów i innych leków. Czekam na prowokację aspirynową( w szpitalu), ale lekarka sugeruje, że uczulenie może się ujawnić nawet za kilka lat a test obecnie może wyjść ujemnie. Mam nieżyt nosa i robi się błędne koło, bo od razu pojawia się stan zapalny( mam wysoki azot w wydychanym powietrzu mimo dużej dawki sterydów). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś