Dodaj do ulubionych

Komunia w UK

20.05.05, 22:16
Ciekawa jestem jak wyglada Komunia swieta w polskim kosciele?
Czy dzieci tez musza sie uczyc modlitw na pamiec tak jak ma to miejsce w
Polsce? Czy musz chodzic na jakies specjalne nauki czy wystarczy
zaswiadczenie z religii w szkole?
Powoli rozgladam sie w temacie bo dostalam juz pierwszy list ze szkoly w tej
sprawie? Zastanawiam sie jak bedzie lepiej dla Patrycji.
Jakie sa roznice miedzy "angielska" a polska komunia...

pozdrawiam Sylwia
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: Komunia w UK 20.05.05, 22:30
      Ja moge Ci powiedziec, jak wyglada komunia w kosciele katolickim, ale tubylczym
      (tzn. nie-polskim).

Dzieci rozpoczynaja nauki w grudniu. Maja zajecia raz w tygodniu po 2 godziny
      z katecheta. Duzy nacisk kladzie sie tez na wspolne przygotowanie sie z
      rodzicami. Dzieci dostaja ksiazke - albumik do wypelnienia i co tydzien jest
      tam pare stron do wypelnienia w domu z rodzicami.

Poniewaz parafie katolickie sa tu niewielkie, do komunii przystepuje co
      najwyzej kilkanascie dzieci (w roczniku mojego Stefka bylo rowno 10 dzieci).
      Nazwiska i krotki paragraf o kazdym dziecku, jego zainteresowania itp byly
      opublikowane w gazetce parafialnej, a zdjecia dzieci byly na okolicznosciowej
      tablicy w kosciele.

Pierwsza spowiedz dzieci mialy bodajze w marcu, potem druga spowiedz tydzien
      przed komunia (ktora byla w polowie lipca). Chlopcy przystepowali w ciemnych
      spodniach i bialej koszuli z czerwonym krawatem (wiem, wiem, w PL niezbyt dobre
      skojarzenia wink , a dziewczynki, w naszej parafii w kazdym razie, w bialych
      sukienkach kupionych indywidualnie przez rodzicow (ale wszystkie dosc skromne,
      do kolan, bez jakis wymyslnych ozdob).

W czasie mszy komunijnej nikt nie robil zdjec ani nie krecil wideo (taki
      niepisany zwyczaj, po prostu tu sie troche inaczej do tego podchodzi, podobnie
      jest na chrzcinach). Po mszy w sali parafialnej byla zorganizowana
      herbatka/kawa i poczestunek dla gosci, plus wielki tort z imionami dzieci
      komunijnych). Potem byla sesja zdjeciowa, gdzie rodzice mieli okazje zrobic
      zdjecia dziecka i grupowe w kosciele i na zewnatrz, bo akurat byla ladna pogoda.

W sumie bardzo milo wspominam cala uroczystosc, nie bylo sladu jakiegokolwiek
      stresu (czasem jak slucham opowiesci z PL, mam wrazenie, ze to jest bardzo
      stresujaca uroczystosc dla wszystkich zainteresowanych).

Nie ma tez w UK zwyczaju kupowania dzieciom jakis drogich prezentow "na
      Komunie". Wiekszosc rodziny i znajomych daje dziecku kartke z zyczeniami, od
      najblizszych jakis niewielki upominek, taki do 10 funtow gora.
      • sylwia.n Re: Komunia w UK 20.05.05, 22:37
        Chyba tez mniejszy sters jak idzie z dziecmi, ktore zna z klasy ewentualnie ze
        szkoly niz calkiem obce w polskim kosciele. Tak mi sie prznajmniej wydaje.
        A czy rodzice wystepuja z jakims czytaniem?

Dziekuje Ewunia za szbki odzew smile
      • lucasa Re: Komunia w UK 20.05.05, 22:39
        ja co prawda nie mam dziecka komunijnego ale podczytuje watek, bo mnie
        interesuje smile)
        Ewa, podoba mi sie jak to u Was wygladalo! i mi tez tak bardzo odpowiada
        skromnosc tutejszej pierwszej komunii (w porownaniu z Polska).

moge dodac, ze u nas w parafii dzieci maja komunie w grupkach 2-3 osobowych.
        siedza w lawkach z rodzicami i z rodzicami przystepuja do komunii (albo rodzic
        otrzymuje blogoslawienstwo). dzieci tez czytaja modlitwy wiernych. i w czasie
        Przeistoczenia stoja dookola oltarza.

i tez jak Ewa wspomniala - nie ma filmowania - po mszy jest wspolne zdjecie
        przed oltarzem..

A
      • basia313 Re: Komunia w UK 22.05.05, 01:01
        Ewunia swietnie, ze masz takie dobre wspomnienia. Ja tylko raz (2 lata temu)
        bylam na komuni u znajomych dziewczynek. Nie wiem dokladnie o samych
        przygotowaniach, ale co do samej uroczystosci, to powiem bylam bardzo
        zniesmaczona. DOslownie. Ludzie w kosciele gadali ( i to bardziej niz zwykle),
        w czasie samej komuni zrobil sie straszny halas w kosciele, bo kazdy sie rzucal
        do przodu, zeby wszystko zobaczyc. Dziewczynki ubrane niektore skromnie, a
        niektore jak panny mlode. Byla tez limuzyna dla jednej z nich. Nie wiem, czy
        teraz cos sie zmienilo na lepsze czy nie, ale naprawde bardzo to wszystko zle
        wtedy poszlo.
        • ewunia_uk Re: Komunia w UK 22.05.05, 17:55
          basia313 napisała:

> > w czasie samej komuni zrobil sie straszny halas w kosciele, bo kazdy sie >
          rzucal
          > do przodu, zeby wszystko zobaczyc. Dziewczynki ubrane niektore skromnie, a
          > niektore jak panny mlode. Byla tez limuzyna dla jednej z nich. Nie wiem, czy
          > teraz cos sie zmienilo na lepsze czy nie, ale naprawde bardzo to wszystko zle
          > wtedy poszlo.

Ja bylam na wielu komuniach w UK i przyznam sie, ze ta, na ktorej Ty bylas,
          chyba jakas nietypowa. W kazdym razie mnie sie wszystkie podobaly.
    • ewunia_uk Re: Komunia w UK 20.05.05, 22:53
      U nas czytania byly w wykonaniu dzieci komunijnych. Dzieci siedzialy w
      pierwszym rzedzie, a rodzice za nimi. Tez staly wokol oltarza w czasie
      podniesienia.

Dzieci faktycznie raczej sie znaja, bo zwykle sa to dzieci z katolickiej szkoly
      podstawowej w danej parafii.
    • kokolores Re: Komunia w UK 20.05.05, 23:11
      Wprawdzie nie mieszkam w UK ,ale sie "poczepie".
      Ciekawa jestem jakie prezety dostaja dzieci w UK na komunie.W Polsce troche z
      tym przesadzaja(komputery,telewizory itp).
      Ja mieszkam w Niemczech i w moim regionie Ewangelikow i Katolikow jest mniej
      wiecej po polowie.Moja corka idzie w przyszlym roku do komunii i tez jeszcze za
      wiele na ten temat nie wiem.Bylam tu na trzech komuniach w wygladalo to za
      kazdym razem jak male "wesele".Jedzenia i picia duzo za duzo!!!Prezety rozne i
      duze i male ,przewaznie pieniadze.
      My zamierzamy pojsc po komunii na obiad do restauracji ,a kawe ,ciasto i mala
      kolacje urzadzic w domu. Mama z Polski przyjedzie to i bigos zrobi i pierogi!!
      Mniam,mniam.........ale bym zjadla pierogi!!!!
      :o)
      • ewunia_uk Re: Komunia w UK 21.05.05, 00:13
        kokolores napisała:

> Bylam tu na trzech komuniach w wygladalo to za
        > kazdym razem jak male "wesele".Jedzenia i picia duzo za duzo!!!

To moze ta tradycja hucznych komunii przyszla do Polski wlasnie z Niemiec?

Ewunia
        ___
        Nowe zjdecia w zblizeniu smile
    • dido406-76 Re: Komunia w UK 21.05.05, 22:53
      czesc ,ciesze sie ze znalazlam ten watek bo ja wlasnie jade 24 czerwca do
      Anglii z 8 letnia i roczna corka . Corka jest zapisana do szkoly katolickiej i
      jeszcze w czerwcu idzie na lekcje jezyka nie zna ale w szkole dyrektor ma
      zorganizowac specjalne zajecia doszkalajace z jezyka , ale tak sie zastanawiam
      jak ona da sobie rade z komunia ...do komunii przystapi z dziecmi z klasy
      nizszej bo jej klasa juz miala komunie ... ale tak sie zastanawiam moze
      przygotowac ja w domu i przyjechac do polski . poradzcie jak lepiej. pozdrawiam
      Anna
    • xiv Re: Komunia w UK 22.05.05, 00:45

> Ciekawa jestem jak wyglada Komunia swieta w polskim kosciele?
      calkiem fajnie - u nas jest jutro smile

wszystko sie zmnienia z roku na rok - w jednym roku szkola "przy ambasadzie"
      nie dogadala sie ze szkola "parafialna" - dwie bardzo kameralne imprezy; ilosc
      dzieci w szkolach rosnie, wiec ciezko powiedziedz ile osob bedzie jutro, za rok
      albo za dwa

generalnie przygotowanie idzie dwutorowo - lekcje religii w szkole
      polskojezycznej w soboty i Msze swiete w kazda niedziele o 15.30 -
      przygotowanie zaczyna sie w grudniu/styczniu
      • aniaheasley Re: Komunia w UK 22.05.05, 09:42
        Jezeli chodzi o przygotowania, przynajmniej u nas w wiosce Balham, to
        rzeczywiscie w polskiej szkole dzieci uczyly sie modlitw po polsku przez caly
        rok szkolny. Kiedy zblizala sie komunia, przed moim Mateuszem stanela wizja
        recytowania Wierze w Boga po polsku, co musze przyznac niemalo go denerwowalo,
        bo jego polski jest taki jak wiekszosci dzieci z rodzin mieszanych urodzonych
        poza Polska.....bardzo sie denerwowal przed spowiedzia, bo te formulki tez mu
        sie plataly (nie jest to jezyk, ktorego uzywa w domu na co dzien). Natomiast
        kiedy przyszedl ten dzien ksiadz okazal sie super, powiedzial Mateuszowi, ze
        jak chce to moze sobie pomagac angielskim. W ogole bardzo go, i inne dzieci w
        tej samej sytuacji, cieplo i wyrozumiale potraktowal.

A co do strojow, wystroju, przepychu, itp, to dla mnie jest to niezrozumialy
        fenomen kulturowy polski. O wiele bardziej podobaja mi sie skromne komunie
        angielskie, mysle, ze polskie komunie gdzie rodzice wydaja na impreze
        miesieczna pensje to jakies nieporozumienie, a juz na pewno w Anglii wyglada co
        najmniej zabawnie.
        • agazat Re: Komunia w UK 22.05.05, 11:15
          My sie w tym roku szykujemy do chrztu naszej Zosi i jestem bardzo zadowolona,
          ze bedzie to tu w Anglii i na dodatek w kosciele anglikanskim. Bylismy na
          chrzcie synka sasiadow jakis czas temu i bardzo mi sie podobalo, glownie z
          powodu braku przepychu jaki zwykle ma miejsce w Polsce. Po ceremonii
          skromne "przyjecie" w przykoscielnym budynku - papierowe obrusy, bufet z
          przekaskami, kawa, herbata i inne napoje do wyboru. Atmosfera wspaniala, malec
          w centrum zainteresowania, widac bylo, ze wszyscy spotkali sie tu dla niego.
          Kupilismy mu sliczna ksiazke z bajkami i bylo ok. Sami planujemy albo BBQ w
          naszym ogrodku albo piknik gdzies w New Forest po chrzcie Zosi. Do komunii
          raczej nie pojdzie, ale zdecydowanie jestem za skromnoscia takich uroczystosci.
          Zalamala mnie reklama radiowa "Pierwsza ko ... ko ... komorka" (ub rok lub dwa
          lata temu) i artykul w prasie o aktualnych trendach - ponoc najbardziej na
          czasie jest kucyk jako prezent komunijny. Tradycyjne polskie postaw sie a
          zastaw sie i tylko ten wlasciwy duchowy cel gdzies sie po drodze zagubil.
          Zycze Wam dziewczyny i Waszym dzieciom udanych komunii tu na obczyznie smile Oby
          bylo to dla Was i Waszych pociech przezycie jak najbardziej duchowe a nie
          komercyjne.
          • basia313 Re: Komunia w UK 22.05.05, 16:15
            No a co powiecie na komunie swietowana w pubie. Tez takie widzialm i juz wole
            polski przepych niz pojscie z dzieckiem do pubu.
            • ewunia_uk Re: Komunia w UK 22.05.05, 17:52
              basia313 napisała:

> No a co powiecie na komunie swietowana w pubie. Tez takie widzialm i juz wole
              > polski przepych niz pojscie z dzieckiem do pubu.

A co powiecie na komunie swietowana w kasynie Las Vegas? Albo na plazy
              nudystow?

Niby co mamy powiedziec?
              • xiv Re: Komunia w UK 23.05.05, 11:03

gdbyby mnie bylo stac, to bym swietowal w Las Vegas... taki Polak jestem! wink))
                • ewunia_uk Re: Komunia w UK 23.05.05, 11:20
                  Hehe, dokladnie.

Mnie zupelnie nie grzeje ani nie ziebi, gdzie ktos swietuje ze swoja rodzina, o
                  ile to nie wplywa negatywnie na przezywanie calej uroczystosci przeze mnie i
                  moje dziecko. I dlatego np. ciesze sie, ze ominely mnie wielogodzinne burzliwe
                  dyskusje rodzicow na temat ubranek dzieci, widok wyfiokowanych dziewczynek i
                  rodzicow przepychajacych sie z kamerami video.

Co do pubow, to my tez czasem chodzimy z dziecmi na "pub meal", zdarzaly sie
                  tez rodzinne uroczystosci wyprawiane wlasnie w jakims gastro-pubie, i przyznam
                  sie, ze nie wywoluje to u mnie jakiegos swietego oburzenia.
              • agazat Re: Komunia w UK 23.05.05, 11:51
                Jak mowimy w Polsce "ide do pubu" to od razu kojarzy sie nam bar wylacznie z
                alkoholem, zadymiony, a to niekoniecznie jest tak. Czesto czesc resaturacyjna
                jest oddzielona i samego baru nawet nie widac. W wielu restauracjach jest czesc
                barowa i to jakos nie wywoluje zgorszenia. Ja bylam na stypie w pubie i bylo
                ok. Przekaski w czesci restauracyjnej, po drinki szlo sie do baru.
                • basia313 Re: Komunia w UK 23.05.05, 11:58
                  No komunia, ktora ja widzialam w pubie byla zwyklym piciem piwa, a rodzina
                  przyniosla wlasny tort. Uwazam to za glupie i tyle.
                  • ewunia_uk Re: Komunia w UK 23.05.05, 12:11
                    basia313 napisała:

> No komunia, ktora ja widzialam w pubie byla zwyklym piciem piwa, a rodzina
                    > przyniosla wlasny tort. Uwazam to za glupie i tyle.

Basia, cos mi sie wydaje, ze niedokladnie pamietasz wink W UK sa bardzo scisle
                    przepisy co do obecnosci dzieci/osob nieletnich w barach i pubach. Dzieciom
                    wolno przebywac tylko w wydzielonej czesci pubu, gdzie serwuje sie posilki.
                    Jesli jest to zwykla "popijawa" w pubie, to dzieciom nie wolno tam przebywac.
                    • basia313 Re: Komunia w UK 23.05.05, 14:26
                      No tak przepisy przepisami a zycie toczy sie swoja droga. JA cos takiego
                      wlasnie widzialam i mnie sie to bardzo nie podobalo.
                      • ewunia_uk Re: Komunia w UK 23.05.05, 14:27
                        basia313 napisała:

> No tak przepisy przepisami a zycie toczy sie swoja droga. JA cos takiego
                        > wlasnie widzialam i mnie sie to bardzo nie podobalo.

Na pewno nie jest to powszechne. Pub moze stracic licencje za
                        nieprzestrzeganie tych przepisow.
                        • jagienkaa Re: Komunia w UK 23.05.05, 14:38
                          dzieciom nie wolno być tylko przy barze a tak to sobie biegają gdzie mogą....
                          • ewunia_uk Re: Komunia w UK 23.05.05, 14:53
                            jagienkaa napisała:

> dzieciom nie wolno być tylko przy barze a tak to sobie biegają gdzie mogą....

W ogole w czesci "barowej" nie mozna, mozna tylko w czesci tzw. lounge.
                            • jagienkaa Re: Komunia w UK 23.05.05, 15:14
                              to zależy jakiej wielkości to jest pub - tutaj w okolicy mam mnóstwo małych
                              pubów gdzie właściwie bar area to cały pub.
                              Nie mówię o jakichś tam Brewster's, Wacky Warehouses itp.
                              • ewunia_uk Re: Komunia w UK 23.05.05, 15:48
                                jagienkaa napisała:

> to zależy jakiej wielkości to jest pub - tutaj w okolicy mam mnóstwo małych
                                > pubów gdzie właściwie bar area to cały pub.

W takich przypadkach dzieci moga siedziec przy stoliku, ale nie przy ladzie
                                barowej. Ale tylko w pubach, gdzie sie serwuje posilki.

Wieksze puby maja tradycyjnie czesc "bar" i "lounge". Nie mylic z barem, za
                                ktorym stoja barmani, to on jest czesto prostokatny, i jego czesc jest zarowno
                                w "bar", jaki i w "lounge". My sie zawsze pytamy wchodzac do jakiegos
                                nieznanego pubu na jedzonko, gdzie wolno usiasc z dziecmi. W pubach nie
                                serwujacych jedzenia jakos dzieci sie nie spotyka, chociaz wszystko moze sie
                                zdarzyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka