emilcia3 01.11.05, 14:53 Mam pytanie. 20 sierpnia tego roku wziełam ślub cywilny, w sierpniu roku 2006 bierzemy ślub kościelny. Czyu wypada mi iśc do ślubu w białej sukni i welonie?? Nie mamy dzieci nie jestem też wciąży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: czy wypada??? 01.11.05, 15:05 A dlaczego nie???? Nasi znajomi tez brali slub koscielny poltora roku po cywilnym i panna mloda miala i biala sukienke, i welon. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: czy wypada??? 01.11.05, 20:54 wypada, jeżeli tylko masz na to ochote. wprawdzie biała suknia i welon to symbol czystości i niewinnosci, ale mało która panna młoda jest taka czysta i niewinna. wiekszośc z nich to dziewczyny w mocno zaawansowanej ciązy. ja planuję slub na kwiecien a starania o dzieciaczka na styczniu. mam nadzieje, ze plany zostana zrealizowane. a do slubu tez pójde w białej sukni i z długim welonem.pozdrawiam goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: czy wypada??? 02.11.05, 06:54 Coi do dziewictwa nie będe się wypowiadać, ale ciąża to okolicznosc, która jednak w końcu wychodzi na jaw. Mam wrażenie, że w tej kwestii przesadzasz. W ciągu ostatnich kilku lat nie kojarzę w gronie rodziny i znajomych żadnej pary, dla której narodziny potomka nastąpiły po kilku miesiącach małżeństwa. Ludzie po prostu chyba sa ostroźniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: czy wypada??? 13.02.06, 10:02 uu, jaka zmiana poglądów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=13279874&a=18442509 Odpowiedz Link Zgłoś
ogrryzka Re: czy wypada??? 02.11.05, 07:19 Wzięłam ślub cywilny miesiąc temu. Kościelny zamierzamy wziąć w przyszłym roku i do głowy mi nie przyszło żeby brać ślub w sukiennce innej niż białej. Co do welonu to nie wiem, ale nie przez ślub tylko czy mi będzie pasował i się podobał, a poza tym nie mam żadnych wątpliwości i moim zdaniem wypada jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
monkamaj Re: czy wypada??? 02.11.05, 08:01 oczywiście, że tak!!! cywilny a kościelny to 2 rózne obrxądki i nie ma zadnych przeciwskazań, żeby po jakeijś przerwie brać kościelny i nie iść z tego powodu w białej sukni więc przegladaj katalogi, odwiedzaj salony i ciesz się z wybierania sukni, dodatków itd. Odpowiedz Link Zgłoś
fanta-girl Re: czy wypada??? 02.11.05, 09:45 moj brat cioteczny bral slub ubiegłego grudnia. Nie mieli cywilnego, za to mieli poł roczną córeczkę. Ksiądz to znajomy rodziny, więc powiedział takie super kazanie, że można bylo odnieść wrażenie, że tak własnie trzeba żyć. Panna Młoda miała suknię ślubną białą i tak szeroką, że w przejściu między krzesłami mieścili się tylko we dwoje. Suknie z Mediolanu przywiozła jej siostram, gdzie pracuje tam w salonie Versace. Slub byl super, chociaz skoromny (oprocz tej sukni) Ja biore cywilny, ale nie mialabym nic przeciwko, jesli bede z brzuszkiem do tego czasu A jesli nas za lat 5 najdzie ochota na polskie wesele i slub koscielny to go zrobimy. Starczy tych zasad! )) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: czy wypada??? 02.11.05, 12:27 oczywiście że wypada, ja akurat bym nie szła bo nie podobają mi sie białe, ale wypada a czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: czy wypada??? 02.11.05, 13:23 Ja bede miala koscielny pol roku po cywilnym i nawet nie pomyslalam o tym, zeby sukienka miala byc inna niz biala. No chyba, ze zdecyduje sie na ecru, ale to juz kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: czy wypada??? 03.11.05, 22:43 Oczywiście, że wypada. Jeśli tylko będzie Ci w tym ładnie, nie wahaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
miaau Re: czy wypada??? 04.11.05, 08:04 a jakie macie powody - dlaczego dwie uroczystosci i to tak oddalone w czasie? robicie po jednym i drugim jakies przyjecie? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: czy wypada??? 04.11.05, 08:23 my bierzemy cywilny 10grudnia, a koscielny w przyszlym roku (data jeszcze nieznana) i uwazam ze wczesniejszy slub cywilny to nie powod aby nie moc isc w bialej sukni do koscielnego. To sa dwie rozne uroczystosci Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: czy wypada??? 04.11.05, 08:40 chcemy juz byc malzenstwem,dlugo na to czekalismy wiec zeby nie czekac dluzej zdecydowalismy sie na szybki slub cywilny a potem w spokoju mozemy zalatwiac te wszystkie formalnosci (nauki,bierzmowanie itd.). Poza tym sprawy prywatne sprawily ze tak bedzie, ale mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
miaau Re: czy wypada??? 04.11.05, 08:45 hmm, my sie zastanawialsmy ze wzgledu na podatki (wspolne rozliczanie duzo by nam dalo) ale stwierdzilismy, ze to taka powazna uroczystosc, ze powinno sie ja swietowac raz a porzadnie.. a wy robicie dwa przyjecia? czy traktujecie slub cywilny jak podpisanie papierka i nie switujecie wogule? co wasza rodzina na to? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: czy wypada??? 04.11.05, 08:57 my od poczatku nie planowalismy wieliego wesela. Po slubie cywilnym idziemy na obiad do restauracji, i po koscielnym tez chcemy zrobic cos podobnego, bez wesela i tancow. U nas jest troche skomplikowana sytuacja rodzinna, dlatego tez tak bedzie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
miaau Re: czy wypada??? 04.11.05, 09:00 hmm, jasne, my robimy wesele na 60 osob.. kazdy powinien wybrac droge najlepsza dla siebie samego i nie kierowac sie przesadnie opina innych, w koncu to nasze zycie Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: czy wypada??? 04.11.05, 09:10 zgadzam sie. My mamy w ogole skomplikowana sytuacje,gdyby nie te problemy tez bralibysmy konkordatowy. Ale slub cywilny nie jest tak kosztowny, wiec mozna go wziac wczesniej bez wiekszego obciazenia budzetu, a moze pomoc w wielu urzedowych sprawach np. podatki tak jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś