Dodaj do ulubionych

Jakie znacie filmy o Grecji????

IP: *.ynet.pl 07.09.03, 22:22
Witam,
zaplanowałam sobie, że zrobie na Helladzie dział o filmach greckich i
potrzebuje Waszej pomocy kochani forumowicze - wiem, że mogę na Was liczyć,
już kiedyś mi pomogliście z cenami.
Stąd chce przy Waszej pomocy spożądzić listę filmów o Grecji, produkcji
greckiej generalnie takich, które można dostać w polskich wypożyczaniach??

Na obecną chwile przychodzą mi do głowy następujące:
- Moje wielkie greckie wesele
- Kapitan Corelli
- Grek Zorba

Co jeszcze psmiętacie????
Pozdrawiam
Marta
www.hellada.sns.pl
Obserwuj wątek
    • ptasia Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? 07.09.03, 22:31
      Działa Nawarony - Rodos
      Wielki Błękit - Amorgos
      pierwsze 15 minut Lary Croft 2 :))) - Santorini i okolice
      podwodne
      filmowa werjsa Maga (Michael Caine, Anthony Quinn), ale
      nie jestem pewna, czy była cała kręcona w Grecji, oraz
      czy jest dostępna
      filmowa wersja Homo Fabera
      ktoryś z pierwszych Bondów - pamiętam, jak wydobywali
      jakieś antyki z wody
      niektóre odcinki serialu Alias :))) (fragmenty)
      i jeszcze pamietam taki film grecki, był parę lat temu w
      kinach, dość smutny i długi, ze słowem "dzień" bodajże w
      tytule, utkwiła mi taka scena w pamięci: starszy człowiek
      z psem chodzi po Pireusie, wokół mgła/deszcz. Rzecz
      ogólnie rzecz biorąc o starości, samotności itd.
      • Gość: WojtekG Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: 212.244.77.* 29.03.04, 13:29
        Ten film bondowy to "For your eyes only" - kręcony m. in. na Korfu
    • ptasia Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? 07.09.03, 22:36
      ha! film z Pireusem to "Wieczność i jeden dzień" Theo
      Angelopoulosa.
    • Gość: avva Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: 194.181.76.* 08.09.03, 08:16
      Jeśli chodzi o filmy to najlepiej wspominam Risotto;-)
      Nie tylko czy jest dostępny:-( Współczesny, dowcipny, dobra obsada, świetnie
      prowadzona kamera. Po tym filmie wyraźnie poczułam , że chce wrócić do mojej
      ukochanej Hellady. Wrócić i zostać;-)

pozdrawiam i życzę powodzenia
      w rozbudowie strony
      Avva

*Gdzie akcja książki
      rozgrywa się w Grecji- watek Bebiaczka;-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4804913
      • Gość: Marta Podleśna Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.ynet.pl 10.09.03, 02:52
        Bardzo uwaznie czytalam to wszystko, co zapoczatkowala Bebiak:) chwala jej za
        to !
        Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
        A tobie Bebiak po raz kolejnych zycze cudownych wakacji, jakie tylko w
        Helladzie moga sie zdarzyc:)
        Marta
        www.hellada.sns.pl

• Gość: Maciek Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.chello.pl 10.09.03, 07:58
      Jeszcze jeden film kręcony w Grecji a konkretnie w przeważającej części na
      Rodos: "Ucieczka na Atenę". A tak przy okazji, czy ktoś z uczestników tego
      forum nie wie przypadkiem gdzie można zdobyć "Greka Zorbę"? Byłbym dozgonnie
      wdzięczny za informację..
      Maciek
    • Gość: Rymek Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.ret.forthnet.gr 10.09.03, 11:03
      Dzien dobry,
      Niesmialo chce jeszcze przypomniec o takim tam filmiku, co kolega skrecil go z
      kolegom drugim i albanka, co zamiata przed ratuszem, kolo mnie, znaczy u nas na
      wyspie. Wstempnie go zesmy nazwali "komiwojadzer sexu-2", ze niby taki swiatowy
      ma byc. Malo troche aktorow ale dziewczyna jak obslugiwac zaczyna dwuch facetow
      to juz sie wtedy akcja fajna zaczyna. Nie jest nurzoncy i ma wartkom akcje,
      przyjedzta pod ratusz to mnie na pewno znajdziecie, a wtedy przy jakims ouzo
      obejrzymy se go wspolnie.
      Do widzenia,
      Rysio
      • Gość: heniutek Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.her.forthnet.gr 10.09.03, 11:34
        dzien dobry Rysiu
        hetnie sie stoba spotkam kolo ratusza na tej wyspie w Grecji bo niema to jak
        dobry sex na greckim tle,ciepelko,sloneczko swieci,spotkamy sie ,wypijemy uzo i
        poogladamy.a morze cos nakrecimy.hehehe!
        do zobaczenia
        • Gość: madzia Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.nsm.pl 10.09.03, 12:34
          hehe w ostatniim odcinku "kasia i tomek" byli na Krecie:D pozdro
          • Gość: Marta Podleśna Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.ynet.pl 10.09.03, 18:12
            Gość portalu: madzia napisał(a):

> hehe w ostatniim odcinku "kasia i tomek" byli na Krecie:D pozdro

Rowniez ogladalam w niedziele ten odcinek i calkiem niezle udalo sie rezyserowi
            pokazac polski sposob spedzania urlopu... czlowiek pyta sie o miejsca o ktorych
            sam czytal, ze sa godne zwiedzenia, chwali sie swoja wiedza;) a Ci na to, ze
            nie oni nie widzieli, bo prawie caly czas byli na terenie hotelu, ewentualnie w
            parku wodnym, a zeby juz inni nie powiedzieli, ze nic nie widzieli udaja sie na
            spacer, ktoregos wieczoru do miasta.
            Oto i wakacje mysle, ze sie nie pomyle jak napisze, ze sporej czesci naszych
            rodakow.
            Na szczescie sa tez wyjatki i im wielkie dzieki, ze sa:) !!!
            Pozdrawiam.
            Marta
            www.hellada.sns.pl
            • Gość: trebuh Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.acn.pl 11.09.03, 00:51
              Ktorys z Bondow, zdaje sie ze ten z 1981 roku, byl krecony w Meteorach.
              Jest tam scena jak Bond na linie wspina sie na skale klasztoru Sw. Trojcy, by
              uwolnic jakas panienke.
              • Gość: Marta Podleśna Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.ynet.pl 11.09.03, 17:14
                Gość portalu: trebuh napisał(a):

> Ktorys z Bondow, zdaje sie ze ten z 1981 roku, byl krecony w Meteorach.
                > Jest tam scena jak Bond na linie wspina sie na skale klasztoru Sw. Trojcy, by
                > uwolnic jakas panienke.

Niezla pamiec - gratuluje! Co prawda chyba nie widzialam, ale do tego roku mam
                sentyment, bo w '81 sie urodzilam.
                Pozdrawiam
                Marta
                www.hellada.sns.pl
                • Gość: Bebiak Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 11:16
                  Hmm, chyba niestety o 6-tej rano wróciłam dziś z RAJU. Nie mogę się z tym
                  pogodzić, że już wróciłam:((( a było tak wspaniale. I taki cudowny upał a tutaj
                  tak zimnoooo!
                  A filmy? Mnie [poza wymienionymi] przypominają się:
                  - Stella (1955, reż. M. Kakoyannis), z boską Meliną Mercouri;
                  - Never on Sunday (1960, reż. J. Dassin), również z boską Meliną;
                  - Żółto-kanarkowy rowerek (był na Przeglądzie Filmów Krajów UE w 2001, gdzieś
                  mi wcięło katalog ale grecki tytuł to jakoś tak jak To podilato kalokieri);
                  - Out of shadow (sensacyjny, był kilkakrotnie w TV).
                  Niestety nie mam pojęcia, czy którykolwiek z nich dostępny jest w
                  wypożyczalniach.
                  Ach, kiedyś, tak mniej więcej 12 lat temu, oglądałam z video pożyczony od
                  kogoś "Zakazany owoc". Nic więcej nie pamiętam poza tym, że to o jakiejś grupie
                  bardzo młodych ludzi szwędających się po Helladzie (może ktoś coś skojarzy?), a
                  mnie już nigdy do tego filmu nie udało się dotrzeć.
                  Dzięki Marto za to co wyżej, a w ogóle to KALIMERA dla hellenofilów:))) B.
    • Gość: bah7 Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.portgdansk.pl 15.03.04, 09:09
      Nikt na tym wątku nie wspomniał o filmie, który jest wspaniałą "wizytówką"
      czaru wyspiarskiej Grecji - "Letni kochankowie"...

Pisałem o nim na Forum w 2002 r.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=2762267&a=3428322

bah7

Świat

Re: Do Mileny...
      Autor: Gość: bah7 IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.*
      Data: 29.10.2002 22:32

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
      Milutka Milenko !

A czy oglądałaś film "Letni kochankowie" z Daryl Hannah w roli gł., który się
      właśnie zakończył na 'Le Cinema' (powt. w piątek) ?
      Santoryn, miasteczko Oia, słoneczne + 35 stopni C, błękit nieba, modra i
      przejrzysta woda, strome klify, białe domki, muzyka i wino, przepiękne klimaty
      i naprawdę dużo letniej radości życia...
      Jakąż zimę można by do tego porównać ?
      Ale próbuj swoje śnieżne bajeczki, czarodziejko... :)

Maruda letnia Cię serdecznie pozdrawia
      bah7

P.S.:
      + 22 zimą to nie jest chyba jednak najgorsza opcja ?... :)

• Gość: Andy Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: 217.153.26.* 29.03.04, 12:17
        To był faktycznie cudny film.
        Kiedys go widzialem
        Czy ktoś wie gdzie to mozna zdobyć ?
        pozdrawiam
        Andy
    • Gość: cs Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.k241.webspeed.dk 16.03.04, 01:50
      High Season
      Easy Road
      Greece Without Ruins
      The Day the Fish Came Out - byl w TV pod tytulem: "Dzien w ktorym wyplynela
      ryba"

Wszystkie z muzyka Thedorakisa
    • Gość: Elzbieta Re: Jakie znacie filmy o Grecji???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 16:25
      "Dzień w którym wypłynęła ryba"
      "Żarłoki z leniwej doliny"

z poczatku lat 70-tych
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka