Dodaj do ulubionych

Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 21:54
Będę za chwile w miejscowosci Teba, podobno można pojechać do petry. czy ktoś
z was był na tej wycieczce? Czy warto i ile kosztuje.
Obserwuj wątek
    • ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:03
      Możesz pojechać na własną rękę. Nie wyjdzie Cię to drogo. Nie znam teraz
      dokładnych cen ale taxi z granicy Tabie do granicy w Wadi Arawa to jakieś 30
      NIS, wiza jordańska w strefie Aqaby jest darmowa, opłata wyjazdowa z Izraela to
      ok.70 szekli 1 NIS = 1PLN , taxówka z Arawy do Petry ok. 25 JD, wstęp w Petrze
      jak ja byłem 13,5JD za 2 dni ale była promocja normalna cena to 26 JD, hotel 3*
      ok.30 JD za noc. 1 JD = ok. 0,75$
      • Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 22:30
        Jadę sama, wiec troszke sie boje podrózowac w tamtych rejonach bez towarzystwa.
        Podkusiły mnie zdjęcia, ktore zobaczyłam na podanej przez Ciebie stronie. Musze
        cos wymysleć, bo co mam robic przez 7 dni w hotelu na odludziu (chociaz jest
        bardzo fajny). Miałam jechać do jerozolimy, ale przy tym co się teraz dzieje na
        swiecie, to troche sie boję.
        • ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:34
          Nie masz sie czego bac w zeszlym roku bylem tam zaraz po zamieszkach w pierwszy
          piątek ramadanu. Było spokojnie i miło po izraelu możesz spokojnie podróżować
          sama to nic trudnego. jeżeli chcesz jakiś dodatkowych info to z checia udziele
          na maila.
    • Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:11
      Kasiu

Swojego czasu zadałam podobne pytanie, tylko teraz nie mogę znaleźć tego postu,
      bo nie pamiętam dokładnie tytułu :(
      Myślę, że to było w lutym, temat mniej więcej brzmiał : Z Taby do Jordanii czy
      jakoś tak.
      DOstałam sporo ciekawych odpowiedzi, ale też nie pamiętam na bank, czy na tym
      forum, czy na grupie pl.rec.turystyka.zorganizowana

Jak sobie więcej przypomnę, postaram się to odnaleźć i dam linka

Kasia
      • Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:12
        A, przepraszam Cię bardzo, tytuł był z Sharm do Akaby ;)
        Subtelna róznica ;))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10926035&a=10926035
    • ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:16
      Corrinko niechce cie w błąd wprowadzić ale ten prom kursuje bardzo żadko. W
      okresie kiedy ja byłem w Jordanii nie kursował wcale. kosztuje 300 $ z Jordanii
      do SSH z zabukowanymi hotelami lub 95 $ sam transport z Aqaba do SSH. Jak jest
      w droogą strone niestety sie nie orientuje. :(
      • Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:26
        Nie ma sprawy, w tym roku i tak sie nie wybiore :)
        Nie można mieć wszystkiego, a jeśli widziałeś w którymś poście listę miejsc,
        które chciałabym tym razem odwiedzić, sam zobaczysz, że po prostu no way.. :(
        Ale na pewno za jakiś czas :)

• ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:31
          Corrina zaklikaj do mniena gg to pogadamy. 2490128
      • Gość: hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 21.03.04, 23:58
        Nie wiem o jakim promie piszesz, ale codziennie płynie prom z Nuweiby do Akaby
        i z powrotem. Z nuweiby do Akaby kosztuje 32 lub 42 dolary (zależy który). Tyle
        tylko że nikt nie zna godziny o której tym razem odpłynie.
        A z Nuweiby do Sharm są tanie autobusy lub oczywiście taksówki.
        Natomiast z Taby to tylko przez Eilat w Izraelu, taniej i szybciej.
        • ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 22.03.04, 09:50
          Co do Taby to sie z Toba zgodze, natomiast z SSH kursuje 3 razy w tygodniu prom
          do Aqaby. Przynajmniej tak było w zeszłym roku.
          • Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.crowley.pl 22.03.04, 10:02
            dzwoniłam do Ambasady Izraelu i okazało się, że wiza jest niepotrzebna, trzeba
            MIEC TYLKO 100 dolarów na jeden dzień lub kartę kredytową, mozna spokojnie
            pojechac samemu do Elianu i do petry.
            • Gość: Hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 22.03.04, 18:34
              nikt nas o dolary ani karty kredytowe na granicy nie pytał (chociaż kartę
              mieliśmy)
              • Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.03.04, 18:40
                no może i nie są potrzebne, ale tak mówia w ambasadzie, wg przepisów pani
                informuje. Dodała jeszcze, że wracając trzeba ponownie kupić wizę egipską ze
                względu na jej jednorazowość.
              • egipcjanka15 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 23.03.04, 09:53
                Moga akurat nie spytac, ale maja prawo sprawdzic, czy masz. Lepiej miec ze soba
                wszystko, co moze przekonac sluzby imigracyjne, ze jedziesz w celu turystycznym
                a nie poszukiwania pracy na czarno.
                Pieczatki z paszporcie z Tunezji, Maroka,a przede wszystkim Syrii czy Libanu
                moga przyczynic klopotow.
                • Gość: hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 24.03.04, 23:11
                  Jesli wracasz do Taby czy Sharm na granicy wstemplowują ci darmową wizę (nie
                  uprawnia do wyjazdu poza Synaj i chyba też nie obejmuje św. Katarzyny). Jesli
                  chcesz jechać później do Kairu musisz mieć pełną wizę.
                  Pieczątkę z Tunezji mieliśmy - rzeczywiście bardzo wypytywali co tam robiliśmy,
                  po co jechaliśmy , kogo znamy itp. Podobnie zareagowali na piezątkę Malezji.
                  Dokladnie sprawdzali bagaże - mąż miał aparat fotograficzny z obiektywem innej
                  firmy i nie zgadzało się im ze wzorem - dzwonili do eksperta.
                  Tyle, że ja ich rozumiem i nie miałam pretensji. A już po sprawdzeniu
                  wszystkiego i dokładnym wypytaniu o wszystko możliwe byli naprawdę bardzo mili.
                  • egipcjanka15 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 25.03.04, 10:14
                    Owszem, cala ta kontrola przeprowadzana jest milo, tylko bardzo dokladnie. No,
                    ale trudno sie dziwic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka