Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

29.12.11, 09:50
Witam Wiktorze dawno nie prosiłam cię o pomoc po wszystkich kuracjach moi synowie przestali chorować jak już coś załapali radziliśmy sobie w domu
Teraz mam problem z młodszym synem byliśmy w święta u rodziny i tam na pewno załapał jakieś dziadostwo
opisze według kwestionariusza choroby ostrej
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
chłopiec 2lata bardzo drobny szczupły urodzony jako wczesniak
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
zaczęło się dwa dni temu kaszel zaczynał się wieczorem jak usypiał w nocy pojawiły się wymioty jednorazowe w dzień było tak jak by dziecko było zdrowe czasami tylko zakaszlnął suchym kaszelkiem tak było dwa dni
już wczoraj kaszelek się zwiększył zmienił na bardziej odrywający nosek zatkany katar przezroczysty wypływa z noska oczka zaczerwienione zaszklone słychać że ciężko się mu oddycha w nocy około 24 godziny pojawiła się gorączka ponad 38 przy tym miał tylko gorącą głowę i uszy a stopy i ręce zimne bardzo szybki przyśpieszony krótki oddech nie pocił sie podałam mu aconitum z wody gorączka mu do rana spadła teraz nie ma gorączki tylko bardzo częsty mokry odrywający kaszel nosek zatkany ciężko oddycha raczej przez bużkę
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
dwa dni wcześniaj tak jak opisałam powyżej
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
kontakt z chorymi kaszlącymi dziećmi
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
nie poci się ma lekko zaczerwienione policzki
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
bez zmian jak gdyby nic mu nie było teraz tylko kaszel częsty odrywający
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
rozpalone czoło i uszy a stopy i ręce zimne podczas nocnej gorączki
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
w nocy ponad 38 teraz 37,3
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
teraz ma ciepłe rączki i nóżki głowę wszystko tak jak zazwyczaj
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
nie chce leżeć chodzi po mieszkaniu
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
tak pije więcej wody w temperaturze pokojowej
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
do wczoraj wieczora jadł normalnie teraz dałam śniadanie jakoś je nie widzę dużej zmiany
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
dwa dni temu w nocy wymioty
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach)?
w nocy aconiutum 15 ch na wodę

bardzo proszę cie Wiktorze o pomoc gdybyś mógł coś doradzić co małemu podać byłabym wdzięczna
Obserwuj wątek
    • mariolaosa5 Re: prośba o pomoc 29.12.11, 18:53
      na ten czas kaszel troszke się zmienił mniej się odrywa powiedziałabym, że bardziej przypomina mi suchawy od popołudniowej drzemki jak się obudził około godz 16-30 kaszle prawie cały czas, ma podkrążone oczka, białka oczu zaczerwienione gardełki nie wygląda najgorzej jest delikatnie zaczerwienione, dziecko zaczeło być bardziej apatyczne marudne widać, że jest gorzej z tym kaszlem niż było rano i do południa podaje mu syrop z tymianku żeby lepiej mu się odrywało i odkaszlało, katar jest mniejszy, postawiłam małemu bańki ale niezbyt się skóra zaczerwieniła 3 dni temu jak stawiałam były większe zabarwienia na skórze po bańkach niż dziś osłuchowo jest dobrze nie słychać żadnych świszczeń charczeń
      • mariolaosa5 Re: prośba o pomoc 30.12.11, 09:43
        witam nie wiem czy zaglądasz jeszcze na to forum i udzielasz pomocy więc pisze jak wyglądała noc
        Gorączka w nocy koło godz 3 się powtórzyła ponad 39 tak jak kiedyś kazałeś nie przesadzam z mierzeniem i i temperaturę biorę na dotyk był bardzo rozpalony tym razem rączki nóżki głowa bardzo rozpalone nie podałam nic czekałam do rana gorączki nie było przy tym kaszel był bardzo odrywający jak gdyby mnóstwo śluzu siedziało a on to wszystko próbował odkaszlnąć i tak przekaszlał prawie do rana katarek prawie nie ma wczoraj na wieczór podałam mu kilka granulek Petasites comp Wala
        prosze doradź co podać
        • wiktor.online Re: prośba o pomoc 30.12.11, 11:50
          Nic nie dawaj na razie, da rade. Jutro pisz
          • mariolaosa5 Re: prośba o pomoc 31.12.11, 11:05
            witam tak jak napisałeś nic nie podałam
            wczoraj w ciągu dnia kaszlał dużo wyksztuśnie w nocy gorączki nie miał obudził się z kaszlem nie mógło mu się poodrywać taki bardzo zaśluzowany jak już udało mu się odkaszlnąć śluz żółto zielony, katarek jest mały ale przezroczysty tylko to co odkaszlule jest takie brzydkie
            Widze że jest lepiej niż wczoraj tylko jest jeszcze mocno zaśluzowany
            czy podać mu coś czy czekać
            mam pytanie czy dawać jeszcze syropek odksztuśny (podaje tymiankowy)
            • wiktor.online Re: prośba o pomoc 31.12.11, 12:09
              Nic nie dawaj, nawet tego syropu. Jutro pisz.
              • mariolaosa5 Re: prośba o pomoc 31.12.11, 14:19
                ok w takim razie syropek też odstawiam napisze jutro pozdrawiam
                i życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2012
                • mariolaosa5 Re: prośba o pomoc 01.01.12, 14:32
                  Witam w nocy było bez gorączki bez kaszlu rano tylko dużo kaszlał nie mógł odkaszlnąć tego śluzu
                  jak już się uda ten śluz jest gęsty zielonkawy ma jeszcze mały katar ale tak poza tym wszystko już ok podać coś czy tylko czekać aż sam sobie organizm poradzi
                  • wiktor.online Re: prośba o pomoc 01.01.12, 19:18
                    Nic nie dawaj, da rade
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka