Dodaj do ulubionych

jak zrobic domowy ser?

01.06.05, 19:01
Bylabym bardzo wdzieczna za przepis na jakis orginalny ser z mleka krowiego
lub koziego. Tylko zeby byl bez dodatku podpuszczki bo ta nie wiem gdzie
dostac. Moze chociaz ktos zna jakas fajna stronke na ten temat...?
Obserwuj wątek
    • lera1 Re: jak zrobic domowy ser? 01.06.05, 19:38
      nikt mi nie pomoze? :(
      • linn_linn Re: jak zrobic domowy ser? 01.06.05, 20:22
        biology.clc.uc.edu/fankhauser/cheese/cheese.html
        www.leeners.com/cheesehow2.html
    • Gość: ada Re: jak zrobic domowy ser? IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.06.05, 08:58
      5 litrów mleka wlać do gara dolać łyżkę śmietany kwaśnej ,przykryć ściereczką
      i odstawić w ciepłemiejsce na 2dni aby zkwaśniało. Następnie postawić na małym
      ogniu i odgrzać-mieszać od spodu dość często. Nie można dopuścić do
      zagotowania. Jak mleko się zetnie i zrobią się grudki wlać do zszytei
      ściereczki ocisnąć(ja przykrywam deską i na to stawiam garnek z wodą).Można też
      wylać na sito ale wtedy dobrze się nie odzieli serwatka. Serwatkę dodaję do
      chleba-pycha.
      • Gość: ada Re: jak zrobic domowy ser? IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.06.05, 09:00
        zapomniałam dodać-mleko nie może być UHT czyli z kartonu. Ja kupuję w worku 2 %
    • janiolka Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 22:12
      a moze ktos wie gdzie mozna dostac podpuszczke naturalna lub syntetyczna?
      • Gość: kuklik Re: jak zrobic domowy ser? IP: *.magma-net.pl 02.06.05, 22:19
        ludzie po co wam podpuszczka zeby serek zrobić?
      • Gość: kuklik Re: jak zrobic domowy ser? IP: *.magma-net.pl 02.06.05, 22:24
        pewnie wiecie ze ser powstaje poprzez działalnośc bakterii kwasu mlekowego,
        świerze mleko mozna zaszczepoc np. kefirem a podpuszczka to enzym który głównie
        jest w zoładkach cielecych które jeszcze mie mają swoich bakterii w żwaczu a
        mleko płynie rynienka prosto do trawieńca (ostatnia część zoładka przeżówaczy)
        • Gość: tess Re: jak zrobic domowy ser? IP: *.telia.com 02.06.05, 22:37
          w skandynawi kupije mleko1l. slodkie i 1l.kwasne,
          zagotowuje mleko slodkie do powstania korzucha,
          wlewam wtedy kwasne mleko,
          wylanczam palnik i zostawiam do wystygniecia niemieszajac,
          pozniej na sciereczke przedzedzam/przyciskam i wieczorem mam oklo pol kg.serka.
          • janiolka Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 22:50
            no ale to jest raczej bialy serek
            • invicta1 Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 22:53
              twaróg to jest a chodzi o ser żólty si?
              • janiolka Re: jak zrobic domowy ser? 03.06.05, 18:21
                owszem, o zolty. twarog robil moj tata samodzielnie, wiec o przepis na niego
                nie musze prosic, choc dziekuje tess za szybka odpowiedz.
      • linn_linn Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 22:56
        We Wloszech jest w sprzedazy w aptece. Byc moze w Polsce tez. Mnie przerazilo
        duze opakowanie / 500 ml /.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 23:19
      pewna bardzo miła osoba na tym forum niestety nie zapisałem nicka ale gdyby ktoś
      potrzebował to poszukam w archiwum forum tych postów przetłumaczyła dla mnie
      proces wytwarzania sera żółtego domowym sposobem, nie będąc samolubem mogę to
      wrzucić tu na forum jeżeli to kogoś jeszcze zainteresuje bo dla mnie jest to
      temat cały czas aktualny tylko mam jeszcze problemy natury technicznej ale
      planuję w czasie urlopu o ilę będę go miał zająć się tą sprawą na dobre pozdrawiam
      • janiolka Re: jak zrobic domowy ser? 03.06.05, 18:19
        jareku_zielona_pietruszko, znalazlam ten watek, gdzie mila osoba tlumaczyla ci
        procesy produkcyjne. z tego co zauwazylam, to miales szukac tez podpuszczki w
        wawie. podejrzewam, ze jesli ja gdzies znalazles, to moglbys sie podzielic
        informacja ;)

włącz światło
    • jarek_zielona_pietruszka Re: jak zrobic domowy ser? 02.06.05, 23:27
      można też zrobić fajny ser robiąc tak jak ada tylko z wiejskiego mleka. woreczek
      uszyć z grubej gazy i po odciśnięciu serwatki powiesić woreczek z serem w
      przewiewnym miejscu żeby dobrze obsechł a następnie nie wyjmując z tej szmatki
      uwędzić. moja żona bardzo lubi taki ser i robimy go gdy przyjdzie ochota na coś
      dobrego. pozdrawiam
    • nnike Re: jak zrobic domowy ser? 03.06.05, 01:19
      Biały ser robię w proporcji: 2l kwasnego i 1l słodkiego mleka.
      Słodkie zakwaszam śmietaną lub kefirem i gdy już się skwasi, przelewam je tym
      1 litrem WRZĄCEGO, słodkiego, ogrzewając wszystko razem na małym płomieniu, bez
      mieszania.
      W pewnym momencie wytworzy się serwatka i wtedy palnik trzeba wyłączyć, a ser
      odsączyć na sitku.
      Serwatkę zostawić do wypicia jak przestygnie :)
    • ampolion Re: jak zrobic domowy ser? 03.06.05, 04:20
      Jest dużo przepisów, ale nie po polsku. Trzeba szukać pod hasłem
      angielskim "Hard Cheese Recipes".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka