Dodaj do ulubionych

LASIK - laserowa korekcja wady wzroku

IP: 195.117.154.* 26.03.04, 14:38
Witam,
Czy ktoś z was poddał się już temu zabiegowi? Ja jestem po wstępnych
badaniach i wszystko wygląda ok. Chciałabym tylko poznać opinię kogoś kto już
przez to przeszedł. Czy wszystko było w porządku, czy też wystąpiły jakieś
komplikacje?
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 26.03.04, 15:05
      był dosłownie 3 dni temu taki wątek
      • Gość: Ania Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 21:56
        Wszystko jest super,nie ma zadnych komplikacji -tylko jedno cena wysoka 2400 za
        jedno oko,ale nie zaluje bo nareszcie chodze bez okularow i wszystko
        widze.Wszystkich zachecam,kto moze i chce zdjac okulary.Wade mam zerowa.Zabieg
        mialam 4 miesiace temu we Wroclawiu.Mam 17.5 lat-to zalezy jaka jest wada,ale
        ja mialam plusowa i zostalam zakwalifikowana,pomimo ze nie mam 18 lat.Jestem
        zachwycona takim rozwojem okulistyki.Ubolewam tylko ze na ten temat tak
        niewiele lub wcale wiedza okulisci i nikt nie zacheca pacjetow do poddania sie
        takiemu zabiegowi,a wrecz odradzaja-czy to jest normalne?Nic nie boli,nawet
        oczy nie sa czerwone,nie ma zadnego znaku na oku.Po zabiegu zakrapia sie oczy
        kroplami przez kilka miesiecy i jezdzi do kontroli.Wiemże w Katowicach robia to
        za darmo na zapisy i sie czeka-jest to dla mnie bulwersujace,dlaczego tylko w
        Katowicach jest bezplatnie-uwazam ze albo wszedzie jest za darmo albo
        nigdzie,co to za zrozncowanie w jednym kraju,ze jeden placi 5 tys.a dugi ma za
        darmo.Pozdrawiam
        • Gość: Artur Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.sdh.sk.ca 26.03.04, 22:26
          Statystyki powiklan po tego rodzaju operacjach sa trudno dostepne - co samo w
          sobie jest podejrzane. A nie zawsze wszystko konczy sie tak uroczo. Niktorzy po
          zabiegu rozwijaja tzw suche oko (na reszte zycia i musza juz zawsze wpuszczac
          sobie kilka razy dziennie do oka kropelki), inni maja problemy z widzeniem bo
          nie zawsze mozna zgadnac ile tkanki wyciac przy zabiegu jako, ze gojenie
          zachodzi roznie u roznych osob (niby mozna poprawiac, ale to juz nie to samo).

Osoby po Lasiku moga tez byc pozbawiane pewnych metod leczenia starczej
          krotkowzrocznosci a ta ostatnia jest bardziej przykra niz regularna wada wzroku
          u 17 latki.

Innymi slowy sa tez argumenty przeciw.
          • maryi_ann Artur, az wstyd ze piszesz te rzeczy z CA 26.03.04, 22:59
            To jest absolutnie nieprawda. Niby to co piszesz to MOGLOBY BYC prawdziwe itd.

Na kwalifikacji mowia tak: sanse na pomyslne zakonczenie sa np 98% (nie
            pamietam ile) ale jak na ciebie trafi to bedziesz to mial na 100%... to tak
            jest.

Jak osoba mloda i w miare odzywiana zadnych problemow. Jak osoba starsza i w
            miare odzywiona to zadnych problemow, jak osboa starsza czy mlodsza i zle
            odzywiona i ze zlym zdrowiem to nie wiem ale zapytaj sie lekarza.

Sa ludzie ktorzy musz bez oepracji brac krople caly czas. Ja nie musze. To jest
            cud 23 wieku juz dzisiaj. To jestmordercze narzedzie wymierzone same oczy
            przemysly oprawek na uszy. To jest dranswo ze pozwala sie tym idiotom
            dopasowywac okulary. W USA jest pelno takich shopow z okularami kuz zamknietych
            i reszta stoi pusta. Moja operacja byla 2 czy 3 lata temu i w tym czsie juz bym
            wydala na kilka oprawek. Mnie to koszrowalo $3000 za dwa oczka a cena byla
            $3500 ale kasa zapalcila czesc (jakis lokalny uklad bo kasy za to nie placa).

Ci co robia te operacje to sa geniusze. Podziwiam ich jak Michael Angelo i
            Leonardo da VInci. Dziewczyna wyzej napisala ze prztykro jej jest ze nie
            zalecaja tej operacji. MNIE TEZ! To jest cud techniki. Kto tego nie robi to nie
            wie co traci. Dlaczego, dlaczego, dlaczego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Idz dziewczyno sie zapozycz, bo warto.
            • Gość: eM Artur ma racje IP: *.home.cgocable.net 26.03.04, 23:51
              maryi_ann napisała:

... To jest absolutnie nieprawda. Niby to co piszesz to MOGLOBY BYC prawdziwe
              itd...

... To jest cud techniki. Kto tego nie robi to nie wie co traci. Dlaczego,
              dlaczego, dlaczego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

________________________________________________________________________________

Z dedykacja dla p.maryi_ann

www.lasikmemorial.com
              www.lasikdisaster.com/

________________________________________________________________________________
              • Gość: are Re: Artur ma racje IP: *.clubnet.pl 26.03.04, 23:59
                bylo ostatnio o tym glosno. sprawa jest strasznie przereklamowana, a
                statystyki na wyspach brytyjskich (przynajniej te podane w radiu ;)
                odstraszajace.
              • Gość: monika podciągam n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 18:26
            • Gość: zanokcica Re: Artur, az wstyd ze piszesz te rzeczy z CA IP: 213.39.77.* 27.03.04, 01:25
              co Ty gadasz, kochanie, przemysł okularowy nie ma tu nic do rzeczy, bo ludzie i
              tak będą kupować oprawki, o ile zostaną one dobrze wypromowane, o to się nie
              martw. Nie wiem, gdzie Ty w tych stanach kotku byłaś, może w teksasie, ale w
              nowym jorku człowiek się potyka o salony optyczne, bo ludzie chca wydawać
              pieniądze na oprawki od armaniego i przynajmniej jakoś wyglądać, a nie mieć na
              starość problemy z wypadaniem oczu.
            • Gość: marcin Re: Artur, az wstyd ze piszesz te rzeczy z CA IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 19:30
              Moim zdaniem entuzjastyczny ton Twojej wypowiedzi jest tutaj co najmniej nie na
              miejscu. Metody laserowej korekcji wzroku są jeszcze zbyt krótko stosowane,
              żeby mozna je było zaliczyć do pewnych i wysoce bezpiecznych. Firmy, które
              zajmuja sie tego typu korekcją nie zawsze podaja wiarygodne informacje co do
              rzeczywistej liczby zabiegów, które sie powiodły. Jeśli troche poszperasz w
              sieci, znajdziesz też sporo na temat przypadków, gdzie wystąpiły komplikacje u
              osób, które były poddane tego typu zabiegom. Wielu doświadczonych okulistów
              odradza ten sposób korygowania wad wzroku. Pamietaj, że oczy masz jedne i nic
              tak naprawdę Ci już ich nie przywróci jeśli zawiedzie ten "cudowny laser"
              sprzężony z komputerem, który nie jest w końcu nieomylny.
          • Gość: Teresa Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.net-serwis.pl 02.04.05, 15:09
            przytocze ciekawostkę-informację znaleziona w sieci, ktora chociaz nas
            bezposrednio nie dotyczy, daje do myslenia:
            "Skutki uboczne korekcji wad wzroku...
            W Stanach Zjednoczonych Ameryki nikt, kto przeszedł operację korekcji wad
            wzroku, nie może zostać zawodowym żołnierzem. Kadeci, którzy przeszli taką
            operację po przyjęciu ich do szkoły wojskowej nie zostają dopuszczeni do
            egzaminu końcowego. Natomiast żołnierze zawodowi w czynnej służbie tracą
            wszelkie szanse na awanse i ich kariera zawodowa tym samym się kończy...
            Wszystkie te sankcje nie zależą od skutku operacji i obowiązują nawet przy
            rewelacyjnych wynikach pooperacyjnych."

a zatem czlowiek w gorszym stanie, niz w okularach/soczewkach???
    • Gość: majka Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.03.04, 19:36
      Sama mam spora wade wzroku (-) i prze dlugi czas myslalam o operacji, ale tarz nie dam sie namowic!! Moja znajoma, ktora miala wade ok. -7 poddala sie operacji, wszystko bylo w porzadku do czasu. Potem okazalo sie, ze pod wplywem operacji rozwinela sie u niej jaskra - genetyczna, ale nikt tego nie przewidzial (potem okazalo sie, ze jej dosc daleki krewny tez mial jaskre). W tym momencie dziewczyna widzi idealnie ostro. I co z tego? Ma do tego stopnie zawezone pole widzenia, ze nie jest do konca samodzielna, nie mowie juz o takich rzeczach jak prowadzenie samochodu! Ciaza byla dla niej ogromnie ryzykowna, pod stala kontrola i rozwiazana cesarskim cieciem. Jest jeszcze druga rzecz - niby bardzo rzadka, ale ja (poza moja rodzina) spotkalam sie juz z dwoma przypadkami tej choroby. Jest nia bliznowiec (keloid). Polega to na tym, ze rany nie goja ci sie normalnie tylko powstaje brzydka narosl, wystepuje przewaznie na dekolcie, jednakze moze rowniez wystapic na oku - wtedy blizna zaslania ci pole widzenia. Wiem, ze niektore gabinety wykonuja badania pod katem blizonowca (wycghodziloby na to, ze genetyczne), ale nie wszystkie! Szczerze odradzam Ci zabieg - sama jestem w bardzo podobnej sytuacji. Jest wiele mozliwosci, od najprostszej - jak soczewki kontaktowe, lub tez soczewki typu night&day - tylko raz w miesiacu przypominasz sobie, ze jestes krotkowidzem ;-)) Osobiescie bardzo interesuje mnie mnie metoda opisana tutaj:serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51209,793139.html Powolutku zaczyna sie pojawiac w Polsce. Jej podstawowa zaleta jest nieinwazyjnosc i odwracalnosc. Moze jest troche bardziej klopotliwa, ale skoro efekty sa porownywalne (pelna korekcja tylko do -4) a ryzyko zadne (?), to warto byloby sie nad tym zastanowic.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Artur Szansa na powiklanie IP: *.sasknet.sk.ca 28.03.04, 04:52
        Moze ktos grywa od czasu do czasu w totolotka? A wiec dla porownania szansa na
        powazne i nieodwracalne uszkodzenie oka w czasie LASIKa jest 2600000 razy
        wieksza niz szansa trafienia szostki w totolotka.
        • Gość: eM Re: Szansa na powiklanie IP: *.home.cgocable.net 28.03.04, 06:30
          1/3 to 1/2 of patients experience night vision problems .

• Gość: Artur Re: Szansa na powiklanie IP: *.sasknet.sk.ca 28.03.04, 06:58
            To troche juz historia. Kiedys zabieg na poprawe widzenia prowadzil do wiekszej
            ilosci blizn i stad byly klopoty w widzeniu w nocy. Nowoczesna operacja na ogol
            tego typu problemow unika - inaczej sie tnie rogowke.
        • Gość: Gośka Re: Szansa na powiklanie IP: *.kijowska.waw.pl 08.04.04, 10:33
          nie grywam w totolotka ale teraz to mnie nastraszyłeś, sama myślalam nad taką
          operacją, ale mam pewne przeciwskazannia, może to i dobrze, ostatnio
          rozmaiwałam z okulistą z branży soczewek kontaktowych( to też nie jest do końca
          obiektywne źródło) i on powedzaił że oko po takim zabiegu nigdy nie będzie
          takie jak było , a co do powikłań skad możemy wiedziaeć jak zachowo sie oko za
          pare lat, na prztkład 15 , 20 po takim zabiegu??
      • iberia29 Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 28.05.05, 20:20
        tak sie sklada, ze niektorzy maja przeciwskazania do noszenia soczewek i wtedy
        zostaja okulary albo laser.Sama ponad 10 lat nosilam kontakty, niestety od roku
        lecze oczy-wrastanie naczyn a dzis pani okulistka stwierdzila, ze nie powinnam
        nosic soczewek bo po rocznej przerwie proba powrocenia do soczewek 1 day nie
        powiodla sie, zatem albo okulary ktore lubie tyle tylko, ze jazda samochodem w
        sloneczny dzien bez slonecznych okularow to katorga, a fotochromy mnie nie
        interesuja....
    • szaser AUTOPSJA-laserowa korekcja wady wzroku 29.03.04, 08:07
      Od wielu lat przymierzałem się do laserowej korekcji wzroku. Czekałem a to na
      rozwój mikrochirurgii, a to na spadek ceny. W końcu zdecydowałem się na CMO
      OKOLASER w Warszawie, na ul. Boya. Za 250 pln przeszedłem bardzo dokładne
      badania (w sumie trzy dni). Najpierw zoperowano jedno oko, a za 15 dni drugie.
      Zwolnienie L 4 trwało miesiąc czasu. Mimo że chciałem mieć operację metodą
      LASIK, zoperowano mnie na oba oczy metodą LASEK. Przy pierwszym oku, podczas
      zdejmowania przez okulistkę soczewki opatrunkowej po 15 dniach, doznałem
      prawdopodobnie uszkodzenia warstwy podstawowej rogówki, bo bardzo mnie
      zabolało. Od tego czasu (a było to w styczniu) na owo oko widzę z daleka dużo
      gorzej, niż na drugie operowane później. Badania okulistyczne wychodzą podobno
      prawidłowo, ale dziwnym trafem zauważyłem, że mam astygmatyzm na tym pierwszym
      oku. Okulistka teraz wyszukuje rozmaite usprawiedliwienia dla nieudanej
      operacji. Twierdzi między innymi, że ona w ogóle nie chciała mnie operować, bo
      mam zespół gubienia barwnika i jaskrę? Od czasu operacji nie mogę w ogóle
      prowadzić samochodu, wieczorem bardzo źle widzę (nieostro i podwójnie), również
      w czasie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Wpuszczam do obu oczu niesamowite
      ilości coraz to nowych, bardzo drogich (30 ± 60 pln) kropli sterydowych,
      zwężających i zwilżających oko, po kilka razy dziennie, co utrudnia mi normalne
      funkcjonowanie (podróże ze sterylną walizeczką na krople). Po wielokrotnych
      rozmowach w klinice przekonałem się, że operacje korygujące są jeszcze w
      powijakach, a ich ostateczny wynik jest dziełem przypadku i żaden lekarz nie
      jest mi w stanie zagwarantować zerowej korekcji wzroku na obu oczach. Odbywa
      się to jedynie drogą celowania „ile by tu panu zostawić, żeby nie
      przedobrzyć!”. Za wizyty po miesięcy trzeba płacić po 50 pln, a po trzech
      miesiącach po 80 pln. Przy komplikacjach, których doświadczyłem, wizyty
      wypadają co ok. 1-2 tygodnie. Wymyślane są kolejne usprawiedliwienia dla źle
      zoperowanego oka:
       W tym wieku (po 40) ludzie w ogóle już noszą okulary ( to po co mi w takim
      razie była korekcja –2,5 dpt na oba oczy),
       Zapisze panu okulary na astygmatyzm, żeby mógł pan prowadzić samochód,
       Nie będziemy sponsorować pana częstych wizyt,
       Nie chciałam pana operować, ale pan się uparł (oczywista nieprawda),
       No widzi pan miał pan jaskrę i zespół gubienia barwnika, a nic pan nie
      powiedział (nieprawda, byłem zdrowy)
      i wiele innych.
      Radzę z dobrego serca poważnie przemyśleć decyzje o operacji, bo mi się wydaje,
      że jeszcze obecnie w Polsce operacje, te nie są tak doskonale zaplanowane i
      przemyślane, a jeszcze dużo zależy od okulisty, a nie od komputera. Mówię to na
      podstawie autopsji.
      • Gość: wznowienie Re: AUTOPSJA-laserowa korekcja wady wzroku IP: 213.77.38.* 31.03.04, 07:45
        • Gość: Agata Re: AUTOPSJA-laserowa korekcja - do Szasera IP: *.vf.shawcable.net 31.03.04, 09:12
          Mialam robiona korekcje metoda LASIK, przy krotkowzrocznosci -5 i -5,5.
          To bylo dwa i pol roku temu w Kanadzie, w Vancouver. Nie mialam zadnych
          komplikacji, jedno oko mam prawie 0, drugie ok. 0,5, ale to w ogole nie
          przeszkadza. Po operacji nie mialam zakladanych zadnych soczewek
          opatrunkowych, tylko przez dwa, czy trzy dni nosilam duze,ciemne okulary, a na
          noc zakladalam plastikowa oslone na oczy, zeby nie trzec. Przez dlugi czas
          musialam tylko zakrapiac sztuczne lzy. Jak do tej pory jest w porzadku.
          Kosztowalo mnie to 1500 dol.kanad. na oba oczy, to jest ok.4000 zl.
          Oczy mialam robione obydwa za jednym razem. Mialam wtedy 25 lat.
          Sugestie okulistki, o ktorych piszesz, sa bzdurne, bo jakakolwiek choroba oczu
          wyklucza zabieg. A jezeli chodzi o wiek, kolezanka miala robiona korekte u
          Fiodorowa w Moskwie,15 lat temu(44 lata,krotkowzrocznosc -16!!!)
          Wszyscy w Polsce jej to odradzali. I do tej pory wszystko jest w porzadku,
          oprocz tego, ze gorzej widzi w nocy i dlatego w nocy nie prowadzi samochodu.
          Ale to moga byc te blizny, o ktorych pisal chyba Artur. Wtedy nie stosowano
          lasera.
          Owszem, zdarzaja sie komplikacje,chociaz rzadko, dlatego przed zabiegiem
          podpisuje sie oswiadczenie, ze robi sie to na wlasne ryzyko.
          Pozdrowienia.
          Agata
    • Gość: Ania Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 12:52
      Dlaczego tyle osob zabiera tu glos?nie sadze ze wszyscy przechodzili ten zabieg
      i tak wiele o tym wiedza.A skoro nie to po co innych odstraszaja.Ja jestem po
      zabiegu 5 miesiecy i nie moge powiedziec jak na razie nic zlego,wszystko jest
      OK,oby tak dlej.Pewnie ze nie wiem jak bedzie za 10-20 lat ale bez przesady to
      kazdemu moze sie cos przytrafic,jakas choroba np.jaskara.Dlaczego ktos
      uzaleznia jedno od drugiego.Pozdrawiam i zachecam kazdego kto ma watpliwosci
      • Gość: Agnieszka Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.04, 13:24
        Ja również polecam.
        Wypowiadałam się więcej na ten temat na forum Poradnik domowy.
        Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.sdh.sk.ca 31.03.04, 17:48
        Moze Aniu sie oburzasz na to co pisze, ale od jakiegos czasu wyznaje zasade w
        leczeniu "szczerosc az do bolu".
        2% powiklan to moze malo, ale jest to 100% powiklan dla kogos komu sie to
        trafi. Statystyka ma swoje prawa a wielu ludzi podchodzi do medycznych ryzyk z
        pewna nonszalancja i pewnoscia, ze jego osobe te problemy omina.
        Te 2% problemow jednak sie komus zdarza.
        Oczywiscie nie znaczy to, ze tych zabiegow nie nalezy robic. Decyzja jednak
        powinna byc kompletna i z uwzglednieniem efektow negatywnych.
        • Gość: Ania Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 18:48
          Przy kazdym zabiegu jest pewien procent ryzyka np.przy wyrostku,wycieciu
          migdalow itd.-wiadomo oni musza sie asekurowac w razie czego.Jesli jest cos nie
          tak to sami to mowia ze ryzyko jest nawet wielsze niz te 2 % i tak bylo u mnie
          ale sie zdecydowalam bo uwierzylam temu lekarzowi i teraz wiem ze dobrze
          zrobilam bo wszystko jest w porzadku.Jestem przeszczesliwa ze nareszcie nie
          nosze okularow.Pozdrawiam
          • szaser Re: LASEK- wady 05.04.04, 07:15
            Rozumiem Aniu Twoje szczęście, tylko tyle udało mi się z Twoich postów
            wywnioskować, bo pisząc nieortograficznie, powodujesz, że nie można Cię
            rozczytać, szczególnie po mojej operacji LASEK na Boya w Warszawie. Nikt nikogo
            nie straszy, tylko każdy pacjent ZOPEROWANY, ma zwyczajnie i po prostu, prawo
            do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami, aby w razie czego inni
            mogli świadomie podjąć właściwą decyzję, i tak teraz, jak i w przyszłości nie
            żałowali, że poddali się nieodwracalnemu zabiegowi. Przed operacją o wielu
            sprawach mnie nie poinformowano w ulotce i umowie. Natomiast natychmiast po
            operacji pierwszego oka zbolały pacjent dostaje do łapy "instrukcję", mówiącą
            szczegółowo o: postępowaniu z bólem pooperacyjnym, co robić, gdy wypadnie
            soczewka opatrunkowa itp. Mimo że w umowie jest wyraźnie napisane, że Klinika
            dostarcza na własny koszt wszystkie środki potrzebne do przeprowadzenia zabiegu
            i leczenia, to po dokonaniu opłaty jeszcze trzeba wykupić niezbędnik (opatrunki
            i proszki) za 30 pln a potem płaciłem po 30-50 pln za kolejne krople
            (wpuszczałem przez trzy miesiące non-stop po 5 różnych rodzajów po 5 razy w
            ciągu dnia i to co chwila miałem zapisywane inne, bo np. tamte już nie
            działały). Niby drobiazg, ale o tym się nikomu nie mówi. Nie mówi się, że po
            operacji nie wolno przez wiele miesięcy prowadzić samochodu, ja również nie
            mogłem czytać i oglądać np. TV. A co byłoby, jakby operację zrobiono np.
            jubilerowi, albo kierowcy? Zwolnienie trwa miesiąc, a potem z czegoś trzeba
            żyć! A co byłoby, jakby pacjent wziął pożyczkę bankową na zabieg (tak, jak ja)
            a zabrakło mu na nieprzewidziane wydatki na drogie leki ( w sumie prawie 600
            pln)?
            • lina45 Re: LASEK- wady 05.04.04, 11:51
              Chciałam zapytać szanownych państwa, czy dziewczyna /22lata/ z wadą -8.0 /oba
              oczy/i jeszcze nie stwierdzoną jaskrą /ale wszystko na to wskazuje; mama i
              babcia mają, lekarz na razie odkrył u mnie wysokie ciśnienie śródgałkowe i
              niewielkie ograniczenie pola widzenia/ ma szansę na ten zabieg ?. Od zawsze
              nosiłam okulary, od 8 lat soczewki kontaktowe, a teraz nawet tego nie
              mogę /krople na cisnienie/, teraz powracam znowu do zwykłych szkieł. Nie
              pytałam lekarza, a może to byłaby jakaś nadzieja ??
              • szaser Re: LASEK- wady 06.04.04, 07:57
                Najlepiej przejść badania wstępne za 250 zł; ale raczej nie ma szans. Spróbować
                zawsze warto, żeby potem nie mieć do siebie żalu.
            • Gość: Ania Re: LASEK- wady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 12:03
              Do szasera:nie zauwazylam tego,ze pisze tak nieortograficznie to raczej Ciebie
              trudno zrozumiec:cyt.Nie mozna Cie rozczytac,szczegolnie po mojej operacji
              Lasek na Boya w Warszawie.Chyba kazdy przyzna ze to jest bezsensowne,bo co ma
              jeno do drugiego.Ja chyba raczej dokladnie sie wyrazilam o swoim
              szczesciu.Jesli chodzi o Ciebie to miales zupelnie inny zabieg bo Lasek a ja
              mialam zabieg metoda Lasik.Sa to inne zabiegi a Lasik jest matoda lepsza i
              drozsza.Ja np. nie mialam tyle rodzjow kropli.Uzywalam tylko 2 rodzaje caly
              czas te same przez okres 3 miesiecy,nie mialam tez zadnej soczewki jak
              piszesz.Nie bylo tez zadnego bolu pooperacyjnego/no moze lekki przez pol
              godziny/Od pory zabiegu nie mialam zadnych komplikacji w widzeniu,wszystko bylo
              z nia na dzien coraz lepiej.Moglam tez po 3 dniach juz dobrze czytac i ogladac
              telewizje.Zrozum jednak ze ja i Ty mielismy inny rodzaj zabiegu i
              przeprowadzany w innych miejscach.Aha jesli nadal nie zrozumiales czegos i nie
              mogles mnie rozczytac bo pisze tak nieortograficznie to napisz,moze sie
              poprawie.Pozdrawiam i nadal zachecam wszystkich niezdecydowanych
              • szaser Re: LASEK- wady 06.04.04, 07:54
                Twoja sms-owa pisownia powoduje niezrozumienie tekstu przez odbiorcę i może
                świadczyć o braku szacunku dla czytelnika. Bardzo drażniące jest nieużywani
                polskich liter, nie wiadomo, czy seplenisz, czy tak już masz? Z treści pisma i
                sposobu rozumowania wnioskuję, że jesteś b. młodą (a więc niedoświadczoną i
                niepokorną) osobą i nie chcesz pojąć, że ostrzegam potencjalnych pacjentów
                przed podjęciem nieodwracalnej decyzji. Wybór metody operacji nigdy nie należy
                do pacjenta, a więc ani to Twoja zasługa, ani ujma, że miałaś LASIK. Można po
                prostu zrezygnować z operacji, pieniądze w tym przypadku nie maja żadnego
                znaczenia.
                Chętnie odpowiem na jakieś dodatkowe pytania, co do operacji.
                • Gość: kamila Re: LASEK- wady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:29
                  cześć jestem z Poznania
                  jestem zainteresowana laserowa korekcja wad wzroku
                  choc jeszcze nie teraz bo chcialabym poczekac az wada mi sie ustabilizuje
                  na razie zbieram informacje:)
                  czytalam wypowiedz na forum ze szkla kontaktowe
                  to znaczy wieloletnie noszenie szkiel moze dyskfalifikowac z operacji
                  ja sama nosze juz 6 lat bez wiekszych problemow miekkie szkla kontaktowe
                  jestem bardzo zadowolona choc zdazaly sie problemy
                  ale to nie bylo zwiazane z samymi szklami a z ogolnymi problemami zdrowotnymi
                  (cierpialam na zaburzenia hormonalne ktore teraz sie stabilizuja)
                  w informacjach podawanych przez rozne szpitale gdzie takie operacje sie
                  wykonuje slysze ze po prostu miekkie szkla kontaktowe trzeba zdjac na 6 tygodni
                  przed operacja i juz
                  w sumie dopiero z niektorych wypowiedzi ludzi z forum dowiedzialam sie ze moze
                  istniec niebezpieczenstwo dlugiego noszenia szkiel kontaktowych
                  jak traktowac te informacje???
                  z gory dziekuje za odpowiedz
                  (aha jeszcze cos, podejrzewa ze ze wzgledy na wade okolo -8 D bede musiala jak
                  juz zdecydowac sie na Lasik)
    • Gość: Marek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:32
      Dobry wieczor,
      Jestem wlasnie po zabiegu LASIK w Katowicach,wiek 47 lat,wada -6,0 i -6,5 lekki
      astygmatyzm.Zabieg byl 25 lutego do dzis dnia nie odzyskalem dobrego
      widzenia.Powiklania: powstalo cisnienie wewnatrzgalkowe wiec czeste krople plus
      sterydy po zabiegu.Po miesiacu na moje zadanie otrzymalem okulary do czytania
      +1,5 na oba oczy,(powstala nadkorekcja)w ktorych tez nie widze dobrze,lekarze
      ciagle mi mowia ze bedzie sie poprawialo.Chyba tyle ...
      • Gość: gonia Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 16:12
        Witam,
        Jestem prawie miesiąc po zabiegu metodą PRK także w Katowicach. Miałam wadę -6
        i -6.5 oraz cienkie rogówki. Kilka dni po zabiegu, jeszcze przed zdjęciem
        soczewki opatrunkowej widziałam bardzo dobrze (z tablicy odczytałam 10/10
        rzędów z odległości 5 metrów). Teraz jestem w stanie przeczytać tylko 3!
        Lekarze uważają, że wszystko powinno byc w pożądku, oczy bardzo dobrze zagojone
        i jak na razie nie mają pojęcia dlaczego widzę tak słabo. Czy ktoś z Was ma
        podobne doświadczenia?
    • Gość: md Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.visp.energis.pl 07.04.04, 22:00
      Ja się nie zdecydowałem potym, jak przeczytałem o ryzyku pozostawienia "tęczy
      wokół obrazu widzianego normalnie.Ale to tylko mały procent przypadków.
      • Gość: vasal Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 12:05
        ja mialem 3 tyg temu przeprowadzony zabieg PRK w Katowicach i jestem bardzo
        zadowolony, mam 22 lata, wada ustabilizowana od 4 lat, badania wstepne przeszly
        bardzo korzystnie, mimo ze dopiero 3 tyg, ja widze ostro, nie mam podwojnego
        obrazu, jedynie noca widze lekkie halo, ktore ma zniknac bo oko goisie nawet
        pol roku a pierwszy miesiac jest najwazniejszy bo wtedy oko sie dopiero
        stabilizuje. Chcialem LASIK ale lekarze odradzili mi, PRK jest metoda mniej
        inwazyjna gdyz laser dziala tylko na powierzchnie rogowki a poza tym uslyszalem
        ze mam tylko dwoje oczu...wiec po co..., fakt ze okres gojenia sie oka i
        rekonwalescenji po PRK jest jeszcze dluzszy niz po LASIK i LASEK. Co do
        zabiegu. Wykonywany bardzo precyzyjnie, jest troche nieprzyjemny (kiedy na oko
        zakladany jest pierscien i kiedy czuje sie spalenizne) Lekarz na chybil trafil
        nie ocenial ile moze mi usunac, tylko zrobil to za niego specjalny przyrzad -
        komputer i przy wadzie na OP - 5,75 i OL -5,0 "zjechal" mi odpowiednio -5,25 i -
        4,75 bo wiecej nie mogl. faktrm jest to ze w Katowicach przy pierwszej
        klasyfikacji odrzucanych okolo 70% osob, gdyz maja za cienka rogowke, cisnienie
        w oku za wysokie, jaskre, zacme itp... Zapewne te osoby z powodzeniem
        zaklasyfikowaly by sie do zabiegu wykonywanego w klinice prywatnej...Niestety
        od 1 kwietnia zabiegi w Katowicach sa platne....
        • Gość: orange Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 217.153.88.* 08.04.04, 12:20
          Ja właśnie wybieram się na badanie kwalifikacyjne. Ale mam jedno pytanie. Nie
          wiem, czy nosiłeś szkła kontaktowe przed zabiegiem jeśli tak, to jak długo
          przed BADANIEM (nie chodzi mi już o sam zabieg, tylko badanie wstępne) należy
          zaprzestać ich noszenia. Spotkałam się już z wieloma opiniami, dlatego nie wiem
          ile mam odczekać, a w samej klinice w rejestracji też mówią różne rzeczy???
          • Gość: Marek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 13:54
            Szkiel kontaktowych nie powinno sie nosic do zabiegu,min. z powodu dzialania
            szkiel na rogowke tzn noszenie powoduje zmniejszanie grubosci rogowki a to jest
            wazne do kwalifikacji.Zreszta zbadaja Ci grubosc i Ci powiedza a moge taz dac
            lek na pogrubienie np na 1- miesiace.
            • Gość: orange Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 217.153.88.* 08.04.04, 14:02
              Ale ja chciałabym wiedzieć ile przed samym BADANIEM nie można ich nosić. Bo
              właśnie ten ich wpływ na rogówkę nie może dać z pewnością dobrego wyniku samego
              badania jeżeli np. dzień wcześniej nosiło się szkła. A nie mam zamiaru iść na
              badania, czekać tam i dowiedzieć się, że coś tam z rogówką nadal jest nie tak,
              bo np. przez dwoma tygodniami nosiłam szkła.
              Dzięki za odp.
            • Gość: vasal Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 14:07
              generalnie przed kwalifikacja soczewki powinno sie zdjac na okolo miesiac a do
              samego zabiegu to i czasem pol roku nie stracza bo wymaz workow spojowkowych
              nie wychodzi jalowy i sa problemy.(przykladem ludzie ktorych spotkalem w
              Katowicach) Z tego co sie dowiedzialem to soczewki kontaktowe nie sa takie
              swiete za jakie uchodza. Ludzie z komplikacjami po zabiegu przewaznie wczesniej
              nosili kontakty, pojawiaja sie owrzodzenia, oko sie nie goi (a jesli sie nie
              goi to lekarz bierze strzykawe i...), o zmiejszeniu grubosci rogowki juz bylo.
              Ja nosilem soczewki 6 lat temu a na kwalifikacji pani mi powiedziala "o widze
              ze nosil pan soczewki..."
        • Gość: skapula Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 81.219.224.* 08.04.04, 16:27
          Vasal, jesli mozeszz mi opisac na czym dokładnie polegał ten zabieg i czym sie
          róznił od Lasik i Lasek, bede wdzieczna. Moj brat własnie jest po zabiegu w
          Katowicach. Opowiadał, ze podczas zabiegu czuł spalona gumę, więc moze własnie
          miał ten zabieg, dziwi mnie to, ze sam nie wie do konca co mu zrobiono. Jendak
          ciezko chyba o dobra informacje przy takiej ilości dziennie przyjmowanych
          pacjentów. Czy ten zabieg koryguje wade do zera? czy orientujesz sie jak jest z
          kwalifikacja przed zabiegiem? Moj brat przestał nosic soczewki na około 2
          tygodnie przed zabiegiem (telefonicznie przyspieszył sobie termin zabiegu i nie
          było innej mozliwosci), wiem, ze to zdecydowanie za krótki okres czasu
          (zwłaszcz, ze nosił, je klika lat, nie mając nawet dobrych okularów), ale czy
          sa jakies badania tuz przed zabiegiem, które dyskwalifikują z tej przyczyny???
          Oczywiscie wystapiły komplikacje, stan zapalny obu oczu (i to dosyc powazny),
          lekarz stwierdził, ze ma to podłoże genetyczne. Zastrzyki...róznego rodzaju
          krople...sterydy..Wzrok sie poprawił, ale nie zupełnie (wada -1 i chyba -0,75,
          przed zabiegiem było -5..) czy jest szansa, tak jak mówia lekarze, ze bedzie
          lepiej?? ze do pół roku powinno sie wszystko wygoic?? Nigdy nie nosiłam
          okularów i pewnie nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nie widzą, ale widziałam
          jaką radosc sprawiłam mojemu bratu sama kwalifikacja na zabieg i mozliwosc
          wykonania jej bezpłatnie...i chyba rozumiem dlaczego ludzie podejmuja tak duże
          ryzyko...
        • Gość: Marek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:04
          Dzien dobry,
          nie mialem wprawdzie PRK ale Lasik.Prawda jest taka,ze kazdy pacjent jest inny
          i inaczej reaguje na takie same niby zabiegi,tak jest w moim przypadku do dnia
          dzisiejszego nie mam komfortu dobrego widzenia,nie dosc tego nosze okulary do
          czytania az +1,5.Oczy zagojone bardzo dobrze i co z tego?Ale mysle ze warto
          sprobowac:)
          • Gość: vasal Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 18:19
            w Katowicach przewaznie wykonuja LASIK i PRK, LASEK bardzo malo, PRK polega na
            mechanicznym usunieciu I warstwy nablonka przez lekarza przy pomocy skalpela
            czy tez specjalnego nozyka, po czym "wkracza" laser i po wszystkim na oko
            zakladana jest specjalna soczewka. Przy LASIKU dzialanie lekarza ograniczone
            jest do minimum gdyz na oko zakldana jest taka pompa, ktora reguluje cisnienie
            i sciana automatycznie nablonek przy pomocy wbudowanego nozyka. Metoda LASIK
            musi byc wykonywana bardzo fachowo, gdyz nieprawidlowe dzialanie lub ustawienie
            lasera moze spowodowac ze widzi sie podwojnie lub potrojnie. Generalnie z tego
            co mi sie udalo ustalic, PRK jest jednak bezpieczniejsze. Twoj brat
            najprawdopodobniej mial PRK gdyz LASIK w Katowicach uzywaja do duzych wad, tak
            od -10 w gore, Metoda LASIK mozna operowac dwoje oczy naraz, przy PRK wskazana
            jest nawet 2 tygodniowa przerwa (ja drugie oko mialem po tygodniu a wszystko
            przez te oplaty) Fakt, zeby sie czegos konkretnego dowiedziec w Katowicach
            trzeba troszke pobiegac, kto byl chocby na kwalifikacji, ten wie o czym mowie.
            Totalny chaos organizacyjny, mnostwo ludzi klebiacych sie na korytarzach, co
            chwile uciekajacy lekarze (bo na blok operacyjny musza isc itp.) Co do samego
            zabiegu. przeprowadzany fachowo, mnie sie udalo miec "zrobione" dwoje oczu
            przez tego samego lekarza, jednak z reguly jest tak ze drugie oko robi kto
            inny. Powiklania zawsze sie zdarzaja, raz wplyw ma genetyka, innym razem
            niefrasobliwosc lekarza, lub jest to wina pacjenta np. na lewo zalatwoiny
            laryngolog lub dentysta (osobiscie znam dwie osoby ktore przez to zafundowaly
            sobie na wlasne zyczenie polroczne cierpienie i bieganie po szpitalach gdyz
            nabawily sie takich komplikacji ze mogly stracic wzrok) Uwazam ze twoj brat
            czesciowa wine za komplikacje moze zrzucic na soczewki. A poza tym, lekarze w
            Katowicach wykonuja po 30 zabiegow dziennie, czyli 150 tyg, czyli 600
            miesiecznie czyli 7200 rocznie!! i jakby cos powaznego sie dzialo to juz media
            by o tym donosily. Powiklania byly sa i beda, tego nie da sie uniknac, kazdy
            org inaczej reaguje na dosc jednak spora ingerencje. a co do samego widzienia.
            Ja uwazam to za cud, gdyz nawet rok temu bylem przekonany ze okulary bede nosil
            do konca zycia a dzis?? Widze tak wyraznie i ostro jak nigdy dotad (usuniety
            astygmatyzm)Jest bardzo duzo ograniczen, miedzy innymi nie powinienem siedziec
            przed kompem ;) ale naprawde warto, nawet gdybym za 10 lat mial znowyu nosic
            okulary.
            • Gość: goga Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.torun.mm.pl 09.04.04, 16:32
              Ja mialam wade -10.5 na oba oczy.Mialam Lasik w Poznaniu 2 lata tmu.Obecnie
              zostalo mi -1.5.Nie wiem czy to duzo?Ja i tak jestem szczesliwa.
              • Gość: kamila Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:59
                czesc:)
                czy moglabys mi udzielic informacji na temat tego w jakim wieku poszlas na
                operacje
                w jakim szpitalu cie operowano - w korvicie czy w intermedice??
                i czy nosilas przed tem szkla kontaktowe???
                to dla mnie wazne bo mieszkam w poznaniu i sama szykuje sie na ta operacje??
                dzieki
        • Gość: Sylwia Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.autocom.pl 23.04.04, 18:48
          Mam pytanie, jeśli się orientujesz, czy operacje w Katowicach już zawsze będą
          płatne, czy po prostu wyczerpały się fundusze NFZ na ten cel w tym roku i w
          następnym będą bezpłatne?
          • Gość: Halina laserowa korekcja wady wzroku IP: *.ip-pluggen.com 23.04.04, 22:19
            Pare lat temu bylam na zebraniu informacyjnym w prywatnej klinice na zachodzie.
            Pielegniarka wyraznie powiedziala, ze najpierw operuje sie jedno oko, a
            dopiero za pol roku drugie!
            Chodzi o to, zeby to pierwsze oko funkcjonowalo jak trzeba, ale tez ,
            POWIEDZIALA TO WYRAZNIE, ze gdyby nie udala sie operacja na jednym oku, to
            zeby miec chociaz to drugie oko zdrowe!!!
            Bardzo podobal mi sie taki uczciwy stosunek do pacjenta.
            Jak sie ta metoda nazywala, nie pamietam.
          • Gość: vasal Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 07:57
            Z tego co wiem to raczej te zabiegi beda juz platne w Katowicach, opalty mialy
            juz tam byc rok temu ale wszystko sie przeiagalo, teraz definitywnie od 1
            kwietnia trzeba placic, oczywiscie o polowe mniej niz w klinikach prywatnych i
            tak : metoda PRK 750zl, Lasik 1250 zl, Vasco (na plusy specjalna metoda) 850
            zl, wszystkie ceny za jedno oko, badanie kwalifikacyjne i badania kontrolne sa
            bezplatne. Mimo oplat chetnych nadal nie brakuje a tlok jak byl tak jest. do
            zabiegu dziennie zglasza sie po kilkanascie osob, oczywiscie zmalal czas
            czekania, z 11-12 miesiecy na 3-5, silą rzeczy niektorzy ludzie rezygnuja i na
            ich miejsce wchodza inni
            • Gość: dalloway Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.chello.pl 24.04.04, 08:55
              już sto razy pisałam na ten temat i zawsze mam sobie odpuścić kolejny raz, ale
              jednak tak mnie to bulwersuje, że nie mogę sobie darować

wiele argumentów medycznych zostało tu już przytoczonych, choć nie wszytskie,
              ale ta dyskusja i tak opiera się bardziej na emocjach niż na faktach. to
              zresztą zrozumiałe, że jak już ktoś sobie zrobił taka operację i na razie nie
              ma problemów, to musi sobie wojowniczo udowadniać, że zrobił dobrze - choć by
              dla zdrowia psychicznego

prawda jest taka, że skompromitowaną obencie metodę profesora Fiodorowa (tę "co
              zostawiała więcej blizn") też w swoim czasie uważana za cud techniki i nikt nie
              dostrzegał jej wad, a pacjenci walili do Moskwy drzwiami i oknami z całego
              świata. Musiało minąć trochę czasu, nie rok ani 5 lat tylko ciut więcej, żeby
              sytuacja zmieniła się na tyle, by żaden lekarz nawet sie poważył zastosować
              tej metody ze względu na jej ogormna szkodliwość

moge sobie dać rękę i nogę uciąć, że z LASIKIEM będzie to samo. już jest sporo
              powikłań, a w Polsce metoda jest nowa. W Stanach (polecam śledzenie prasy
              fachowej, a nie magazynów dla pań) coraz bardziej odchodzi się od tej metody,
              bo jest ona niebezpieczna finansowo, ze względu na ogromna ilośc porcesów
              wytaczanych przez poszkodowanych pacjentów. prawdą jest to, co napisał Artur,
              że straczowzroczność jest przykrzejsza od wysokiej nawet krótkowzroczność. jak
              się ma dwadzieścia parę lat to sie o tym raczej nie myśli. ja co prawda też mam
              tyle, ale wiele osób w mojej rodzinie przechodzi lub przechodzilo przez wielkie
              problemy zwiazane z oczami i to jest doswiadczenie, które nauczylo mnie rozumu.

dodam, że mam ciotke w Stanach, która prowadzi prywatną klinikę. moglam tam
              jechać zanim jeszcze laski pojawil sie w Polsce (mam -11), nie byloby klopotu z
              finansowaniem -ale ona odradzala, a teraz juz w ogole nie robia tam tego
              zabiegu. po drugie moja pani profesor w Polsce, polsi ekspert od siatkowek
              zawsze powtarza "sobie i swojemu dziecku nie dam zrobic, lepsza
              krótkowzroczność od ślepoty". jej córka jest w moim wieku i ma -12. musialabym
              byc kretynka, żeby po tylu przestrogach zdecydowac sie na operacje.

krotkowzrocznosc niszczy siatkowke. jesli proces degenarcji, ktory nie musi byc
              szybki widoczny we wzierniku, rozpoczal sie przed laskiem - bedzie postepowal
              mimo operacji. a jak ci sie siatkowak odklei, to raczej nie da sie jej
              przylozyc, poniewaz takie powiklanie wystepuje u 82% osob po Lasiku (źródło:
              Lancet). Nieprzyłożenie sitakówki prowadzi do ślepoty, a w skrajnych wypadakch
              do zaniku gałki ocznej

i na koniec: co do Katowic - dla mnie to zaden skandal, ze ten sprzet maja
              tylko w katowicach. proponowalabym zwrocic uwage ogolnie na to co jest w
              polskich klinikach okulistycznych, a czego nie ma. a nie ma podstawowych maszyn
              do witrektomii chociazby, a to jest zabieg ratujacy wzrok, a nie fanaberia.
              wiec moze troche pokory i pomyslec o naprawde potrzebujacych, a nie ulegac
              marketingowym chwytom. w koncu lasik to cudowny biznes

• Gość: vasal do dalloway IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:05
                a co powiesz o PRK ??
              • Gość: Halina korekcja wady wzroku IP: *.ip-pluggen.com 24.04.04, 15:13
                Dzwie sie, ze w "biednej" Polsce, laserowa korekcja wzroku, wszedzie uwazana
                za "zabieg kosmetyczny", i w zwiazku z tym PELNOPLATNA, byla dotad
                wykonywana bezplatnie!
                I to w czasie kiedy pacjenci w szpitalach sa czesto pozbawieni podstawowych
                srodkow czystosci czy wymaganych lekarstw.
              • Gość: agata Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 80.48.245.* 26.04.04, 14:50
                dalloway - dzięki za głos dal mi on dużo do myślenia.sama mam -9 i zastanawiam
                się nad zabiegiem.
              • Gość: Maciek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:37
                No cóż...

Z pewnymi danymi zdecydowanie nie mogę się zgodzić.
                Dla jasności sytuacji:
                Zabiegów RK (radialnej keratotomii - metoda prof. Fiodorowa) wykonano na
                świecie ok. 2 mln (obecnie wykonuje się je w śladowej ilości).
                Zabiegów laserowej korekcji wzroku (LASIK, LASEK + PRK) wykonano do tej pory
                ok. 12 mln (przeprowadza się je od 1989 roku). Obecnie rocznie wykonuje się na
                świecie ok. 3 mln tych zabiegów. W USA liczba zabiegów sięga ok. 1,4 mln
                rocznie i jest ona stabilna od 3 lat.
                Faktu, że po zabiegach korekcji laserowej występują nieliczne komplikacje nie
                da się podważyć. Jednak zwraca się uwagę, że proporcjonalnie większą część
                komplikacji powodują w USA "discount laser centers" i centra laserowe
                usytuowane przy wejściach do hipermarketów - ośrodki, które w ramach wojen
                cenowych i nastawieniu "na ilość" oszczędzają... na zbyt wielu rzeczach.
                Niestety, ale przy ponad 1300 ośrodkach laserowych działających w Stanach
                Zjednoczonych zdarza się pewien procent lekarzy, którzy nie są właściwie
                przygotowani do przeprowadzania tego typu zabiegów. W związku z tym, wybór
                lekarza jest sprawą nader istotną.

> krotkowzrocznosc niszczy siatkowke. jesli proces degenarcji, ktory nie musi
                byc
                > szybki widoczny we wzierniku, rozpoczal sie przed laskiem - bedzie postepowal
                > mimo operacji. a jak ci sie siatkowak odklei, to raczej nie da sie jej
                > przylozyc, poniewaz takie powiklanie wystepuje u 82% osob po Lasiku (źródło:
                > Lancet).

Czy mam rozumieć, że u 82% osób po LASIKu występuje odklejenie/odwarstwienie
                siatkówki??? Światowe dane jasno mówią, że u ok. 6% krótkowidzów występują
                odwarstwienia siatkówki, natomiast u osób po zabiegu LASIK jedynie w ok. 0,06%
                przypadków (dane wg Arevalo i Wilkinsona). W przypadku zastosowania właściwej
                diagnostyki i profilaktyki przedzabiegowej (zabezpieczanie siatkówki w
                podejrzanych przypadkach) niebiezpieczeństwo odwarstwienia siatkówki zmniejsza
                się praktycznie do 0.
                Nie można pisać, że LASIK powoduje odwarstwienie siatkówki, ponieważ jest to
                nieprawdą.

Co do korygowania wad rzędu -11, -12 dioptrii... metoda LASIK (a tym bardziej
                LASEK, czy PRK) rzadko może być zastosowana. Bardzo wiele zależy od grubości
                rogówki i jej krzywizny. Nie powinno się zbytnio spłaszczyć rogówki, ponieważ
                można osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego. Dodatkowo, przy tak dużych
                wadach zazwyczaj występują niektóre zwyrodnienia rogówki, będace
                przeciwwskazaniami do przeprowadzenia zabiegu korekcji laserowej (może to
                wspomniana pani profesor miała na myśli?). Obecnie zaleca się stosować laserową
                korekcję do wad do około -10 dioptrii, powyżej jedynie w nielicznych
                przypadkach. Przy dużych wadach (powyżej -10 dioptrii) zaczynają być stosowane
                doszczepiane soczewki fakijne. Co do wszczepiania soczewek akomodujących -
                musimy jeszcze chwilę poczekać.

Apeluję o pewną powściągliwość w powoływaniu się na niesprawdzone dane dot.
                laserowej korekcji wad wzroku.

Nie mówię, że laserowa korekcja jest metodą idealną i wskazaną dla każdego.
                Jednak ta metoda stosowana rozsądnie pozwala osiągać bardzo dobre rezultaty, z
                niewielką ilością powikłań. Bardzo wiele zależy od właściwie przeprowadzonej
                kwalifikacji do zabiegu i doświadczenia lekarza. Pozdrawiam
          • Gość: Agata Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 80.48.245.* 26.04.04, 09:03
            Do Sylwii.Ja orientowalam się jak to jest z odpłatnościa za zabiegi.Te zabiegi
            na całym świecie , również w Polsce są traktowane jako zabiegi kosmetyczne w
            związku z tym są pełnopłatne.Klinika w Katowicach robila je dotąd za darmo z
            funduszy kliniki i była to tylko jej suwerenna decyzja.Teraz zabrakło funduszy
            i stąd te odpłatności.
    • Gość: Anna Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 14:47
      Jesli chcecie wiedziec cos więcej na temat zabiegów korekty wad wzroku to
      zajrzyjcie na strony: www.wco.com.pl lub www.eyelaser.pl. Ja mialam zabieg
      metoda Lasik bo chyba teraz stosuja tylko ta metodę we Wroclawiu na Piwnej 13 i
      jestem bardzo zadowolona-żadnych powiklan wszystko jest super.Nie nosilam
      wczesniej szkiel kontaktowych.Jesli chcecie wiedzic cos wiecej to
      napiszcie,sluze pomocą.Z tego co wiem to metoda Lasik jest najbardziej
      bezpieczna,najnowocześniejsza,najdrozsza 2500zl za jedno oko/najmniej jest po
      niej komplikacji/Pozdrawiam i zachecam bo warto
      • Gość: vasal Droga Aniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 15:47
        wydaje mi sie ze namydlili ci troszke oczy we wroclawiu, otoz mam za soba tez
        przejscia z laserowa korekcja wzroku, lekarz przycisniety do muru dopiero mowi
        o powiklaniach lasik, w prywatnej klinice ci tego nie powiedza bo liczy sie
        tylko kasa, ja tez widze siwetnie ale po metodzie prk ktora rowniez jest
        wykonywana ale jest starsza i dlatego duzo tansza, przy prk laser dziala na
        powierznie rogowki a nie jak przy lasik wglab, ja dowiedzialem sie tego po
        wielu rozmowach z rozymi lekarzami zajmujacycmi sie ta dziedzina, przy metodzie
        lasik wymagana jest wrecz celujaca precyzja w obsludze lasera jak i sam laser
        musi byc switnie ustawiony, do tego po lasik jest duzo poiklan typu halo,
        podwojne widzenie, widzenie przez mgle.Akurat tobie udalo sie bez powiklan, ale
        uwierz mi, widizalem ludzi po lasik, nie byli zachwyceni....
    • Gość: a Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 14:54
      po pierwsze - znane sa przypadki, kiedy po tym zabiegu trzeba było pacjentowi
      przeszczepiać rogówkę, albo co gorsza pacjent ślepł...
      poza tym - długofalowe konsekwencje nie sa znane
      • pia.ed laserowa korekcja wady wzroku 24.04.04, 15:05
        Dla mnie najlepszym argumentem PRZECIW jest to ze ludzie ktorych stac na taki
        zabieg, chocby rodzina krolewska w Szwecji, nie dali sie skusic reklamie...
        Przykladowo: ksiezniczka Victoria czesto nie nosi nawet soczewek, tylko
        okulary. To samo jej mlodsza siostra, sliczna Madeleine.
    • Gość: Ania Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:39
      Ja moge tylko tyle powiedziec że zabieg mialam wykonywany pol roku temu i jak
      na razie jest wszystko OK,ale co bedzie pozniej tego nikt nie wie.Obecnie nie
      nosze okularow a nosilam przez 17 lat,widze bardzo dobrze i z tego sie
      ciesze.Szkla kontaktowe nie wchodzily w gre w moim przypadku,bo mialam
      astygmatyzm +3,5 ,a obecnie wade mam skorygowana do 0
      • Gość: Marek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 22:27
        Dobry wieczor,
        juz sie tutaj wypowiadalem ale mam nowe wiesci.Dla przypomnienia mialem zabieg
        25 lutego 2004 w Katowicach metoda Lasik.Wada:-6,0 i -6,5 plus maly astygmatyzm.
        Po zabiegu rogowka goi sie dobrze,bez powiklan ale nagle wystepuje wysokie
        cisnienie wewnatrzgalkowe,trzeba odstawic sterdy i dac rozne rodzaje lekow na
        zwalczenie cisnienia (biore do dzis Trusopt,Oftensin,CorneleGel i
        Klarin).Objawy: podwojnie widzenie,szczegolnie paskudne podczas prowadzenia
        auta i cos o czym lekarze nie mowia,po takim zabiegu nastepuje tzw.ograniczenie
        pola widzenia mozliwe az o 50%!!!.Wg lekarzy z kliniki mam nosic szkla
        sferyczne +1,5 i +1,0 i w dalszym ciagu nie widzialem dobrze.Decyzja
        konsultacja u innego lekarza.Efekt otrzymanie rzetelnej informacji plus
        calkowicie inne szkla tzn +2,75 i +2,75 do czytania (widze doskonale) oraz do
        dali( ale tych nie uzywam).Wazna informacja dla mnie,ze wada winna u mnie
        ustapic za pare miesiecy.
        Pozdrawiam

Ocencie sami prosze.
        • Gość: Ania Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 19:42
          Bardzo Ci wspolczuje Marku,nie wiem dlaczego tak jest u Ciebie.Ja mialam zabieg
          w listopadzie i juz po miesiacu wszystko bylo dobrze.Nie maialam podwojnego
          widzenia,widze dobrze,nie musze nosic okularow zadnych.Moj lekarz nawet mowil
          ze przy minusach jest lepiej w takim zabiegu.Nie stosuje juz zadnych kropli,nie
          odczuwam suchosci.Nie uzywam tez okularow do czytania.A moze to jest zwiazane z
          wiekiem,bo w danym wieku wiadomo ze trzeba nosic okulary do czytania.Ile Ty
          masz lat,bo ja 18.Pozdrawiam i zycze poprawy/podobno w niktorych przypadkach ta
          ostrosc widzenia stabilizuje sie do pol roku,chociaz u mnie jak pisalam
          nastapilo to do miesiaca/
          • Gość: Halina Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.ip-pluggen.com 26.04.04, 01:15
            Okulary do czytania zaczyna sie nosic dopiero po czterdziestce.
            Choc znam osoby po 50-ce ktore twierdza ze okularow nie potrzebuja,
            choc "reka im sie wydluzyla" i trzymaja gazete coraz dalej od oczu ...
        • Gość: Agata Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 80.48.245.* 26.04.04, 10:56
          idę za pare dni na zabieg do katowic.jak lekarze uzasadniali wybor metody .ja
          do tej pory nie wiem czy bedę miała lasik czy prk.czy lekarz pyta pacjenta jaka
          metodą go leczyć?czy sam decyduje.
          • Gość: Marek Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 21:33
            Odnosnie jaka metoda beda oczy "robione" lekarz winien Ci powiedziec juz
            podczas tzw.kwalifikacji,niekiedy stan rogowki nie pozwala na Lasik ale to
            winnas wiedziec.Przeciez od techniki zabiegu zalezy twoja dalsza rekowalescencja
            i czas jej trwania,nie kazdy sobie moze pozwolic na dlugi czas wolnego w tych
            czasaqch .ja np.po Lasiku mialem tzw.L-4 1,5 miesiaca! a lekarz dalej mi chcial
            je przedluzac.
      • zzztop Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 26.04.04, 01:41
        ja mam astygmatyzm -4 i noszę... tylko drogie toto:(((
        • Gość: Halina CO TAKIE DROGIE? zztop IP: *.ip-pluggen.com 27.04.04, 01:47
          Napisz co nosisz przy -4 i co jest drogie???
          • martini_very_bianco Re: CO TAKIE DROGIE? zztop 27.04.04, 02:04
            też takie mam, choć astygmatyzm mam mniejszy, ale tylko o pół dioptrii, i oś 80
            stopni. W skrócie: idziesz do okulisty, zkładają Ci soczewkę próbną na godzinę,
            po godzinie przychodzisz, zdejmują, coś tam sobie spisują,wysyłają i za okoła
            dwa tygodnie masz parę trzymiesięcznych soczewek. Ceny nie pomnę, bo mama
            odbierała:(
            • martini_very_bianco soczewki, rzecz jasna 27.04.04, 02:20
              zzz odpowiedziała na wcześniejszy post, który zaginął chyba
    • Gość: śliwa Nazwiska lekarzy IP: 217.153.88.* 27.04.04, 12:31
      Mam prośbę, czy moglibyście podać nazwiska lekarzy, którzy przeprowadzili Wasz
      zabieg w Katowicach z dobrym efektem, bez żadnych powikłań.Dzięki.
      • Gość: aaa Re: Nazwiska lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 14:32
        dr n.med Dorota Wyględowska, dr Stela i dr Ochalik, ludzie ktorym robili zabieg
        czuja sie dobrze
    • Gość: śliwa Jakieś nowe doświadczenia???? IP: 217.153.88.* 04.05.04, 15:38
      Czy ktoś ma do powiedzenia coś nowego??? Ewa jak po zabiegu, wszystko ok, bez
      komplikacji?
      Ja jestem po wstępnych badaniach, zakwalifikowałam się i w sierpniu mam ternim
      zabiegu (metodą PRK).
      • Gość: Paweł Z. Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: 195.117.149.* 04.05.04, 16:03
        Moja żona miała korektę w Katowicach wiosną ubiegłego roku, jeszcze za darmo.
        Jedno oko Lasik, drugie PRK. Wada wyjściowa: - 7,5. Po korekcie nie było
        większych komplikacji. Teraz, niestety, ma -1.0 na obu oczach, ale jest i tak
        zadowolona, bo to duży postęp. I myśli o poprawce.
        A jeśli chodzi o soczewki, to moja żona nosiła je przez wiele lat. Przed
        zabiegiem są robione dodatkowe badania. Wykazały one, że ze względu na noszenie
        soczewek konieczny jest dłuższy czas oczekiwania niż 6 tygodni, o których była
        mowa w ulotce. Żona co pewien czas jeździła na badania do Katowic i wracała z
        lekka załamana - bo za każdym razem wynik był negatywny. Czekała na zabieg
        ponad 1,5 roku. Tak więc soczewki kontaktowe mogą jednak istotnie skomplikować
        sprawę.
      • Gość: Ewa Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: 195.117.154.* 05.05.04, 12:27
        Na razie nic nowego. Wstępny termin zabiegu mam na lipiec, ale nie wiem czy to
        sie uda. Muszę tam jeszcze raz jechać, żeby ponownie zmierzyli grubość mojej
        rogówki. Od tamtego czasu sporo się naczytałam różnych rzeczy i mam coraz
        więcej wątpliwości czy naprawdę warto się na taki zabieg decydować. Im więcej
        wiem tym bardziej jestem zdezorientowana.

Pozdrawiam
        • Gość: Agata Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: 80.48.245.* 05.05.04, 14:21
          Kochani !!!
          idę na zbieg do Katowic we wtorek.postaram się przekazac jakieś nowe wiadomości.
          OKULARNICY RAZEM!!!!!!!!!!!
          • Gość: beata Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: 80.48.245.* 14.05.04, 13:30
            Czy komuś wykonywała w Katowicach , zabieg dr Ewa Mrukwa - Kominek?
            jakie o niej sa opinie.
            • Gość: dzoanaw Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:40
              Miałam zabieg przeprowadzony przez dr Mrukwę w Katowicach. Jeszcze starą metodą-
              8 lat temu, laser Excimer /nie wiem czy pisownia prawidłowa/. Pani doktor wg
              mnie jest profesjonalistką w swoim fachu. Konkretna, bez sciemniania. Ja
              załapałam się jeszcze przed reformą w służbie zdrowia- więc bez opłat. Po
              zakończeniu leczenia pani doktor nie chciała nawet przyjąć kwiatów. Inne
              rzeczy /czyt. : koperta.../ nawet nie przyszły mi do głowy. Miałam sporą
              krótkowzroczność: -9 i -5 dioptrii. Do dziś nie musze nosić okularów. Czego
              wszystkim życzę!
          • Gość: podbijam topik Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: *.ip-pluggen.com 16.05.04, 16:26
            • Gość: Hanka Re: Jakieś nowe doświadczenia???? IP: *.ip-pluggen.com 21.05.04, 16:26
              PODBIJAM
    • Gość: nika Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 15:45
      Ja miałam LASEK w Poznaniu w kwietniu 2003. -5 i -4,5 teraz mam 0.0 na oba
      oczy. Nie miałam do tej pory żadnych komplikacji. Po roku poszłam nawet do
      innego okulisty, obejrzał mi rogówkę w lampie szczelinowej i nic nie zauważył
      (wcześniej nie powiedziałm, że miałam zabieg).
    • Gość: agaton Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:18
      Ja nie miałam tego zabiegu [szczerze mówiąc sie boję i szkła kontakowe bardzo
      mi odpowiadaja], ale moja ciocia przeszło przez to...Badania wszystkie miała
      ok, dużą wade. No i po zabiegu miała duże komplikacje - mgła przed oczami -
      której nie pozbyła sie do końca i dalej musiała nosic okulary, bo do końca wada
      sie nie zmniejszyła. Teraz już nie nosi, ale mgła pozostała. I chyba już nie
      chciałaby przez to przechodzić...

Ale to wszystko zalezy od organizmu, a raczej oka... Warto się mocno
      zastanowić, bo to jest ważna część ciała... Życze powodzenia i pozdrawiam!!!
      • Gość: Indy czy wie ktos moze, IP: *.wmgalicja.krakow.pl 29.09.04, 05:03
        czy brodawki pod powiekami od szkiel nie sa przeciwwskazaniem wykluczajacym
        mozliwosc korekcji? albo czy sa w jakis sposob do zredukowania?

z gory dziekuje
    • Gość: niezdecydowana Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 80.51.180.* 13.11.04, 13:14
      Witam
      Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zabiegiem korygującym wade wzroku.
      Oczka słabe od lat, a za radą mamusinie nosziłam okularów ( bo oko musi
      pracować).
      Dopiero 3 lata temu zbuntowałam sie i nosze szkiełka kontaktowe (-7,5) przy
      wadzie ok -10 z odchyleniami na oba oczka.
      Zauważyłam, że lewe oko słabnie, jakby prawe dominowało nad drugim.
      Ostatnia wizyta nie przyniosła zachwycających wieści.
      Wysoka krótkowzroczność, początkowe stany zwyrodnieniowe, ciśnienie...hmm..sama
      nie wiem co jescze do kompletu brakuje :((
      Żadnych leków nie biorę...czy one wogole pomogą?
      Poza tym obawiam się operacji choćby z tego względu, że jestem nieslyszącą
      osobą....praktycznie od urodzenia, czytam z ust i oczy to moje okno na świat.
      Wyobrażacie sobie jakby np operacja nie powiodła się lub jakieś poważne
      komplikacje wynikły ?
      Byłabym już całkowicie bezradna :(.
      Straszne dylematy mam ...
      Chyba jużprędzej zgodziłąbym sięna wszczepienie szkła.
      Nie wiem już co mam myśleć...

• gosiak_26 Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 09.12.04, 12:01
        Witam,
        włsanie przeczytałam...wszystko co macie do "powiedzniea" powyżej i.........tez
        się będę nadal zastanawiac nad laserową korekcją ...

Byłam juz w 3 miejscach, lecz podobno mam za cienką rogówkę. W Mavicie w
        warszawie może zrobilkiby mi LASEK -2 lata temu, rok temu na Boya w W-we w
        Centrum Leser zdyskwalifikowano mnie....w tym roku poszłam na Szasserów również
        w Warszawie ... ale miałam pewnoe przejscia z lekarzem odnośnie zle dobranych
        okularów więc chyba dam siebie spokój.
        Najpierw ochłonę po walce o oddanie pieniędzy za bardzo drogie okulary i
        zastanowię sie czy jechać do Katowic.

pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Kasia Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 00:30
      Witam,
      Czy ktoś z Was robił sobie może laserową korekcje wzroku, aby pozytywnie przejść komisję lekarską w celu dostania sie do pracy w policji? Byłam już u okulisty z komisji lekarskiej na badaniu i zasugerował mi przeprowadzenie takiego zabiegu wpisując jednoczesnie na obiegówce par. 13.3 czyli czasową niezdolność do służby. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś kto miał podobne przejścia z okulistą i zrobił sobie laserową korekcję wzroku, a następnie znowu poszedł do okulisy, podzielił się swoimi spostrzeżeniami. Czy zrobiebie laseru (przy założeniu, że wszystko jest w porządku z oczami i nie ma powikłań) gwarantuje otrzymanie pozytywnej opinii od komisji lekarskiej? Z góry dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam,
      Kasia
      • Gość: agata Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: 80.48.245.* 20.01.05, 09:31
        poszukaj w necie ja kiedyś czytałam że w stanach nawet po operacji nie chca
        okularników w żadnych służbach.nawet po zabiegu.nie wiem jak w polsce ale żebys
        się nie rozczarowała .
        • Gość: Kasia Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 15:04
          W Stanach owszem nie przyjmują ludzi po lasiku, ale z tego co się orientuję to do wojska ;) Natomiast w Polsce nie ma takich ograniczeń. Zresztą korekcję wzroku zasugerowala mi okulistka z MSWiA, która jest częścią komisji lekarskiej. Zadalam to pytanie na forum z nadzieją iż znajdzie się ktoś kto przez to przechodził z tego samego powodu co ja i udalo mu sie dostać do pracy w policji.
          Pozdrawiam.
          Kasia
    • kromalina Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 02.06.05, 23:50
      Jestem po laserowej korekcji wzroku. Poddałam się metodzie LASEK. Tym się różni
      od Lasika, że przy zabiegu nie ma się ścinanej rogówki, lecz jedynie zdejmowany
      nabłonek, który i tak później sam odrasta. Minął rok, wszystko jest ok, widzę
      świetnie. A miałam wadę - 9. Pozdrawiam Łodż i klinikę Medeor. I moją baaaaardzo
      fajną Panią doktor Hannę Cichecką.
      Komplikacje? prze 4 dni nie moglam czytać książek.
    • dominino232 Re: LASIK - laserowa korekcja wady wzroku 11.02.17, 11:57
      jakie sa konsekwencje jesli ktos podejmuje sie badania lasik a mozliwe ze mam jaskre ale nie zdiagnazowana
      • koziorozka laserowa korekcja wady wzroku 11.02.17, 12:29
        dominino232 napisał(a):
        > jakie sa konsekwencje jesli ktos podejmuje sie badania lasik a mozliwe ze mam jaskre ale nie zdiagnazowana

Lasik to nie jest badanie, to metoda leczenia, technika operacyjna laserem
        Jeżeli sądzisz, że możesz mieć jaskrę, to idź do okulisty.
        okulistyka.mp.pl/lista/85681,diagnostyka-jaskry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka