Dodaj do ulubionych

Dżem wiśniowy z całymi owocami

03.08.04, 09:31
Mam zamówienie na taki właśnie dżem. Niestety, nie ma już czasu aby zrobić
samej, więc jaki mogę kupić? Co polecacie? Zaznaczam, że muszą być całe
wiśnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kags Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.futuro.pl 03.08.04, 16:48
      dzemy z wisni nieraz maja cale wisnie, tylko problem ze sa niskoslodzone czyli
      wstetne. kiedys Krakus mial niezly dzem z wisni, ale podobno niemcy wykupili
      cala produkcje zeszloroczna. natomiast kupilam 2 razy konfiture wisniowa w
      Wawie, raz na bazarze Szembeka w sklepie z czyms w rodzaju "tradycyjnego
      zarcia", a drugi w Sadyba Best Mall - tez w podobnym sklepie. koszt porazajacy,
      bo mikro sloiczek ok. 10zl. smakowalo natomiast calkiem niezle, ale nie tak jak
      wlasnej produkcji... mam ochote w tym roku cos takiego wyprodukowac, ale to
      drylowanie... :(((
      • Gość: siwa Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.adsl.solnet.ch 03.08.04, 20:01
        polecam konfiture wisniowa z lowicza, ktora odkrylam niedawno. sa w niej cale
        wisnie i jest naprawde pyszna, choc niskoslodzona. nie pamietam ile dokladnie
        kosztuje sloiczek, ale chyba gdzies ok. 3 zl, wiec nie jest to porazajaca cena.
        moja rodzinka marudzi tylko, ze te sloiczki sa stanowczo za male :-) (240
        gram). uwielbiamy ja jesc do nalesnikow lub budyniu, albo lyzeczka prosto ze
        sloiczka.

• Gość: Nobullshit Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 03.08.04, 20:06
      Francuskiej firmy Dalfour, dostępne w Carefourze, wysokie, wąskie słoiczki,
      albo niemiecka Tamara, słoiczki pękate i kanciaste, dostępne losowo -
      w Wwie czasem w Lukullusie i Mini Europie przy placu Wilsona.
      Oba pyszne, wysokosłodzone, wiśnie mniej więcej całe (jednak to nie domowa
      konfitura).
    • saiss Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 20:13
      J apolecam Łowicza! Są pyszne, ładnie wyglądają i sa niedrogie. No i
      niskosłodzone, co dla mnie jest ogromnym plusem - wysokosłodzone są za ulepkowate.
      Pozdrawiam!
      • ampolion Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 20:20
        Łowicz*****!
        • amj77 Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 20:43
          Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Dziś właśnie oglądałam tę konfiturę z
          Łowicza (3.49) i chyba się na nią zdecyduję skoro tak zachwalacie :-)
          Mam tylko nadzieję, że celnik mi jej nie zabierze...
    • ampolion Re: Dżem wiśniowy z całymi owocami 03.08.04, 21:04
      Nie wiem czy całe owoce, ale przepis b. interesujący:

DŻEM (konfitura) WIŚNIOWY Z RUMEM

2kg wiśni lub czereśni
      1/2 kg cukru
      1 szkl. ciemnego rumu
      6 słoików

Umyj owoce, usuń szypułki, wypestkuj.
      W ciężkim rondlu połącz wiśnie i cukier i smaż na małym ogniu przez 1 1/2 godz.
      Mieszaj często i doglądaj. Usuń z ognia i odstaw na 5 min. Wmieszaj rum.
      Przełóż do przygotowanych słoików. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj we
      wrzącej wodzie przez 10 min. Odstaw w ciemne miejsce. Gotowe do spożycia po
      miesiącu.
      (Tłumaczone z angielskiego)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka