Dodaj do ulubionych

XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 18:08
Pan dyrektor Cezary Urban zaczyna sobie poczynac. Od 3 lat zwalnia
najlepszych nauczycieli, a przyjmuje swiezych studentow, ktorzy sa dla niego
dobrzy, bo sie go boją i słuchają. To niby najlepsze liceum w Polsce, a Urban
tak się wypiera, że szkoła dba nie tylko o olimpijczykow. Niestety, jego
czyny nie potwierdzają słów. Zaczął wyrzucać nauczycieli, którzy mu są w
jakiś sposób mu niewygodni. Zaczęło się od świetnej bilogogicy, potem równie
wspaniała fizyca, a teraz cudotwórczy polonista! argument? najgorszy musi
odejsc? przeciez nikt mnie nigdy tak nie nauczyl jak własnie pan Michalak.
XIII lo nie przygotowuje do matury mnie teraz z zadnego przedmiotu. Do tej
pory nie bałam sie o moj egzamin dojrzałości z polskiego, a teraz jestem
przerażona, gdyż bedzie to juz "nowa matura". Pan Cezary chyba zapomniał, że
od przyszłego roku wyniki z matury też beda sie liczyly do rankingu, nie
tylko olimpiady. On wcale nie dba o uczniow, a z delegacją w tej sprawie nie
chciał rozmawiać. Pan Michalak jest nam niezbedny, bez niego ciezko widze
mature w XIII lo. Zapowiadam początek końca trzynastki. Cierpi na brak kadry,
absolutny.
Mam nadzieję, że ktoś z Gazety się tą sprawą zainteresuje, jak to naprawde
jest w najlepszej szkole w Polsce, bo jest zle. Apeluję o pomoc.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 09.06.04, 18:31
      Wiesc gminna niesie, ze w tej kwestii zdania byly podzielone:)

świetnej bilogogicy, potem równie
      > wspaniała fizyca, a teraz cudotwórczy polonista!
      • Gość: Beata Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:38
        Pan Absztyfikant i Bleckexit czy żadeń nauczyciel nie był dla was autorytem,
        kiedy uczęszczaliście do szkoły.Przypomnijcie sobie!!
        Niedługo wybory do Europarlamentu. Czy idziecie głośować na Macieja Kopcia.
        Proszę o szczerą odpowiedz.
    • blackexit Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 09.06.04, 20:14
      ja mam zaufanie do pana urbana. taka jest funcja dyrektora ktos mu nie pasi to
      go zwalnia am miec taki zespol zeby miec sukces i sukces ma mi to wystarczy.
      pozdrawiam blackexit
      • Gość: zorro Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 62.233.217.* 09.06.04, 20:30
        szkoda ze w stosunku do prezydenta miasta masz zupelnie inny poglad czarny
        wychodku czyzby schiza?
      • Gość: Baeta Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:55
        Ty masz zaufanie do Pana Urbana. Młodzież z XII też je ma.Tylko nie ma zaufania
        do młodej polonistki z mężem psychologiem, beznadziejnego młodego fizyka, i
        pani od biologii z problemami rodzinnymi, które próbuje rozwiązać na szkolnych
        wycieczkach.
        • blackexit Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 09.06.04, 22:12
          Gość portalu: Baeta napisał(a):

> Ty masz zaufanie do Pana Urbana. Młodzież z XII też je ma.Tylko nie ma
          zaufania
          >
          > do młodej polonistki z mężem psychologiem, beznadziejnego młodego fizyka, i
          > pani od biologii z problemami rodzinnymi, które próbuje rozwiązać na
          szkolnych
          > wycieczkach.

no nie wiem co mam radzic. maja samorzad neich cos robia maja rodzicow. jesli
          cos idzie nie tak to trzeba o tym mowic jesli lamane jest prawo to trzeba
          informowac kuratorium a jesli szkola obniza loty albo po prostu nie pasuje to
          trzeba pomyslec nad jej zmiana. pozdrawiam blackexit
          • vendis Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 10.06.04, 12:10
            To trzeba zrobic masowy protest i tyle. Ja tam ze szkoly (skonczonej rok temu)
            pamietam najlepiej wlasnie Michalaka i Zakrzewska. Choc troche dokazywali na
            poczatku, to okazali sie wspanialymi ludzmi. No takich osob ta szkola
            potrzebuje:D
            Nie dajcie sie Urbanowi!
            • absztyfikant Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 10.06.04, 12:11
              A Kalmonia ?
              • Gość: Z! Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.iscnet.pl 15.06.04, 15:50
                Zarowno p. Zakrzewska jak i p. Kalmonowicz maja sie dobrze i ucza mnie obie...
                w LO IV :] dzieki Czarus! to swietne nauczycielki chyba najlepsze z jakimi
                mialem stycznosc :]
                PS. jeszcze scigniemy XIII ;p
    • Gość: oburzona Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 16:45
      Dziewczyno, masz całkowitą rację. To jest początek końca XIII LO. Przecież
      wszyscy wiecie, że Urban przegina pałę. Też jak dowiedziałam się o Michalaku,
      to mną zatrzesło. Musicie jako uczniowie coś z tym zrobić. Ktoś kto nie zna
      problemów XIII -tki od wewnątrz niewiele wie. Wszyscy znają ją z prasy, jaka to
      jest super. Wiem więcej z życia tej szkoły. Przerost ambicji pana Cezarego nie
      powinien odbijać się na uczniach. Dyrektor powinien pamiętać, że to on jest dla
      uczniów i szkoły, a nie odwrotnie. Urban o tym zapomniał. Przecież wiecie że
      jesteśmy w UE i pewnie będzie dążył aby i tutaj być najlepszym. Zapomniał o
      jednym - przyszłoroczne matury będą oceniane przez komisję z zewnątrz. Jestem z
      wami. Róbcie coś z tym tylko szybko, bo już koniec roku szkolnego, a za prawie
      pół roku matury.
      • Gość: Czarek Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:27
        Niestety z przykrością muszę stwierdzić , że Pan Urban jest strasznym tchórzem
        i wyrzuca wszystkich , którzy mu nie pasują. Jest teraz najważniejsze pytanie
        w , jakim kierunku ta szkoła chce iść. Współczynnik Cezara wyniesie teraz ok 4
        i będzie to znowu pierwsze miejsce w kraju z przewagą ok 4 krotną nad 2-gą w
        rankingu szkołą. Właściwie ten współczynnik można podnosić ciągle w górę, ale
        doprawdy po co! Cel już został osiągnięty teraz trzeba zacząć myśleć
        o 'zwykłych' uczniach , którzy może nie mają po 20 tytułów laureata i
        niekoniecznie chcą w przyszłości pracować na uniwesytecie albo w laboratorium ,
        bo część Olimpijczyków do żadnej innej pracy się nie nadaje.
        • Gość: V.V. Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.06.04, 20:28
          No dobra to i je sie przyloncze mimo ze nie mam tego w zwyczaju. Z gory
          przepraszam za bledy :) Po pierwsze ten kto nigdy nie chodzil do tej szkoly
          niech sie lepiej nie odzywa. Znacie nas tylko z gazet, myslicie, ze jestesmy
          grzecznymi dzieciaczkami co nic sie robia tylko sie ucza. Ale to nie jest
          spprawa o ktorej chce napisac. Po pierwsze to nasz drogi pan dyrektor ma w
          glebokim powazaniu uczniow nie bedacych olimpijczykami. Jestem w tej szkole od
          4 lat i mam na swoim kacie 2 dzien dobry i 1 skiniecie glowa, a i tak wiem, ze
          niektorym ani raz nie odpowiedzial. A jesli chodzi o tych calych olimpijczykow
          to w I LO olimpijskiej jes tylko 5 normalnych, zdolnych do funkcjonowania w
          spoleczenstwie ludzi. Tak ogolnie to oni wiedza o kim mowie wiec pozdro
          olimpy:) Jak keidys chcialam zapoznac sie z jednym z tych pozostalych
          oslawionych olimpijczykow to chlopak powiedzial mi, ze nie zapamieta mojego
          imienia bo nie ma pamieci do ludzi, a tak w ogole to nawet swych kolegow z
          klasy z tego co slyszalam nie zna! Mialam z Michalakiem kilka zastepstw i malo
          go znam, ale wydawal sie )K , a co do Zakrzesi to jest super babka i mimo ze w
          na poczatku mialam problemy z fizyka to potem bylo ju tylko lepej. Slyszalam co
          sie dzieje u tego Skowrona i boje sie bo bedzie mnie uczyl. Ni zanosze ise z
          matura z fizy, ale to nie znaczy ze mam nic w tym zakresie nie wiedziec bo
          wiele zeczy mnie interesuje, a poza tym to chce byc wszechstronnym czlowiekiem
          a nie kujeonem nastawionym na jedna dziedzoine wiedzy. W tej szkole tak wlasnie
          ksztauci sie olimpikczykow. Od wielu lat powtazam ze sukcesy tej szkoly to
          zdolni uczniowie ktozy siedza w domu po nocach,a kadra tylko ich inspiruje. Jak
          tak dalej pojdzie to niestety nikt do inspirowanie nie zoostanie. I kto bedzie
          nastepny?????? Moze BOSKA Szybowska , ktora jest niesamowitym nauczycielem? A
          moze szerafinska ktora jest bardzo dobrym nauczycielem chemii ktory ma
          okreslone wymagania i jest w stanie przeprowadzic konstruktywna lekcje?

Poza tym to XIII to super ludzie i to te mowilam zawsze wiec nie dajcie sie
          Blede Zastepy ! Dzien wyzwolenia nadejdzie! Apokalipsa TSt nadchodzi !
      • Gość: marian Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 62.233.223.* 16.06.04, 17:12
        pieknie,wszytsko pieknie..ale czy ktos zaal sobie pytanie,dlaczego p.Michalak
        zsotal zwolniony?moim zdaniem Cezar nie mial wyboru
        • Gość: /me Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 217.98.49.* 16.06.04, 18:50
          marian ---> sprecyzuj, prosze
    • Gość: /me nie tedy droga, nie tedy... IP: 217.98.49.* 10.06.04, 16:47
      brawo, brawo dla naszego wspanialego dyrektora. zwalnia najbardzej utalentowanych nauczycieli, a zatrudnia mlodych, niewykwalifikowanych ludzi, ktorzy ledwie rozumieja tlumaczone przez siebie tematy(vide: wiadomy nauczyciel).

zycze powodzenia w dalszym niszczeniu wlasnej szkoly, panie cezary. wladza to nie tylko eliminowanie konkurencji, ale rowniez racjonalne myslenie, inteligencja, odpowiedzialnosc.
      • Gość: Cezar_u Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: 61.19.243.* 10.06.04, 18:03
        Mam duży osobisty wkład w utworzeniu naszej szkoły.
        Za trzymanie wysokiego poziomu w naszej kochanej szkole, jestem osobiście
        odpowiedzialny.
        Jeśli poziom nauczania się obniży, ja osobiście będę odpowiadał za to.
        Dlatego nie będę ulegał jakimkolwiek presjom wewnętrzny i zewnętrznym.
        Wiecie, że na wasze miejsca jest dziesiątki innych, nie mniej utalentowanych
        mauczycieli i uczniów.
        Pamiętajcie o tym.
        • Gość: /me Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: 217.98.49.* 10.06.04, 18:49
          pytanie brzmi zatem: czy zatrudnienie nowych nauczycieli, ktory nie rozumieja tlumaczonych przez siebie zagadnien, uwaza pan za dobry krok? proponuje przyjsc na kilka lekcji z nowymi nauczycielami i zobaczyc, jak sie z nimi pracuje. zwyczajnie brak im kwalifikacji lub zwyklego racjonalnego myslenia).

wszyscy dobrze wiemy, ze zwolnienie pani Kalmonowicz nie bylo decyzja podjeta z powodu Jej slabych wynikow jako nauczyciela. chyba ze powie Pan, ze pani Paszko jest nauczycielem z lepszymi kwalifikacjami-ale wtedy narazi sie Pan zapewne na osmieszenie w oczach ludzi, ktorzy znaja obie te nauczycielki.

nikt nie oczekuje od Pana, ze bedzie Pan ulegal presjom, bo to z kolei prowadziloby do zrobienia z Pana marionetki w rekach 'tlumu'-to oczywiscie bzdura. ale to Pan odpowiada za to, zeby przyjmowac do pracy ludzi kompetentnych i w miare mozliwosci starac sie, aby najlepsi ciagle tu byli, a nie odchodzili, bo sie narazaja. prosze pamietac o tym.

prosze tez pamietac, ze wlasciwie poza matematyka, chemia i geografia, wiekszosc olimpijczykow zawdziecza swoje tytuly praktycznie wylacznie swojej pracy, bo nauczyciele nie przygotowuja ich nalezycie do ich konkursow. ilosc zwyciezcow pod opieka danego nauczyciela absolutnie NIE jest wykladnikiem jego kwalifikacji. chyba nie powie mi Pan, ze p. Michalak jest zlym nauczycielem tylko dlatego, ze nie wyhodowal(tak, swiadomie uzywam tego slowa) zwyciezcow? ten czlowiek po prostu skupil sie na nauczaniu, a nie na produkcji.

i co, ze jest wielu innych? mam z tego wnioskowac, ze jestesmy tylko materialem? smieciem? narzedziem w Pana rekach? naprawde czuje sie Pan az tak pewny siebie i doskonaly? podejscie z cyklu "ja mam wladze, wiec nie musze sie z nikim liczyc"? to nie tylko myslenie mylne, ale wrecz smieszne i absurdalne...

szkoda, ze praca dyrektora w tej szkole nie opiera sie w najmniejszym nawet stopniu na dialogu-to zwykly dyktat, zadnego zainteresowania. zza zamknietych drzwi swojego gabinetu nie widzi Pan nawet ulamka codziennosci w tej szkole. nie widzi Pan prawdy-blaskow i cieni nauki tutaj. liczby i statystyki to nie wszystko.
          • Gość: /me jeszcze dwa pytania IP: 217.98.49.* 10.06.04, 20:33
            1. przed kim zamierza Pan odpowiedziec za zly dobor nauczycieli i w konsekwencji za ewentualne zawalenie matury? chyba jak Pilsudzki, 'przed Bogiem i historia'?
            2. co wlasciwie o codziennych problemach uczniow wie czlowiek, ktory nie raczy odpowiedziec im na 'dzien dobry'?
            prosze sie nie wypierac, ze tak nie jest-w trzynastce "nieolimpijczykom" zaszczyt odpowiedzi na przywitanie nie przysluguje, o czym przekonalem sie juz wiele razy.
        • Gość: zenon fjurer cezary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 18:49
          taaaaa jest, obersztumfirer cezary!

Chyba sie panu dyrektorowi coś pokiełbasiło, to nie jego prywatny folwark
          zwierzęcy, ale szkoła publiczna.
        • Gość: leon Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: 62.233.217.* 10.06.04, 20:39
          mister cezary urzadziles pan sobie zawody ktore zazwyczaj nazywamy wyscigiem
          szczurow wedlug nowej koncepcji spoleczenstwa w ktorym liczy sie tylko sukces
          wychowujesz pan legiony zadufanych w sobie palantow ktorzy tak jak pan beda nas
          wyciskac jak cytryny aby dogodzicswoim chorym ambicjom. Moja diagnoza: czas
          zaczac sie leczyc panie urban
        • Gość: p Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 10.06.04, 21:07
          to co sie dzieje aktualnie w szkole jest karygodne. nie moge pojac dlaczego Pan
          wywala najlepszych nauczycieli, ktorzy nauczyli mnie tak duzo, a zatrudnia
          osoby majace bardzo skromne kwalifikacje i umiejetnosci w przekazywaniu wiedzy
          (ktorej sami zreszta maja bardzo malo). bawi mnie ze wiecej pamietam z lekcji
          fizyki z Pania Zakrzewska rok temu, niz z lekcji aktualnego fizyka sprzed
          tygodnia. co wiecej, nie do pomyslenia jest zeby uczen rozwiazywal za
          nauczyciela zadania, ktorych on sam nie umie zrobic i notorycznie zwracal mu
          uwage, bo nauczyciel zle tlumaczy. moge Panu wymienic grono osob, ktorych
          wiedza fizyczna znacznie przewyzsza wiedze aktualnego fizyka. czy Pan, jako
          matematyk, mysli ze fizyk moze nie umiec wyprowadzic wzoru, bo nie umie
          zwyklych przeksztalcen trygonometrycznych ? i niech Pan teraz racjonalnie
          pomysli... czy taki nauczyciel jest w stanie przygotowac do matury ?

Pan Michalak jest bardzo dobrze wykwalifikowanym nauczycielem, o bardzo duzej
          wiedzy i doswiadczeniu. i musze powiedziec, ze wedlug mnie jest on jednym z
          najlepszych nauczycieli w tej szkole i bedzie wielka strata jezeli stad
          odejdzie. chodza pogloski (nie wiem czy sluszne), ze Pana Michalaka ma zastapic
          Pani Almakiewicz, ktora wraca po urlopie macierzynskim. niech Pan zajrzy do
          swoich dawnych statystyk i porowna zdawalnosc matury w klasach Pana Michalaka i
          Pani Almakiewicz. mowi samo za siebie, prawda ? i niech Pan wybaczy, ale nie
          mam zamiaru "niezdac matury". no i co w tym wypadku da mi Pana
          odpowiedzialnosc ? z drugiej strony moze Pan powiedziec ze Pan Michalak nie
          wychowal zadnych olimpijczykow, ale czy to jest najwazniejsze ? kim
          my, 'nieolimpijczycy', dla Pana jestesmy ? zbednym balastem ? pamietam, gdy
          mowil Pan w swoim przemowieniu, ze "wszyscy zlozylismy sie na sukces tej
          szkoly" i szczerze mowiac nie moglem i teraz rowniez nie moge zrozumiec tych
          slow...

nie rozumiem celu, do ktorego Pan zmierza. wyrzuca Pan najlepszych nauczycieli
          (bo tak to mozna nazwac) i mowi Pan ze jest Pan calkowicie odpowiedzialny za to
          co robi. oczywiscie, rozumiem, ale skutkiem ubocznym Pana decyzji bedzie
          oblanie przez nas matury. bo na kogo teraz bedziemy mogli liczyc ? tylko i
          wylacznie na siebie. smiesznym jest, ze uczniowie musza chodzic do innych szkol
          lub tez brac korepetycje, poniewaz dany nauczyciel nie jest w stanie
          przygotowac go do matury. na dzien dzisiejszy mamy dobra kadre tylko z
          matematyki, geografii i chemii... i to jest bardzo smutne... zycze przyjemnych
          przemyslen na ten temat. pozdrawiam!
        • Gość: autorka listu nr 1 Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:03
          Po pierwsze, chcialam wszystkim podziekowac za odzew na moj list. Takze i Panu,
          panie Urban. Mile mnie to zaskoczylo. Chcemy tym samym Panu pokazać, ze nie
          jestesmy bezsilni, i pomimo ze nie jestesmy olimpijczykami, o nas tez trzeba
          dbac.

Mowi Pan, ze na nasze miejsca znajdzie sie wielu innych, nawet zdolniejszych
          uczniow, ale nie zaprzeczy Pan, ze gimnazjum pod patronatem XIIIlo opuszcza
          coraz wiecej osob. Glownym powodem jest wlasnie brak kadry nalezycie
          przygotowujacej do nowej juz matury. Wezmy za przyklad przyszloroczna klase
          matematyczno-przyrodnicza. Fizyka i biologia? Dno. Chemia? Ok. A co z
          obowiazkowa matura z jezyka polskiego? mhmmm... Pani Seniow tanczaca po klasie
          i zmieniajaca pozycje 10 razy na minute nie jest w stanie przygotowac
          niehumanistow. Nam trzeba konkretow, uregulowanej notatki w zeszycie. Przy
          takiej nauczycielce nawet zdania nie mozna zapisac.

Pana osobisty wklad w tworzenie szkoly polega na rozmowach z potencjalnymi
          olimpijczykami, apelach porankingowych i wyrzucaniu najlepszych nauczycieli.
          Jak dobrze tu kolega powiedzial,Pana odpowiedzialnosc jest chyba jedynie przed
          Bogiem i historia, gdyz na pewno nie przed uczniami naszej szkoly. Tak, ta
          szkola powinna byc nasza i dla nas. A co do presji zewnetrznych to jesze sie
          okaze. Jutro. Niestety, apele do kuratorium nic by nie daly, gdyz wszyscy maja
          tam Pana za boga, bo trzynastka jest jedynym "osiagnieciem" Szczecina, ktorym
          Jurczyk moze sie pochwalic w Warszawie.

Jutro sie okaze jak to bedzie. (ale jestem grozna ;))
          So long!
        • Gość: oburzona Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:17
          Panie Cezar, nie rozumiem jednej rzeczy, jak to możesz być odpowiedzialny za
          wysoki poziom w szkole. Czyżby dotychczas to pan brał udział w olimpiadach i
          zdawał za uczniów matury?? A może przy pomocy ulubionych nauczycieli, do
          których na pewno wg. pana nie zalicza się Michalak, robił pan przekręty aby
          uzyskać WYNIKI w RANKINGACH???? Niech pan pamięta że nikt nie jest
          wszechwładny, a tym bardziej dyrektor, który szybciutko może zejść na zięmię. I
          w tym momencie nawet p.Bartnik nie pomoże. Uczniowie nie są sami. Mają ogromne
          poparcie wśród swoich bliskich. Więc niech pan się zastanowi czy nie należałoby
          wreszcie obejrzeć się dookoła i pomyśleć o konsekwencjach swego postępku wobec
          p. Michalaka. Olimpijczycy to tylko część uczniów w TEJ podkreślam TEJ, bo to
          nie jest pańska prywatna szkoła, wiekszość to przeciętni uczniowie jakich wielu
          we wszystkich LO. pański przerost ambicji to poprostu farsa.
        • Gość: Parasol Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: 213.155.167.* 12.06.04, 12:08
          Stykacie mi wszyscy. Ileż razy panie Urban można na swoje ewidentne błedy
          odpowiadać że jest jeszcze dużo osób na wasze miejsca. Chodze do was do
          gimnazjum (nie rejonowego) i wiem jaką chałą jest ta szkoła.
        • Gość: _______ Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.04, 17:27
          mala prowokacja, co?
        • Gość: Kapusta Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.vdsl.static.apol.com.tw 14.06.04, 04:47
          Drogi Urbanku (Cezarku)
          widzisz, teraz rozumiem dlaczego pozbyles sie tak utanentowanego polonisty
          (dziesiatki sa- a nie jest), biologiczki pewnie wspomniala cos o dewiacjach
          seksualnych starych kawalerow co?

Dobrze ze nia masz plaskostopia bo pan od WF tez by polecial.
          Szczerze jestem zdegustowany postawam a co Twojego wkladu Czarusiu to nie
          przesadzalbym, pamietam kiedy to zostales deyem w 13-tce i to tylko dlatego ze
          byles dyrektorem w szkole podstawowej (stanowisko administracyjno biurowe),
          wiec nie rob z siebie Boga bo nim nie jestes. To dzieki takim jak Wiesia (Pani
          Kalmanowicz), Namiot (Pan Michalak) jestem tam gdzie jestem i ludzie mnie
          szanuja i placa za pasje ktora oni mi przekazali a nie Ty. To z pod ich reki
          wyszly pokolenia wspanialych humanistow, biologow to oni zarazili nas pasja a
          nie jakis "pajac z liczydlem w reku"-nie jest tu mowa o obecnym dyrektorze 13
          LO w szczecinie-to wolna dygresja. A tak naprawde to podstawy pod 13-stke
          zbudowala Pani dyrektor Drelich a nie Pan.

Sadze ze pan dytektor zbyt czesto ogladal 13 posterunek, ciekawe czy utorzsamia
          sie ze swoim imiennikiem... tylko kto robi za stepnia... ci co wylecieli to
          zamadrzy byli i nie pasowali do scenariusza...

Ton, wypowiedzi osobnika o nicku Ceraz_u przypomina w istocie pompatyczny to
          nmonologow Von nogaja z CK Dezerterow... wiemy jak skonczyl...
          Pozostaje podstawowe pytanie "czy to jest kura?"

Ostatnio czytalem swietny artykul amerykanskiego profesora od zarzadzania,
          twierdzi on ze 9 na 10 specjalistow uwaza, ze dytektorzy szkol srednich ktorzy
          nie potrafia sprostac presji zaczynaja pozbywac sie ludzi niewygodnych, czesto
          wspanialych pedagogow. Twierdza oni ze czesto towazysza temu flustracje na tle
          seksualnym, ciekawe czy to prawda.

Pozdrawiam
          Kapusta
          P.S.
          Przepraszam mojego drogiego poloniste za bledy ortograficzne i interpunkcyjne.
          Nigdy nie zapomne jak szukal ochotnikow do odpowiedzi i ze wzgledow
          humorystycznych potrafilem odpowiadac 8-9 razy w polroczu przy sredniej 2-3
          razy. Ale to sa wspomnienia za ktore bardzo dziekuje, przykro ze przyszlo im
          placic za to ze kazali ludzia myslec, inspirowali ich, zarazili pasja. no coz
          moze lepiejbylo z nisz zrobic bezmozgie maszynki do zrawania testow, oj cieszyl
          by sie Czarek, moglby wtedy szczeknac jak owczarek a durna masa owieczek
          ztobila by "beeeeee, beeeeee"
        • Gość: KAPUSTA Nie czepiajcie sie Pana Cezarego IP: *.vdsl.static.apol.com.tw 14.06.04, 10:33
          Witam wszystkich,

Naprawde nie wiem czemu wszyscy psy wieszaja na tak wspanialym czlowieku.
          Przeciez on tylko chce miec te swoje punkciki, grac w bryza a tu wszyscy cha
          zeby szkola uczyla myslenia, zeby inspirowala. Dajcie sopkojnie czlowiekowi
          parzec na statystyki, tabelki, slupki... a Pan Michalak, Pani Kalmanowicz oni
          sa za dobrzy do tej szkoly.

Nie wiem czy wiecie na czym polega sukces universytetow takich jak Harward,
          Cambrage, MIT? Na tym ze ludzie tam mysla, pozwala im sie pracowac, tworza je
          indywidualnosci ktore inspirowane sa przez pedagogow ktorzy rowniez sa
          indywidualnosciami. Studenci, uczniowie pradna wiedzy ktora nie sluzy tylko do
          zaliczenia, odczuwalny jest duch rywalizacji dlaczego.... poniwaz pedagodzy ich
          inspiruja, stawiaja wyzwania... nie zmuszaja do nauki pamieciowej...

Z lekcji u Wiesi (Pani Kalmanowicz) pamietam ciezka prace, humor, zabawe,
          pasje, systematyke nauki. Ja bylem na mat-fizie ale biologia stala sie dla nas
          wyzwaniem. Oczywisnie nie raz dostalem pale za brak wiedzy co nie przeszkadzalo
          zupelnie w lubieniu nauczyciela. Pamietam jak kolega stwierdzil ze zadaje
          glupie pytania (odpytywany przy tablicy), no to kazala mu zadac sobie samemu
          pytanie- zrobil to... no coz nie byl wstanie na nie odpowiedziec hehe...
          Pamietam sekcje ryby i zaby. wiesia wiedziala ze lubie lowic ryby ale nie bylem
          wstanie nic zlapac wiec musialem kupic na ryneczku.....

Namiot bo tak nazywalismy Pana Michalaka opowiadal szwinistyczne dowcipy ale
          pozwalal na dyskusje, dziewczeta nie baly sie wyrazic swojego sprzeciwu, tak to
          prawda ze Krzysiu wymagal wiedzy, ale od tego jest szkola, on wymagal jeszcze
          czegos innego myslenia, tejodrobiny inteligencji... a to ze niecierpial
          glupoty... no coz..., jest jednym z pedagogow ktorzy nie sa naczycielami oni sa
          pedagogami, pasjonatami, ktorzy staraja sie byc z uczniami i dla nich. A to ze
          nie jest sztywny jak nieboszczyk no coz, trzeba miec troche luzu...

Pamietam jak celebrowal dzien bez papierosa zakupem nowej sztangi, albo jak
          oblal mnie na probnej maturze za to ze wczasie egzaminu poszedlem na zakupy.
          Szczerze nie mialem mu tego za zle, sam bym sobie pale postawil i to z
          wykrzyknikiem:). Hitem jednakze byly jego komentarze, jakze szowinistyczne oraz
          jego zdziwienie jak nauczylismy sie odbijac pileczke no coz jaki nauczyciel
          taka klasa... A to jest jeden z nauczycieli z klasa:)

Jezeli jest ktos z 13 to prosze przekazac najserdeczniejsze zeczenia panu
          Krzysiowi od Kapusty, teraz mieszkam na Tajwanie i mam sie dobrze. Maja tutaj
          papierosy o najglupszej nazwie na swiecie "Long Life"
        • Gość: Kapusta Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.vdsl.static.apol.com.tw 14.06.04, 10:45
          Czarusiu nie czarujmy sie, pewnie nie lubisz jak ktos cie upomina, zabiera
          dziennik, gumowa kaczuszke... Nie boj sie to ze sa madrzejsi, uczniowie ich
          kochaja nie znaczy ze chca cie skrzywdzic, zabrac ci twoja szkole, tak bardzo
          jak kochasz...

Ostatnio w jednym z artykuloww niemieckiej prasie czytalem ze rodzice czesto
          bojac sie syndromu opuszczonego gniazda probuja za wszelka cene zatrzymac
          dziecko przy sobie, krzywdzac je tym samym. Moze juz czas poozwoliz zyc temu
          dziecku wlasnym zyciem. Moze czas odejsc....

Lord Nelson krory jest napewno znany historii jako jeden z najwybitniejszych
          admiralow w historii martnarki jej krolewskiej mosci Elzbiety II, zwykl byl
          mawiac iz nie ma zlych zalog sa tylko niudolni kapitanowie, ciekawe czy mial
          racje. Po rozbiciu wielkiej armady nosili go na rekach...

• Gość: HellCakE Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:22
        Ludzie po co pisać o czymś o czym wszyscy doskonale wiedza? Ta szkola nie jest
        dla uczniow, ona istnieje dla pana dyrektora i jego ambicji. Uczniowie sa
        srodkiem nie celem.
        • Gość: /me Re: nie tedy droga, nie tedy... IP: 217.98.49.* 10.06.04, 22:25
          po co? chocby dlatego, zeby ktos poza uczniami wreszcie zauwazyl te problemy i sie nimi zajal. po wydarzeniach ostatnich paru dni naprawde jestem przekonany, ze bylo to stanowcze przegiecie, o tym nie mozna juz dluzej milczec
    • Gość: szkolny weteran Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:33
      "Wspanialy" panie Urbanie.
      Jestem w tej szkole dluzej niz pan i stwierdzam,ze zanim zostal pan dyrektorem
      bylo o wiele lepiej.Moze szkola nie byla najlepsza w Polsce,ale przynajmniej
      atmosfera w niej byla wspaniala.Odkad pan jest dyrektorem wszystko sie psuje-i
      to wlasnie przez pana!!!Wez lepiej czlowieku idz do jakiejs prywatnej szkoly
      gdzie zatrudnisz se nauczycieli ktorzy beda tanczyc jak im zagrasz a uczniowie
      beda patrzyc na ciebie z uwielbieniem.
    • Gość: wielbicielka p.M no to mamy wojne... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 21:40
      No to ostatecznie zaczelismy nasza mala wewnetrzna (a moze juz niedlugo nie
      tylko?) wojne z naszym kochanym panem Dyrektorem. Zapewne odpowie pan sobie w
      duchu - jaka wojne, cooz wy mi mozecie zrobic, bando gowniarzy??a no mozemy
      panie Urban, i to calkiem sporo. nie jestesmy - wbrew temu co sie panu od lat
      wydaje - tylko malutkimi czlowieczkami tanczacymi, jak pan zagra. Ja mam tylko
      maly apel - niech pan przestanie byc tak zadufany w sobie!!!co chwila powtarza
      nam pan - gdy tylko mamy jakies "ale" swooj znakomity i wcale nie przestarzaly
      tekst: "na wasze miejsce czekaja dziesiatki nie mniej utalentowanych uczniow".
      czy pan czasem slyszy sam siebie?? czy mysli pan ze my nie mamy znajomych w
      innych "dobrych" szczecinskich szkolach?czy mysli pan ze nie orientujemy sie
      jaki oni maja stosunek do tej szkoly?a juz zwlaszcza ludzie w NASZYM wieku.
      przeciez to my czesto bronimy a raczej bronilismy tej placoowki. ale koniec z
      tym. wyrzucenie pana Michalaka bylo panskim OSTATNIM bledem w ciagu
      dlugoletniej kariery i moze pan byc pewien ze my tak tej sprawy nie zostawimy.
      skonczylo sie pokolenie podporzadkowanych panu lizusow, ktoorzy bali sie zadbac
      o swoje. pan Michalak byl ostatnim nauczycielem, ktoory jeszcze jakos trzymal
      ucznioow w tej szkole. mam oczywiscie na mysli nas - zwyczajnych ucznioow,
      ktoorzy w odroznieniu od pana i panu podobnych widza cos jeszcze poza swiatem
      ksiazek i samouwielbieniem. teraz w 13lo dominowac bedzie kadra a'la pan
      Skowron, ktoory jest NAJBARDZIEJ TĘPYM NAUCZYCIELEM JAKIEGO UDALO NAM SIE
      SPOTKAC. to nie do pomyslenia aby nauczyciel mial mniejsza wiedze ze swego
      przedmiotu, a juz zwlaszcza nauczyciel w liceum, w klasach, w ktoorych wielu
      ludzi chcialoby zdac mature z fizyki. ach no i zapomnialam wspomniec o
      zdesperowanej pani od biologii, ktora uznaje wlasna klase za zbiorowisko
      kretynoow i niezdolnych zdac matury z biologii ludzi. wlasna wychowawczyni
      pragnaca tak zdeptac swych ucznioow...
      ostatni raz apeluje - niech pan zdejmie wreszcie te okulary przyslaniajace panu
      prawdziwy swiat ucznioow i nauczycieli 13lo i zrobi z tym cos, zanim to
      uczniowie zrobia cos z panem...
      • Gość: skowronek Pan Skowron to najlepszy fizyk w Szczecinie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:57
        Szkoda , ale trzeba przyznać , że niestety po odejściu Pani Zakrzewskiej z tej
        szkoły musiałem wziąść dodatkowe lekcje z fizyki u nauczyciela
        uniwersyteckiego , aby lepiej się przygotować do matury z fizyki.
        Na pierwszej lekcji stwierdził , że zna Pana Skowrona bo dwa razy go oblał na
        roku... . Swoją drogą oczekiwałem czegoś więcej po klasie "olimpijskiej"
        niestety jest mi i moim znajomym bardzo przykro , ale nie będziemy się już
        więcej podlizywać Panu Cezaremu.
    • Gość: autorka listu nr 1 Panie Cezary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:06
      ... i co Pan na to?
      nawet olimpijczycy maja do Pana zal.
      Niech Pan pamieta, ze jest tylko czlowiekiem. Kazdy moze popelnic blad, a potem
      probowac go naprawic.
      • Gość: kategoria:uczen Re: Panie Cezary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 22:54
        Czy jak zaczynalismy edukacje w lo13 nie uslyszelismy pare razy ze
        najwazniejsza jest kontrola nad jezykiem polski>? Czy nie słyszymy tego do
        dzisiaj ? Autorem tego tekstu jest człowiek którego bardzo szanuje i który ma
        ogromna mądrość zyciowa. No dobrze…. jeśli to jest prawda to czemu lo13
        pozbawia uczniow tak wspaniałego nauczyciela od polskiego jakim jest pan
        Michalak>?! Taka jest prawda ze dzieki pani minister Łybackiej material który
        kiedys licealiści robili w 4 lata my musimy zrobic w 3! Pytałam się wiele razy
        ludzi z innych szkol jak ich nauczyciele z tym sobie radza …wiec odpowiedz
        jest: slabo! Tymczasem u nas w klasach które prowadzi pan Michalak , nauczyciel
        konkretny , zawsze przygotowany do lekcji, nauczyciel z powolanie, pasjonat
        (!!!) , material jest zrobiony, przygotowany!
        A zatem pytam…jaki jest sens w wyrzucaniu takiego nauczyciela?!
        Zgadzam się całkowicie z poprzednimi osobami ze w tej szkole ( bez pana
        Michalaka) nie będzie zadnego nauczyciela który będzie w stanie przygotowac nas
        do matury z jezyka polskiego…Nie rozumiem czemu nasz Dyrektor nie może tego
        zrozumiec! Panie Dyrektorze dla pana to będzie kolejny ranking , dla nas
        najważniejszy egzamin ( jak dotad) w zyciu! Decydujący o naszej przyszłości.
        Chciałam również przypomniec ze matura z jezyka polskiego jest obowiazkowa!
        Wiec wlasnie teraz jest okazja do pokazania czy szkole ( panu Dyrektorowi)
        zalezy na uczniach czy nie. Poza tym jeśli sobie dobrze przypominam to wlasnie
        klasa której pan Michalak był wychowawca , miala najwyzsza srednia w szkole rok
        temu, co znaczy ze jest to nie tylko człowiek wykwalifikowany ale również
        wspanialy wychowawca!!!!

• vendis Re: Panie Cezary! 11.06.04, 14:51
          Gość portalu: kategoria:uczen napisał(a):

>Poza tym jeśli sobie dobrze przypominam to wlasnie
          > klasa której pan Michalak był wychowawca , miala najwyzsza srednia w szkole
          rok
          >
          > temu, co znaczy ze jest to nie tylko człowiek wykwalifikowany ale również
          > wspanialy wychowawca!!!!
          >

To zle sobie przypominasz. To byla klasa 4L, klasa p. Dabrowskiej, MOJA klasa!!
          1 :D taaak, to byly czasy...
          • Gość: kategoria: uczen Re: Panie Cezary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:41
            Przepraszam za blad ale i tak nie zmienie zdania ze to jest wykwalifikowany
            polonista i swietny wychowawca ;))) mam nadzieje ze dyrekcja zmieni zdanie bo
            inaczej trzeba bedzie chodzic na koolko do pana Michalaka a to tylko jedna
            godzina tygodniowo a nie szesc. tak samo jak teraz wiekszosc chodzi na fizyke
            do pani Zakrzewskiej....
    • Gość: nieszczesna Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 23:14
      wszyscy poruszaja temat pana Michalaka to bardzo dobrze ale nie zapominajmy o
      innych nauczycielach- pani Kalmonowicz i Zakrzewska rowniez odeszly ze szkoly.
      tak sie dziwnie dzieje ze nauczyciele wzbudzajacy najwiekszy lek i trzymajacy
      ostra dyscypline na lekcjach sa przez nas najlepiej zapamietywani tacy wlasnie
      sa wyej wspomniani profesorowie. sa to pedafodzy ktory poprzez ciezka prace i
      wciskanie nam informacji do glowy zdobyli nasze zaufanie i podziw. wszyscy
      czyli dume ze moga uczestniczyc w icha zajeciach. poprzez decyzje pana
      dyrektora coraz mnie zostaje takich belfrow w naszej szkole. uczniowie sa zdani
      na siebie samych i na korepetytorow. nie wiem czemu chodzac do szkoly i pilnie
      sluchajac na lekcjach musze wydawac dodatkowe pieniadze na doksztalcanie sie,
      gdyz szkola nie umie mi tego zapewnic. nawet wielkie checi uczniow do nauki
      czasem sie nie przydaja bo nauczyciele nie potrafia"sprzedac" swojej wiedzy-lub
      jak sie to zcesto zdarza swojej niewiedzy. nauczycieli naprawde godnych
      polecenia zostalo juz bardzo malo. miedzy inymi uczniowie nie chca przychodzic
      do slawnej XIII. wiekszosc z uczniow jest przerazona poziomem szkoly i sytuacja
      jaka w niej panuje dlatego nie chca sie do niej dostac. sadez ze zdobycie
      znakomitej kadry, ktora ciezka praca z uczniami jest w stanie przekazac ogromna
      wiedze, moze zachecic innych do dolaczenia do tej szkoly. trzeba sie tylko
      zastanowic czy poczynania pana dyrektora wlasnie do tego zmierzaja.
      mam nadzieje ze stanie sie cos wspanialego i szkola zacznie zyskiwac naprawde
      cennych ludzi dla wspolnego dobra.
      • Gość: ... szkoda czaszu IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 23:43
        szkoda czasu. wieli wodz i dyrektor tak wszechstronnie wyksztalcony nie czytal
        tego nawet. przeciez to jakas parodia, imitacja, Wielki wodz by takiego czegos
        nie napisal wiec sie nie podniecajcie ze taki koment mial tu wlasnie miejsce. w
        ogole najlepiej idzmy z tej jeb... szkoly i zostawny pana Urbana wielkiego
        wodza samemu z jego wlasna mania zwyciezania. to juz nie jest rywalizacja tylko
        obled. Panie Urban niech se Pan sam dzobedzie 600 laureatow to wtedy to bedzie
        panski sukces.
    • Gość: świętej pamięci Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.pomorzany.v.pl 11.06.04, 00:07
      Gdy czytam te wszystkie listy wydają mi się one takie same. Napiszmy co innego.
      Pan Krzysiu to wyjątkowa osoba. Mimo że jego uczniowie nie zdobywają sukcesów
      na olimpiadach on sam bardzo stara się, aby jego uczniowie zainteresowali się
      polskim. I już nie chodzi tylko o maturę. Ten człowiek ma indywidualne
      podejście do tego przedmiotu i lekcje jego nie wioną przysłowiową nudą. Jestem
      bardzo ciekaw czy pan Urban o tym wie? Jestem ciekaw czy zdaje sobie sprawę, że
      godziny spędzone na innych przedmiotach (z nielicznymi wyjątkami) są dla
      uczniów ciężką katorgą i lekcja polskiego z nim wnosi ożywienie. Swoją drogą
      zastanawiam się dlaczego pan panie dyrektorze nie uczy i decyduje o tym czy
      ktos ma uczyc czy nie. Pan Michalak na pewno znajdzie pracę i nie ze względu na
      to, że jest z XIII, ale dlatego, że wie jak uczyć i spośród obecnej kadry
      nauczycielskiej naszego liceum ma jako jeden z niewielu dar do przekazywania
      wiedzy. Ja staje za nim murem i chciałbym, aby ponownie została przemyślana
      decyzja o pozbyciu się go w gronie dyrektorskim (nie oszukujmy się, to nie
      tylko pan Urban podejmuje w tej szkole decyzje). Jest jeszcze wiele problemów,
      które można poruszyć, ale zostawiam je dla kogo innego.
      • Gość: ifg Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.iscnet.pl 11.06.04, 00:40
        czy dyrektor ktory bardziej interesuje sie swoimi kontktami z nauczycielami a
        nie patrzy na ich wiedze i skutecznosc w nauczaniu jest dobrym dyrektorem? nie
        sadze. zatrudnianie i zwalnianie nauczyciela chyba nie polega na patrzeniu czy
        jest on mi wygodnym czy nie, tylko czy posiada wiedze i dobrze potrafi ja
        przekazac. tu chodzi o dobro uczniow a nie wlasne kontakty i uklady. jezeli w
        przypadku dyrektora patrzy sie na wlasne interesy przy zwalnianiu nauczyciela,
        to chyba cos tu jest nie tak.
        • Gość: ifg Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.iscnet.pl 11.06.04, 01:17
          sa wzloty i upadki. byl wzlot, teraz jest upadek...!!!
          • Gość: Norka Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 08:25
            Co na te opinie o szkole Pani Pedagog szkolna i Pan kurator.Jak zawsze nic.
            Ważne,że Renata Beger zdała maturę przy udziale Pana Kuratora.
            • Gość: /me Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 217.98.49.* 11.06.04, 08:59
              akurat Pani Pedagog szkolnej prosze dac spokoj, w tym konkretnym przypadku to nie jej decyzje i nawet nie zakres jej kontroli.

ale kuratorium faktycznie juz wiele razy olewalo problemy tej szkoly i jej uczniow. to karygodne, zeby ignorowano problemy ludzi ze wzgledu na to, ze to 'dobra szkola' i musi ona 'ladnie wygladac z zewnatrz'. zalosne i karygodne.
              • Gość: mona Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.ksiazat.v.pl 15.06.04, 20:40
                to napiszcie też e-maila do kuratorium i urzędu miejskiego (są na stronach
                www). Może Oni NIC NEI WIEDZĄ?
    • Gość: rozczarowany Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 11:07
      Decyzja o zwolnieniu pana Michalaka, jest wielkim, nie pierwszym juz bledem,
      dyrektora Urbana... Nieznane sa podstawy(poza jakims mzonkami o redukcji etatow
      polonistow - co jest bezsensem kompletnym, gdyz na miejsce pana Michalaka ma
      przyjsc pani Almakiewicz, a ze dwa,trzy lata temu zatrudniona zostala pani
      Seniow) na jakich dyrektor ja podjal, a na to rowniez warto bylo by zwrocic
      uwage...Musze przyznac, ze jestem bardzo rozczarowany decyzjami pana dyrektora,
      (zwlaszcza ta o zwolnieniu najlepszego polonisty jakiego znam), a takze ogolnym
      wizerukiem tej szkoly, ktory jest niewatpliwie jego zaslugą, niepowtarzalny
      jest rowniez klimat, ktory zwlaszcza mozna poczuc na wszelkiego rodzaju apelach
      i spotkaniach posumowujacych...
      • Gość: chris [...] IP: 217.98.72.* 11.06.04, 13:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: sanitariusz Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 66.144.4.* 11.06.04, 13:54
          Gość portalu: chris napisał(a):
          > Przecierz ta szkola cie nienawidzi, 99% uczniow

Z polskiego to jesteś pewnie laureatem i szkoła jest dumna z takiego
          intelektualisty ortograficznego
          • Gość: Fuhrer Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:12
            Chciałem podkreślić, że drekcja zapomina o 90% uczniów tej szkoły i najchętniej
            by się ich pozbyła, bo Oni tylko nie potrzebnie zaniżają wskaźnik Cezara. Mam
            propozycję zagazować ich wszystkich i zrobić szkołę 20 osobową, gdzie będzie po
            5 lauratów na głowę! dobre co! Nie zapominajmy, że na nasze miejsce czekają
            setki kandydatów, bo w końcu na jedno miejsce przypada teraz 0,8 kandydata.
            Matematyka u Pana leży Panie Drektorze, nie wspomnę o mądrości życiowej.
            Pozdrawiam
        • Gość: p Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 11.06.04, 14:36
          uprzejmie prosze o nie znizanie sie do takiego poziomu. nie zachowujmy sie jak
          dzieci tylko uzywajmy argumentow...

pozdrawiam,
          p
    • Gość: ja_ona Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.polarisnet.pl 11.06.04, 13:50
      bez względu na to , co będzie, wiem jedno: jakakolwiek próba powstrzymania tej
      chorej( tak, celowo używam tego wyrazu) fali kompletnie nielogicznych,
      bezsensownych i bezpodstawnych zwolnień w 13lo, należy się tym nauczycielom,
      których juz u nas nie ma. nauczycielom najlepszym w tym, co robią , z ogromną
      wiedzą, pasją, którą umieli nas zarazić ...
      sam odzew uczniów jest tylko niezbitym dowodem na to , że umiemy docenić
      to , co dobre i - co więcej- umiemy O SWOJE ZAWALCZYĆ!!!

na początku szkoła napradę mi się podobała: mimo młodego wieku, miała swój
      klimat...który tworzyli nie tylko uczniowie na przerwach, ale takze( a może
      przede wzsystkim) świetni nauczyciele.jest mi w tym momencie autentycznie
      przykro, bo choć nigdy osobiście nie znałam dyrekcji tej szkoły, wierzyłam w
      jej zdrowy rozsądek. co sie zatem stało?

dlaczego dyrekcja zatrudnia świeżo upieczonych studentów, którzy po prostu nie
      umieją swojego przedmiotu? czy zapomniała już , że oprócz wybitych jednostek,
      które same sobie świetnie radzą i zdobywają dla szkoły punkty, istnieje jeszcze
      tzw. szara masa, czyli my-pozostali uczniowie. którzy równie ciężko pracują i
      którzy również mają w planach dostać się na sudia. ale przed nami MATURA, która
      stoi pod wielkim znakiem zapytania. oczywiście, będziemy brać korepetycje w 3
      klasie i dokształcać się po godzinach... a szkoła? stanie sie miejscem do
      zaliczania obecności.

• Gość: aga Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:38
      zgadzam sie z komentarzami tutaj zamieszczonymi. ja rowniez bardzo sie
      rozczarowalam ta szkola i wierzcie mi ze nie chodzi mi o uczniow (ktorzy z
      reszta sa cudowni w wiekszosci), tylko o nauczycieli. jedynymi nauczycielami, z
      ktorych jestem zadowolona sa pan Skowronski, pan Rydzewski i pan od PO (pan
      Michalak pewnie rowniez by zostal tu wymieniony, ale niestety nie mialam
      przyjemnosci miec z nim lekcji). dziwie sie takze dlaczego tak swietny
      nauczyciel jak pani Szybowska prowadzi tylko jedna, podkreslam - JEDNA, klase
      licealna (humanistyczna). dlatego tez martwie sie o mature z polskiego, gdyz
      uwazam ze pani Sosnowska nie przygoruje mnie do niej odpowiednio. i nie jestem
      jedyna osoba, ktora ma takie zdanie na ten temat. mam nadzieje, ze ktos poza
      uczniami rowniez zainteresuje sie ta sprawa.
      • Gość: ziojo Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:11
        Dzieciaki, wciągnijcie w to wszystkich kogo się da. W tej słusznej sprawie
        jestescie super. Czas najwyższy aby ukazać światu prawdziwą XIII. To właśnie
        Wy, ci przeciętni tworzycie społeczność tej szkoły. Urban Was nie zauważa, bo
        Wam nie dorasta. On ma poparcie w kuratorium, u Jurczyka. Wy macie coś więcej -
        serce pełne nadziei i miłości dla innych. Dzięki temu wygracie.Wszyscy są z
        wami. Nie dajcie się cezarowi, bo pomylił chyba epoki. Przecież to jest
        demokracja a nie autokracja. Przecież ci najlepsi poodchodzili z tej szkoły.
        Zatrzymajcie Michalaka, bo jako nieliczny jest okey. Teraz jest Wasz czas. Nie
        jestem uczniem waszej szkoły,ale znam ją bardzo dobrze i wierzcie mi, że
        wszystkim odradzam XIII właśnie ze względu na dyr.
        • Gość: p Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 11.06.04, 16:33
          nie wydaje mi sie zeby kryterium wybierania szkoly byl dyrektor. szkole sie
          wybiera glownie pod wzgledem kadry nauczycielskiej i na jakim poziomie dany
          przedmiot jest nauczany...

jednak kadra dla ktorej wybralem ta szkole powoli odchodzi.

pozdrawiam,
          p
    • Gość: apsik Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 212.14.58.* 11.06.04, 16:09
      Wiecie co... mi sie smutno robi. Wśród morza lekcji typu chemia, historia,
      fizyka to lekcje polskiego to były perełkami, które potrafiły ubarwić szkolny
      dzień. Na tych godzinach języka pojawił się zarówno element stresujący jak i
      rozluźniający (etc. anegdotki, cytaty, które poprostu opłacało się zapisac).
      Wcześniej nie spotkałam się z takim nauczycielem, który potrafiłby wzbudzać
      szacunek i byc lubianym przez uczniów ( w taki sposób). Szkoda że człowiek o
      takim charakterze musi zmienic szkołę.

Podpisuje pod wyżej wymieninymi argumentami. Zdecydownie jestem przeciw ciągłym
      zmianom w gronie nauczycielskim (poniewaz tych zmian było już naprawde dużo).
      A to że w przyszłym roku piszemy nową matuę (!) i mamy zamianę polonisty to
      brak odpowiedzialności.

• Gość: wrrr Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.one.pl 11.06.04, 18:57
      jestem ciekawa, ilu bedzie chętnych na miejsce w tegorocznym naborze...
      bo skoro my już nie będziemy bronili tej szkoły (jak to robilismy do tej pory),
      to kto będzie???
      chętnych zabraknie... bo Szczecin to mala wioska. jeśli gimnazjalisci jeszcze
      nie wiedzą o całej sprawie, to dowiedzą się z calą pewnoscią w najbliższym
      czasie, choćby przez 'pocztę pantoflową'... a wtedy przyjdą do lo XIII ci,
      którzy nie dostali sie gdzie indziej. co za ironia....

• Gość: Hero ile sób idzie do 13 ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 21:07
        no to tu macie linka i se robaczcie jakie to LO jest popularne. ZSO nr. 7
        patrzcie www.rekrutacja.um.szczecin.pl/naborsz/candidate/load/
        • Gość: metzth otworzcie oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:15
          Drzwi od sali nie zamykaja sie ani na moment. Rozpasani uczniowie, chichoczac
          (i to nie pod nosem, ale na caly glos) wchodza i wychodza, bo pan M. pozwala
          wychodzic do toalety bez pytania - och, coz za cudowny nauczyciel! Na pewno
          zapamietamy go na cale zycie! Nieustanny szmer w klasie. Pan M., perfekcyjnie
          przygotowany do lekcji, zasiada przy biurku. Otwieramy podreczniki. Zadanie na
          dzisiejsza lekcje - czytamy tekst z podzialem na role przez pol godziny, przez
          kolejne dziesiec minut piszemy interpretacje, charakterystyki wszystkich
          bohaterow. Ostatnie piec minut to kilka pal, ktore postawi tym, ktorzy nie
          zdaza nawet pstryknac dlugopisem, a co dobiero pomyslec! Nasz wspanialy,
          wymagajacy nauczyciel...! Tak wiele sie z nim uczymy! Tekst czytany na role to
          jedna wielka farsa. Uczniowie wspniale sie bawia, przekrzykujac siebie
          nazwajem, ktos wchodzi pod lawke, ktos zasypia, ktos dyskutuje na caly glos z
          kolega w lawce. Bezkarnie - bo jakze by mogl ich ktokolwiek uslyszec posrod
          takiego gwaru...? Dzwonek. W glowie pustka. No, ewentualnie kilka pikantnych
          dowcipow powtorzonych po raz setny przez najlepszego pedagoga we wszelkich
          galaktykach, czy kilka anegdodek...czyich? Niewiadomo. Cudowny nauczyciel raz
          po raz rzuca efektownymi nazwiskami, tylko tak trudno je zapamietac... Do domu
          dostajemy do napisania potezna prace, hmmmm...na nastepna lekcje. W poplochu
          rzucamy sie do komputerow, by jak najszybciej poskalejac prace z internetowych
          kawalkow. Jak dobrze, ze jutro znow polski! Byc moze kolejny raz bedzie do
          czytania jakis dramat i lekcja zleci niepostrzezenie, a moze pan M. zainicjuje
          dyskusje, ktora potoczy sie jakimis kretymi drozkami, i zboczy gdzies z tematu,
          czego nie zauwazy nasz kochany nauczyciel, ktory zawsze daje nam tyle swobody,
          nie pokieruje dyskusja w zaden sensowny sposob, zeby nie unicestwiac wolnej
          mysli...
          Otworzcie oczy.
          Z lekcj p. M nie wynioslam nic. Ani krzty wiedzy. Zreszta, podobnie jak
          wiekszosc mojej klasy. Tylko po co o tym mowic? Powiemy, wywala go, przyjdzie
          nowy i trzeba bedzie zaczac sie uczyc! Niech zostanie z nami na zawsze, nasz
          wyjatkowy, cyniczny nauczyciel.
          Rozumiem wasze obawy w sytuacji, w ktorej zmienia sie wam nauczyciel na rok
          przed matura. Jednak na waszym miejscu spojrzalabym na te sprawe z innej
          perspektywy. Dla mnie klasa maturalna z M. to bylaby katastrofa. Panu M. nie
          udalo sie mnie nigdy zainspirowac, zmotywowac, zaciekawic przedmiotem. Udalo mu
          sie za to trwale zniechecic mnie do j.polskiego i utrzymywac w stanie zupelnej
          stagnacji intelektualnej na jego lekcjach.
          Az niemozliwa mi sie zdaje Wasza naiwonosc. Pan M. to zakompleksione
          indywiduum, nieudolnie kreujacy swoj wyidealizowany wizerunek, na ktory
          daliscie sie nabrac. Tak samo, jak uwierzyliscie w to, ze Cezary Urban zabral
          glos na tym forum.
          Otworzcie oczy.
          • Gość: k Re: otworzcie oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:23
            Chyba jesteś w mniejszości wraz ze swoimi poglądami.. Ale dobrze, ponoć mamy
            demokrację. Jeśli nie w szkole, to chociaż tutaj...
          • Gość: wrrr Re: otworzcie oczy IP: *.one.pl 12.06.04, 01:37
            ojejku, jak ladnie napisane,
            oczy to ja z pewnoscia otworze - ale na lekcji polskiego bez pana Michalaka
            bedzie tak jak na wszystkich pozostalych - otworze je na koniec lekcji. wybacz,
            pewnie nie doroslam do dyskusji na tematy eschatologiczne z jakimis smiertelnie
            powaznymi i w dodatku pozbawionymi kompleksow nauczycielami.

tylko prosze, nie wmawiaj mi, ze wszystkie te osoby, ktore wypowiadaja sie na
            tym forum, te ktore stoja za Michalakiem murem, to gromada glupkow ktorzy nie
            chca sie uczyc - bo to nie prawda. osobiscie uwazam ludzi w tej szkole za
            inteligentnych.
            oczywiscie, jesli ktos go nie chce sluchac, to moze spac pod lawka (choc musze
            przyznac, ze mnie zdaza sie to czesciej na chemii, na polskim nigdy )... ale
            nikt mi nie powie, ze przy odpowiedzi nie trzeba wykazac sie wiedza. to wlasnie
            jest odpowiedni sposob zmuszania do nauki, wymagania - bo trudno zeby pan
            Michalak stanal na srodku klasy i krzyknal : "cisza dziatki". jak ktos nie
            slucha to nie, ale niech sie nie dziwi ze paly dostaje.
            mowisz : przyjdzie nowy student to sie zaczniemy uczyc??? hmmm, a z iloma
            studentami mialas do czynienia, bo ja juz z jednym mialam przyjemnosc...

pozdrawiam : wrrr z szeroko zamknietymi oczami
            • Gość: xxx Re: otworzcie oczy IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 14.06.04, 10:08
              jedna studentka uyczy mnie tu już drugi rok, a z każdym miesiącem głupieję.
              panu Michalakowi można było zaufać, wierzyć na słowo, k,iedy podawał fakty -
              każde słowo Semniów trzeba sprawdzać - większość z nich okazuje się błędna.
              Młodzi nauczyciele tacy jak ona czy słodka Czernienko pogrążają szkołę i swoich
              uczniów. oczywiście, że musimy uczyć się sami, ale na Boga! ile razy na lekcji
              można poprawiać naucztciela?!
          • Gość: świętej pamięci Re: otworzcie oczy IP: *.pomorzany.v.pl 12.06.04, 02:01
            czyżbyś był aż tak beznadziejny, że nawet wielkoduszny pan Krzysiu cię udupił?
            Albo tak ślepy by nie dostrzec jakim oryginalnym jest człowiekim? Nie chce
            uzywac ordynarnych słów. Powiem tylko, że twoja opinia jest odosobniona jak
            zapewne ty sam. A właściwie to z kim ja dyskutuje? Do takiego poziomu ciężko
            się zniżyć! Przy okazji pozdrawiam całą trzynastkę i jej absolwentów.

• Gość: ven Re: otworzcie oczy IP: *.a.TU-Berlin.DE 12.06.04, 15:43
            nie no pierwsye slysze takie rzeczy!! jakies pogawedki i smiech na leckji u
            pana M.??? to misie w glowie nie miesci, za naszych czasow :) to byl spokoj a
            anegdodki i dowcipy to sam pan M. opowiadal! I jakze bylo zabawnie:D
            • Gość: europejczyk Re: otworzcie oczy re:ven IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 16:04
              Nawet się kolega z Berlina wpisał , widać , że cała Europa interesuje się losem
              13 LO. Tak trzymać!
        • Gość: wielbicielka p.M Re: ile sób idzie do 13 ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 23:25
          jesli patrzac na ilosc osoob ubiegajacych sie do 2LO to 13tka leci na leb na
          szyje:))i tak samo w poroownaniu z 5 czy 9, wiec panie Urban...GDZIE SA TE
          PANSKIE TLUMY DO SZKOLY CO??
          • Gość: k Re: ile sób idzie do 13 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:28
            I tak nam przed zakończeniem roku szkolnego jeszcze zdąży powiedzieć, że są
            setki na miejsce każdego z nas i jak się komuś nie podoba to może zmienić
            szkołę :)
      • Gość: vein Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:11
        Nie znam pana Michalaka wiec nie bede sie wypowiadac w sprawie tej decyzji. I
        nawet olimpjczycy w tej szkole wiedza ze poza olimpiadami i kponkursami
        istnieje własnie cos takiego jak matura. I kazdy z nas chgciałby ja zdac w
        stopniu wysoce zadowalajacym. Prawdopodobnie chciałbym zdawac mature z fizyki
        ale nie mam przygotowania. Podobnie jak ktos wczesniej, wiecej pamietam z
        lekcji z pania Zakrzewska niz z panem Skowronem. I akurat nie wazne jest to ze
        spoko z niego gosc, sympatyczny i na ludzie. Wazne natomiast jest to ze nie ma
        kompletnie doswiadczenia, i nie nabierze go bynajmnij przed moja matura. Wole
        siedziec na przerwie i kuc wzory na niezapowiedziana kartkówke u pani
        Zakrzewskiej niż wypisac je z ksiązki dzien przed sprawdzianem na katrkę z
        której bede mógł kożystać.
        Nie wiem jakie były przyczyny odejscia pani Zakrzewskiej, pani Kalmoniwicz
        (której rowniez nie znałem) i co sie dzieje w sprawie pana Michalaka z innych
        zrodeł niż plotki ale jesli prawda jest że 'niewygodnych' uczniów sie uzuwa to
        nalezało by usunac rowneiz niewygodnych dyrektorów jelsi ci nie umieja
        podejmowac słusznych decyzji. Prosze mnie poprawić jeśli to nie o to chodzi.
        Pozdrowienia :D
        vein

--------------------------------------
        za błedy ortograficzne w tej wypowiedzi serdecznie przepraszam
        • Gość: przyszła hum.-społ Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 23:06
          Wystarczyło umieścić adres tego forum na info w gg, a juz masa wiary sie
          zebrała. Wiecie co, szkoda mi tych ludzi, którzy XIII zdazyli polubić ( w tym
          siebie) ze względu na panią Zakrzewską i lepsza częśc kadry. Zawiedlismy sie
          cholernie jak wyżej wymieniona oznajmiła nam na koniec roku,ze nie będzie naszą
          wychowawczynią w tym roku szkolnym ( mała wskazówka dla tych co przy
          wystawianiu zachowania, bedą szukali osób, które sie tu wpisały;]). I wiecie co
          jest straszne w tym wszystkim??? Odp.: Zakrzewska nie powiedziała wtedy złego
          słowa na dyrektora... To chyba świadczy o jej klasie. A co do pana Michalaka,
          to miałam z nim na pieńku juz wiele razy, ale mimo to uważam, że poza pania
          Szybowska jest to jedyny inteligentny nauczyciel polskiego w tej szkole, który
          może mi zapewnic zdanie matury z tego przedmiotu. Chociaz ludzie przez niego
          uczeni maja cienkie stopnie, to i tak wiedza więcej. Panie Urbanie prosze
          przestać grac w brydża tylko przyjśc na lekcje do pana Michalaka w poniedziałek
          i poroznmwiać szczerze z uczniami o tym nauczycielu. Może to cos pana nauczy...
    • Gość: k Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 22:59
      Właściwie to chyba wszystko, co mogłabym powiedzieć na ten temat zostało już
      powiedziane. Jedyne co mogę dodać od siebie to, że panie Kalmonowicz i
      Zakrzewska, a także pan Michalak to najlepsi nauczyciele, którzy kiedykolwiek
      mnie uczyli, a także jedni z najwspanialszych ludzi jakich poznałam. Przecież
      to właśnie p. Kalmonowicz zainteresowała mnie biologią i przecież to właśnie
      dlatego jestem w klasie o profilu takim a nie innym. Nie kto inny, ale p.
      Michalak sprawił, że przestałam bać się o swoje szanse zdania matury z
      polskiego i sprawił, że na lekcje polskiego chodzę nie tylko dlatego, że muszę,
      ale przede wszystkim dlatego, że chcę. I takich nauczycieli pozbywa się
      XIIILO?? Tych, dla których tu właśnie zostaliśmy? Bo przecież chyba nikt nie
      został tu z powodu fascynacji p. Urbanem ... Myślę, że dałabym wszystko, aby
      znów mieć lekcje ze wszystkimi tymi trzema nauczycielami i że trzeba zrobić
      wszystko, aby zatrzymać w jakiś sposób chociaż p. Michalaka.
      • Gość: -- Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 23:35
        szkola to nie tylko nauka ale także atmosfera, ktorej nie tworzą sami
        uczniowie...ważni są również nauczyciele..niestety z XIII LO odchodzą ci
        najwspanialsi, ci którzy potrafili połączyć to co najlepsze...pokazywali że
        nauka może być przyjemna, potrafili uczyć żartując..tworzyć aurę wokół swojej
        osoby..można ich było traktować jak ludzi..jak ludzi ktorzy cie rozumieją..a
        nie jak nauczycieli..na ich lekcjach uczyło się a nie było nauczanym..niestety
        takich już niedługo u nas nie będzie..mimo że pani zakrzewska odeszła to jednak
        wiekszosc osob z mojej klasy ma z nia staly kontakt..takich nauczycieli sie
        pamieta..z takimi milo sie pracuje..i osiaga sukcesy..<bo przeciez 5,dobrze
        zdana matura, czy wygranie olimiady, to nie tylko sukces pracy ucznia, to
        wspólny wysiłek ucznia i nauczyciela> kończąc mam nadzieje że ktoś z
        kuratorium zajmie sie problemem naszej szkoly....mam nadzieje ze pan dyrektor
        przemysli co zrobil...i moze zda sobie sprawe ze swoja "popularnosc" zawdziecza
        nam...uczniom ktorzy osiagaja wyniki i chca sie uczyc...jego zaslugą jest tylko
        zgomadzenie tych uczniow w jednej szkole...jednak jak tak dalej pojdzie to : na
        jak długo?

dzieki wam wszytskim za publiczne poruszenie problemu...
        • scoobi Kazdy uczen IV L.O. jest wdzieczny p.Urbanowi:) 19.06.04, 22:44
          Dzieki idiotycznym (moim zdaniem) posunieciom pana dyrektora, XIII stracila
          jedynych nauczycieli ktorzy uczyli swojego przedmiotu z pasja i potrafili
          zainteresowac nim nawet najbardziej opornych (czyli np mnie:). Aczkolwiek
          osobiscie zbytnio na tym nie ucierpialam;)bylam kiedys uczennica
          tego "elitarnego" liceum,"tej wspanialej, wyjatkowej, tylko dla najlepszych
          szkoly,"z ktorej nie wynioslam prawie zadnych milych wspomnien. Na szczescie
          okazalo sie ze w XIII istnieja nauczyciele potrafiacy spojrzec na ucznia
          inaczej niz tylko przez pryzmat iosci wygranych olimpiad. Dzieki takiemu
          wlasnie nauczycielowi znalazlam sie w szkole ktora powinna byc wzorem dla XIII.
          Nie oczywiscie ze nie pod wzgledem ilosci wygranych olimpiad, w tym boski
          Czarus nie ma sobie rownych, jednak w kwestii podejscia do ucznia szanowny
          Urban moglby sie wiele od dyrekcji mojej szkoly nauczyc. Kochane dyrcie
          zadziwialy mnie od samego poczatku; pierwszy szok przezylam kiedy okazalo sie
          ze w przeciwienstwie do XIII, dyrekcja w nowej szkole nie jest slepa ani niema
          i na dzien dobry odpowiada chetnie,bez łaski i spogladania w oceny, nawet
          czesto zatrzyma sie zeby pogawedzic co przeciez u Czarusia i
          jakiegos "zwyklego" ucznia bylo nie do pomyslenia. Pozniej odkrylam cos co moze
          wam przecietnym uczniom XIII wyda sie nieprawdopodobne jesli nie niemozliwe:
          dyrcie znaly moje imie!! dla mnie znerwicowanego wraka z XIII byl to niemalze
          cud, przyzwyczajona bowiem bylam ze jestem tylko numerem w dzienniku, a Cezar
          zmuszony do akceptowania "zwyklych" uczniow w swojej wspanialej szkole,
          traktuje mnie jako element szarej masy ludzi niegodnych nawet jego spojrzenia,
          a o zainteresowaniu juz nie wspomne. Tak wiec start w nowej szkole byl dobry. A
          pozniej bylo juz tylko lepiej; nie bede wymieniac wszystkich pozytywnych
          wydarzen (nie mozna ich spamietac), powiem tylko ze obie dyrcie kochane (dyr.
          Rodziewicz i dyr. Zawadzka) sa super inteligentne, mozna z nimi pogadac na
          kazdy temat a Cezary im nawet do piet nie dorasta:)

tak troszke widze ze odbiajm od tematu, ale ta mala dygresja miala na celu
          ukazanie prawdziwej XIII osobom z zewnatrz, ktorzy znaja ja tylko z gazet i nie
          wiedza jak wyglada dzien szarego ucznia w XIII. Powracajac jednakze do tematu,
          chcialabym wam, uczniom trzynastki zwrocic uwage na pewien fakt, ktory niezbyt
          dobrze o was swiadczy: dlaczego mianowicie nie zbuntowaliscie sie wczesniej???
          dlaczego nie zaczeliscie protestowac kiedy prof. Kalmonowicz (moja obecna
          wychowawczyni- musicie wiedziec ze duzo straciliscie) odeszla??? Nastepnie
          kiedy odeszla (rowniez moja obecna psorka) prof. Zakrzewska??? czy dopiero
          odejscie prof. Michalaka otworzylo wam oczy??? przeciez nie od dzisiaj wiadomo
          ze Cezary stara sie pozbyc ze szkoly ludzi dla niego niewygodnych; zazwyczaj
          byli to uczniowie, teraz widac ze wzial sie za nauczycieli. Niestety wszelkie
          wasze starania o powrot prof. Michalaka jak sadze beda nieskuteczne; po
          pierwsze jest on zapewne urazony tym jak zostal potraktowany przez Urbana, po
          drugie wasz dyrektor zawsze sobie radzil z "buntami" przeciwko jego
          autokratywnym rzadom: pamietam jeszcze za moich czasow slynna afera z
          infoludkiem; po przeczytaniu paru (tyle pewnie wystarczylo) opinii uczniow na
          temat uwielbianej przez niego szkoly, kazal informatykom zablokowac wejscie ze
          szkolnych komputerow na infoludka. Coz dla mnie wyglada to jak dyktatura, ale
          oczywiscie moge sie mylic- jestem ukierunkowana biologicznie( buziaki dla p.
          Wiesi za to i dozgonna wdziecznosc:) a nie historycznie.

Tak czy inaczej zycze wam powodzenia w walce o mozliwosc posiadania wlasnego
          zdania. Nie dajcie sobie wmowic ze jestescie "szarym tlumem". Jestescie
          niezwykli i wlasnie tacy ludzie jak wy tworza klimat tej szkoly, to wy musicie
          sprawic ze Urban zrozumie ze wasza szkola nie sklada sie tylko z olimpijczykow,
          a jego kompleks na punkcie odwiecznej walki z V L.O. o miejsce w rankingu nie
          sluzy uczniom jego szkoly.

To tyle, na zakonczenie mala anegdotka o Urbanie:
          nie wszyscy o tym wiedza ale Czarus organizuje obozy na ktore wyjezdzaja
          tylko "wybrancy" i tylko oni o nich wiedza. Na jednym z takich obozow udalo sie
          go namowic zeby zagral w siatkowke. On z partnerem grali przeciwko druzynie w
          ktorej rowniez znajdowal sie nauczyciel, nazwijmy go Pan X. Oczywiscie
          tajemnica poliszynela jest ze to ze p. Urban ma dosc znaczne problemy ze
          wzrokiem. tak czy inaczej podczas gry w siatkowke(!!!) ten super blyskotliwy
          dyrektor stwierdzil po ktoryms z kolei zagraniu ze druzynie przeciwnej nie
          nalezy sie punkt, na pytanie dlaczego odpowiedzial ze widzial(!!!):) jak jeden
          z przeciwnikow fauluje(!!!):) na co ow Pan X odpowiedzial:"... taa jasne ty
          widziales..":)))

mam nadzieje ze moja wypowiedzia nikogo nie urazilam:) wszelka zbieznosc
          nazwisk jest przypadkowa:P
          pozdro 4all
          • Gość: /me Re: Kazdy uczen IV L.O. jest wdzieczny p.Urbanowi IP: 217.98.49.* 20.06.04, 12:48
            jeszcze panu malo, panie dyrektorze? wszystkie te opinie powinny rozsadnemu czlowiekowi(wierze, ze jednak Pan takim jest) dac nieco do myslenia...
          • Gość: marianupierdliwy Re: Kazdy uczen IV L.O. jest wdzieczny p.Urbanowi IP: *.arkonskie.v.pl 20.06.04, 15:04
            Droga scoobi (czyt. Kasiu Skubisz) czy w Twojej obecnej szkole też tak tolerują
            to, że jesteś gościem na lekcjaj, czy zapałałaś nagle chęcią zdania matury?
            Jeśli XIII LO jest takie straszne, to dlaczego tak zaciekle chciałaś w nim
            zostać? Kiblowałaś raz bo nie byłaś w stanie przyjść choć raz w tygodniu do
            szkoły. Za drugim razem postawili Ci trzy pały, drugi rok kiblować w jednej
            klasie. Różni kończyli XIII LO, ale ty byłaś po prostu organicznie do tego
            niezdolna. Czy czasem jedna z tych czterech pał to nie u p. Zakrzewskiej.
            Pozdrawiam.
            • scoobi Re: Kazdy uczen IV L.O. jest wdzieczny p.Urbanowi 20.06.04, 21:15
              drogi marianie
              nie uwazam cie za kompetentna osobe do rozpatrywania moich bledow popelnionych
              w XIII. Wszystko to co napisales jest oczywiście prawda, rzeczywiscie nie
              poradzilam sobie z nauka w XIII i wcale się tego nie wstydze, raczej zaluje
              tego jakim wówczas bylam czlowiekiem. Jednakze, jeśli mogę zauwazyc, nie
              otrzymalam nigdy wsparcia od dyrekcji XIII, zadnego pytania czy mam jakies
              problemy, wszyscy z gory zalozyli ze jest to moje lenistwo, wszyscy oprocz
              jednej osoby która mi zaufala. I chyba się nie pomylila, w zeszlym roku
              otrzymalam nagrode za bardzo dobre wyniki w nauce, w tym roku również bede
              miala srednia powyzej 4,0 i (choc sadzac z „polotu” i „finezji” twej wypowiedzi
              pewnie mi nie uwierzysz) to w IV L.O. nie rozdaja dobrych ocen ot tak sobie.
              tak czy inaczej nie mam zamiaru tlumaczyc się przed toba, wystarczajaco często
              wracaja do mnie bledy które popelnilam, jednak swiadomosc tego ze nie jestem
              tak glupia jak starano mi się wmowic w XIII pomaga mi odpierac ataki takich
              zlosliwcow jak ty:). W 4L.O. byli ludzie którzy pomogli mi rozwiazac problemy i
              popchneli mnie we wlasciwym kierunku ufajac ze dalej poradze już sobie sama i
              tak się rzeczywiscie stalo. Czy uwazasz ze otrzymalabym taka pomoc w XIII?? To
              sa (na szczescie) dwie zupelnie rozne szkoly; 13 stawia na wspolczynnik Cezara,
              4 stawia na ucznia.
              A co do jedynki z fizyki to tak psorka kochana mi ja postawila i miala
              absolutna racje ( zreszta tak jak reszta nauczycieli), ale gdyby chociaz raz
              ktos w XIII spojrzal na mnie jak na czlowieka a nie nr w dzienniku to pewnie
              troche inaczej by sie to potoczylo.
              Tak na marginesie: jesli jestes tak odwazny i podajesz moje dane, co poniekad
              nie bylo konieczne poniewaz kazdy kto chodzil do XIII lub w niej uczyl pod tym
              pseudem mogl mnie bez problemu skojarzyc, badz laskaw rowniez sie podpisac.
              Jesli jestes tak odwazny... choc szczerze w to watpie:)
              Pozdrawiam
            • Gość: beata Re: Kazdy uczen IV L.O. jest wdzieczny p.Urbanowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:37
              marianupierdliwy- Czyim lizusem jesteś? A moze gwałcicielem, bo oni są w
              modzie w 13l.o.
    • Gość: magister Blokers Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 00:33
      Ludzie przyglądam się z boku i podziwiam. Pamiętajcie inne szkoły też są z wami
      pozdro 2lo
      • Gość: vein Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 01:01
        Gość portalu: magister Blokers napisał(a):
        > pozdro 2lo

jak milo. :D tez pozdrawiamy :-)
      • Gość: joanka Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 213.199.206.* 15.06.04, 14:29
        My uczniowie wiemy ,ile znaczy dobry nauczyciel.Tak rzadko się zdarza aby
        przymioty intelektu szły w parze z wielkością charakteru. A Wy udowodniacie, że
        są jeszcze tacy ludzie- sympatyczni "psorzy". Pamiętajcie, że choćby pisząc o
        zasługach bronionych przez was nauczycieli wystawiacie im już dobre świadectwo.
        Ale próbuję się też postawić w sytuacji tych młodych, których nazwiska
        podaliście-to chyba zbyt pochopne.Rozumiem ,że nikt z Was nie chce być
        królikiem doświadczalnym, ale trochę szacunku dla nowych nauczycieli było by
        wskazane.Pozdrowienia- 2lo!
    • Gość: HRB Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 11:33
      Ludzie pokażmy siłę, bo na nic ta dyskusja się nie zda . Pozdrawiam kochaną
      13nastkę.
    • Gość: mmm Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 18:31
      Ciekawa dyskusja. Szkoda, że dopiero teraz i z powodu odejścia nauczyciela.
      Publiczna dyskusja o tej szkole powinna odbyć sie juz dawno. Szkoła budzi wiele
      emocji i kontrowersji. Plotki i niedopowiedzenia nie budują wokół niej
      odpowiedniej atmosfery. Powstanie wątku na tym forum jest dowodem na wielka
      potrzebę swobodnej wypowiedzi, uczniów, rodziców i nauczycieli trzynastki -
      blokowanej, niestety, z różnych powodów - przez dyrekcję i samych
      zainteresowanych. Sądzę, że dyskusja powinna przenieśc się na łamy prasy, a
      jeśli nie, to niech tu zabiorą głos ci, którzy szkołę przeżyli, ze szkoły
      odeszli, którzy szkołę tworzyli i którzy nia zarządzają. Trzynastka to
      zjawisko. Nie tylko na skalę województwa. To eksperyment. Czy udany? Czy
      potrzebny?
      • Gość: ro Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 19:04
        Plotki i niedopowiedzenia - są dziełem pań z kuratorium.
        Niektórzy nauczyciele z XII nie potrafią trzymać języka, plotkują o swoich
        uczniach i o szkole,a panie z kuratorium dalej roznosza ploty.
        Niedoświadczeni nauczyciele obawiają sie młodzieży i mobingu z ich
        strony.Zapominają, że tą szkołę tworzy wspaniała młodzież, która chce sie
        uczyć.Proponuje młodym nauczycielom pracę w technikach a póżniej powrót do
        XII.Docenią luksus pracy z młodzieżą z LO XII.
    • Gość: Szczecinianka Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.waw.pl 12.06.04, 19:09
      Hmmm, chyba siedzac w Warszawie nie jestem na biezaco? Ktorzy nauczeciele
      ostatecznie oposcili Trzynastke?
      Na marginesie: oczywiscie pozdrawiam wszystkich absolwentow XIII
      • Gość: obserwator Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 19:40
        XIII LO jest po prostu swietna szkola. Pluja na nia kiepscy uczniowie, ktorzy
        sobie nie radza. Tam sie po prostu bardzo ciezko pracuje. Nie wszyscy to
        wytrzymuja.
        • Gość: /me Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 217.98.49.* 12.06.04, 19:58
          gdybys zamiast nicka 'obserwator' mial nicka 'bylem_tam', mialbys cokolwiek do powiedzenia... z podpisu wnioskuje, ze stoisz z boku nic nie wiedzac, a wcinasz sie w dyskusje ludzi, ktorzy tam chodza juz od paru lat.

wcale nie boje sie pracy.
          problem polega na tym, ze odkad pojawil sie p. Michalak, zwyczajnie chcialem pracowac jak wół z polskiego(co bylo dla mnie nowoscia i zaskoczeniem, ze ktos mnie do tego przedmiotu przekonal), ale zabrano mi tego nauczyciela. podobnie jest z innymi-teraz zwyczajnie brak jest w tej szkole nauczycieli, ktorzy choc troszke by zachecili do swojego przedmiotu-nauka staje sie tylko nudna formalnoscia, podczas gdy za 'kadencji' slynnego trojkata ZKM byla ona jednoczesnie pasja, zainteresowaniem i motywacja sama w sobie, a nie ze wzgledu na oceny. czlowiek po prostu CHCIAL szukac informacji dalej i pracowac jeszcze ciezej!!

zamiast obserwowac, doswiadcz i przezyj-wtedy porozmawiamy.
        • Gość: ...... halo halo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 20:10
          ale wydaje mi sie, ze czerwony pasek jest wystarczajacym argumentem w mojej
          dloni na to, ze jakos sobie radze, a i tak marudze. czemu? bo kto mnie uczy?
          student fizyki,ktory nie za bardzo wie co mowi, w zastepstwie za wymagajaca ale
          przekazujaca swa wiedza pania Zakrzewska i tym podobni. Jezeli za mojego
          ulubionego nauczyciela, tak jest, pana Michalaka wejdzie Seniów to ja chyba
          skisne juz na pierwszej lekcji. nie trawie tej kobiety, tak jak ona nie trawi
          mojej klasy. dlatego w tej sympatycznej atmosferze przygotujmy sie do matury!
          brakuje tylko podksoku i gromkiego okrzyku: hur-ra!
          • Gość: xxx Re: halo halo IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 14.06.04, 10:11
            Ada wam go na pewno zapewni... albo płacz, jak nie będziecie chcieli iść do
            teatru. gromkie hurra wywołają też zapewne zamałe spódnice i wystające zza nich
            stringi - nie ma to jak gog z klasą!
      • Gość: /me Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 217.98.49.* 12.06.04, 19:52
        w ostatnich dniach szkole opuscili:
        1. p. Michalak (zwolniony, nie wiadomo za co wlasciwie)
        2. p. Rydzewski, na wlasne zyczenie-postanowil sie skupic nad wlasna praca naukowa

a wczesniej oczywiscie p. Kalmonowicz i p. Zakrzewska, ale o tym chyba wiesz.

pozdrawiam rowniez, zycze powodzenia w Stolicy!
        • Gość: Szczecinianka Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 12.06.04, 22:27
          Niestety, niewiele wiem. Szkole skonczylam 4 lata temu, a odwiedzilam ostatni
          raz jakies 3 lata temu.Czy ktos zna przyczyny odejscia Kalmonowicz? Byla
          rewelacyjna. Wspominam ja jako jedna z najlepszych nauczycielek. Z Michalakiem
          miewalam tylko zastepstwa, wiec nie bardzo go pamietam, wiem tylko, ze slynal z
          szowinistycznych dowcipow o kobietach ;)
          Co sie wlasciwie dzieje, ze szkole opuszczaja swietni, zasluzeni nauczyciele?
          A uczy jeszcze moze pan Styszynski, nauczyciel niemieckiego?

pozdrawiam
          • Gość: wielbicielka p.M Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 11:24
            niestety my juz nie znamy nikogo nazwiskiem styszynski od niemieckiego...
            pewnie byl za dobry i dlatego odpadl:))
            za to posiadamy rewelacyjna pania Flegme, Roszyk etc...rewe(o)la(u)cja...
            • Gość: p Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 13.06.04, 11:51
              nie przesadzajmy... jest pani Stelter, ktora jako jedna z niewielu nauczycieli
              w tej szkole umie barzdo dobrze uczyc jezyka niemieckiego.

pozdrawiam,
              p
    • Gość: Tez Rodzic Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.tkk.pl / 80.51.242.* 13.06.04, 11:53
      To jest po prostu SKANDAL jak mozna prowadzic doswiadczenia na ludziach Panie
      Urban czy nie nalezy Pan do potomków Stalina czy Hitlera????Oni tak jak Pan
      byli DYKTATORAMI dziel i rzadz--nie zagalopowal sie Pan przypadkiem?osiagniecia
      rankingi to nie wszystko bo koszt tego za wielki, ludzie to nie smieci ze mozna
      ich wyrzucac bo takie jest Pana widzimisie nie nie ma tu ani tlumaczenia ani
      usprawiedliwienia.Mam nadzieje ze Ktos kto jest ponad Panem sojrzy na sprawe
      nie przez puchary dyplomy.......tylko przez krzywde mlodziezy
      nauczycieli.Jedyny promyk nadzieji to Ci odwazni mlodzi ludzie ktorzy odwazyli
      sie walczyc o to co dla Nich jest najlepsze -wiedza-i Nauczyciel ktory im to
      zapewnia.Pomyslal Pan czy ktos stanolby po Pana stronie zeby walczyc o Pana??
      chyba tylko Ci co sie Pana boja albo lizusy!!!!!!Ale z serca????Nikt???Mam
      nadzieje ze rodzice tez stana na wysokosci zadania i beda walczyc o dobro
      swoich dzieci sila w jednosci w odwadze.Czasami mam wrazenie ze mobing ogarnal
      juz caly nasz Kraj.Ludzie czas sie obudzic Wasze dzieci sa krzydzone
      psychicznie a Oni dorastaja wiec pozwolmy im na normalne dorastanie a nie w
      Swiecie PARANOIKA chorego na wladze dyktatora Panie Urban --brak Panu polotu
      innego Urbana-czas na wizyte u lekarza .Dziekuje losowi ze moje dziecko moze
      nie jest w szkole o takim wysokim rankingu ale normalnej gdzie Dyrektor jest
      przyjacielem ucznia i potrafil stworzyc swietna atmosfere Panu nie bedzie to
      chyba dane zal mi Pana.
      • Gość: Mat. Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 12:45
        Wreszcie reakcja rodzica. Tylko gdzie jest reszta. Czyżby obojętny byłby dla
        nich problem własnych dzieci?? Oni muszą mieć wsparcie. Przecież znają tę
        szkołę tak samo, wiedzą jak postępuje Urban, jakie ma zasady i co się dla niego
        liczy. Do tej pory wszyscy milczeli, ale czas najwyższy przerwać ciszę. Nie
        można patrzeć ze spokojem na stosowany mobbing wobec uczniów,bo tego inaczej
        się nie nazwie. Atmosferę w tej szkole tworzą własnie wszyscy uczniowie,
        podkreślam wszyscy i są wspaniali. Urban to tylko nawiedzona postać, żyjąca w
        wirtualnym świecie wymyślonym przez samego siebie. Nasze dzieci są bardzo
        dojrzałe i wiedzą czego chcą. One chcą żyć w świecie prawdy i porozumienia.
        Dopóki Urban bedzie stosował swoje praktyki,w tej szkole tego nie będzie. A
        przeciez szkoła nie tylko uczy. Medale, puchary...etc to dodatek do życia.
        Rodzice obudzcie się. Czyżbyście byli przeciwko własnym dzieciom!!??
        • Gość: mama Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.wpisz.com / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:54
          Tez jestem matką,ale dziecka z gimnazjum mundurkowego. Z tego co słysze, to
          coraz wiecej dzieci z gimnazjum chce dalej sie uczyc w innych niż XIII LO. A
          poniewaz oceny w gimnazjum są zanizane w porównaniu do innych szkół, to rodzice
          zabierają dzieci przed 3 klasą gimnazjum. Bo gdzie dostaną się potem ze średnią
          ocen 4,2, która jest więcej warta niż 5,0 w innych gimnazjach.
          Pan Urban zrobił wielki sukces marketingowy "zbierając" do swojej szkoły jedne
          z najzdolniejszych dzieci Szczecina. Ale szkół gimnazjalnych z duzymi
          aspiracjami zaczyna powstawac w Szczecinie coraz więcej,zarówno publicznych,
          jak i prywatnych.
          Tak więc zdolne dzieci mogą zostac przejęte przez inne szkoły. I co wtedy się
          stanie?
      • Gość: uczennica Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.xtra.pl 13.06.04, 19:32
        bez przesady, ludzie! szkoła jest dla uczniów, to prawda, ale rany, uczniowie
        są też dla szkoły. Nie mówię, że jest idealnie, nigdy tak nie jest, ale zamiast
        bezustannie krytykować, może pora coś zmienić? Rocznik 86 to jest jedno wielkie
        doświadczenie w kwestii edukacji, ale to chyba nie jest wina Urbana, a raczej
        naszych wspaniałych prawodawców. Jak do tej pory nie czuję się w tej szkole
        krzywdzona psychicznie, terroryzowana, mobbingowana, czy w jakikolwiek inny
        sposób tłamszona. W tej szkole jest wiele problemów, nie przeczę, ale jeden z
        nich stanowimy my, uczniowie - najwięksi malkotenci. Nic nam nie pasuje - jeśli
        coś nie idzie po naszej myśli, to najlepiej dać w mordę, listy pisać, podpisy
        zbierać. Rozumiem Waszą frustrację związaną z maturą (krytykujecie, nie
        wiedząc, co będzie w przyszłości, godne podziwu), ale mamy po 18 lat! Ten okres
        się nigdy nie powtórzy! Chyba mało w której szkole było tyle afer związanych z
        niezadowoleniem uczniów...
        Ja wiem, że najłatwiej krytykować, ale w tej szkole pozostało wciąż wielu
        wspaniałych nauczycieli, na czele z historykami, o których jakoś nikt w swoim
        rozgoryczeniu nie wspomina (a szkoda), anglistami, chemikami itp.
        Wiem, że zaraz zostanę 'zjechana', że jestem w mniejszości, no ale tak wygląda
        demokracja w naszej szkole. W obie strony.
        Pozdrawiam zwaśnione strony. Zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie. Poszukajmy
        kompromisu ;)
        ps. a propos terroru psychicznego i traumy, proponuję wyrzucić naszego
        wspaniałego Pedagoga szkolnego. Na zbity pysk, a co! [też potrafię malkontencić]
        • Gość: Varia Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.04, 20:48
          Witam wszystkich. Widzę ze XIII posuwa sie do góry w rankingach ale problemy pozostają te same. [a Czarek ciągle nie nauczył się odpowiadać na dzień dobry- jej jakie to wciąż śmieszne i żałosne;]. Pamiętam bardzo dużo fajnych momentów związanych z naszą szkołą i szczerze mówiąc brakuje mi jej trochę [tu ukłaony w kierunku pana Kopcia, który był najoryginalniejszym wychowawcą jakiego można sobie wyobrazić i w kierunku pana Michalaka, którego wiecznym szacunkiem darzyć będę:].
          Jeśli chodzi o demoniczną postać władcy XIII widzę, że jego metody się nie zmieniły... Myślę, że pomysł na tę szkołę był na prawdę dobry. Szansa dla dzieciaków uzdolnionych, pomoc w rozwijaniu talentów- proszę bardzo... Tylko czegoś tu zabrakło i idea szybko uległa wypaczeniu. Atomsfera podjudzania, podejrzliwości, tworzenie kółka wybrańców, oddzoelanie zdolntych od motłochu... To nie są warunki do edukacji kogokolwiek. Zawsze myślałam, że pedagog jest po to żeby pomóc kazdemu kto chce tej pomocy, a nie od podcinania skrzydeł tym ciut mniej zdolnym i (powiedzmy sobie prawdę)mniej pracowitym. Nie mówię tu, że czuję sie skrzywdzona- nie. Tylko szkoda mi czasu spędzonego na podobnych dyskusjach jakie wy toczycie. Chociaż z drugiej strony myślę, że niechcący Czarek dał nam (daje wam)niezłą szkołę życia. Dzięki niemu wiemy, że trzeba walczyć o to żeby nie dać się stłamsić, że nie wszyscy będą nas szanować za to kim jesteśmy i będą nas szufladkować według własnych, chorych kryteriów. I jeszcze, że znajdą się ludzie którzy na nas będą starali się leczyć swoje kompleksy i zawiedzione nadzieje, miłości i niepowidzenia życiowe- smutne, ale później też was to nie minie. Gorzka to lekcja ale zawsze:]
          Wiem, że cienka jest granica pomiędzy nic nie wnoszącym malkontenctwem i postawą "mnie się należy", a walką o swoje prawa ale wydaje mi si, że ważne jest też to żeby nie dać sobą bezmyślnie kierowaći poddawać sietemu co ogranicza i niszczy. Bo tak jest. Pamięta, że jeśli nie pamiętało się o Panu Dyrektorze, o rankingach, etc. można się było na prawdę dobrze czuć w tej szkole. Lekcje z Michalakiem, wąsiki Kopcia, kartkóweczki u Bogdańskiej...to były czasy:]]]]] Gdyby tylko nie ten duch krążący...
          Tak z ciekawości: co się dzieje np. z Bogdańską, Kopciem?
          Co do pana Michalaka współczuję, że nie zobaczycie go na maturze. U nas był przekochany- zupełnie do siebie nie podobny;] Naprawdę XIII dużo straciła, bo zabrakło w niej oryginalnego pedagoga. Nie mówię że był ideałem (oj pamiętam jak się na niego potrafiliśmy wściekać), ale na pewno miał fajne poczucie humoru i podejście do ucznia i do przedmiotu. Nauczył nas tez całkiem sporo- tak, ze bez specjalnych stresów można bylo przejśc maturę i wszelkie egzaminy...
          Pozdrowienia i powodzenia.
          • Gość: ... powtórka z rozgrywki IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 23:02
            wiesz Uczennica moze Ci nei zalezy na zdaniu mtury nie? na tym ezby jak
            najlepiej zyc potem i dostac sie na jk najlepsze studia ale niektorym zalezy i
            w tym sek. nie chce jakiegos patafiana po studiach ktorego trzeba porawiac albo
            ktory wie duzo a nei umie tego przekazac. dosyc tego. ja chce byc kims w
            zyciu...
    • wredna_pasqda ZARAZA STADNICZA w XIII ? 13.06.04, 23:35
      widze ze w XIII zakotwiczył jakis wirus, a moze to taka bakteria przenoszona z
      pokolenia na pokolenie?

co WAS ludzie gryzie?

olimpijczycy nie narzekaja. a jak chcecie miec NORMALNA SZKOŁE (jak to
      nazywacie) TO WARA z XIII!!!

ZDESPEROWANA nie masz co robic i posty o szkole piszesz? pojdz na impreze albo
      poucz sie - moze wyjdzie Ci na lepsze niz siedzenie przed kompem i GLEDZENIE

skonczylam te szkole, nie mowie ze bylo IDEALNIE ale niby dlaczego mialoby byc ?

a poza tym - mnie do NOWEJ MATURY nie przygotowywal PAN MICHALAK i zdalam
      rozszerzona

wyluzuj!

jesli chodzi o NOWA MATURE - Tobie moze zdaje sie pojsc nie najlepiej, bo
      MYSLEC NA NIEJ TRZEBA!

• Gość: wredna Re: ZARAZA STADNICZA w XIII ? IP: *.ksiazat.v.pl 15.06.04, 20:59
        Co to znaczy normalną szkołę? Przecież to nie jest prywatna szkoła Cezarego, w
        której może robić co mu się podoba (łamie prawo, niszczy ludzi, stosuje mobbing-
        to mało?)
    • Gość: B.M. Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.teleton.pl 13.06.04, 23:41
      Po pierwsz "Pan cezary Urban", ewentualnie "p.Urban", bardzo proszę. taką forme
      zauwazyłam, niestety, w bardzo znikomej części komentarzy. (Czy p.Michalak nie
      wspominał Wam nic o grzecznościowych formach zwrotów?)
      Jestem uczennicą gimnazjum mundurowego, nie jestem olimpijczykiem, laureatem
      ani finalistą jakiegokolwiek konkursu przedmiotowego, a mimo to się z Wami nie
      zgadzam? Dziwne,co? "Dostępuję też zaszczytu" (z Waszych wypowiedzi wynika,że
      to zaszczyt) odpowiedzi "dzień dobry" ze strony Pana Dyrektora.
      Uważam również,że atmosfera w szkole jest bardzo dobra. Nie czujecie takiej, bo
      po prostu nie chcecie! Z Waszym nastawieniem do większości grona
      pedagogicznego, a juz w szczególności do osoby Dyrektora, też na pewno nie
      czułabym się w tej szkole dobrze.
      Nie wiem gdzie widzicie "początek końca trzynastki", skoro powołujecie się na
      przykłady nauczycieli, którzy już przed rokiem z tej szkoły odeszli. Może
      jestem mało błyskotliwa, ale jakoś żadnego zbliżającego się kjońca nie widzę.
      • Gość: członekMniejszości "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.teleton.pl 14.06.04, 00:04
        Racja, "Pan Cezary Urban", bardzo prosimy.
        A komu się nie podoba, to, powtarzając za Wredną_pasqdą (i nie tylko:-) :WON Z
        XIII!!!
        z pozdrowieniami dla Dyrektora!

PS:Pragnę też zwrócić uwagę, iż na wszelkie decyzje dotyczące zmian
        zachodzących w szkole mają wpływ również pozostali członkowie dyrekcji, nie
        tylko Pan Urban.
        • Gość: Marty Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 00:34
          Inni członkowie Dyrekcji?-Czyli np. p.Dyrektor Konieczna??-Oooo nie-dziękuję!Ja
          wysiadam.
          • Gość: Ławecznik Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 00:54
            To nie wysiadaj co najwyzej popraw mimike twarzy!:)))

Polityka tego, którego rozbiegany wzrok siega tam gdzie teleskopy wysiadaja
            zawsze wskazywała ze był i jest despota...rozwiązanie to znależć swojego konika
            wygrac olimpiadke a poźniej odmówic spotkania na kaweczce a spalić ...na
            ławeczce i pojechac na mala degustacje w celach czysto relaksacyjnych :)))
            My tak robiliśmy i jakos sie udawało ...:)z matura równiez hihi

powodzenia
            • wredna_pasqda Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę 14.06.04, 09:01
              poglad wrecz idealny

zamiast marudzic trzeba po prostu ROBIC SWOJE i sensownie olewac to co sie nam
              nie podoba

despotyzm pana C.U jest niczym w porownaniu z despotyzmem uczniów XIII.

• Gość: xxx Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 14.06.04, 10:22
                tu chyba nie o despotyzm chodzi, ale o to, że szkoła, która nazywa sie
                najlepszą w Polsce ma kadrę, która w mielu punktach jest poprostu żałosna, ucza
                nas młodzi niewykwalifikowani ludzie, którzy do tego są fatalnymi pedagogami.
                Ja robię swoje, ale szkoła jest dla wszystkich, także dla tych, którym trzeba
                od czasu do czasu coś poradzić
                • wredna_pasqda Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę 14.06.04, 16:42
                  XXX :D
                  laczysz sie ze szkoly - czy to znaczy,ze gazeta.pl nie jest zablokowana???

lol:D

kiedys infoludka zablokowali jak posty tam byly:)

• wredna_pasqda Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę 14.06.04, 09:06
            czy ktos Cie prosi o bycie w tej szkole?

nie mow ze nie chwalisz sie wszystkim dookola ze jestes z XIII czy tam XVI bo w
            to nie uwierze...

WYNOCHA jak sie nie podoba

jest conajmniej kilkanascie innych,publicznych szkoł pogimnazjalnych

• Gość: Marty Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:58
              Wyobraź sobie dziecino,że ukończyłem loxi parę lat temu i wcale nie wspominam
              dobrze osoby p.C.U.Co więcej-miałem okazję poznać go z nieco innej strony niż
              tylko tej "szkolnej"-było kilka wycieczek na południe Polski dla "wybrańców"
              (tak,tak-byłem nim!)-z SAMYM C.U.Z tamtych wypadów zapamiętałem go jako raczej
              zagubionego i samotnego człowieczka, choć nie bez potencjału twórczego-w końcu
              przecież do czegoś doszedł.Tyle że zaczyna ów potencjał wykorzystywać dla
              zaspokojenia swoich(chorych/nie chorych,trudno określić)ambicji i dążeń.To
              dlatego chyba uważa zupełnie nie warto zadawać się z nie-olimpijczykami-
              przekonałem się o tym widząc kolegów i koleżanki z mojej klasy.Zawsze
              byliśmy 'na indeksie'-ci gorsi z rocznika.Na koniec-żeby było śmieszniej-nasza
              klasa zdobyła najwyższą średnią do tamtejszego rocznika.Żeby było jeszcze
              śmieszniej-naszą wychowawczynią była najukochańsza Agniesia Z!Jedno wiem-gdybym
              miał teraz wrócić do loxi-napewno nie zrobiłbym tego.
              PS.Co do reszty grona dyrektorskiego: najmilej wspominam p.Dyr.Kopcia,którego
              zajęcia były miłą chwilą relaksu z historią.Co do p.Koniecznej...-jeżeli ktoś
              robi aferę z powodu koloru włosów czy sznurówek(sic!) to chyba lepiej mieć się
              na baczności! ;)
              Pozdrawiam wszystkich-zarówno na TAK jak i na NIE.
              • wredna_pasqda Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę 14.06.04, 16:39
                dziecinko jestes starszy o rok ode mnie:)

popatrz Ty - ja sznurówki mialam kolorowe i mnie nie wyrzucili, choc na dywaniq
                bywalam co tydzien!

:)

i przezylam:) i wspominam szkołe fajnie!

a nie wrocilabym do niej tylko ze wzgledu na tych naburmuszonych uczniów....

nio i moze z powodu braku pani A.Zakrzewskiej, W.Kalmonowicz i pani J.Korzak z
                ktora zdaje sie WY mieliscie na pienku?:)

nie bylam w szkole od 2 lat i nie qiem jak jest teraz, ale "za moih czasów"
                (brzmi conajmniej jak W EPOCE DINOZAURÓW) bylo fajnie!

a od pani J.Koniecznej wara:D chciala nas wychowac na dobrych ludzi:D
                • Gość: Marty Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:22
                  Hahaa!-pozdrawiam klasę "L"! ;)
                  Tak,tak-z p.Korżak to była przykra sprawa,nie powiem że byłem zadowolony z
                  takiego obrotu spraw. Niemniej jednak dobrze wspominam i ją i KrzysiaM.
                  Szczerze powiedziawszy-może powinnaś zasięgnąć języka jak się sprawy mają
                  teraz...?O tym że w Loxi było fajnie za naszej kadencji nie musisz mnie
                  przekonywać, ale nie wszystkich będę wspominał miło (to chyba
                  normalne,nie? ;)).Urbi już wtedy lubiał podnosić sobie samoocenę kosztem tych,
                  którzy nie pasowali do jego schematu ucznia idealnego (vide-R.B.).Dyrektor C.U.
                  jest naprawdę dobrym menedżerem, ale kiepskim pedagogiem (nauczycielem matmy
                  podobno też-ale ocenę zostawiam tym, którzy mieli z nim zajęcia ;)).
                  Jeszcze raz serdeczne pozdro!
                  • wredna_pasqda Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę 15.06.04, 10:32
                    oj:D

nie obrazam sie za dziecinke, moze nawet zmienie sobie login na gazecie:P buhehe

zasiegnac jezyka o szkole ??? hmm... Po co psuc sobie dobry obraz ludzi i
                    szkoły pozostawiony sprzed tych kilku lat ?

mialam zatargi z nauczycielami, bo nie bylam najcudniejsza z wymarzonych
                    uczennic ale teraz wspominam TYCH LUDZI i te ATOMSFERE naprawde dobrze:)

po przeanalizowaniu wspolnych problemów klasy L i "A"<
                • Gość: Marty Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:24
                  PS. Przepraszam za 'dziecinkę'. ;D
                  • Gość: kategoria;uczen Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 19:03
                    chcialam zauwazyc ze gdyby kazdy dbal tylko o swoje cztery litery to nikt by do
                    niczego nie doszedl ( mamy piekny przyklad w polsce - nasi wspaniali politycy!
                    przeciez wlasnie oni robia wszytsko tylko dla siebie) poza tym czemu mam
                    siedziec 6h w szkole na polskim z jakims beznadziejnym nauczycielem i tracic
                    czas! a pozniej i tak musze 6h poswiecic a moze i wiecej na to zeby sie tego
                    nauczyc i wyszukac potrzebne mi informacje do matury! macie za duzo czasu>?! bo
                    ja nie...
                  • Gość: Ławecznik Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 22:11
                    Hej hej jesli idzie o "CU" to chyba menedżerem tez jest kiepskim, ławki nie
                    wyremontowali hihi ale do sedna ktos wczesniej napisał o wolnych elektronach-
                    indywidualnościach, które nie tylko tworza ale i szukają swoich
                    zainteresowań...a więc rozwijają się...a teraz to chyba ma tam miejsce
                    automatyczna produkcja bez pedagogicznego podejścia ani "zbednych
                    przemyśleń"... o naszym roczniku mówiono jak o zalosnych dzieciach z IQ ponizej
                    sredeniej tam wymaganej ale...sie pomylili bo tak jak Marty napomknął zdalismy
                    najlepiej i o dziwo dla CU nie musielismy kawowac ani grac w brydza aby to
                    osiagnąc hehe swoja droga załuje ze do tych zdjec co jeszcze ponoc wisza na
                    wydziale nie pozowałem z fajka i butelczyna z sexownie podkrążonymi oczkami hihi

A co do naszego rocznika to tez nie było tak różowo bo zważcie na tych co
                    trzeba uczcic minuta ciszy ( UH , US , KS , I? , JK i cała reszta którym nie
                    dano wyboru !!! a jednak pokonczyli szkoly i jakos im sie wiedzie !!!:)

A co do Pani Koniecznej, to ja ja mile wspominam chociaz wiem ze potrafi...sam
                    widziałem hehe

Pozdrawiam

• Gość: Ławecznik Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 22:15
                      a te zdjęcia to gwoli ścisłości wisza w szkole tzn XIII lo a nie na wydziale
                      ups i did again:)))

pozdrawiam
                • Gość: wrrr Re: "Pan Cezary Urban", bardzo proszę IP: *.one.pl 14.06.04, 20:37
                  no wlasnie.
                  BYLO fajnie.
                  ale z Michalakiem i Zakrzewska, a bez nich......
                  postaw sie w naszej sytuacji, na rok przed matura.
      • Gość: tereska Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:42
        kurcze ale wy jestescie nudni. nie macie co robic?? czepiacie sie byle czego.
        ojej mamusiu pan dyrektor nie powiedzial mi dzien dobry buuuu, teraz to napewno
        pogrąży szkole , ktorą przeciez sam wywalczyl. ojej pan Dyrektor jest
        niegrzeczny bo wywala pana Michalaka. rany zajmijcie sie sbą i pracujcie
        zebyscie wy nie musieli sie wyniesc, a nie tworzycie jakies bezpodstawne
        problemy i zazuty. opamietajcie sie!!!
        • Gość: Kapusta Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.dynamic.hinet.net 15.06.04, 01:40
          Droga Teresko...

To ze mlodzi ludzie sie buntuja to dobrze, prowadzi to do zmian. Wiesz gdyby
          np. niejaki Albert E. nie buntowal sie za mlodu przeciw prawom fizyki to kto
          wie...

Moze gdyby nie jaka "Kopernik" ktora tez byla kobieta to zamiast latac w kosmos
          czytala bys brewiarz...

bunt jest motorem postepu, pasja paliwem, a mlode umysly silnikiem...

ale po co to mowie, moze masz sanse dosac Nobla za pilnowanie wlasnego nosa i
          siedzenie na....

Z drugiej strony to ciekawa koncepcja otaczania sie ludzmi ponad przecietnymi,
          ktorzy sa wstanie zrozumiec geniusz CU....

Co do bycia managerem to nie zgadzam sie, on jest dobrym ekonomem a nie
          ekonomista lub managerem, sadze ze zrealizowal by sie na galerach albo
          plantacji bawelny...

Pozdrawiam
          Kapusta

• Gość: lyzka Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 03:55
          Droga teresko...

z tego co czytam widze ze "charyzma" pana dyrektora porwala cie i unosi. Ucz
          sie ucz, zebys sie nie musiala nigdzie przenosic.
          i skorzystaj ze swojej rady - opamietaj sie!!!
          Szkola srednia powinna miec swoja unikalna atomsfere - i wiesz co? XIII miala
          idealna - malo uczniow - jeden korytarz na poddaszu i drzewko szczescia na
          klatce schodowej.
          Potem nas przeniesli i niestety "uszczesliwili" nowym dyrektorem. Dyrektor
          usmiercal atmosfere powoli acz skutecznie.

A czy zarzuty sa bezpodstawne? Z tego co wiadomo Michalak nie jest pierwszym
          nauczycielem ktory odszedl ze szkoly bo jego "metody nauczania nie odpowiadaly
          Dyrektorowi".
          wiec moze jakies podstawy by sie znalazly ;)

milego trzymania nosa w ksiazkach :)

pozdr.

a tak z ciekawosci - nie uwazasz ze milo by bylo gdyby dyrektor
          odpowiadal "dzien dobry" swoim uczniom?

• Gość: ziom z północy Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 14.06.04, 09:28
      co to ma być?!?!
      "najlepsze" liceum w Polsce jest pogrążane przez pana ...
      (przepraszam za wyrażenie)...Urbana ...już z takim nazwiskiem niech sie
      schowa... Ludzie....szczere współczucia za takiego "dyrektora"....
      jak to możliwe żeby zwalniać najlepszych nauczycieli bo sie urbanowi nie
      podobają...jeśli przeczyta pan urban ten list to sie pan zrobi czerwony :P:P:P
      teraz kilka miłych słów dla pana:
      schowaj sie pan bo z takim zarządzaniem pan pokazuje że masz pan duże kompleksy
      nie ma pan dzieci czy co...nie masz sie na kim wyżyć to do Iraq...
      wiesz pan co...idź pan do diabła :P:P:P:P:P
      Pozdrowienia dla uczniów lo nr. 13
      a panu urbanowi polecam wizyte u psychologa
      narX
    • Gość: oki Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.06.04, 14:40
      Teraz kolej na P.Szybowską i gałąź podcięta.
      • Gość: Immortal Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:02
        > Teraz kolej na P.Szybowską i gałąź podcięta.
        oby nie. p Szybowska powinna uczyc bo robi to bardzo dobrze.

Wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? To że wszyscy mowia o tym forum ale
        odpowiedz na "A pisales tam cos??" zawsze jest ta sama "Nie, no co ty, przeciez
        by mnie rozpoznali".
        I co z tego ze to forum jest przegladane przez wszystkie szkolne 'instytucje'
        poczawszy od nauczycieli infy a skonczywszy pewnie na kompie w gabinevie
        Dyrektora?? Czy to wlasnie nie o to chodzi zeby pewne osoby sie dowiedzialy ze
        nie wszystko np jest ok? I czy to wlasnie nie jest dziwne ze boicie sie pisac
        myslac o jakis dziwnych konsekwencjach i nieprzyjemnosciach??
        Czy nie powinno byc cos chociazby namiastka wolnosci słowa w tej szkole?? Bo to
        ze czegos takiego nie ma widac chyba doskonale przegladajac beznadziejna
        gazetke szkolna zarowno w starych wersjach jak i w nowych. A jak ktos napisze
        cos złego o tst to potem ma nieprzyjemnosci. Rozumiem ze jak komus sie nie
        podoba to mzoe sie wyniesc ale chyba niektorzy zapomnieli ze wiekszosc z nas
        slyszac opinie o XII lo na zewnatrz, stara sie je dementowac i pokazac nasza
        szkole jako cos innego i lepszego niz to co prezentuja plotki. A nie sa to w
        cale dobre plotki.
        Co sie stanie gdy ci uczniowie zmienia swoje zdania?? Z perspektywy osob ktore
        powinny sie tym zainteresowac pewnie nic. Przynajmnij na razie.
        • Gość: szczera Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 83.168.104.* 15.06.04, 21:13
          Czytam te wszystkie komentarze i wreszcie swtierdziłam że pora też i na mnie!
          zgadzam sie z moim poprzednikiem-nie interesuje mnie to czy ktoś mnie tu
          rozpozna czy nie!mam prawo wyrażać swoje własne zdanie czy to sie komuś podoba
          czy nie!
          a co do plotek to masz racje-zawsze kiedy spotykałam sie z niemilymi opiniami o
          sławnymk 13lo zawsze je dementowałam bo jestem tu od 5 lat i zawsze mi sie tu
          podobało(do tej pory).Pewnie że było dużo nauki ale ja wiedziałam na co pisze
          wybierając właśnie ta szkołe i pokonałam pierwsze trudności...dzieki ludziom i
          atmosferze jaka tu panowała. teraz nie ma już nic takiego. nie chce sie
          powtarzać na temt kadry(a raczej jej braku)ale powiem jedno...bardzo sie ciesze
          że kończe tą szkołe już za rok i nie bede miała z nią już nic wspólnego!bo nie
          mam ochoty brać udziału w tym co robi z nia nasz Szanowny Pan Dyrektor!
          • Gość: /me Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: 217.98.49.* 15.06.04, 21:39
            coz moge dodac... zgadzam sie w 100% ze slowami szczerej

ja rowniez poczatkowo bronilem tej szkoly-fakt, nauki bylo tyle, ze niektorzy znajomi spoza XIII patrzyli na mnie jak na warzywo-ale ja sie nim nie czulem, bo mialem pasje i robilem to co chcialem-inni chodzili na imprezy, a ja siadalem do nauki ciekawych przedmiotow, i naprawde sprawialo mi to radosc... ale teraz?! n/c :/
        • Gość: Z Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:29
          Popularna gazetka szkolna jest dowodem na "zdrowie" społeczności szkolnej.
          Takiej nigdy w XIII nie było. A jeśli pojawiały się próby - były przez
          dyrektora likwidowane z dużą zaciętością.
          • Gość: Wieszak Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:45
            Masz na myśli gazetkę ANTYPRESS czy gimnazjalne KIEŁKI? No chyba nie Klepsydrę?
            • Gość: Z Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:49
              ANTYPRESSA nie widziałem ale znam zjawisko pod nazwa KIEŁKI. Podobno gazetka
              rozeszła się w jeden dzień. Potem grzmoty i apele, nio i rozeszło się po
              kościach. Wiecej Kiełków nie widziałem.
              Podobno była tez wolna witryna internetowa.
              • Gość: Marty Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 23:43
                Nie zapominajcie o VETO. Takie zjawisko również zaistniało. ;)
              • Gość: kot Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 20:24
                A czy to wlasnie nie pan Michalak byl opiekunem gimnazjalnych Kiełków?
                • Gość: beata Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 22:42
                  Dziennikarz z GW w dniu dzisiejszym przeprowadził wywiad z Dyrektorem LO13.
                  Panowie rozmawiali o obowiazujacych strojach, a nie o niedoswiadczonej kadrze
                  nauczycielskiej. Jak zawsze dyrektor był górą a jakże mogło być inaczej
              • maryjka100 Re: XIII LO w Szczecinie pogrążane przez Urbana 17.06.04, 19:26
                tak a propos tego listu to wszystko prawda, w tych kiełkach
                zostały "zeszmacone" cudowne, dresowe bluzy (w sam raz zresztą dla mundurni),
                co doprowadziło do "upadku" gazety, gdyż wolność słowa i demokracja są w tej
                szkole zdecydowanie najważniejsze....
                Niestety to pan Michalak był odpowiedzialny za Kiełki, ale co ciekawsze jedna z
                pań wicedyrektor miała zajmować się korektą...( co ciekawsze ta sama pani była
                również najbardziej obużona..gdy sprawa Kiełek została nagłośniona)..., czyżby
                taka "chanska, okropna, wogóle straszna "gazeta( według niektórych
                nauczycieli"brukowiec") miał przyczynić się do usunięcia pana Michalaka ...?
                trzymajcie mnie jeśli to miało jakikolwiek wpływ na decyzje boskiego
                Urbana...jeśli tak to uciekam z tego gimnazjum jeszcze przed końcem roku...
                a znana mi też sprawa jednej ze stron klasowych 16gim, ale to już inna sprawa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka