Gość: Kasia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 21:54 Będę za chwile w miejscowosci Teba, podobno można pojechać do petry. czy ktoś z was był na tej wycieczce? Czy warto i ile kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:03 Możesz pojechać na własną rękę. Nie wyjdzie Cię to drogo. Nie znam teraz dokładnych cen ale taxi z granicy Tabie do granicy w Wadi Arawa to jakieś 30 NIS, wiza jordańska w strefie Aqaby jest darmowa, opłata wyjazdowa z Izraela to ok.70 szekli 1 NIS = 1PLN , taxówka z Arawy do Petry ok. 25 JD, wstęp w Petrze jak ja byłem 13,5JD za 2 dni ale była promocja normalna cena to 26 JD, hotel 3* ok.30 JD za noc. 1 JD = ok. 0,75$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 22:30 Jadę sama, wiec troszke sie boje podrózowac w tamtych rejonach bez towarzystwa. Podkusiły mnie zdjęcia, ktore zobaczyłam na podanej przez Ciebie stronie. Musze cos wymysleć, bo co mam robic przez 7 dni w hotelu na odludziu (chociaz jest bardzo fajny). Miałam jechać do jerozolimy, ale przy tym co się teraz dzieje na swiecie, to troche sie boję. Odpowiedz Link Zgłoś
ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:34 Nie masz sie czego bac w zeszlym roku bylem tam zaraz po zamieszkach w pierwszy piątek ramadanu. Było spokojnie i miło po izraelu możesz spokojnie podróżować sama to nic trudnego. jeżeli chcesz jakiś dodatkowych info to z checia udziele na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:11 Kasiu Swojego czasu zadałam podobne pytanie, tylko teraz nie mogę znaleźć tego postu, bo nie pamiętam dokładnie tytułu :( Myślę, że to było w lutym, temat mniej więcej brzmiał : Z Taby do Jordanii czy jakoś tak. DOstałam sporo ciekawych odpowiedzi, ale też nie pamiętam na bank, czy na tym forum, czy na grupie pl.rec.turystyka.zorganizowana Jak sobie więcej przypomnę, postaram się to odnaleźć i dam linka Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:12 A, przepraszam Cię bardzo, tytuł był z Sharm do Akaby ;) Subtelna róznica ;)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10926035&a=10926035 Odpowiedz Link Zgłoś
ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:16 Corrinko niechce cie w błąd wprowadzić ale ten prom kursuje bardzo żadko. W okresie kiedy ja byłem w Jordanii nie kursował wcale. kosztuje 300 $ z Jordanii do SSH z zabukowanymi hotelami lub 95 $ sam transport z Aqaba do SSH. Jak jest w droogą strone niestety sie nie orientuje. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 22:26 Nie ma sprawy, w tym roku i tak sie nie wybiore :) Nie można mieć wszystkiego, a jeśli widziałeś w którymś poście listę miejsc, które chciałabym tym razem odwiedzić, sam zobaczysz, że po prostu no way.. :( Ale na pewno za jakiś czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 21.03.04, 22:31 Corrina zaklikaj do mniena gg to pogadamy. 2490128 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 21.03.04, 23:58 Nie wiem o jakim promie piszesz, ale codziennie płynie prom z Nuweiby do Akaby i z powrotem. Z nuweiby do Akaby kosztuje 32 lub 42 dolary (zależy który). Tyle tylko że nikt nie zna godziny o której tym razem odpłynie. A z Nuweiby do Sharm są tanie autobusy lub oczywiście taksówki. Natomiast z Taby to tylko przez Eilat w Izraelu, taniej i szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
ra.kr Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 22.03.04, 09:50 Co do Taby to sie z Toba zgodze, natomiast z SSH kursuje 3 razy w tygodniu prom do Aqaby. Przynajmniej tak było w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.crowley.pl 22.03.04, 10:02 dzwoniłam do Ambasady Izraelu i okazało się, że wiza jest niepotrzebna, trzeba MIEC TYLKO 100 dolarów na jeden dzień lub kartę kredytową, mozna spokojnie pojechac samemu do Elianu i do petry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 22.03.04, 18:34 nikt nas o dolary ani karty kredytowe na granicy nie pytał (chociaż kartę mieliśmy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.03.04, 18:40 no może i nie są potrzebne, ale tak mówia w ambasadzie, wg przepisów pani informuje. Dodała jeszcze, że wracając trzeba ponownie kupić wizę egipską ze względu na jej jednorazowość. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 23.03.04, 09:53 Moga akurat nie spytac, ale maja prawo sprawdzic, czy masz. Lepiej miec ze soba wszystko, co moze przekonac sluzby imigracyjne, ze jedziesz w celu turystycznym a nie poszukiwania pracy na czarno. Pieczatki z paszporcie z Tunezji, Maroka,a przede wszystkim Syrii czy Libanu moga przyczynic klopotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju IP: *.smrw.lodz.pl 24.03.04, 23:11 Jesli wracasz do Taby czy Sharm na granicy wstemplowują ci darmową wizę (nie uprawnia do wyjazdu poza Synaj i chyba też nie obejmuje św. Katarzyny). Jesli chcesz jechać później do Kairu musisz mieć pełną wizę. Pieczątkę z Tunezji mieliśmy - rzeczywiście bardzo wypytywali co tam robiliśmy, po co jechaliśmy , kogo znamy itp. Podobnie zareagowali na piezątkę Malezji. Dokladnie sprawdzali bagaże - mąż miał aparat fotograficzny z obiektywem innej firmy i nie zgadzało się im ze wzorem - dzwonili do eksperta. Tyle, że ja ich rozumiem i nie miałam pretensji. A już po sprawdzeniu wszystkiego i dokładnym wypytaniu o wszystko możliwe byli naprawdę bardzo mili. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Petra-ile kosztuje wycieczka z Synaju 25.03.04, 10:14 Owszem, cala ta kontrola przeprowadzana jest milo, tylko bardzo dokladnie. No, ale trudno sie dziwic. Odpowiedz Link Zgłoś