amj77 03.08.04, 09:31 Mam zamówienie na taki właśnie dżem. Niestety, nie ma już czasu aby zrobić samej, więc jaki mogę kupić? Co polecacie? Zaznaczam, że muszą być całe wiśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kags Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.futuro.pl 03.08.04, 16:48 dzemy z wisni nieraz maja cale wisnie, tylko problem ze sa niskoslodzone czyli wstetne. kiedys Krakus mial niezly dzem z wisni, ale podobno niemcy wykupili cala produkcje zeszloroczna. natomiast kupilam 2 razy konfiture wisniowa w Wawie, raz na bazarze Szembeka w sklepie z czyms w rodzaju "tradycyjnego zarcia", a drugi w Sadyba Best Mall - tez w podobnym sklepie. koszt porazajacy, bo mikro sloiczek ok. 10zl. smakowalo natomiast calkiem niezle, ale nie tak jak wlasnej produkcji... mam ochote w tym roku cos takiego wyprodukowac, ale to drylowanie... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.adsl.solnet.ch 03.08.04, 20:01 polecam konfiture wisniowa z lowicza, ktora odkrylam niedawno. sa w niej cale wisnie i jest naprawde pyszna, choc niskoslodzona. nie pamietam ile dokladnie kosztuje sloiczek, ale chyba gdzies ok. 3 zl, wiec nie jest to porazajaca cena. moja rodzinka marudzi tylko, ze te sloiczki sa stanowczo za male :-) (240 gram). uwielbiamy ja jesc do nalesnikow lub budyniu, albo lyzeczka prosto ze sloiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 03.08.04, 20:06 Francuskiej firmy Dalfour, dostępne w Carefourze, wysokie, wąskie słoiczki, albo niemiecka Tamara, słoiczki pękate i kanciaste, dostępne losowo - w Wwie czasem w Lukullusie i Mini Europie przy placu Wilsona. Oba pyszne, wysokosłodzone, wiśnie mniej więcej całe (jednak to nie domowa konfitura). Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 20:13 J apolecam Łowicza! Są pyszne, ładnie wyglądają i sa niedrogie. No i niskosłodzone, co dla mnie jest ogromnym plusem - wysokosłodzone są za ulepkowate. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amj77 Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 20:43 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Dziś właśnie oglądałam tę konfiturę z Łowicza (3.49) i chyba się na nią zdecyduję skoro tak zachwalacie :-) Mam tylko nadzieję, że celnik mi jej nie zabierze... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 21:04 Nie wiem czy całe owoce, ale przepis b. interesujący: DŻEM (konfitura) WIŚNIOWY Z RUMEM 2kg wiśni lub czereśni 1/2 kg cukru 1 szkl. ciemnego rumu 6 słoików Umyj owoce, usuń szypułki, wypestkuj. W ciężkim rondlu połącz wiśnie i cukier i smaż na małym ogniu przez 1 1/2 godz. Mieszaj często i doglądaj. Usuń z ognia i odstaw na 5 min. Wmieszaj rum. Przełóż do przygotowanych słoików. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 10 min. Odstaw w ciemne miejsce. Gotowe do spożycia po miesiącu. (Tłumaczone z angielskiego) Odpowiedz Link Zgłoś