Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 21:26
kupiłem motor, zarejestrowałem no i poszedłem do pzu ubezpieczyć od
oc. zaznaczam tylko oc. do tej pory płaciłem 50zł, więc teraz bez
stresu siadam przed panem, ktory mnie pyta czy motor jest nowy czy
uzywany. mowie ze nowy(czyżby mieli jakies zniżki?). pan pyta mnie o
wartość(nie wiem po co bo to tylko oc), więc mowię mu ze 38 tys.
facio poztukał w klawiature i mowi mi ze 720 zł. nie pytał o zniżki
tylko wali od razu tą kwotę. przepraszam go grzecznie i mowie nmu ze
mam 60 prpcent za bezszkodową jazdę, a on mi na to że to nieistotne
bo pzu ma nowe zasady ubezpieczania nowych motocykli(zaznaczył ze
tylko motocykli) i w stosunku do nowych motorow nie uznaje zadnych
znizek!!!!, a składkę nalicza od wartości motoru. z usmiechem mi
wyjasnił ze jak przyjdę za rok to zaplace 87złotych!!!, a za nowy
trzeba bulić 720zl. czyli jakbym kupił roczny motor to zaplaciłbym
87 zł. mysle, facet zdurniał i jeszcze raz mu tłumacze ze mam
jeszcze inny motor o podobnej pojemnosci, ale ma on 27 lat i wiadomo
hamulce nie takie jak brzytwa, koła, opony stare i jest wieksze
prwdopodobienstwo ze komus nim przywale i pzu bedzie musialo kase
zaplacic. Gość z usmiechem stwierdzil ze to centrala tak
postanowila. podziekowalem mu, wiadomo wolny rynek, ubezpieczylem
gdzie indziej za 150 zl, gdzie jak im opowiedzialem o pzu to pukali
sie w glowe. ale spokoju mi to nie dawalo zadzwonilem na infolinie
pzu, gdzie pani najpierw byla zaskoczona, ale po chwilowej
konsultacji ze zwierzchnikami potwierdzila ten bezsens. ludzie co wy
na to? czy to nie jakas forma dyskryminacji? gdzie o tym napisac?
aha, facet mi jeszcze powiedział ze jak ktos kupi nowy motor to nie
umie nim jezdzic i dlatego czesciej powoduje wypadki wiec skladka
jest wieksza. ja mu na to ze jak ktos kupi roczny motor i jest to
jego pierwszy to juz umie nim jeździć? no co za barany!!! o co tu
chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: siekiera77 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.aster.pl 18.07.08, 01:31
      jak nie wiadomo osochosi
      to chodzi o kase ;)
      złodziejstwo i rabunek
      w biały dzień bez zachowania
      jakichkolwiek pozorów...
      jeszcze skoorwysyny radarów nastawiają
      zamiast budować drogi
      i kaska leci jak ojcu na stocznie
      jedni uczą sie od drugich
      a ty strzyżony baranie tylko
      se możesz pobeczeć ale nie za głośno
      bo terorystą werbalnym cie ogłoszą
      i do abu garib albo na kube
      cie odstawią
      • Gość: CBR Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.city-net.pl 18.07.08, 08:18
        Normalnie cycki opadają...
        • Gość: Akira 77 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 09:15
          A mi się wydaje że to kwestia statystyki, bo wiecie jak jest ze statystyką: jak
          wychodzicie na spacer z psem to statystycznie macie po 3 nogi.

Wynikać to może z tego że ktoś zrobił jakieś badania z których wynikło że nowe
          motocykle kupują w większości goście którzy nigdy wcześniej na niczym nie
          jeździli, a teraz jak już ich stać i wszystko mają to przyszła pora na motocykl.

Oczywiście jest to krzywdzące uogólnienie i mające wiele wspólnego z tym, że
          wszyscy latamy od świateł do świateł na kole i mamy struny od czegokolwiek
          zawiązane na szyjach. Jest wielu takich, których marzeniem jest by po kilkunastu
          latach jeżdżenia na używanych sprzętach i po kilku latach wyrzeczeń kupić sobie
          w końcu nowy motocykl prosto z fabryki.

Z drugiej strony jednak to trochę się nie dziwię PZU - dotychczasowa kwota OC za
          motocykl była mało realna. Wszyscy znajomi jak się dowiadywali ile płacę za OC
          wybuchali śmiechem. Myślę że PZU przespało moment powtórnego rozkwitu
          motocyklizmu w naszym kraju i nagle okazało się że straty powodowane przez
          motocykle są często podobnej wielkości jak te powodowane przez auta.
          Rozwiązaniem jest oczywiście uzależnienie wielkości opłat od doświadczenia
          kierowców i od konkretnych modeli motocykli - tak jak w Anglii. Musi pewnie
          minąć trochę czasu zanim to nastąpi, a na razie postanowiono znaleźć rozwiązanie
          doraźne - jak stać kogoś na nowe moto to będzie go stać i na 10 x większe
          ubezpieczenie.

pozdrawiam z nadzieją że w tym kraju między Odrą a Bugiem będzie kiedyś normalnie...
          • Gość: siekiera77 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.aster.pl 18.07.08, 10:52
            Akira, 77 ;)
            b. to ładnie nam wytłumaczyłeś
            bo od razu przyjemniej się
            robi kiedy taki państwowy
            czy inny bandzior
            powie ci:
            "Pan będzie łaskaw oddać mi
            swoje ciężko zarobione pieniądze
            albowiem, gdyż utraciłem płynność
            finansową z powodu braku środków na koncie" ;)
            niż:
            "Wyskakuj z kasy frajerze bo jak nie
            to przyjdzie ekipa z miasta
            i zrobi ci kipisz w lokalu" :(

pzdr
            • Gość: Akira 77 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 11:44
              Złodziejstwa nie toleruję ani w prywatnym ani w państwowym wydaniu i chętnie bym
              obcinał ręce gnojom którzy czychają na cudzą własność a nawet z dużą
              przyjemnością strzelał im prosto w głowę. Szczególnie osobnikom takim jak ten
              który kilka dni temu odjechał w świetle kamer telewizji przemysłowej czyjąś R1.
              Dodatkowo jakaś mądra pani stwierdziła że może on wcale nie ukradł tego moto i
              że nazwanie go złodziejem to pomówienia.

Mój post dowodził że w naszym kraju przepisy często nie mają nic wspólnego z
              logiką i że ustalane są przez ludzi mających nikłe pojęcie o rzeczywistości
              otaczającej ich. Oraz że musi minąć parę lat zanim się to zmieni.

Uważam też że mimo wszystko aktualne ubezpieczenie OC motocykli używanych w PZU
              jest wzięte z czapy i wynika z kilku(nastu) lat życia w nieświadomości
              układających czy obliczających należne stawki za motocykl. W takiej sytuacji
              próbuje się doraźnie ratować sytuację szukając kasy u gości którzy kupują
              sprzęty w salonie zamiast przeprowadzać reformę całego systemu ubezpieczeń
              wprowadzając szereg czynników mających wpływ na wysokość stawki.

pozdrawiam
              • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 12:56
                mowisz ze stawki sa za niskie tylko zauwaz ze w polsce motorem
                jezdzi sie tylko 5 miesiecy a bulisz za caly rok. poza tym
                motocyklisci to w wiekszosci hobbysci. ja np samochodem robie
                rocznie 30 tys km i place oc 300zł(ze znizkami). motorem robie gora
                5000km (w zeszlym sezonie ok. 3000km). i placilem do tej pory 70zł.
                chyba proporcje zachowane nie?. nie zgodzę się tez z tym ze motorem
                mozna zrobic wieksza szkode niz samochodem. wyjatkowo na pewno, ale
                w wiekszosci sobie mozna zrobic wieksza krzywde, ale do dotyczy ac,
                z oc na pewno te szkody sa mniejsze....
                • Gość: jacek Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:16
                  Mialem ta sytuacje w tym roku , moto nowe ,minejsza wartosc ale tez
                  wg.infolini pzu wychodzila ogromna kwota .(OSOBY w PZU NA INFOLINI
                  SA MALO KOMPETENTNE)okolo 500zl. Na miejscu w w biurze wyliczylimi
                  160 zl - 60% -
                  • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 11:59
                    mi na infolini i w biurze podali to samo... oc liczą od wartości bez
                    zniżek.
                    • Gość: jacek Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:02
                      zaplacilem za oc okolo 150 zl bezposrednio w fili - w wersji
                      infolini zaplacilbym okolo 500 .(oni tam maja maly burdelik)
                      • Gość: Misiu Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.ftth.ie.magnet.ie 27.07.08, 00:50
                        zaplacilem 160zl oc i jest ok Warta...
    • Gość: keniw Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:15
      jak czytam te wszystkie domysly dlaczego stawki sa takie wysokie to nie wiem czy
      śmiać się czy płakać. wystarczy się lepiej dopytać w pzu dlaczego takie wysokie
      stawki. od 1 czerwca 2008 weszly nowe taryfy, niezaleznie od tego czy
      ubezpieczamy nowy motor czy samochód tzn. do pierwszego roku eksploatacji,
      stawki na ubezpieczenia niepakietowe takie jak wykupienie samego OC poszły w
      górę a składkę wylicza się od wartości pojazdu (nawet dla OC).
      w pakiecie czyli OC+AC+NNW zapłacisz prawie te same pieniądze jakie trzeba
      zapłacić za samo OC!!! taka podwyżka jest spowodowana polityką firmy na sprzedaż
      ubezpieczeń pakietowych.
      dla motocykli powyżej pierwszego roku eksploatacji OC w pzu jest w dalszym ciągu
      najtańszą firmą na rynku.
      • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 18:34
        tyle samo za pakiet co za oc? chlopie, za pakiet chcieli prawie 5000!
        albo biuro w ktorym kupowalem ma jakies inne stawki albo siedzi tam
        jakis baran. poszedlem i grzecznie zapytalem o pakiet jak mi
        wyjechali z cena to pytam o oc. jakby chcieli za pakiet 700zl to bym
        sie nie zastanawial ani chwili i napisalbym tu list pochwalny na
        czesc narodowego ubezpieczyciela.a tak nawiasem co mnie obchodzi ich
        polityka. dla mnie jest nielogiczne ze za nowy motor chca 10 razy
        tyle co za roczny i juz. przez ta polityke nic u nich nie kupilem i
        juz nie kupie.
        • Gość: siekiera77 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.aster.pl 21.07.08, 18:52
          słusznie prawisz
          tak trzymać i nie popuszczać! :-D
          • Gość: ja ja Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.08, 00:46
            Chodzi o to że że motor też musi się nauczyć jeździć - taki prosto z fabryki to
            słabo se radzi na drodze.
    • Gość: WADA Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:36
      Spotkało mnie coś podobnego - na podstawie opinii na innych forach w ciemno
      poszedłem do PZU, a tu niespodzianka (ok. 600 PLN za OC). Polityka cenowa PZU
      jest tyleż innowacyjna co samobójcza, ktoś kto ustala ich strategię zapomniał o
      realiach i konkurencji. W moim przypadku po krótkich poszukiwaniach padło (o
      dziwo, dzwoniłem raczej dla świętego spokoju, iż nie pominę niczego)na Link4 (64
      PLN), w Allianz jest troszkę gorzej (78 PLN w moim przypadku).
      Pozdrawiam.
      • sarawi ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 02.01.09, 17:12
        ZŁODZIEJE.
        Tez mam do napisania cos na ten temat.
        Oplata OC za okres 12.2007 - 12.2008 - 133 zl.
        Ostatnio dostalam list od PZU z poleceniem zaplaty za nastepny
        rok ... 208 zl! - bardzo sie zdziwilam, bo nie jestem ubezpieczona
        w PZU od roku, a od kilku lat i oprocz motocykla, jestem rowniez
        wlascicielem samochodu, wiec skad nagle wyzsza oplata? - PZU, bez
        mojej wiedzy i zgody narzucilo mi dodatkowa oplate za NW kierowcow i
        pasazerow i Mini Assistance! - chca wyludzic ode mnie dodatkowe 100
        zl! Zamierzam zadzwonic do nich w poniedzialek i dowiedziec sie
        JAKIM PRAWEM ?! - chyba bede musiala zmienic firme ubezpieczeniowa.
        • Gość: Zawisza Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.cust.tele2.pl 02.01.09, 19:04
          Ja również całkiem niedawno dostałem list z poleceniem zapłaty i były tam dwa
          druczki którymi można było opłacić OC.
          Pierwszy na górze uwzględniał właśnie OC + mini assistance + NW.
          A ten na dole był do samodzielnego wypełnienia jeśli ktoś sobie nie życzył tych
          dodatkowych opcji. Była tabelka w której napisano % zniżek i za co są, napisano
          również ile trzeba zapłacić przy płatności półrocznej.
          Także może nie przyjrzałaś się dokładnie temu druczkowi na dole :-)

Pozdrawiam,
          Zawisza
          • Gość: pit Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 22:12
            u mnie też jest ok. dwa druczki - jeden pusty. 60% zniżka i 5%
            kontynuacja na rok 52 zł + 37 nnw. jestem w PZU tylko z tym
            pojazdem, bo od katamaranów to zdzierstwo. płatność na styczeń 2009
            i trzeba już płacić bo od poniedziałku wiosna !!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: marider Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.elpos.net 02.01.09, 19:30
          NW jest przydatne. Przyklad? Kilka lat temu mialem dosc powazny wypadek na moto
          i z NW PZU zwrocilo mi koszty badan (ok. 2 tys zl), samo ubezpieczenie
          kosztowalo z tego co pamietam 34zl... Pasazerka rowniez cos z tego dostala za
          obrazenia wiec IMHO warto to ubezpieczenie wykupic.

Kwoty ktore sie placi w Pl za OC+NW to grosze w porownaniu z tym co placi sie w
          USA lub UK (nie wiem jak winnych panstwach). Nie ma na co narzekac :)

Pzdr
          • xplict Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz 02.01.09, 19:55
            marider... a coś o zarobkach? Skoro porównujemy, to miejmy jakiś punkt
            odniesienia... Na przykład ile składek OC można zapłacić za "średnią krajową"
            I wtedy się okaże, gdzie OC jest tańsze a gdzie droższe....
            • sarawi ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 02.01.09, 21:34
              Zawisza: przejrzalam, przejrzalam. I zastanawiajace jest to, ze
              rok temu moje ubezpieczenie kosztowalo 133 zl, a w tym roku, jesli
              zrezygnowalabym z NW i Mini Assistance - 174 zl. Myslalam, ze 10%
              znizki, kilka lat w PZU oznacza, ze z kazdym rokiem moje
              ubezpieczenie bedzie NIZSZE, a tu prosze - 40 zl wiecej? Dodam, ze
              posiadam 10% za bezszkodowosc i 5% za kontynuacje ubezpieczenia w
              PZU. Chce sie po prostu dowiedziec na jakiej podstawie mam placic 40
              zl wiecej, niz rok temu ?!
              • Gość: Zawisza Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.cust.tele2.pl 02.01.09, 23:09
                No to rzeczywiście lepiej żebyś zadzwoniła i się zapytała :)
                Swoją drogą ja byłem zaskoczony pozytywnie. W PZU mam ciągłość ubezpieczenia 4
                lub 5 lat i mam już 50% zniżki za bezszkodowość + te standardowe 5% za
                kontynuacje. Za samo OC wyszło mi 97 zł a z mini assistance + nw 134 zł. Rok
                temu za samo OC 158 zł także nie wiem gdzie tu logika :)

Pozdrawiam :-)
            • Gość: marider Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.elpos.net 03.01.09, 00:04
              FYI $1300 za ubezpieczenie R1 w USA (cos a'la OC) w niemalze podstawowej wersji.
              Ale tam sie do rachunkow liczy gdzie mieszkasz, jakie masz wyksztalcenie, czy
              masz zone, dzieci i jeszcze kilka innych czynnikow w tym ile miales wypadkow
              wczesniej. W UK rowniez zaplacisz kilaset, dajmy 800 funtow. Powiedzmy niech ta
              kwota = 1/2-1/3 "sredniej" pensji (do reki) w obu w/w krajach.. W Pl
              przynajmniej nie licza stawek od pojemnosci i oprocz wieku oraz czasu jaki sie
              posiada PJ chyba nic tu sie nie liczy wiec nie wmowicie mi ze te 200zl na OC w
              PZU itp to majatek przy powiedzmy 2-3 tys do reki miesiecznie...
              • sarawi ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 03.01.09, 12:30
                Nie wiem czy zauwazyles o czym jest dyskusja.
                Nie porownuj stawek polskich z tymi w UK czy gdziekolwiek indziej.
                Zwroc jeszcze uwage na polskie i ich zarobki. Nie daje Ci to nic do
                myslenia? Nie o tym rozmawiamy, ale o dziwnych pomyslach PZU,
                niezrozumiale naliczanych stawkach i konkurencji - u ktorej jest
                znacznie taniej.
                • Gość: marider Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.elpos.net 03.01.09, 13:36
                  Zauwazylem, PZU zawsze robilo co chcialo jako monopolista ale odkad pojawily sie
                  inne/tansze/lepsze firmy na rynku, to wydaje mi sie ze zaczeli rowniez walczyc o
                  klienta. Choc mnie takze zaskoczyla 2letnia 30% znizka zamiast kolejnych 10% w
                  dol, co nie zmienia faktu ze kwota i tak jest smieszna (120zl - OC razem z NW za
                  rok). A moze biora pod uwage juz lokalizacje i miejsce zamieszkania przy
                  wyliczeaiu stawki.

PS: Porownanie dotyczylo wlasnie zarobkow tu i tam oraz kosztow ubezpieczen tego
                  samego motocykla..

Pzdr
                  • sarawi ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 03.01.09, 13:47
                    Takie porownania sa bezsensu wedlug mnie. Ktos moze mieszkac w
                    centrum Krakowa, bo odziedziczyl mieszkanie po dziadkach, ale
                    zarabiac 800zl i ledwo wiazac koniec z koncem, a ktos inny moze byd
                    dyrektorem duzej firmy, miesiecznie zarabiac 20 000 zl i miec domek
                    na wsi, 60 km za miastem. Ktos inny moze byc studentem, kupil
                    motocykl za zarobione przez wakacje pieniadze w Anglii, ale obecnie
                    wciaz studiuje, od czasu do czasu dorabiajac sobie jakimis drobnymi
                    fuchami - dla takiej osoby kwota 200 zl to wydatek. Naprawde, nie
                    kazdy zarabia 2-3 000 zl, jak to napisales, tp TYLKO statystyki,
                    ktore mocno odbiegaja od rzeczywistosci.
                    • Gość: marider Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.elpos.net 03.01.09, 18:29
                      Moze dla Ciebie sa "bez sensu" ale daja jakies wyobrazenie jak jest poza
                      granicami Pl. 200zl wydane RAZ NA ROK to nie jest naprawde jakas super wysoka
                      kwota (zwlaszcza ze mozna to rozbic dodatkowo na 2 raty) choc masz racje co do
                      zarobkow, niektorzy naukowcy w PAN'ie dostaja po 1500zl na reke (w Wawie..).

Pzdr
                      M
              • Gość: tolek Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz IP: *.xdsl.centertel.pl 08.02.09, 16:35
                trzeba jeszcze miec te 2-3 tys.na reke!!!
              • macko_2 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pz 06.06.09, 23:23
                Tylko że R1,widocznie częściej uczestniczy w wypadkach.Ja np.za
                17sto letniego Goldwinga płacę w UK 71 funtów rocznie za full
                comprehensive co jest odpowiednikiem polskiego OC+AC.W Polsce za tak
                wiekowy motocykl płacisz zwyżkę przy AC i nikt nie rozpatruje akurat
                takiego motocykla w kategorii "klasyk"
    • Gość: gosc Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.chello.pl 05.01.09, 19:40
      a tak zapytam z ciekawosci gdzie zaplaciles za to ubezpieczenie 150zl?
      • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:41
        No i panowie w pzu przywrocili stare zasady ubezpieczania motocykli.
        mam informację ze teraz obojetne czy stary czy nowy motor, skladka
        jest taka sama (60-80 zl). podobno to wynikało z błędu systemu a nie
        z polityki firmy. wyjaśnianie błędu zajęło im pół roku. podobnie jak
        banki na zachodzie, nasz narodowy ubezpieczyciel zacznie bankrutowac
        to bedziemy wiedzieli dlaczego.. oczywiście bedzie prosił państwo o
        ratunek i wsparcie pieniedzmi podatnika....
        • Gość: Adaś Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 13:19
          A ja bym chciał wiedzieć czy oddadzą pieniądze tym, którzy zdecydowali się na
          ubezpieczenie za te 700ileś złotych..
    • Gość: WIKI Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 13:22
      TO BUJDA, TROL INTERNETOWY ROBI SOBIE Z WAS JAJA A WY SIE DAJECIE
      • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:37
        jaka bujda. dokladnie wszystko opisalem na wstepie. ostatnio
        rozmawialem z agentem i powiedzial mi ze pzu sie wycofalo z
        naliczania skladki oc nowych motocykli od wartosci tlumaczac sie ze
        mieli blad w systemie i to on jest winny "nieporozumieniom". jezeli
        ktos sie dal nabrac na oplate za oc w granicach 700zl to watpie czy
        zwroca mu skladke.
    • Gość: nowy1 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:10
      Ja co roku płacę więcej oc, mimo że co roku mam większe zniżki i mniejsze zwyżki
      za wiek... Np w zeszłym roku zapłaciłem 84zł, mając 40% zniżek, w tym mam 50% a
      do zapłaty 97zł! Czy to normalne? Czy PZU co roku podnosi składkę podstawową oc
      za motor?
      Krew mnie już zalewa!!
    • Gość: nd Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 03:50
      ta sama sytuacja-nowe moto i wariackie oc w Pzu...
      podziękowałem i poszedłem do allianz - do zapłaty 78 zł na rok...
      no comments...
      • patmate Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 06.02.09, 14:06
        Ubezpieczyciel: PZU - OC
        Miasto: Szczecin
        Sprzęt: Gixer 1000 K8
        Zniżka: 60%
        OC: 54,00 PLN
        NNW (DO 20000 pln): 62,00 pln
        CZYLI: 116,00 pln

Pzdr

• Gość: nd Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 17:13
          nowy?
          • patmate Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 07.02.09, 19:42
            nówka sztuka nie latana...:))
            Pzdr
            • Gość: cx Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 19:25
              no pisze wczesniej ze pzu wycofalo sie z tych wielkich skladek za
              nowe motory. od listopada 2009 wszystko jest po staremu, czyli ok 50-
              70 zl oc za rok.
              • Gość: AB PORT Re: ubezpieczenie motocykla IP: *.aster.pl 17.03.09, 15:22
                Witam,

Miało mi poinformować, że AB Port współnie z PTU S.A. przygotował
                bardzo atrakcyjny Pakiet OC/AC/NNW na ubezpieczenie motocykli.

Ubezpieczenie przeznaczone jast dla motocylki następujących
                kategorii:
                turystyczne
                sportowo-turystyczne
                naked bike
                choppery
                cruiser
                Harley-Davidson
                classic
                Stawka za 12 miesięczny okres ochrony wynosi:
                5,6% - motocykle w wieku do trzech lat
                6,2% - motocykle czteroletnie, pięcioletnie
                7,3% - motocykle sześcioletnie, siedmioletnie i ośmioletnie
                8,4% - motocykle dziewięcioletnie, dziesięcioletnie, jedenastoletnie
                i dwunastoletnie
                8,7% - motocykle w wieku powyżej 12 lat
                Dla właścicieli poniżej 25 lat zwyżka składki wynosi 70%.

Posiadamy również ofertę indywidylaną OC i AC na wszystkie modele i
                marki kilkunastu czołowych firm ubezpieczeniowych.

poniżej link do zakładki ubezpieczeń motocykli
                www.ubezpieczenia-komunikacyjne.pl/index.php/article_constant/8

Zapraszamy serdecznie,
                -------------------------------------------------------
                AB PORT- ubezpieczenia
                tel. 22-436 5001, 436 5002, 436 5003
                01-494 Warszawa, ul. Widawska 27
                www.ubezpieczenia-komunikacyjne.pl
                www.tanieOC.pl
                --------------------------------------------------------
                • Gość: silver Re: ubezpieczenie motocykla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 10:39
                  Do tej pory ubezpieczałem sprzęt w TUW. Wczoraj chciałem przedłużyć
                  ubezpieczenie i doznałem szoku. Składka z 40 zł skoczyła do 170 !!!!!
                  ( sprzęt z 2001 roku, 600 ccm ). Ze wszystkimi zniżkami, jakie
                  tylko można mieć. Nie miałem wyjścia, zapłaciłem, ponieważ nie
                  wypowiedziałem umowy odpowiednio wcześniej. Ale z tym Towyrzystwem
                  kończe w tym roku współpracę. W Warcie, gdzie ubezpieczam od lat
                  auto, zapłaciłbym 70 złotych. Zdzierstwo w wykonaniu TUW w biały
                  dzień !
              • erivela Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 02.11.09, 15:17
                No i wszystko jasne, wiadomo gdzie się najlepiej ubezpieczyć. Stara firma z
                200-letnia tradycją...a co za tym idzie wiedza i praktyka jednak robią swoje :)
    • Gość: tasko Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: 82.160.56.* 24.03.09, 18:45
      masz racje to sa pedały pie...ne
      • Gość: MacGregorSwe Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.A216.priv.bahnhof.se 06.04.09, 17:49
        To i tak macie szczęście bo ja za ubezpieczenie swojego motocykla w Szweci musze zapłacić 16200 koron,to jakieś 7290zł.[pełne ubezpieczenie na hayabuse]i co wy na to?!.Płacze i płace bo innego wyjścia nie mam a jezdzić się chce.
    • Gość: tetul Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: 212.244.23.* 10.04.09, 13:01
      kupiłem Wild Stara,cena 24,000 poszedłem opłacić do PZU tydzień temu i zapłaciłem 89 zł. razem z aneksem do umowy który wyniósł ok.17 zł,mam 20 % zniżki,więc OC bez zniżki wyniesie ok. 110 120 zł. na rok i nie ma tu mowy o wartości motocykla ani o pojemności silnika.
      Tyle samo płacę za Junaka który ma jedynie 350 poj. a WS ma 1600.
      pzu ma jeden cennik do wszystkich motocykli,chyba od 125 poj.
      pozdrówka dla wszystkich motocyklistów....krystian
      • puterko00 Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu 08.11.09, 18:38
        Tetul , nie sie co tutaj domyslac,ale wziac do reki telefon i
        wyjasniac to na infolinii PZU.Najlepiej pytac u zródła.
    • Gość: Bartek Re: ubezpieczenie oc motocykla, nowe zasady w pzu IP: *.static.chello.pl 24.03.14, 14:50
      www.superpolisa.pl - ubezpieczenie motocykla lub skutera przez Internet :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka