Dodaj do ulubionych

Intercooler

IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 18:17
Gdzie poszukac materialow o dzialeniu "intercoolera".Kupilem ZX TD (90KM-
zbiera sie lepiej niz nie jeden 90 konny benzyniak!)i kolega powatpiewa czy
intercooler jeszcze dziala.Czy jest tam plyn jak w agregacie chlodniczym i
trzeba go wymieniac jak np.w 'klimie"?
Obserwuj wątek
    • mess220 Re: Intercooler 05.01.05, 18:26
      Intercooler - chlodnica powietrza, w dzisiejszych konstrukcjach znajduje sie za
      sprezarka i ma na celu obnizenie temp powietrza dostarczanego do silnika
      (nizsza temp ->wieksza gestosc ->wiecej tlenu ->mozliwosc spalenia wiekszej
      ilosci paliwa) ogrzanego w wyniku pracy sprezarki (zwlaszcza turbosprezarki).
      najpopularniejsza konstrukcja w autach osobowych to AIR-to-AIR, ale sa tez
      konstrukcje AIR-to-WATER.

ps. Intercooler oznacza sie literka "I" w nazwie silnika a ty masz TD, a nie
      TDI -> moze nie masz intercoolera :->

ps2. jak szukac to tylko tu: www.jestem-leniem.tk/
      • mess220 Re: Intercooler 05.01.05, 18:30
        Tak to wyglada mniej-wiecej:

img4.allegro.pl/photos/oryginal/38/3821/382178/38217801_1
      • Gość: TO JA Re: Intercooler IP: *.honeywell.com 05.01.05, 18:34
        Slowo "intercooler" oznacza chlodnice sprezonego medium pomiedzy stopniami w
        sprezarkach wielostopniowych. W omawianym tu przypadku jesnostopniowej
        sprezarki, prawidlowa nazwa jest "aftercooler", ktora nie przyjela sie w gwarze
        samochodowej, i wszyscy uzywaja nieprawidlowego "intercooler".
        • mess220 Re: Intercooler 05.01.05, 18:39
          Zdaje sobie z tego sprawe, ale to okreslenie tak bardzo sie przyjelo, ze w
          zasadzie mozna je uznac za prawidlowe :->
          Zreszta ukladow z szeregowym sprezarkami jest tak niewiele w autach osobowych,
          ze nie ma problemu z myleniem inter- i after- coolerow.
        • Gość: wielas Re: Intercooler IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 19:27
          Wiec w ZX TD jest" "aftercooler",(dlatego moze nie pisze na nadwoziu
          TDI),dziwne ze jest umiejscowiona poziomo tuz pod maska silnika(jakby maska ja
          zakrywala-po zamknieciu)-ciekawe jak wyglada obieg powietrza.dzieki za odp.
      • Gość: wielas Re: Intercooler IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 19:19
        JEST-pod maska duza pozioma chlodnica,chodzi mi oto jakiego typu jest w ZX TD i
        czy po 10 latach "cos trzeba z nia robic".dzieki za odp.
    • Gość: TO JA Re: Intercooler IP: *.honeywell.com 05.01.05, 18:27
      Intercooler to nic innego jak chlodnica powietrza wychodzacego ze sprezarki.
      Moze ono byc chlodzone oplywajacym ten intercooler powietrzem atmosferycznym,
      albo plynem chlodzacym z chlodnicy. Intercooler nie ma swojego plynu w
      oddzielnym obiegu. Nie ma on ruchomych czesci i nie ma mozliwosci zeby nie
      dzialal. Chyba ze jest zakryty tektura albo zapchany blotem.
      • Gość: wielas Re: Intercooler IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 19:30
        Ciekawe ze auto ma "lepszego kopa" krotko po zapaleniu niz po przejechaniu
        kilkudziesieciu km! -co to moze oznaczac? Dzieki za odp.
        • Gość: TO JA Re: Intercooler IP: *.honeywell.com 05.01.05, 19:41
          Silnik rozgrzany zazwyczaj ma lepszego kopa niz zimny, wiec trudno zgadnac.
          Jezeli nie masz czarnego dymu to znaczy ze nie masz niedoboru powietrza czyli
          turbo i itercooler sa OK, przyczyna slabszego kopa moze byc gdzies indziej.
          • Gość: wielas Re: Intercooler IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 20:07
            Auto dymi tylko chwile po zapaleniu,po rozgrzaniu NIC!-zadnych widocznych
            spalin!,nawet po przegazowaniu,ma oryginalne 134 tys przebiegu,dlatego dopytuje
            o ten "aftercooler",moze po nagrzaniu silnika mniej schladza powietrze?
            • Gość: TO JA Re: Intercooler IP: *.honeywell.com 05.01.05, 20:17
              A ten intercooler jest chlodzony woda czy powietrzem? Dochodza do niego weze z
              plynem chlodniczym?
              • zubr_zalogowany Re: Intercooler 05.01.05, 20:24
                wydaje mi sie ze chyba kazdy seryjny intercooler w dieslu jest
                powietrze/powietrze, czyli nie ma prawa sie w nim nic zepsuc nawet po 100
                latach, chyba ze bedzie uszkodzony mechanicznie, przerdzewieje lub rozszczelnia
                sie polaczenia

zeby to wykluczyc wystarczy go obejrzec

temperatura silnika ma minimalny wplyw na jego prace, bo intercooler jest obok
                chlodnicy za zderzakiem i cieplo silnika z powodu odleglosci go nie nagrzewa
                • Gość: wielas Re: Intercooler IP: *.ksiezyc.pl / 80.51.247.* 05.01.05, 20:44
                  Nie znam wogole silnikow TD tym bardziej z intercoolerem,zdziwilo mnie za ma za
                  zderzakiem potezna chlodnice z 2 wentylatorami i myslalem ze "ta pozioma tuz
                  pod maska,za podszybiem to ten"intercooler" a tu czytam za za zderzakiem? Moze
                  znajdzie sie ktos co na wlasnie ZX TD i dokladnie opisze.Auto pare dni temu
                  zarejestrowane,(z Austri,maly przebieg udokumentowany) i jest Ok,prawde mowiac
                  2 razy zagladalem pod maske i nie powiem czy dochodza weze,jesli "TO" jest za
                  zderzakiem to tak,a jesli "to poziome"pod maska to nie wiem ,musze dokladnie
                  obejrzec.Po paru przejazdzkach zauwazylem ze "niedogrzany silnik ma lepsze
                  przyspieszenie wic czepiam sie tego intercoolera.Dzieki za odpowiedzi.Czekam na
                  wypowiedzi uzytkownika ZX TD ( z czyms podobnym do intercoolera).
                • mess220 Re: Intercooler 05.01.05, 20:46
                  > temperatura silnika ma minimalny wplyw na jego prace,

Oj moze miec duzy wplyw, czesto zdaza sie w nowych dizlach, ze po
                  ostrzejszym "dokladaniu do pieca" temp w dolocie znacznie rosnie.

>> czyli nie ma prawa sie w nim nic zepsuc nawet po 100 latach, chyba ze bedzie
                  >> uszkodzony mechanicznie, przerdzewieje lub rozszczelnia sie polaczenia

Moze sie jeszcze zasyfic olejem z turbiny lub odmy, ktory sie tam zbiera powoli
                  i tez zmniejsza jego wydajnosc. Warto czasem rozebrac dolot za turbina i go
                  wyczyscic.
                  • zubr_zalogowany Re: Intercooler 05.01.05, 21:06
                    masz racje, chodzilo mi o opisany przypadek - ze goracy silnik zmniejsza wymiane
                    cieplna z otoczeniem (nie zmniejsza bo nie nagrzewa intercoolera z powodu
                    sasiedztwa)

do wielasa - jak otworzysz maske to powinienes zobaczyc ze masz 2 chlodnice
                    albo znajdz turbine i przesledz przebieg rur z powietrzem - jedna powinna
                    wchodzic do "chlodnicy"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka