Dodaj do ulubionych

Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niemcy?

12.07.05, 12:01
z Trójmiasta??
Pytania moze nie az tak dziwne (bo niby wszyscy jada przez cieszyn itd), ale
mnie to naprawde zastanawia, czy nie bylo by wygodniej-bo w koncu przez cale
Niemcy i reszte smigamy autostradami, a w Polsce to aby do Kolbaskowa..jakies
niecale 300km...
Odleglosc ~1650km...(do Malinskiej)
Pytanie - czy ktos to testowal? :)
Nigdy nie bylem w CRO i jestem na etapie planowania..wiadomo-milion opcji :)
Pozdrawiam serdecznie
gREG
Obserwuj wątek
    • kewals Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem 12.07.05, 12:20
      W zeszłym roku jechałem ze Szczecinka na Chorwację pokonując drogę: cała Polska-
      Czechy-noclek kolo Bratysławy-Węgry-Słowenia-Chorwacja. Wracałem przez Austrie
      i Niemcy. Jakies doswiadczenie wiec mam. Za 5 dni urlop i wyruszam ponownie do
      Chorwacji i bez cienia zastanowienia wybieram trasę : niemieckie autostrady!
      Szybciej (chociaż w sumie nadrabiałem jakieś ponad 200 km), bezpieczniej!

Sławek
      • citisus Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem 12.07.05, 13:32
        A którędy jechałeś ? Bo jak liczyłem to wychodzi tego (nadkładania)
        dużo więcej niż 200 km. I czasowo nieco dłużej samo.

Znam te drogi, autostrada nie jest ciągła i płatne tunele (Austria)
        sporo robót po drodze - nie da się wykręcić wysokiej średniej prędkości.
    • Gość: karina Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:10
      tak, jechalismy 2 lata temu, rok temu i w tym tez jedziemy. Jestesmy ze Słupska
      i glupota by bylo wlec sie przez Polske.
      • Gość: rr_____ Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:26
        W 2002r jechałem z zachodniopomorskiego przez Niemcy. Trasa elegancka może i
        dłuższa i kosztowniejsza /paliwo oprócz Słowenii gdzie najtańsze, płatne
        autostrady i tunele w Austrii/, ale nie tak męcząca.Jedyna alternatywa dla
        turystów z Pomorza Zachodniego. Trasa: Kołbaskowo-Berlin(ring)-Monachium
        (obwodnica)-Salzburg-Tauerntunel-Villach-Klagenfurt-Loibl /tu omijamy
        Karawnkentunel/-Kranj-Ljubljana-Rijeka-Zadar
        W tym roku też tak pojadę tylko że skorzystam z autostrady w Chorwacji czyli z
        Ljubljany polecę na Nove Mesto.
        • alek31 Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem 13.07.05, 17:17
          Też jeżdżę z zachodnipomorskiego i oczywiście też przez Niemcy.
          Wariant przez Ciebie opisany jest najlepszy do dojazdu w okolice Istrii lub
          Kverneru. Na południe Chorwacji przećwiczyłem też nieco inny wariant i wydaje
          się być lepszy.
          Jadąc A9 w kierunku Monachium odbijam w okolicy Hofu na A93 do Regensburga,
          tamże zjeżdżam na A3 i dalej przez przejście w Passau na Wels, dalej przez
          Graz, Maribor do Zagrzebia, a stamtąd (teraz już autostradą) do samego Splitu.
          Na tej trasie nie ma w Austrii płatnych tuneli, o ile dobrze pamiętam, bo
          jechałem nocą i mogłem przysypiać.

Pozdrawiam, alek
          • Gość: XXL Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem IP: *.idea.pl 13.07.05, 22:01
            Są płatne 2 tunele. Nie pamiętam dokładnie ale chyba po 7 i 10 Euro.
            Do tego był odcinek nieskończonej autostrady (może już w tym roku będzie gotowy)
        • Gość: karina Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:43
          dokladnie ta trasa jechalismy ;). Czy nocowaliscie gdzies po drodze?
    • Gość: Ted Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 13.07.05, 11:11
      Tydzień temu wracałem tą trasą - Rownij-Postojna(jaskinia!!)-Villach-Salzburg-
      Monachium-Norymnberga- Lipsk- Berlin-Kołbaskowo.
      W tmtą strnę też trasa przez Niemcy ale dalej Insbruyck-Bolzano-Rzym-Neapol-
      Gargano-Bari- prom do Baru-dalej Jadranka z odiciem do Plitwic, Rowinij
      (wycieczka do Wenecji) i koniec wakacji (chce się wyć!!!!)
      Płatne są ostatnie odcinki szosy (to nie jest autostrada) w Chorwacji,Słowenia
      w Austrii winieta +tunele.Droga przez Niemcy - sporo robót drogowych w Bawarii
      ale ogólnie szybka.
      Szerokiej Drogi,
      Ted
      • grzegorzzieman Re: Czy ktos z was moi drodzy jechal z przez Niem 13.07.05, 11:55
        wielkie dzieki za informacje.
        chyba sie zdecydujemy smigac przez Niemcy :)
        pzdr
        gREG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka