Dodaj do ulubionych

Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem

23.11.05, 10:17
Właśnie wczoraj opychaliśmy się racuchami obsypanymi cukrem pudrem. Polecam
bo na jesienno-zimowe popołudnia to coś co poprawia nastrój. Moje racuchy
(mówiąc nieskromnie) wychodzą zawsze super i ta prostota w przygotowaniu...
Rosną na patelni jak pączki. Podam prosty i szybki przepis który zawsze
wychodzi pod warunkiem że drożdże są świeże.
2,5 dkg drożdży zasypuję 2 łyżkami cukru (powinny się rozpuścić), dodaję do
tego szklankę ciepłego (nie gorącego)mleka, do miski wbijam jedno jajo i
jedno żółtko, szczypta soli, łyżka cukru, drożdże z mlekiem,miksuję mikserem
i na koniec dodaję mąki tyle aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany (im
rzadsze tym racuszki są chudsze na patelni)i miksuję ile wlezie to gwarantuje
że rosną jak pączki. Odstawiam w ciepłe miejsce, jak podwoi objętość wrzucam
jabłka pokrojone w ósemki (obrane ze skórki) i na patelnię z gorącym olejem,
smażą się błyskawicznie. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. Gotowe a
jakie smaczne. POLECAM!
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.11.05, 11:02
      Mmmm... Brzmi smacznie! Tylko jedno pytanko: ta porcja jest na ilu
      pasibrzuchow? Chetnych jest trzech - wystarczy?
      • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 11:51
        u mnie jest w sumie 4 wyżeraczy i starcza dla wszystkich, są bardzo syte.Ale
        następną ucztę racuchową robię z podwójnej porcji bo idą jak błyskawica.
        Betsy
    • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 11:53
      Jeszcze jedna uwaga;
      usmażone racuszki najlepiej wykładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz.
      • Gość: Doma Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: 217.17.33.* 23.11.05, 12:20
        Mój sposób jest może trochę mniej "racuszkowy" ale za to chyba szybszy i smakuje równie dobrze. Zamiast drożdży dodaje proszek do pieczenia i jeszcze kefir. Jak ktoś chce, moge podać cały przepis. Też rosną szybko i sa pyszne.
    • margrat Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 12:35
      Zepsuł mi się mikser. Czy koniecznie muszę wyrabiać ciasto w ten sposób- chyba
      nie... I jeszcze jedno : ile to jest 2,5 dkg drożdży- łyżeczka około, czy
      cóś ?... Muszę robić na tzw.oko. Napisz proszę :)

• betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 23:51
        2,5 dkg drożdży to 1/4 kosteczki drożdzy tych 10dkg są w każym sklepie
        spożywczym. Oczywiście nie ma obowiązku wyrabiania mikserem ciasta (to mój
        pomysł bo szybko) można mieszać czymkolwiek ważne aby intensywnie by ciasto
        nabrało powietrza wtedy rośnie jak szalone.
    • efp Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 14:47
      własnie zaczynam je robic w/g Twojego przepisu zobaczymy co mi wyjdzie
      Pozdrawiam
    • thorgalla Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 19:47
      betsypetsy
      Właśnie usmażyłam i jem.Są przepyszne,takie puchate.
      I smażą się błyskawicznie i trzeba je pilnować aby się nie spaliły.
      Będę smażyć częściej.
      • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 23.11.05, 23:49
        Cieszę się, że smakują, ja je poprostu uwielbiam. Racuchy robione z proszku do
        pieczenia nie maja porownania do tych drożdżowych, próbowałam różnych ale tylko
        te mają takie wzięcie. Jeśli chodzi o smażenie to ostrzegam smażą się
        błyskawicznie, uwaga żeby nie spalić!
        • Gość: efp Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.chello.pl 24.11.05, 10:34
          Zrobiłam !wyszło 16-17 szt. Słuch o nich zginął już wczoraj po południu. Uwazac
          przy smażeniu - szybko sie smażą.Pozdrawiam
    • betsypetsy Inna wersja racuszków 23.11.05, 23:52
      to taka, że nie dodaję jabłek i nie posypuję cukrem pudrem ale w zamian smaruję
      powidłami śliwkowymi - też pychotka!!!
    • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 19:20
      podciągam bo właśnie się nimi obżeram, mniam ...
      • aka10 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 29.11.05, 18:15
        Zrobilam dzisiaj,dalam 3 jablka do ciasta,troche drobniej pokrojone.Wyszlo mi
        18 sztuk,byly super!Pozdrawiam.
        • Gość: mag-ia1 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.aster.pl 30.11.05, 16:05
          czy smaży się je na glębokim tłuszczu jak paczki, czy raczej na odrobinie jak
          placki ziemniaczane
          • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:02
            smaży się na odrobinie oleju, tak aby cała patelnia (dno)było pokryte olejem
            właściwie to tak jak placki ziemniaczane.
    • poleczka2 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 30.11.05, 20:41
      A czy da się zrobić na suchych drożdżach bo tu gdzie mieszkam świeżych niet?
      • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:03
        przyznam, że nie używam suchych drożdży ale warto spróbować bo racuchy są
        smaczne
        • aka10 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 30.11.05, 22:20
          Zmieszaj z maka, a mleko podgrzej do ok.40 stopni.Powinny wyjsc rownie
          dobre.Pozdrawiam.
        • Gość: sirod78 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: 62.233.231.* 01.12.05, 15:49
          własnie robie te racuchy..napisze wieczorkiem jak wyszły :o)))
    • mag-ia1 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 01.12.05, 13:51
      ciasto robi się rzeczywiście szybko,chociaż proces "wyrastania" trwał u mnie
      dość długo.

Z dzieciństwa pamiętam racuchy takie kuliste z postrzępionymi brzegami, a te
      wyszły plackowate,ale też smaczne.

• sirod78 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 01.12.05, 22:27
      racuchy wyszły super...........polecam przepis
      • Gość: souris Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 12:53
        dołączam się do pochwał! Przeraża mnie natomiast częśtotliwość, z jaką moj mąż
        zagląda dziś do kuchni! Szybko znikną:(
        • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 15:50
          hi, hi to tak jak mój mąż jak się dorwie do talerza to zjada wszystkie dlatego
          muszę mu wydzielać porcje no i obowiązkowo musi mieć dużo cukru pudru, ach Ci
          mężowie, jak dzieci, jak dzieci...
          • bfinger Re: Świetne!!!!!!!!!!! 04.12.05, 16:02
            Betsypetsy - dziękuję!!!!!
            • Gość: betsypetsy Re: Świetne!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 16:15
              Potwierdzam, sa świetne, chyba zaraz zrobie...utyję i to przez was !:-)))
    • Gość: aga no i ja się skusiłam IP: *.chello.pl 04.12.05, 19:00
      i wyszły przeeeeepyszne :)) dzięki za przepis :))
    • catalinka Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 04.12.05, 20:53
      Ja też wypróbuję, bo pamietam racuszki jedzone w Kołobrzegu(super). Nam z
      teściową nigdy tak nie wyszły. Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: 2bobasy a spróbujcie tak... IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 05.12.05, 14:20
        A my jemy te racuchy posypane cukrem i polane śmietaną-pychota
        • Gość: 2bobasy Re: a spróbujcie tak... IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 05.12.05, 14:22
          Zapomniałam dodać, że racuchy są bez nadzienia.Tylko cukier i śmietana na
          wierzch.
          • betsypetsy Re: a spróbujcie tak... 06.12.05, 00:04
            brzmi smacznie...
      • robke Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 06.12.05, 15:25
        A gdzie dokłądnie w Kołobrzegu je jadłaś? Byłem tam w tym roku, jadę też w
        następnym, może podpowiesz gdzie takie "pysznośći" serwują?
    • sylwiq Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 06.12.05, 08:38
      Pychota
      • vaniliaa1 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 06.12.05, 10:10
        rewelacja!!!
        • Gość: Gośka Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 16:12
          a gdyby tak dodać cukier waniliowy lub cynamon, co o tym myślicie?
          • aka10 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 06.12.05, 16:14
            Mozna pomieszac cukier-puder z cynamonem i ta mieszanka racuchy
            posypac.Pozdrawiam.
    • catalinka Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 06.12.05, 19:10
      Podpisuję się i ja, że są super. Dodałam jabłka, ale starte na tartce o grubych
      oczkach. Właśnie idę konsumować. Moje córeczki już opędzlowały swoje porcje, a
      teraz oglądają dobranockę. Pozdrawiam
      Kasia
      • robke Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 09.12.05, 07:50
        catalinka: miałaś mi napisać gdzie w Kołobrzegu sprzedaja te racuchy :).
        Plisssss
        • catalinka Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 09.12.05, 14:00
          Jest to gdzieś niedaleko plaży. Tak bliżej latarni od promenady, tylko że ja
          byłam tam ostatni raz jakieś 5 lat temu. Pozdrawiam
          Kasia
          • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:11
            Zgadza się jadłam tam jakieś racuszki takie malutkie i pękate jak pączki, były
            pyszne (ale nie bardziej pyszne niż moje :-))) ja także byłam tam jakieś 5-6
            lat temu :-)
            • Gość: asia Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 30.01.06, 13:40
              Mieszkam blisko kołobrzegu i potwierdzam, ze za latarnią w małym lokalu robią
              pyszne racuchy. Najlepsze są z jagodami i bitą śmietaną...mmm.
              • pipi43 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 30.01.06, 14:00
                A ja potwierdzam, że racuchy zrobione wg przepisu betsypetsy są PYCHA!!!

Pozdr.
    • Gość: Marta Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.mirasoft.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 13:39
      Aj wyszły pyszne, choć troszkę za gęste ciasto, ale dało się nakładać.
      Mąż wrócił z pracy, głodny i zmęczony a tu taka uczta, bo to mój debiut.
      Zawsze bałam się drożdży, ale tym razem zafascynowały mnie!!! Będę częściej
      robić te racuszki, bo przepis nieskomplikowany, a takie cudowne.
      Polecam!!!
    • Gość: Daria Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.pro-internet.pl 09.12.05, 14:48
      Właśnie zajadam :)))))))) Pycha. Dzięki.
      • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:46
        podciągam tak na poprawienie nastroju bo za oknem szaro i smutno...
        • brynia2 do Betsy 14.12.05, 15:27
          Wysłałam Ci wiadomość na pocztę gazetową. Czy doszła?
          • betsypetsy do Bryni 14.12.05, 16:02
            tak doszła, wysłalam Ci przepisy ze śledzikami. Pozdrawiam.
            • brynia2 Re: mam 14.12.05, 16:10
              Dzięki Betsy
    • ka_lamasz Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 14.12.05, 16:57
      Zrobiłam i są przepyszne, nigdy mi takie nie wyszły. szkoda, że tak malo:((
      Naprawdę polecam!!!
      • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 14.12.05, 22:22
        polecam zrobic z dwóch porcji, u mnie też znikają w 5 minut i zaczęlam robic
        podwojnie.
    • Gość: nighthrill Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.elsat.net.pl 15.12.05, 10:43
      Nas jest tylko dwoje, więc porcja wystarczająca...niemąż się zajadał, mimo że
      wcześniej twardo twierdził, że nie lubi racuchów:)
      Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
    • brynia2 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 08.01.06, 19:52
      Właśnie zrobiłam racuszki, pyszne wyszły, przepis prościutki. Żeby ciasto
      szybciej wyrosło wstawiłam do piekarnika. Roboty na 1/2 godzinki. Latem zrobię
      ze świeżymi jagodami. A może ktoś wrzucał do ciasta mrożone owoce?
      Dzięki Betsy za przepisik, pozdrawiam, Brynia
    • buterfly5 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 09.01.06, 16:44
      Zrobiłam i ja, choć zawsze drożdże omijałam szerokim łukiem... Wyszło
      przepysznie!!! Czekam na męża, ale będzie szczęśliwy:)
      • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 09.01.06, 21:45
        Cieszę się dziewczyny, że smakują Wam racuchy. Ja odpuściłam na jakiś czas bo
        przez Święta BN stałam się cięższa o 2 kg :-( ratunkuuu
    • onlyju zrobilam! zajadam się! przepyszne! 16.01.06, 18:50
      • Gość: zuza Re: zrobilam! zajadam się! przepyszne! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 20.01.06, 16:35
        Dzięki wielkie za ten przepis!!! Dzieki niemu "oswoilam" drozdze :)
        Racuchy sa przepyszne, a te, ktore robilam dotąd (z kefirem) to po prostu
        slodkie placki byly, a nie nie racuchy.
        Tylko jednego załuje: teraz jak nic przytyje tej zimy jak slon ;)
        • brynia2 Re: Zuza, nie martw się, nie Ty jedna. Założymy 20.01.06, 16:59
          Klub Racuchożerców, w grupie będzie nam raźniej ;-)
          • betsypetsy Re: Zuza, nie martw się, nie Ty jedna. Założymy 20.01.06, 20:10
            Dołączam do Klubu dziewczyny :0)
    • rybka_zwana_sledziem Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 24.01.06, 01:35
      Ciekawy czy mi-antytalenciu kulinarnemu wyjada:)
      Napisze jutro:)

• betsypetsy Re: Bez obaw, wychodza każdemu 24.01.06, 09:31
        Czekam z niecierpliwością na rezultaty, podkreślam, ze ciasto musi być gęste
        takie jak kwaśna śmietana, jabłka można pokroić w kosteczke.Powodzenia!
        • Gość: złakucharka a mnie nie wyszły IP: 213.192.64.* 13.03.06, 17:52
          Na zewnątrz szybko się przypalały, w środku byly surowe. Ciasto zrobiłam raczej
          gęste. Dobra patelnia na płycie ceramicznej. Betsypetsy, co Ty na to? Ciasto za
          gęste, patelnia za gorąca, czy co? Taką miałam na nie ochotę i 2 razy mi nie
          wyszły.Buuuuuuu
          • brynia2 Re: a mnie nie wyszły 13.03.06, 20:49
            Ja nie Betsy, tylko Brynia. Strasznie przykro mi się zrobilo, że racuch Ci nie
            wyszły. Ja bardzo często smażę właśnie w/g przepisu Betsy, innych nie robię i
            zawsze udają się. Ciasto powinno być gęste, ja porcję placuszka spycham z łyżki
            na patelnię za pomocą drugiej łyżki, więc moje pewnie jeszcze gęściejsze jest.
            Myślę, że ogień za duży, ach, u Ciebie jest płyta ceramiczna. Ustaw sobie prawie
            na min i jeszcze raz spróbuj. One mają to do siebie, że rosną w oczach i bardzo
            szybko się rumienią, gdy ogień jest zbyt duży. Sądzę, że to sprawka wysokiej
            temperatury.
            • betsypetsy Brynia ma rację 13.03.06, 21:04
              za wysoka temperatura.
              Wiesz, odkąd smażę te racuchy a jest to już ładnych kilka lat to nigdy nie
              miałam takiej sytuacji żeby były surowe w środku, natomiast zdarzało się, że
              nie rosły (wina drożdży) tylko były płaskie ale odkryłam ze jak robię gęste
              ciasto to są grube i puchate, rosną w oczach (jak pisze Brynia).
              Zauważyłam, ze inaczej smaży sie na płycie a inaczej na gazie i w tym chyba
              tkwi problem, spróbuj smażyć na niskiej temperaturze, one i tak szybko się
              rumienią wtedy zdąża upiec się w środku. Jeśli dodajesz jabłko to pamiętaj, ze
              one sprawiaja wtedy wrażenie surowych w środku, to jabłko pod wpływem temp.
              zamienia się w papkę.
              Zachęcam, zrób jeszcze raz na niższej temperaturze i sprawdź czy dodajesz
              wszystkie podane składniki.
              Trzymam kciuki!
              • brynia2 Re: Brynia ma rację 14.03.06, 08:54
                betsypetsy napisała:

> .... Jeśli dodajesz jabłko to pamiętaj, ze
                > one sprawiaja wtedy wrażenie surowych w środku, to jabłko pod wpływem temp.
                > zamienia się w papkę.

To fakt. Dobrze, że Betsy o tym wspomniała, bo być może to jabłka wprowadziły
                Cię w błąd i Twoje racuchy nie są surowe, tylko sprawiają takie wrażenie.

• Gość: złakucharka nie, nie ... IP: 213.192.64.* 14.03.06, 13:10
                  jabłka nie "zdążają" się zamienić w papkę, są półtwarde a jak rozerwę rachucha i
                  ścisnę wypływa surowe ciasto. Dziękuję za rady, pewnie to wina temperatury.
                  Spróbuję jeszcze raz bo ślinka mi leci za kazdym razem, jak Was czytam.
                  • betsypetsy Re: no to trzymamy kciuki i 14.03.06, 23:55
                    daj znać jak wyszły :)
                  • kupidynka Re: nie, nie ... 26.03.06, 19:20
                    Do złejkucharki - przesis betsypetsy jest świetny /nie tak dawno go
                    przeczytałam, a już kilka razy robiłam racuchy, które smakują wyśmienicie/.
                    Musisz się jednak uzbroić w cierpliwość. Temperatura musi być średnia. Można
                    też zmniejszyc ilośc cukru , nawet do jednej łyżki, bo czym więcej cukru, tym
                    ciasto szybciej się przypala. I jeszcze jedno - jabłka / wystarczy na tę porcję
                    jedno, najwyżej dwa /najlepiej szara reneta/ zetrzeć na grubej tarce -
                    oczywiście dopiero przed pieczeniem, kiedy już ciasto wyrośnie. Powodzenia.
    • Gość: karolina Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.06, 20:00
      Czy drożdże muszą być konsystencji płynnej, czy mogą być te zwykłe w kostce? I
      czy jak ciasto będzie gotowe, to długo musi "rosnąć"? dzięki za odp.
      • betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 15.03.06, 20:14
        > Czy drożdże muszą być konsystencji płynnej, czy mogą być te zwykłe w kostce?

Drożdże powinny być w kostce (takiej 10dkg) z tego zużyć 1/4 kosteczki,
        pokruszyć w kubeczku i rozetrzeć z cukrem staną się płynne wtedy dolać troszkę
        ciepłego mleka i dodać do pozostałych składników.

> czy jak ciasto będzie gotowe, to długo musi "rosnąć"?

Ciasto rośnie tak ok 30-45 minut, może nawet szybciej w zależności od
        temperatury pomieszczenia w jakim znajduje się ciasto. Jak podwoi swoją
        objętość to znak, że już gotowe i można przystąpić do smażenia racuszków.

Uwaga bo szybko się rumienią podczas smażenia.
        Smacznego
    • mmarusia Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 15.03.06, 21:14
      Dzieki Betsypetsy za przepis !! Dzis zrobilam i musze przyznac,ze bylo malo na
      moich dwoch facetow i corke.Wciagneli nosem;) Ja ich nie jadlam,bo sie
      odchudzam.Wszystkim smakowaly i co najwazniejsze teraz dla mnie-szybko sie je
      robi.
      Acha,nie posypywalam cukrem,bo w przepisie jak dla mnie jest go wystarczajaco.
      • brynia2 Re: żeby były ładniejsze, możesz... 16.03.06, 09:06
        do ciasta dać mniej cukru, a z wierzchu posypać pudrem, ja zawsze tak robię
      • Gość: betsypetsy Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 17:57
        Cieszę się, ze smakowały. Oczywiście możesz dać ciut cukru do ciasta tak tylko
        do rozpuszczenia się drożdży a posypać je cukrem pudrem albo posmarować
        powidłami śliwkowymi - są jeszcze lepsze niż z cukrem, takie lubię.
        • brynia2 Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 18.03.06, 18:53
          Jak robię bez jabłek, to syn właśnie smaruje powidłami :-))))
          • misio-rysio Re: Polecam drożdżowe racuchy z jabłkiem 26.03.06, 19:21
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=39226769
            Wejdźcie i pomóżcie!
            • estellla Rewelacja te racuchy 29.03.06, 15:55
              ;-]
              • betsypetsy Re: :o) 29.03.06, 16:21

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka