Dodaj do ulubionych

Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku?

IP: *.158.243.82.Dial1.Chicago1.Level3.net 14.01.05, 01:16
LUDZIE OBUDZCIE SIE.PIENIADZE LEZA NA ULICY,NALEZY SIE TYLKO PO NIE SCHYLIC.
I PRZESTANCIE PIEPRZYC GLUPOTY O HALASIE,BO JESZCZE TAKOWEGO NIE
SLYSZELISCIE,KIEDY NAD GLOWA PRZELATUJE 4 SILNIKOWY JUMBO JET.
WIELKI MI HALAS,GDY NAD GLOWA MASZ KUKURUZNIKA LUB JAKAS INNA WILGE.
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.cvx.algx.net 14.01.05, 01:18
      zlikwidowac drogi tez to przeciez okrony halas
      • aralski kasa to nie wszystko 14.01.05, 03:36
        liczy sie zdrowie i sampoczucie ludzi, okolicznych mieszkancow
        a kaske i tak pewnie ktos schowa do kieszonki
    • albrecht1 Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 14.01.05, 06:03
      Lubię takie sprzeczności-"Na razie lotnisko to łąka i używać można go w
      zależności od pogody. Podobne problemy mają także inne firmy z Podbeskidzia
      nazywanego lotniczym zagłębiem Polski (jest tu aż kilkanaście firm związanych z
      lotniczą branżą). Ich właściciele tłumaczą, że brak pasa bardzo utrudnia im
      życie. Np. szybowce całymi dniami stoją w hangarach, bo z powodu złej pogody
      nie da się ich oblecieć."
      A z drugiej strony- "Przeciwko inwestycji masowo protestują mieszkańcy
      okolicznych osiedli. Tłumaczą, że już teraz z powodu sąsiedztwa lotniska trudno
      im żyć. - Samoloty latają na okrągło, jest straszny hałas, jak wybudują pas,
      będzie jeszcze gorzej."
      No tak, bardzo trudno zyć, szczególnie w słoneczne weekendy kiedy okoliczni
      mieszkańcy masowo, razem z rodzinami spacerują po obrzeżach płyty lotniska.
      Pewnie w ramach protestów. Podziwiam ich samozaparcie, by pomimo hałasu
      latających bez przerwy samolotów, łyknąć nieco lotniczych spalin. Ciekawe co
      mają zrobić mieszkańcy Wapienicy nad którą samoloty nabierają wysokości zaraz
      po starcie?
      Prawdziwy hałas i problem mają ci którzy mieszkają np. w okolicach Hulanki czy
      przy ruchliwych drogach wylotowych- Żywieckiej, Piastowskiej czy 3 maja. Ale
      tam samoloty nie latają po "czyimś niebie".
      • Gość: kasia Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: 195.136.184.* 14.01.05, 12:54
        bielsko to krotko mowiac za .....pie, jakakolwiek szansa wypromowania tej
        miesciny konczy sie fiaskiem z powodu ograniczonych umyslowo, myslacych tylko i
        wylacznie o wlasnym tylku ludzi.
        Najlepiej nic nie robic i grzebac sie we wlasnym g....ie i narzekac jak to zle,
        cholera czlowieka bierze.
        Mieszkam tu od urodzenia czyli 38 lat, kocham to miasto i chce zeby kwitlo!!!
        • Gość: radny józef Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:30
          pani kasiu a ja już myslałem, że frustracje wyładowuje pani tylko na mnie-
          spadł mi kamień z serca. a prpos pasa strtowego to dodam od siebie tyle, że
          dobrze by było aby firmy, którym naprawdę zależy na budowie pasa zaangażowały
          się finansowo w to przedsięwzięcie, tak jak to było planowane poprzednio
          • terminal_slawkow Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 15.01.05, 14:04
            Obowiązkiem radnych jest dba o rozwój miasta i stwarzać podstawy do rozwoju
            firm. Radnemu Józefowi natomiast pomyliły się role. On by tylko okolicznych
            przedsiębiorców doił. Najpierw nich płacą podatki na miasto, potem niech płaca
            na lotnisko, potem na dietę dla radnych potem jeszcze na coś itd.
            Obrzydliwe prymitywne myślenie.
            • mcmaxim Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 15.01.05, 16:56
              prymitywnei myslisz ty. skonczyl sie okres, gdy panstwo wszystkim wszystko fundowalo. jak ktos chce miec, to niech sobie wybuduje za swoje pieniadze. i do tego powinien miec prawo. wiec rola wlodarzy grodu powinna lezec w tym zeby umozliwic przedsiebiorcom swobodne inwestowanie.
    • Gość: radny józef Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:31
      a ty spać nie możesz:)
    • Gość: bb-72 Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.bielsko.msk.pl 14.01.05, 16:39
      To będzie prawdziwy test dla Krywulta.
      Nie basen , nie tunel pod Hulanką ale właśnie pas startowy na lotnisku.
      Mam nadzieję , że po raz kolejny będzie umiał postawić na swoim.
      To jest bardzo ważna inwestycja , która przyniesie owoce w przyszłości.
      Podpisuję się pod wszystkim tym co unowocześnia i rozwija nasze miasto.

Jak słyszę te protesty mieszkańców to nóż się w kieszeni otwiera.
      Oczywiście , że warto słuchać argumentów wielu stron ale w tym przypadku
      korzyści jest więcej niż strat.

Widzę , ze sporo jest zwolenników tego rozwiązania ale nie są tak głosni i
      zorganizowani jak przeciwnicy.
      Może warto stworzyć jakąś grupę nacisku w tej sprawie
      i pokazać radnym , że w tym mieście jest sporo ludzi za.

Nie może być tak , że grupa krzykaczy niszczy rozwój miasta.

Pozdrawiam
    • Gość: noice reductor Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: 217.153.88.* 18.01.05, 11:58
      Zajmuję się zawodowo hałasem i w takich przypadkach zawsze jest tak samo...
      Najpierw jest lotnisko, trasa szybkiego ruchu, zakład przemysłowy etc. Wokół
      niego rolnicy wysprzedają ziemię, ludziska kupują i błagają gminę/miasto aby
      dała im warunki zabudowy bo chcą mieć swój domek, dostają pozwolenia, budują
      się a póżniej... protestują - bo hałas, bo śmierdzi, bo się kurzy itd.
      Paranoja - nie znam dokładnie bielskich uwarunkowań ale sądzę że jest to typowy
      przypadek - najpierw było lotnisko, później wokół "pobudowali" się ludziska a
      teraz robą "smród" że im lotnisko zatruwa życie...., zapomnieli kto był
      pierwszy na tym terenie...
      • Gość: anka Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.01.05, 12:01
        przypuszczam, że wypowiadają się ti Ci, którzy akurat w okolicach lotniska nie
        mieszkają.Wyobraźciesobie, ze latem samoloty lataja non stop i jesli sie
        otworzy okno to faktycznie jest hałas. Najgorsze sa jednak helikoptery- - w
        zeszłe lato jeden taki chyba uczyl sie latac, latał bardzo nisko a czasem
        wisiał sobie nad budynkami mieszkalnymi ( w tymi i moim) hałasujac
        niemiłosiernie.
        gdybym nie mieszkala tam gdze mieszkam to tez bym budowę pasa popierała.
    • aliveinchains Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 23.01.05, 16:18
      Lokalizacja lotniska może budzić kontrowersje - bliskość 10 piętrowych
      wieżowców. Sam teren aleksandrowickiego lotniska stanowi atrakcyjny konsek pod
      różnego rodzaju inwestycje. Na exlotnisku na Czyżynach (Kraków) stworzono park
      technologiczny gdzie dominują budymki biurowe m.in. buduje tam wielką centralę
      Comarch. Jest to jedna z propozycji zagospodarowania bielskiego lotniska ale
      nie koniecznie najlepsza w związku z wieloma pustymi terenami wokół miasta.

Na łamach DZ czytałem kiedyś by lotnisko z prawdziwego zdarzenia stworzyć w
      Bierach. Pomysł chyba dobry, ale nie został podchwycony przez radnych.

Jedno jest pewne z betonowym pasem czy bez samoloty będą i tak latać, ludzie
      będą narzekać.Nie lepiej pójść na kompromis wybudować pas przy jednoczesnej
      regulacji godzin i dni w jakich firmy mogłyby testować swoje maszyny. Możliwość
      obsługi małych czarterowych odrzutowcow (powietrznych taksowek)jeszcze
      bardziej polepszy wizerunek BB i tym samym w przyszlości będzie jednym z
      czynników przyciągającym rożnego typu inwestycje zagraniczne. Wiele miast
      200tys w USA czy Niemczech ma małe lotniska choćby do obsługi samolotow
      sanitarnych.

Co do współfinansowania budowy lotniska przez firmy lotnicze mam pewną
      dygresję. Sytuacja taka sprawilaby, że firmy lotnicze stałyby sie
      współwłaścicielami lotniska, a miasto miałoby ograniczone możliwości związane z
      wykorzystaniem lotniska oraz jego dzierżawą przez inne podmioty, poważnie
      tracąc tym samym źródła zysku.

Ktoś na tym wątku powiedzial, że "skończyly sie czasy gdy państwo dawalo coś za
      darmo". Gmina ( błędnie utożsamiana z państwem) ma spore dochody - prawie 30%
      Pit ląduje w gminie , do tego cala tabela podatków lokalnych oraz mały procent
      Cit. Nie zapominajmy, że finansujemy jeszcze powiat.
      To jest obowiązek gminy by rozwijac infrastrukturę.

• Gość: lusi Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:04
        witam. wszystkich forumowiczów akurat tak sie składa ze mieszkam w wapienicy w
        miejscu gdzie niedaleko ma znajdowac sie planowany pkt namierzania albo cos
        podobnego dla lotniska. obecnie jak podchodzi badz startuje wilga lub antek
        albo któres ze śmigieł jednego z bielskich przedsiebiorców to w lecie trzeba
        zamilknąć na ten czas. ok lotnisko trzeba rozbudowc ale nie w
        miescie.wystarczyło by nie sprzedawac nieuzytków w wapienicy na przeciw
        oczyszczalni własciciela supermrketów i mozna by wybudowac własnie tam nowe
        lotnisko na wzór balic.lotnisko to jest połozone niedaleko centrum nie ma w
        poblizu siedzib ludzkich i droga dojazdowa jest niedaleko.naprawde niewielkim
        kosztem z tego co mi sie wydaje kilka domów do wysiedlenia i wyrównanie
        terenu , to samo bedzie w przypadku modernizacji lotniska w aleksandrowicach. a
        hasło ze pierwsze było lotnisko a potem domy w około lotniska to moznaporównac
        do tego ze pierwsze było jajko a potem kura. g... prawda wpierw były domy a
        potem lotnisko
        • mcmaxim Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 24.01.05, 12:43
          jezeli caly twoj post jest do rzeczy, to zakonczenie co najmniej glupie.
          nie wspominajac o tym, ze bzdury pleciesz. lotnisko w alexanderfeld powstalo tuz po I wojnie swiatoej, a dookola byly pola i laki wtedy.
          • aralski ale jestes sympatyczny 07.02.05, 23:06
            wobec kogos kto ma powazny problem?
            badz chrz...
        • Gość: bis Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.isuzu.pl 24.01.05, 13:01
          .....hasło ze pierwsze było lotnisko a potem domy w około lotniska to moznaporównac
          > do tego ze pierwsze było jajko a potem kura. g... prawda wpierw były domy a
          > potem lotnisko....

I tu chyba jednak nie masz racjii. Lotnisko w Bielsku powstało przed 1936
          rokiem. W 1936 roku uruchomino tam Szkołe Lotniczą, Szkołę Lotnicza Ligi Obrony
          Powietrznej i Przeciwgazowej i był to pierwszy ośrodek tego typu w Polsce. Bloki
          okoliczne powstały w latach 1965 - 1980, a domów prywatnych z okresu
          przedwojennego w okolicy Aleksandrowickiego lotniska jest bardzo niewiele. Więc
          nie mów, że najpierw były domy, a później ktoś mądry wymyślił, że między domami
          będą lądować samolociki bo to bzdura. Sam mieszkam blisko lotniska (tego
          właśnie) i wiem co to znaczy przelatujący nad głową samolot/śmigłowiec i wiem co
          to znaczy widieć samolot na wysokości 8 piętra (tak..tak dwa lata temu przeżyłem
          szok jak mi Maulem gość pod balkonem robił ostry zwrot) ale jakoś mi to wszystko
          nie przeszkadza, można się przyzwyczaić. Co do hałasu to jestem ciekaw czy ktoś
          z tych, którym to przeszkadza choć raz zawiadomił władze aeroklubu, policje
          itd...? Założe się, że nie bo przecierz to takie ciekawe jak samolot albo
          helikopter przeleci nad głową(a jak jeszcze robi akrobacje na małej wysokości
          jak w zeszłym roku Zlinek to wszyscy do okien wychodzą co by pooglądać). Żeby
          było jasne nie jestem za rozbudową tego pastwiska niech będzie jakie jest bo to
          nie jest dobre miejsce na lotnisko o lepszych parametrach. Owszem jestem za tym
          aby gdzieś w okolicy powstało małe, kameralne lotnisko z betonowym pasem
          wyposażonym w ILS-a, bo sie przyda, ale powinno być położone zdecydowanie dalej
          od miasta.

Ps. W aeroklubie nie mają Antka, choć zdaza się że przylatuje...piękny widok.
          • Gość: slonia Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:31
            nieraz dzwonilismy do aeroklubu co jest, gdy w lecie tuz nad moim wiezowcem przelatywal kilkanascie razy pod rzad ogromny helikopter... i co? i nikt nic nie zrobil.... nawet nie mial zamiaru.... ale jak lotnisko rozubuja to nie pozostanie nic innego jak tylko w okna zamiast szyb tekture wstawic....
            • mcmaxim Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 18.02.05, 23:11
              1. zrobia pas czy nie - helikoptery beda tak czy inaczej latac - im pas niepotrzebny :-)
              2. a nie byl ten helikopter wymalowany w zielono-brazowe laty? bo nie wiem czy wiesz, ze w naszym miescie mamy batalion desantowo-szturmowy, ktory rowniez niejednokrotnie koncerty urzadza swoimi maszynami :-)
              3. sprzedaj mieszkanie, zbuduj sobie domek pod lasem, i nie bedziesz miala na co narzekac, chyba ze ci jakis misio albo sarenka bedzie wyjadac smakolyki z lodowki ;-)
              • Gość: monroe Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:32
                To nie był helikopter 18. batalionu desantowo szturmowego tylko jedna z maszyn
                Wawrosza.

Naprawdę śmieszą mnie niektóre wypowiedzi. Prawie wszyscy chcą pasa startowego,
                ale nikt z nich nie mieszka w pobliżu lotniska. Jesteście strasznie "mondży"...

Zgadzam się, że pas startowy może pomóc w jakiś sposób w rozwou naszej mieściny,
                ale mało osób wie o tym, iż lotnisko w Aleksandrowicach ma marne szanse rozwoju,
                ze względu na ograniczenia natury technicznej. Aby samoloty mogły startować w
                niemalże każdych warunkach trzeba wybudować również drugi pas startowy -
                przecinający pierwszy. Inaczej trzeba bedzie i tak nadal bawić się w skoki
                narciarskie i czekać na odpowiedni wiatr z odpowiedniego kierunku. Dlatego
                należałoby wybudować nowe lotnisko, o czym już pare osób wspominało - na
                obrzeżach miasta. Wtedy będzie to inwestycja przyszłościowa. Narazie nie widzę
                powodu, żeby inwestować w Aleksandrowice. Bez sensu jest remontować 30-letniego
                malucha, prawda?!

Tak się składa, że mieszkam bardzo blisko lotniska, w domku jednorodzinnym.
                Przyzwyczaiłem się w sumie do hałasu przez te dwadzieściaparę lat, ale chodzi o
                coś innego - bezpieczeństwo mieszkańców. Poza tym władze Bielska chcą
                doprowadzić do budowy pasa nie dając nam nic w zamian (i nie mówię tu o jakichś
                odszkodowaniach! nie ma nawet odpowiedniej kampani informacyjnej, władze w ogóle
                nas nie słyszą i mają tak naprawdę gdzieś!). To jest fair czy PRL?!
                • mcmaxim Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? 24.02.05, 14:45
                  abstrahujac od pierwszej czesci twojej wypowiedzi, ktorej poniekad logiki zarzucic nie mozna, to w drugiej cos mnie zastanawia:

> Tak się składa, że mieszkam bardzo blisko lotniska, w domku jednorodzinnym.
                  > Przyzwyczaiłem się w sumie do hałasu przez te dwadzieściaparę lat, ale chodzi
                  > o coś innego - bezpieczeństwo mieszkańców. Poza tym władze Bielska chcą
                  > doprowadzić do budowy pasa nie dając nam nic w zamian (i nie mówię tu o
                  > jakichś odszkodowaniach! nie ma nawet odpowiedniej kampani informacyjnej,
                  > władze wogóle nas nie słyszą i mają tak naprawdę gdzieś!). To jest fair czy
                  > PRL?!
                  jesli dom, w ktorym mieszkasz ma mniej niz 80 lat, to nic ci sie nie nalezy. lotnisko tam bylo pierwsze. a aeroklub jakos nie protestuje przeciw twoim spacerom po lotnisku, pomimo, ze "pilot nawet nie zauwazy, jak cie przeleci", a jak cie przeleci, to zaskarzysz oczywiscie aeroklub. a mialby wieksze prawo do protestow niz mieszkancy okolic.
    • Gość: Bodowp Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.01.05, 15:45
      W tej chwili aby np. Wilga mogla wystartowac potrzebuje użyc dużo wiekrzych
      obrotow silnika (co za tym idzie wiekrzy chałas i wiekrze spalanie paliwa).
      Płyta lotniska wcale nie jest taka równiutka na jaką wyglada!!! Wylanie
      betonowego pasa bedzie sie wiazało oczywiscie z duzymi kosztami, ale poziom
      chałasu spadnie! Widze, że nie którzy ludzie w Biwlsku dalej chcą by było
      Średniowiecze, a nie nowoczesna europejska Polska!!!
      • Gość: 735 Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.pmrcorporate.com 07.02.05, 15:16
        Pisze się "hałas".
      • Gość: czytelnik Re: Czy będzie pas startowy na bielskim lotnisku? IP: *.setia.pl / *.bielsko.dialog.net.pl 28.02.05, 22:39
        Czytając te wszystkie posty dochodzę do wniosku że jest przekichane aby cos
        zrobić i nie dotycz to rozbudowy lotniska ale ogólnie.Ja mieszkam koło
        ul.Żywieckiej i nik mnie nie pytał o zdanie czy mogą powiększyc drogę o dwa
        pasy a jak bym zaprotestował to by mnie inni ludzie wyśmiali i stwierdzili że
        jestem zacofany ,ale jak ktoś przychodzi do mnie do mieszkania a po drodze
        przejedzie TIR hm... szklanki gonia po stole ,ale mieszkam tam i cóż
        przyzwyczaiłem się bo innego wyjścia nie mam. Tak też mi sie wydaje że niech
        ten pas na lotnisku zrobią i może jak sie to wszystko rozwinie to stwierdzą że
        to jest za małe i znajda inne miejsce na większe lotnisko.

Pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka